Molim za objasnjenje

• Začetnik teme Začetnik teme T-Zex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

T-Zex

Veoma poznat
Poruka
13.698
Da ne bi bilo zabune i da ne bi Abdo mogao da vrda, postavicu sto preciznije pitanje : zelim da znam kakav je polozaj zene koja nije muslimanske veroispovesti a nalazi se u islamskom svetu? Koja su njena prava po Kur'anu i po sherijatskim zakonima? Dalje, kakva su prava muskarca pod istim tim ulovima? Kakva su, uopste, prava bilo koga ko nije muhamedanac, a zivi u Iranu, na primer? Jos dalje, kako se formiraju i pune haremi? Koja su prava zena koje zavrse u nekom od harema kao belo roblje? Objasni ljudima, Abdo, kako se ono dele zene po Kur'anu? Znas ono (nije citat), kao - zene se dele na zene majke, zene sudbine i nevernice (u verskom smislu, da ne bude zabune...)? I... Nemoj da nabrajas neke kontra primere iz ne-islamskog sveta, jer se ovde radi o verskim pitanjima a ne pojedinacnim odmentnicima od zakona i vere. Hajd' sad - :shock:

Zex:
Da ne bi bilo zabune i da ne bi Abdo mogao da vrda, postavicu sto preciznije pitanje : zelim da znam kakav je polozaj zene koja nije muslimanske veroispovesti a nalazi se u islamskom svetu? Koja su njena prava po Kur'anu i po sherijatskim zakonima? Dalje, kakva su prava muskarca pod istim tim ulovima? Kakva su, uopste, prava bilo koga ko nije muhamedanac, a zivi u Iranu, na primer? Jos dalje, kako se formiraju i pune haremi? Koja su prava zena koje zavrse u nekom od harema kao belo roblje? Objasni ljudima, Abdo, kako se ono dele zene po Kur'anu? Znas ono (nije citat), kao - zene se dele na zene majke, zene sudbine i nevernice (u verskom smislu, da ne bude zabune...)? I... Nemoj da nabrajas neke kontra primere iz ne-islamskog sveta, jer se ovde radi o verskim pitanjima a ne pojedinacnim odmentnicima od zakona i vere. Hajd' sad - :shock:

