Momčilo Bajagić Bajaga

Sensei

Master
Moderator
Poruka
66.939
Momčilo-Bajagić-Bajaga-Biografija-Visina-Težina-Godište.jpg


Momčilo Bajagić "Bajaga" (rođen 19. februara 1960.) je srpski rok muzičar. Najpoznatiji je kao vođa srpske i bivše jugoslovenske rok grupe Bajaga i Instruktori, i kao bivši član rok grupe Riblja Čorba.

Vaši komentari na njegov život i rad kao i utisak koji je na vas ostavio su dobrodošli


Pogledajte ostatak serije umetnika ovde (kliknite na link ispod)
https://forum.krstarica.com/tags/zivot-i-rad/
 
Pogledajte prilog 875922

Momčilo Bajagić "Bajaga" (rođen 19. februara 1960.) je srpski rok muzičar. Najpoznatiji je kao vođa srpske i bivše jugoslovenske rok grupe Bajaga i Instruktori, i kao bivši član rok grupe Riblja Čorba.

Vaši komentari na njegov život i rad su dobrodošli
Sta ce mu nasi komentari.Dobio je drzavni orden,zar mu to,nije dosta ?
 
Momčilo Bajagić Bajaga je srpski rok muzičar koji istovremeno radi kao kompozitor, tekstopisac, gitarista i pevač. Frontmen je grupe „Bajaga i instruktori“ koja je stekla popularnost širom zemalja bivše Jugoslavije. Pre ove grupe Bajaga je kao ritam gitarista svirao sa grupom „Riblja čorba“. Ostavio je svoj trag i kada je u pitanju muzika u domaćoj filmskoj industriji. Rođen je 19. februara 1960. godine u Bjelovaru u Hrvatskoj, a živi i radi u Beogradu. Iza Momčila Bajagića Bajage je bogata diskografija, veliki broj hitova, koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u bivšoj Jugoslaviji. Muzičar je aktivan i dan danas, a njegovi koncerti su itekako posećeni. Procenjuje se da su Bajaga i njegovi „instruktori“ do sada prodali više od pet miliona nosača zvuka! Najveći hitovi su im pesme „Sa druge strane jastuka“, „Život je nekad siv, nekad žut“, „Plavi safir“, „Tamara“, „Moji drugovi“, „Tišina“, „Muzika na struju“, „442 do Beograda“, „Daljina, dim i prašina“, „Šou počinje u ponoć“, „Jedino to se zove ljubav“ i mnoge druge… Iza njega je dugogodišnja karijera, a može se reći i to da je jedna od retkih linosti na domaćoj estradnoj sceni za čije ime se ne vežu afere i skandali. U medijima se retko pojavljuje.
 
Karijera
Kada je 16. marta 1975. godine u Hali Pionir nastupao Deep Purple ovaj srednjoškolac bio je potpuno oduševljen. Koncert je probudio sva njegova čula, a on je zauvek uplovio u svet rok muzike. Ubrzo je imao svoj prvi bend – „TNT“. Stvari i nisu bili baš sjajne, ali se ekipa u bendu dobro zabavljala. Potom je svirao u bendu „Ofi“, ali i tu se nije dugo zadržao. U školi su nastali problemi, a već na prvoj godini došao je i popravni. Zbog toga nije odmah prešao u sljedeći bend, jer je njegov otac želio da mu sin završi bar srednju školu.
 
Rad sa „Ribljom čorbom“

Momčilo Bajagić kao srednjoškolac pridružio se grupi „Riblja čorba“ kao ritam gitarista. Kada je došao na probu, Boru je oduševio i svojim izgledom, prvenstveno dugom kosom, sa kojom se sjajno stilski uklapao u ekipu. Bilo je to 1978. godine, a saradnja sa „Ribljom čorbom“ trajala je šest godina, odnosno, sve do 1984. godine. Bio je to sjajan period dva velika umetnika Momčila Bajagića i Bore Đorđevića koji su svojim senzibilitetima jedan drugog dopunjavali. Bajaga je u „Ribljoj čorbi“ bio autor mnogih pesama, kao i koautor, a po mišljenju mnogih najpoznatija od njih je „Kad hodaš“. Na stihove Bore Đorđevića Bajagaja komponovao pesme kao što su „Dva dinara druže“, Nemoj srećo, nemoj danas“, „Kazablanka“, „Evo ti za taksi“ i druge. U potpunosti je uradio pesme „Baby, baby I don’t wanna cry“, Ja sam se ložio na tebe“, „Muzičari koji piju“, i naravno, pesmu „Kad hodaš“. „Riblja čorba“ postala je jedna od najpopularnijih grupa u bivšoj Jugoslaviji, a Bajaga je uporedo radio pesme i za kolege muzičare kao što su Zdravko Čolić, Slađana Milošević, te grupu „Bulevar“. Sa grupom „Frka“ predtsavio se i kao pevač u jednoj TV emisiji. Reč je o emisiji „Rokenroler“ koja je emitovana 1980. godine. Pevao je pesmu „Pustite me druže“. U „Ribljoj čorbi“ smatrali su da se senzibilitet Bajage i ovog benda počeo uveliko da razlikuje. Zbog toga su ga isključili iz grupe 1984. godine.
 
