Molitve svecima

MaranAta:
И идеалан си кандидат за отпад, јер је твој приступ идентичан протестантском, тј. свака шуша је свој Папа и одлучује шта је Бог у Библији хтео да каже. А следећи корак је да оснујеш своју секту, и придружиш јој већ постојећим којих има преко 20,000. Зашто их има толико ? Зато јер су такви као ти, дошли до другачијих закључака, и рекли да други појма немају, и да само тако како они мисле треба да изгледа хришћанство. Наравно, уз то иде и прикупљање десетка, чисто да се има од чега купити мерцедес, и имати рачун у швајцарској банци. Сретно ти било. :wink:
Nema razlike između toga što ti zoveš sekta onoga čemu i sam pripadaš. Kao neutralan posmatrač (ne pripadam ni jednoj sekti tj. religiji) ipak verujem čvrsto da Sveto Pismo svako treba sam da shvati, a ne da slepo prihvata ono što mu neko drugi servira. Masa "vernika" nikada nije ni pročitala Bibilju zbog toga.

MaranAta:
Christadelphian:
otpad od prave katoličke vere

Ако си сазнања да је ПРАВА вера Римокатоличка, зашто си ти онда у секти Христаделфијаца ? :wink:
Samo dve religije postoje
prava i ostale *Vavilonske
u koju spada vasa kriva i katolicka kriva
a posto katolika ima najvise
vi ste isto sekta
(u smislu koji sami naturate)
u samoj reci sekta nema niceg loseg ni otpadnickog

Christadelphian:
MaranAta:
Christadelphian:
otpad od prave katoličke vere

Ако си сазнања да је ПРАВА вера Римокатоличка, зашто си ти онда у секти Христаделфијаца ? :wink:
Samo dve religije postoje
prava i ostale *Vavilonske
u koju spada vasa kriva i katolicka kriva
a posto katolika ima najvise
vi ste isto sekta
(u smislu koji sami naturate)
u samoj reci sekta nema niceg loseg ni otpadnickog
У бре, како си ово вештачки исконтруисао, да би оправдао своју групицу истомишљеника. Ти о православљу или ништа незнаш или се правиш блесав. Пази, православље-секта... Е, па слатко си ме насмејао. А твој прадеда се вероватно горко смеје. Шта мислиш шта он мисли о свему овоме...

Pa reci mi onda
šta je za vas Katolička crkva ?
Da li je crkva ?
sekta ne može biti jer je veća od vas ,
problem je u tome draga moja što ste iskrivili i pogrešno primenili pojam crkve a i sekte tj pravilnije sledbe .
A tvoje smejanje mene uopšte ne sablazni već brine.

Већа ? На који начин се мери "величина" Божје Цркве ? Није ли Црква највећа самим тим што је глава те Цркве Највећи ? Ии ти то покушаваш да мериш бројкама ?

MaranAta:
Већа ? На који начин се мери "величина" Божје Цркве ? Није ли Црква највећа самим тим што је глава те Цркве Највећи ? Ии ти то покушаваш да мериш бројкама ?

Da nebi bio u zabludi, ceo hriscanski pokret, tzv. put na pocetku je bio sekta, jer se odvojio od jedinstvenog jevrejskog ucenja. I oni su bili samo jedna od sekti koje su u to vreme opstajala u

maleni:
MaranAta:

Da nebi bio u zabludi, ceo hriscanski pokret, tzv. put na pocetku je bio sekta, jer se odvojio od jedinstvenog jevrejskog ucenja. I oni su bili samo jedna od sekti koje su u to vreme opstajala u

Rimsko carastu a svoje izvoriste imaju u judaizmu.

Cak su u pocetku koristili i razlicite prevode Pisma itd. da ne duzim.

Razvoj Crkve lezi upravo u malim grupama koje verno citaju Pismo i zive u skladu sa njim. To je tako jasno vidljivo u istoriji.
Sve dok se Rec sirila po malim grupama, od usta do usta, Crkva je rasla i napredovala jer je bila nacin zivota. Kad je postala religija pocela je da se propoveda macem i vatrom i postala je nacin politike. To ti danas zastupas. Religiju koja je obavezna za svakog jer je jedina "ispravna". Religija koja se uci u skolama mesto u crkvama, rel;igija koju propovedaju uceni a ne pozvani. Ona ne donosi slobodu nego okove jer ljudi ne zive po njoj nego u njoj.

Па ви немате благе везе са историјом. Читајте и образујте се:

"У току периода еволуције канона (4. век), већини цркава је био доступан само мањи број апостолских списа, а можда неке од њих нису имале ниједан. Књиге Библије су морале са напором ручно да се преписују, што је захтевало много времена и труда. Такође, пошто је већина била неписмена, могли су да их читају само припадници привилеговане мањине. Упознатост већине Хришћана са Писмом сводила се на оно што се читало у црквама Закон и Пророке, Псалме, нека од апостолских сећања. Прогон Хришћана од стране Римске империје и постојање многих докумената неапостолског порекла додатно су компликовали ствар.