Sta si bre puko nerazumem sta hoces jer to sto pitas je glupo. Prvo haremi i kojekave gluposti nepostoje to je postojalo u Arapskim i nekim drugim zemljama pre dolaska islama. Sada kada vlada seriat muslimanu je dozvoljeno najvise 4 zene tako da haremi puni zena postoje samo na filmu i u pricama 1001 noci. Drugo ja sam dete iz mesovitog braka pa znam kakva su prava i koji polozaj ima zena koja nije muslimanka u takvom braku. Hoces da ti kazem da su moji zajedno 30 godina i da nikad u zivotu nije izbila ni jedna svadja u vezi vere. Jer kad je bio bajram slavio se bajram kad je bio bozic slavio se bozic i niko nikog nije navodio da predje u drugu veru niti komentarisao te moja je vera bolja a tvoja gora i tako to. Samo sad jos da ti kazem da je takvo stanje bilo dok se nije raspala Juga jer su tada svi bili komunisti a vera se postovala samo kao neki obicaj koji je ostao u narodu iz navike. Posle te podele na srbe i muslmane svi smo samo gledali i cudili se kako dojucerasnji komsija srbin koji bi za bajram dolazio kod nas na baklavu a za bozic mi kod njega na ribu za rucak itd, ostri noz i sprema se da kolje. Kad su srbi poceli svoj progon i pokolj muslimana po Bosni a narocito posle pokolja u Srebrenici moja majka se sama odrekla svoje vere i rekla da ce pre biti ateista nego to sto jeste. Posto je pre toga bila vrlo religiozna taj prelazak na neverstvo joj je vrlo tesko pao a mom ocu je bilo svejedno jer nikad nije ni bio religiozan u zivotu je otisao mozda dva puta u dzamiju i to je to. Ali kao sto reko moja majka je bila religiozna i pre toga pa je osecala prazninu u dusi. Sama je uzela da istrazuje islam i pocela je polako da razume neke stvari koje niko iz moje porodice nije jer niko nije ni bio religiozan niti je trazio da to bude. Jednog dana je citala celu noc Kuran i ujutru sapostila da zeli da predje na islam mi smo se svi smejali jer to niko nije ocekivao. Zamisli, mi sto nismo nikad ni trazili to od nje i koji ni sami ne verujemo u nista smejemo se odluci supruge i majke koja je hriscanka a zeli da predje na islam. Zahvaljujuci njoj svi smo sada se okrenuli islamu. Zahvaljujuci njoj moj otac je prestao da pije da pusi da ide u kafanu svaku noc. Moj brat koji je po ceo dan sa drugovima na faxu ubijao vreme ispijajuci piva i uzivajuci u bludu sa koleginicama se okanio svega toga. Zavrsio fax sa na vreme ozenio isto tako finu pokrivenu devoji iz postene porodice zive u sreci i harmoniji. Sto je najvaznije i ja koji sam na sve glasa uvek vikao gde je taj bog sto mi ga ne dovedete da ga vidim pa cu da verujem sam postao vernik i poceo da uvidjam neke stvari koje pre nisam video. Na nagovor majke dosao sam i u Tursku da bi se spasao rata na Kosovu i da bi moga na miru da zivim u jednoj muslimanskoj drzavi jer u nasoj drzavi je stanje toliko bedno da je za plakanje. Sad ti meni reci je su li to prava zena suprotne vere u islamu ugrozena kad jedna hriscanka mora da nas spasava zablude i da nas vraca na pravi put. Nisam jos cuo da se neka muslimanka udata za srbina prekrstila i postala srpkinja ali znam da je vrlo ugrozena u takvom braku jer joj njen muz sigurno namece neke njegove obicaje i pravila. Sta ces da su svi pametni pa da bez icijeg nagovora sednu da razmisle koja je vera bolja i koja vera je istinita to jest koja propoveda samo bozije reci a ne reci boga i ljudi pomesane u 100 knjiga sa razlicitiö tumacenjima mozda bi i sami dosli do tacnog odgovora. Sta mislis zasto 1000 i 1000 ljudi u svetu prelazi na isalm ja nisam jos cuo za masovne prelaze muslimana na hriscanstvo. Zar te ti podaci ne bodu u oci ili ces i dalje da se srzis svog postulata umrecu sa istom verom u srcu kao i moji dedovi ni malo ne trudeci se da nadjes pravu istinu. Za prava ne muslimana koji zive u muslimanskim drzava cu ti dati citat iz Kurana ali posto nisam kuci pa nemam na ovom kopjuteru text Kurana reci cu ti da u jednom od ajeta se naredjuje muslimanima da perma svojim susedima nemuslimanima budu dobri da postuju njihove obicaje i prava i da im nikad ne namecu veru. Jer je islamom zabranjeno da nekoga na prisilu teras da veruje u nesto sto on nece i zato ima ajet u kuranu koji je objavljen bozijem poslaniku kada je njegov amidza umirao a boziji poslanik ga molio da ponovi shehade i time se spasi vatre posto je njegov amidza bio nevernik. Povodom toga je objavşjen ajet u kome se kaze da niko ne sme da nagovara drugog da veruje kao taj nece. İslam samo poziva na opominjanje i svaki musliman je duzan da opomene onog koji je u zabludi da cini pogresno a ako taj ne prihavti onda da ga ostavi na miru jer je svoju obavezu skinuo sa sebe jer ga je opomenuo.