„Bajaga i instruktori“

Samostalnu karijeru posle razlaza sa „Ribljom čorbom“ Bajaga je nastavio kao autor, pevač i kompozitor i to veoma uspešno. „Pozitivna geografija“ je prvi album koji je Bajaga snimio sa novim bendom koji se tada zvao „Instruktori pozitivne geografije“. Bend danas nosi naziv „Bajaga i instruktori“. Usledili su albumi „Sa druge strane jastuka“ 1985. godine, a dve godine kasnije izašao je i album „Prodavnica tajni“. Već 1989. godine bend je objavio album „Neka svemir čuje“. Inače, album „Sa druge strane jastuka“ smatra se jednim od najboljih albuma koji su snimljeni u bivšoj Jugoslaviji. Na ovom albumu svoje mesto su našle pesme „Zažmuri“, „220“, „Vidi šta sam ti uradio“, „Ti se ljubiš“, „Nemoj da budeš nja, nja“, „Sa druge strane jastuka“, „Dobro jutro džezeri“, „Nemoj da se zezaš sa mnom“, „Francuska ljubavna revolucija“, „Dvadeseti vek“ i „Šarene pilule za lilule“. Osamdesetih godina ovaj bend je bio jedan od najtiražnijih i najpopularnijih na ovim prostorima. Popularnost i uspeh duguju pesmama koje su postale hitovi zasva vremena kao na primer „442 do Beograda“, „Plavi safir“, „Verujem, ne verujem“, „Samo nam je ljubav potrebna“, „Zažmuri“, „Berlin“, „Dobro jutro džezeri“ i mnoge druge. Godine 1984. titulu „Rock ličnost sezone“ Bajagi su dodelili čitaoci časopisa „Rock“. Posle toga usledile su brojne druge nagrade i priznanja. Dobio je i epitet „jugoslovenski Pol Makartni“, a sve to dovelo je do još veće popularnosti Bajage. Bend se održao i tokom ratnih devedetih godina, uz povremene promene članova benda. Mini album „Četiri godišnja doba“ objavili su 1991. godine, a već 1993. godine usledio je album „Muzika na struju“. Muzika koju su stvarali bila je puna optimizma, što je posle ratnih devedesetih godina ljudima u bivšim jugoslovenskim zemljama bilo itekako potrebno. Godine 1997. objavili su album „Od bižuterije do ćilibara“. U 21. veku nastavili su sa svojom misijom. Već 2001. godine objavili su album „Zmaj od noćaja“, a 2005. „Šou počinje u ponoć“. Posljednji album koji je bend objavio je „Daljina, dim i prašina“ i to 2012. godine. Ovaj album izašao je uz knjigu „Vodič kroz snove“. Reč je o prvoj knjizi, odnosno zbirci poezije i proze Momčila Bajagića. Bajaga je izabrao oko sedamdeset pesama iz svoje bogate karijere koje su našle svoje mesto u ovoj zbirci. Grupu „Bajaga i instruktori“ danas čine pevač i gitarista Momčilo Bajagić Bajaga, basista Miroslav Cvetković Cvele, prateći glas i gitara Žika Milenković, klavijature Aleksandar Saša Lokner, bubnjevi Čeda Macura i gitara Marko Nježić Kića.
 
Од кад сам чула песму Док ходаш која је тотално одударала од фазона Рибље чорбе и прочитала да је написао басиста групе ја сам се безнадежно заљубила у тог басисту. 😁
Од Берлина па до Дарије он је мој најдражи питоми рокер.
Омиљену књигу сам прочитала због њега, споменуо је Макондо 😊

 
Од кад сам чула песму Док ходаш која је тотално одударала од фазона Рибље чорбе и прочитала да је написао басиста групе ја сам се безнадежно заљубила у тог басисту. 😁
Од Берлина па до Дарије он је мој најдражи питоми рокер.
Омиљену књигу сам прочитала због њега, споменуо је Макондо 😊

добро, Бајага је био ритам гитариста. Басиста је био и остао док није скоро преминуо, Миша Алексић.

А кад већ помињеш, да убацим текст и акорде

Kad hodaš

D F#m A Bm
Veče ne miriše na rakove i školjke
Mesec je bleda fleka boje cimeta
Uzimaš cipele za šetanje kroz snove
Ulica voli ritam tvojih koraka


Vetar se provlači kroz nepoznate reči
Asfalt se miluje sa tvojim štiklama
Suviše mekan da bi mogao da spreči
Ovo je veće puno tvojih tragova


A E A E A
Kad hodaš ne zastajkuješ i zemlju ne dodiruješ
E D
A mene ne primecuješ i upоrno se trudiš.
A E A E A
Da me prodje požuda, jos drhtim od tvog pogleda
E D
Iz nekih starih razloga ne mogu da se sredim


solo (A E 3x D) 2x


Veče ne miriše na rakove i školjke
Mesec je bleda fleka boje cimeta
Uzimaš cipele za šetanje kroz snove
Ulica voli ritam tvojih koraka
 
Bajaga
Ruski Voz

Voz,pospani voz za Harkov,
Gomelj, Lenjingrad
Znam kako je noćas dalek
Beograd

Neće moći nikada
Olovka i hartija
Ni svi ruski poštari
Ne mogu ti doneti
Pismo koje pišem ja
Marka s likom Lenjina
I u pismu, jedina
Tuga što me razbija

Nije vodka rakija
Mada noćas udara
Tuga mi je velika
Velika k'o Rusija
Ja ne mogu poslati
Ljubav jer se ne šalje
Nit' sam mogo' poneti
Sobom tvoje poljupce

Voz, u vozu izgužvana lica putnika
Ti si tamo nege iza onih planina
Da l' si možda zaspala
Il' si budna kao ja
Da l' te muče nemiri
Il' te ništa ne muči
Kada budeš čitala
Pismo koje pišem ja
Tajna biće skrivena
Iza ovih redova
 

Back
Top