То је било моје треће изненађење. На неки начин ја сам наивно замишљао да су свака кућа и свака парохија имали цео Стари и Нови Завет од самог настанка Цркве! За мене је било тешко да замислим да је Црква опстајала и напредовала без комплетног Новог Завета. То је можда био мој први кључ за одгонетање чињенице да је свеукупност живота Цркве нешто много више од само писане Речи."

Е јадни и уображени у свом малом патетичном егоизму, не схватате да је пут Божје Цркве био тежак и крвав кроз историју, и да људи тада нису седели у топлим собама, пуних стомака са чачкалицама у зубима и типкали по тастатурама... Типичан резултат протестантске гордости. :?

MaranAta:
Па ви немате благе везе са историјом. Читајте и образујте се:

"У току периода еволуције канона (4. век), већини цркава је био доступан само мањи број апостолских списа, а можда неке од њих нису имале ниједан. Књиге Библије су морале са напором ручно да се преписују, што је захтевало много времена и труда. Такође, пошто је већина била неписмена, могли су да их читају само припадници привилеговане мањине. Упознатост већине Хришћана са Писмом сводила се на оно што се читало у црквама Закон и Пророке, Псалме, нека од апостолских сећања. Прогон Хришћана од стране Римске империје и постојање многих докумената неапостолског порекла додатно су компликовали ствар.

То је било моје треће изненађење. На неки начин ја сам наивно замишљао да су свака кућа и свака парохија имали цео Стари и Нови Завет од самог настанка Цркве! За мене је било тешко да замислим да је Црква опстајала и напредовала без комплетног Новог Завета. То је можда био мој први кључ за одгонетање чињенице да је свеукупност живота Цркве нешто много више од само писане Речи."

Е јадни и уображени у свом малом патетичном егоизму, не схватате да је пут Божје Цркве био тежак и крвав кроз историју, и да људи тада нису седели у топлим собама, пуних стомака са чачкалицама у зубима и типкали по тастатурама... Типичан резултат протестантске гордости. :?

Pa upravo to sam ti i napisao. Ti kao da si programiran pa samo ponavljas nesto sto ti je neko rekao. Ako si u diskusiji procitaj tudje misljenje i daj svoje. Ako ga imas, a ako nemas ... i mi znamo da citamo i procitali smo vecinu pisaca i knjiga koje navodis.

Ствар чисте логике. Онај ко има рачунар, мора имати следеће:

1. Собу у којој га држи.
2. Столицу на којој седи, мада и под није страшан.
3. Струје да погони рачунар.
4. Ако има струје, онда има и грејања.
5. Ако се нагања по форумима, значи да има паре и за компјуер, и за инернет, а онда има и за пун стомак.
6. Чачкалица у зубима је логична последица пуног стомака.

И ја не кријем да сам и сам такав. АЛИ !!! За разлику од пљувача овде, барем покушавам да реалније сагледам историјски контекст у коме су се ствари одвијале. И са поштовањем ћу због тога да гледам на дешавања у историји Цркве, уместо да паметујем како "Црква није знала шта ради" а све са чачкалицом у зубима. 8)

MaranAta:
Ти очигледно немаш коментар на историјске чињенице, него те смета када их објавим ... 8)

Mislis na istorijske cinjenice "da su svi bili nepismeni". Covece kakve ti predrasude imas. Pre svega da znas, da su i u ono vreme postojale javne skole. Hriscani su i u ono vreme poducavali svoju decu i to ne samo pisanju.
To sto su ziveli 20 vekova pre nas ne znaci da su bili glupi i zatucani. Pre bih rekao da su takvi neki koji zive danas. Ali to je druga tema.

MaranAta:
Малени... знаш ли податак колико је Срба, на крају 2. светског рата, било писмено ? 8)

ПС: Пази... реч је о 20. веку. :wink:

Vec sam te pitao koji je stvarno tvoj problem?
Od kad su Srbi merilo za bilo sta? Ljudi su vekovima ziveli pod presijom i okupacijom koja ih je sistematski zatirala i sprecavala njihovo napredovanje u svakom pogledu. Samo zahvaljujuci pojedinicima koji su uspeli da prebegnu u katolicki svet i prime znanje nesto se postiglo nakon oslobodjenja. da nisu otisli i vratili se onako nauceni i ta podatak o pismenosti cinio bi ti se neverovatno visok.

Зато што ни други народи са подручја бивше Византије нису били ништа ни бољи ни гори у поређењу са Србима. Покушај да будеш реалан у сагледавању ствари са становишта историје и из контекста у коме су се они стварно и налазили, па ћеш имати далеко јаснији увид у ситуацију. Само као савет. :wink:

MaranAta:
Зато што ни други народи са подручја бивше Византије нису били ништа ни бољи ни гори у поређењу са Србима. Покушај да будеш реалан у сагледавању ствари са становишта историје и из контекста у коме су се они стварно и налазили, па ћеш имати далеко јаснији увид у ситуацију. Само као савет. :wink:

Ti stvarno nemas pojma o cemu pricas.

MaranAta:
Пардон госн папо... историјске чињенице се не могу негирати чак ни од стране самозваног папе попут тебе. :wink:

Molim te, u skladu sa istorijskim cinjenicama da mi odgovoris koliko je visokih skola bilo u Konstantinopolju (Carigradu) u VI i VII veku.

Back