Lepo zboris, Sagapo, nema sta. Za razliku od onog magarca Mangasa. Ako je to sa tvojom majkom bilo tako kao sto pricas, onda je to bas lepo. Bolje je biti vernik i slediti putanju srca nego biti ateista. Sve to je bajno i sjajno dok se ne pojavi tamna strana svega. Kada sam rekao "harem" mislio sam na islamske javne kuce u koje se dovode robinje nevernice i nad njima se vrse strasni zlocini. Nemoj mi se sada prenemagati i govoriti o nekim vrlinama islama, nego bolje utvori oci i citaj sta sam pitao! Tvoji su, kao sto kazes, bili dugo u komunistickom braku, ispred Boga se nisu zaklinjali. Normalno je u svim religijama da zena prelazi u muzevljevu veru i normalno je sto je tvoja majka presla u islam, jer je to vera tvog oca (sad ce opet Sizif da me kritikuje za ovo). Sagapo, fakat je da se sa nevernicama postupa kao sa robom i nisam ni ocekivao da ce bilo koji musliman, pa ni ti, iskreno reci sta pise u Kur'anu. I u pricama iz hiljadu i jedne noci. Jezio sam se dok sam citao originalnu verziju...

Oni govore: "Budite Jevreji, onosno kr{}ani, i bi}ete na pravom putu!" Ti reci: "Ne, mi smo vjere Ibrahimove, koji je ispravno vjerovao; on nije nikoga Allahu ravnim smatrao."

136. Recite: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono {to se objavljuje nama, i u ono {to je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono {to je dato Musau i Isau, i u ono {to je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike me|u njima, i mi se samo Njemu pokoravamo."

137. Pa, ako budu vjerovali u ono u {to vi vjerujete, na pravom su putu; a ako glave okrenu, oni su onda samo inad`ije, i Allah }e te sigurno od njih za{tititi, jer On sve ~uje i sve zna.

138. "Allah je nas uputio, a zar ima ljep{e upute od Allahove? Mi se samo Njemu klanjamo."

139. Reci: Zar se s nama o Allahu raspravljate, kad je On i na{ i va{ Gospodar? Nama – na{a djela, a vama – va{a djela! A samo Mu mi iskreno ispovjedamo vjeru."

255. Allah je – nema boga osim Njega - @ivi i Vje~ni! Ne obuzima Ga ni drijeme` ni san! Njegovo je ono {to je na nebesima i ono {to je na Zemji! Ko se mo`e pred Njim zauzimati za nekoga bez dopu{tenja Njegova?! On zna {ta je bilo i prije njih i {ta }e biti poslije njih, a od onoga {to On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On `eli. Mo} Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi odr`avanje njihovo; On je Svevi{nji, Veli~anstveni!

256. U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u {ejtana, a vjeruje u Allaha – dr`i se za naj~vr{}u vezu, koja se ne}e prekinuti. – A Allah sve ~uje i zna.

257. Allah je za{titnik onih koji vjeruju i On ih izvodi iz tmina na svjetlo, a onima koji ne vjeruju – za{titnici su {ejtanii oni ih odvode sa svjetla na tmine; oni }e biti stanovnici d`ehennema, oni }e u njemu vje~no ostati.

258. Zar nisi ~uo za onoga koji se sa Ibrahimom o njegovu Gospodaru prepirao, onda kada mu je Allah carstvo dao? Kad Ibrahim re~e: "Gospodar moj je Onaj koji `ivot i smrt daje", - on odgovori: "Ja dajem `ivot i smrt!" – "Allah ~ini da Sunce izlazi sa istoka" – re~e Ibrahim -, "pa u~ini ti da grane sa zapada!" I nevjernik se zbuni. – A Allah silnicima ne}e ukazati na pravi put.

259. Ili za onoga koji je prolaze}i pored jednog do temelja poru{enog grada, povikao: "Kako }e Allah o`ivjeti ove {to su pomrli?" I Allah u~ini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga o`ivje i zapita: "Koliko si ostao?" – "Dan ili dio dana" – odgovori. "Ne", re~e On -, "ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i pi}e svoje, - nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga – da te u~inim dokazom ljudima -, a pogledaj i kosti, - vidi kako ih sastavljamo, a onda ih mesom obla`emo." I kad njemu bi jasno, on povika: "Ja znam da Allah sve mo`e!"

260. A kada Ibrahim re~e: "Gospodaru moj, poka`i mi kako mrtve o`ivljuje{!" – On re~e: "Zar ne vjeruje{?" – "Vjerujem" – odgovori on -, "ali bih da mi se srce smiri." – "Uzmi ~etiri ptice" – re~e On – " i isjeci ih, pa pojedine komade njihove stavi na razne bre`uljke, zatim ih pozovi, brzo }e ti do}i. Znaj da je Allah silan i mudar"

261. Oni koji imanja svoja tro{e na Allahovom putu li~e na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah }e onome kome ho}e dati i vi{e; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.

262. One koji tro{e imetke svoje na Allahovu putu, a onda ono {to potro{e ne poprate prigovaranjem i uvredama, ~eka nagrada u Gospodara njihova, - ni~ega se oni ne}e bojati i ni za ~im oni ne}e tugovati.

263. Lijepa rije~i izvinjenje vrijedniji su od milostinje koju prati vrije|anje. – A Allah nije ni o kome ovisan i blag je.

264. O vjernici, ne kvarite svoju milostinju prigovaranjem i uvredama, kao {to to ~ine oni koji tro{e imetak svoj da bi se ljudima pokazali, a ne vjeruju ni u Allah ni u onaj svijet; oni su sli~ni litici sa oskudnom zemljom kada se na nju sru~i pljusak, pa je ogoli; oni ne}e dobiti nikakvu nagradu za ono {to su uradili. – A onima koji ne}e da vjeruju Allah ne}e ukazati na pravi put.

265. Oni koji tro{e imetke svoje u `elji da steknu naklonost Allahovu i da im to postane navika – li~e vrtu na visoravni na koji se izliva obilna ki{a, pa daje dvostruk plod; ako ne bude ki{e obilne, bude ki{e-rosulje. A Allah dobro vidi ono {to vi radite.

266. Kome bi od vas bilo drago da posjeduje ba{~u punu palmi i vinove loze kroz koju teku rijeke i u kojoj ima svakojakih plodova, a da je ostario i da ima nejaku djecu, a da onda nai|e vatrena oluja preko nje i ona izgori? – Tako vam Allah obja{njava dokaze da biste razmislili.

267. O vjernici, udjeljujte od lijepih stvari koje sti~ete i od onoga {to vam Mi iz zemlje dajemo, ne izdvajajte ono {to ne vrijedi da biste to udijelili – kada ni vi sami ne biste to primili, osim zatvorenih o~iju. I znajte da Allah nije ni o kome ovisan i da je hvale dostojan.

268. [ejtan vas pla{i neima{tinom i navra}a vas da budete {krti, a Allah vam obe}ava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve,

269. On daruje znanje onome kome On ho}e, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni.

270. Za sve {to potro{ite i {to zavjetujete – Allah, sigurno, za to zna! – A nevaljalima ne}e niko mo}i pomo}i.

271. Lijepo je kada javno dajete milostinju, ali je za vas bolje da je dajete siromasima kad niko ne vidi, i On }e pre}i preko nekih va{ih r|avih postupaka. – A Allah dobro zna ono {to radite.

272. Ti nisi du`an da ih na pravi put izvede{, Allah izvodi na pravi put onoga koga On ho}e. Imetak koji udjelite drugima u va{u je korist, ono {to udjelite drugima neka bude samo Allahu za ljubav – a ono {to od imetka udjelite drugima nadoknadi}e vam se potpuno, ne}e vam biti u~injeno krivo –

273. i to siromasima koji, zauzeti na Allahovom putu, nemaju vremena da zara|uju pa onaj koji nije u to upu}en misli da su, zbog skromnosti, imu}ni; pozna}e{ ih po izgledu njihovu, oni prose}i ne dodijavaju ljudima. – A ono {to od imetka drugima date – Allah, sigurno, za to zna.

Bismillah

Neka je hvala Uzvisenom Allahu koji nema sudruga, i neka je selam i salavat na najboljeg i najcasnijeg covjeka ljudskog roda, na Allahova Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve selem.

Esselamu 'alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu, i postovanje nemuslimanima.

Ovo je tema na koju se moze izgubiti i dosta vremena. Jer je opsirna.

Polozaj nemuslimanki i nemuslimana u Islamskome svijetu, ili u Islamskoj drzavi je jako dobar za njih. Meni nije poznato da su krscani ikad ratovali protiv Islamske vlasti i Serijata, tj oni krscani koji su uzivali zastitu i prava, i koji su se nalazili u Islamskoj drzavi gdje vlada Serijat ( Islamski zakon po Kur'anu i Sunnetu-praksi Poslanika Muhammeda savs ).

Dacu inshAllah samo jedan primjer. Naime, kada su muslimani osvojili Sam ( Siriju ) a prije je bila pod krascanskom vlascu, ostali su mnogi krswcani u Siriji pod Islamskom vlascu. Uzivali su u zastiti njihovi prava i bili su jako iznenadjeni da je ovako Serijat pravedan prema ljudima.

Kada se je okupila vojska ponovo krscanska od podrucja danasnjeg Iraka, da ponovo osvoji Siriju, krscani koji su zivjeli prije pod njihovom-krscanskom vlascu, a koji su bili sad pod islamskom vlascu, iskupili su se i cini dovu ( molitvu ) za vojsku muslimansku da pobjedi krscane da bi oni ostali da uzvaju prava kao i drugi ljudi u islamskoj djelu svijeta, tj. podrucju Sirije.

Krscani nisu isli u borbu s muslimanima, jer po Serijatu ne idu krscani da brane zemlju, oni daju dzizju-porez SAMO oni koji su u mogucnosti, a za uzvrat od muslimana i muslimanske vlasti im se garantuje bezbjednost, sigurnost od svake uvrede, sigurnost zastite, ako bi ih neko napao, bilo oja drzava, vojska, ili sl, DUZNOST Islamske drzave, Serijata zakona je da ODMAH odbrani sticenike( zimmije-nemuslimane u Islamskoj drzavi).

Kada je muslimanska vojska krenula u pohod da se sastanu sa krscanskom vojskom, Halifa, poglavar, vladar, predsjednik ili sl. Islamske drzave je iskupio krscane Sirije, i rekao im da im vraca svu dziziju ( porez ) iz drzavne blagajne, ako oni pobjede u borbi onda mogu da vrate te pare, aako ne pobjede, onda je to njihovo, zbog toga im je i htio vratiti.

Krscani su vidjeli svojim pravim ocima pravdu, pa su uzeli svoje, a kada se je bitka zavrsila ( a krscani su takodje dovili Bogu da muslimani pobjede ) i muslimani pobjedili, krscani se okupljaju i primaju Islam zbog pravednosti prema njima.

Pa imamo i primjer za provinciju Semarkand, kada su muslimani okupirali, odnosno oduzeli ovu drzavu, njeni stanovnici su se pozalili. Pa ih je upitao Halifa, u cemu je problem, i rekli su mu, da vodja vojske, koji je oduzeo njihovu zemlju, i stavio ih pod Islamsku vlast, nije dao tri uslova sto se inace daju prije pohoda na neku zemlju.

A ta tri uslova su 1. Primanje Islama ( ne nasilno, ko zeli ), 2. Dzizija ( porezza onoga ko je u mogucnosti, a za uzvrat mu se garantuje sigurnost, od bilo kakvoga vrijedjanja, napda ili sl ), i 3. rat, znaci ako necete ovo pod brojem 1 niti pod brojem 2 - da se stavite pod kontrolu islamske drzave, onda rat!

A muslimanska vojska je usla u Semarkand, ne postavljajuci ova navedena tri uslova.

Kada je za ovo cuo Halifa, odma je naredio vojskovodji da se povuce iz tog grada i provincije, i da bude na onom mjestu gdje je bio prvi put kada je krenuo na taj dio u pohod.

Kada se je vojska povukla i dala uslov ponovo ona tri, nisu ovi stanovnici pristali na uslov 2 ili 3, vec su uzeli prvi uslovo odma i primili Islam. A Zasto su primili oni Islam ?
Zbog pravednosti prema njima i uvazavanja.

Neki ce mozda reci da ovo nije tema ovoga, medjutim, ko ovo bude procitao uvidjece da jeste.

Ja cu se ako mi Allah Uzviseni dozvoli, ponovo javiti na ovu temu i jos bolje objasniti oko polozaja zena i ljudi muskaraca nemuslimana i nemuslimanki.

I zapamtite, zena, nemuslimanka, niti muslimanka, nisu roblje niti stvar za izivljavanje u islamu, one su stavljene na veoma visko mjesto u drustvu i imaju veoma velki uticaj u tome.

Ono sto je komsijan aveo za nekakve hareme, pune zena ili sl, to ima samo u bajkama kao sto rece ovaj brat i to je bilo prije islama kod arapa mnogobozaca. Islam je to zabranio i to nema NIKAKVE veze s muslimanima i Islamskim zakonom.

Neka je hvala Allahu Uzvisenom i selam na Njegovog Poslanika Muhammeda, neka je s njim mir i blagoslov.

Preduhitrio me Abdo... Iz tvojih usta, Abdo, u Bozje usi! Ali daleko je to od istine... Hajd' se ti pridrzavaj toga, pa nek oni tamo sto zulum cine odu u pakao. Nisu haremi izmisljotina, to je samo drugi naziv za javnu kucu danas. Sta su trbusne plesacice? Jesu li i one deo mitologije ili su to estradne zvezde? Sve mi to zvuci sto si ti napisao prokleto cisto, a nije bas tako... Hm, hm, hm, niste bas iskreni, moram da smislim kako da vas navedem da se izlanete. 8)

Abdurrahman:
I zapamtite, zena, nemuslimanka, niti muslimanka, nisu roblje niti stvar za izivljavanje u islamu, one su stavljene na veoma visko mjesto u drustvu i imaju veoma velki uticaj u tome.

A kako bi bilo da se vi muslimani usaglasite oko ovoga, posto tvoj brat po veri, No Limit, napisa ovo (izmedju ostalog):

No Limit:
25. A onome među vama koji nije dovoljno imucan da se oženi slobodnom vjernicom -
eto mu one u vašem vlasništvu, robinje vaše, vjernice, - a Allah najbolje zna kakvo je
vjerovanje vaše -, ta jedne ste vjere. I ženite se njima, s dopuštenjem vlasnika njihovih, i
podajte im vjencane darove njihove, kako je uobicajeno, kada su cedne i kada javno
ne cine blud i kada tajno ne žive s ljubavnicima. -A kada one kao udate pocine blud,
neka se kazne polovinom kazne propisane za slobodne žene. -To je za onoga od vas
koji se boji bluda; - a bolje vam je da se uzdržite! Allah prašta i samilostan je.
...

Dakle slobodne zene i robinje...

I kome sad da verujemo? :lol:

Jedno moje zapazanje tokom mog staza na Religija podforumu: Vernici se nikada ne mogu usaglasiti izmedju sebe. A jos kad su razlicitih vera, pa to vec vise lici na 'My God has a bigger dick than yours!' raspravu.

Haj'te molim vas, dogovorite se, lepo iscenirajte sve ove pricice, pa izadjite sa jedinstvenim stavom pred nas ateiste i skeptike... Tada nam bar necete biti smesni ;)

Evo jednog lepog primera za ateiste i skeptike. Mislite o ovome:
Jednom prilikom, pre par godina, na jednoj svetkovini u manastiru blizu mog grada, nadjose se u prici jedan profesor matematike, ateista i skeptik, i manastirska iskusenica. Profesor je dosao sa zenom i dve kceri i dok su one, kao pobozne pravoslavne hriscanke, bile u crkvi, profesor zapocne temu sa iskusenicom. Kaze on:
"Dobro, stvarno mi nikada necete biti jasni vi, vernici, sta vi vidite u svemu tome? Nesto tu radite, molite se, mucite a ne znate ni da li Bog zaista poostoji! Da li je iko od vas ikada video tog Boga, pa da kaze drugima ili da se nekome javio ili slicno? Eto, ja na primer, kada mojim djacima nesto objasnjavam, ja im to lepo stavim na papir, sve lepo i jasno i oni razumeju! Sta vi prodajete ovim ljudima ovde, maglu?" i nasmeja se posle toga, onako kroz nos. Iskusenica ga je svo vreme slusala pazljivo, a zatim mu rece da saceka trenutak i ode do svojih odaja. Vratila se sa parcetom papira i olovkom, stala ispred onoga profesora i upitala ga:
"Da li vi, profesore, volite svoju zenu i decu?"
"O, da," - rece on - "najvise na svetu. Oni su mi sve!"
"E, onda hajde, evo Vam ovaj papir i olovka i napisite mi tacno koliko ih volite."
Profesor stade, zacuta, gleda onaj papir i olovku a zatim pogleda iskusenicu.
"Jel' se Vi to salite sa mnom?" - upita je on, gledajuci onako ispod oka.
"Ne," - rece mu iskusenica - "ja samo hocu da Vam kazem da se ne moze sve napisati i videti. Nesto morate i osetiti. Ja prema Bogu osecam neizmernu ljubav i znam da postoji. Ne pitajte kako znam, jednostavno znam."
Posle toga profesor je cutao dugo, sve dok nije krenuo sa zenom i decom kuci. Ostala je tisina i misao.
Ziveli!

Zex:
Lepo zboris, Sagapo, nema sta. Za razliku od onog magarca Mangasa. Ako je to sa tvojom majkom bilo tako kao sto pricas, onda je to bas lepo. Bolje je biti vernik i slediti putanju srca nego biti ateista. Sve to je bajno i sjajno dok se ne pojavi tamna strana svega. Kada sam rekao "harem" mislio sam na islamske javne kuce u koje se dovode robinje nevernice i nad njima se vrse strasni zlocini. Nemoj mi se sada prenemagati i govoriti o nekim vrlinama islama, nego bolje utvori oci i citaj sta sam pitao! Tvoji su, kao sto kazes, bili dugo u komunistickom braku, ispred Boga se nisu zaklinjali. Normalno je u svim religijama da zena prelazi u muzevljevu veru i normalno je sto je tvoja majka presla u islam, jer je to vera tvog oca (sad ce opet Sizif da me kritikuje za ovo). Sagapo, fakat je da se sa nevernicama postupa kao sa robom i nisam ni ocekivao da ce bilo koji musliman, pa ni ti, iskreno reci sta pise u Kur'anu. I u pricama iz hiljadu i jedne noci. Jezio sam se dok sam citao originalnu verziju...

Kako normalno zbori....Žena koja je sama bez muževljevog pritiska ODBACILA svoju vjeru,a nakon toga ih odvukla u Tursku....Samo još jedna potvrda da je POTURICA gora od Turčina....

Incognito:
Sizif:
Muk tišine narušava samo zvuk škljocanja mog kofera. Pakujem se.

Idem u manastir, ova priča mi je promenila život.

Samo pazi da ne odes u neki koji je u polu-raspadu... moze da se zapali dimnjak, koji ce zapaliti tvoj konak, i tebe zajedno sa istim ;)

... doduse, to ce ti zaista promeniti zivot :lol:

Nisam znao da su Satanisti organizirali i manastir.... :shock:

Jedan detalj o polozaju nemuslimanke u islamskom svijetu:
Prema serijatskom pravu, u braku s muslimanom ima sva prava kao i muslimanke, ali nakon njegove smrti, nema pravo nasljedjivanja...
Tako je stajalo u jednoj od knjiga, na prvoj godini mog faksa...
Doduse, davno je to bilo, mozda se nesto promijenilo u medjuvremenu, a mozda su i autori knjige lagali...
Ko bi ga znao... :roll:
A sad bjezim sa relgije...
Hajd' pozdrav i nemojte da se toliko koljete medjusobno...
Vjernici bi valjda trebalo da budu jos tolerantniji i miroljubiviji od nevjernika...

Harborym:
Koliko ja znam postojala je i javna kuca koja se zvala "Sveti Nikola" :) :)

Bull's Eye!

Toliko o poboznosti na ovim prostorima ;)

Nego, opet No Limit ne odgovori na moje pitanje... Ono je citat iz tvog teksta, gde jasno i glasno stoji da postoje robinje, pa mi lepo kazi zasto Abdu prica da ropstvo u islamskom svetu ne postoji, i da je zena izuzetno cenjena u istom...

'ajde, leba ti, kazi ko sad ovde koga laze?

Kako mislite da neko poveruje da je vasa religija 'ispravna' kad dva clana iste ne mogu oko jednog prostog pitanja da se usaglase...

Sto bi Lilu rekla, bas mi je drago sto sam ateista! ;)

Gazdarica:
Jedan detalj o polozaju nemuslimanke u islamskom svijetu:
Prema serijatskom pravu, u braku s muslimanom ima sva prava kao i muslimanke, ali nakon njegove smrti, nema pravo nasljedjivanja...
Tako je stajalo u jednoj od knjiga, na prvoj godini mog faksa...
Doduse, davno je to bilo, mozda se nesto promijenilo u medjuvremenu, a mozda su i autori knjige lagali...
Ko bi ga znao... :roll:
A sad bjezim sa relgije...
Hajd' pozdrav i nemojte da se toliko koljete medjusobno...
Vjernici bi valjda trebalo da budu jos tolerantniji i miroljubiviji od nevjernika...

To je velika laz koja je iznijeta i koja se iznosi svakodnevnoj na Islam i njegove pripadnike.

U Islamu je naredjeno da zena mora naslijediti muzevu imovinu.

Incognito:
Harborym:
Koliko ja znam postojala je i javna kuca koja se zvala "Sveti Nikola" :) :)

Bull's Eye!

Toliko o poboznosti na ovim prostorima ;)

Nego, opet No Limit ne odgovori na moje pitanje... Ono je citat iz tvog teksta, gde jasno i glasno stoji da postoje robinje, pa mi lepo kazi zasto Abdu prica da ropstvo u islamskom svetu ne postoji, i da je zena izuzetno cenjena u istom...

'ajde, leba ti, kazi ko sad ovde koga laze?

Kako mislite da neko poveruje da je vasa religija 'ispravna' kad dva clana iste ne mogu oko jednog prostog pitanja da se usaglase...

Sto bi Lilu rekla, bas mi je drago sto sam ateista! ;)

Prije Islama je postojalo ropstvo, i dolaskom Islama, nije potpuno zabranjeno ropstov jer je Uzviseni Bog mudar i zna kako bi se to odrazilo na ljude da im je zabranio odma na jednom sve.

Medjutim, Islam preporucuje ako neko ima roba tj slugu, da ga oslobodi i to je jedno od najljepsi i najbolji djela u Islamu, i zbog toga je i Muhammed savs preporuciovao STROGO dobrocinstvo prema slugama i da se oslobadjaju, znaci vremenom se je znalo da ce to isceznuti tako sto je Islam malo omlacio ovu zabranu, postepeno ali iskorijenilo se je elhamdulillah.

A sto se tice "trbusni plesacica" i "robinja" odnosno sluga, da plesu u haremima, to si ti Zex gledao u filmovima sigurno, a to NEMA AMA BAS nikakve veze s islamom! To je Islam strogo zabranio i to su samo cini musrici prije Islama, mnogobosci, vatropoklonici i danasnji vatropolonici, musrici, nevjernici, i dr. a vidimo danas koliko ima i u Turskoj, i u Srbiji, i u BiH, a za USA i Evropu da ne govorim pogotovo Frankfurt i Holandija, koliko imaju javnih kuca...

A oni koji su bili robovi, sluge, vidjecemo kroz historiju, da su postali najbolji ucaci i najpoznatiji u islamskome svijetu.

Gospodar ili gazda je duzan ako ima slugu da je hrani onime cime i sebe hrani, da je odjeva kao sto i samog sebe odjeva, istog kvaliteta odjece, da joj cini dobrocinstvo a nikako nista lose, i td itd ... Ne smije joj davati u obavezu nesto sto ne moze podnijeti ili sl.

Ova tema nije bila o robovima i slugama kako mi se cini vec o zenama muslimankama i nemuslimankama.

A sto to vi dizete svoj glas toliko oko zene muslimanke i govorite kako je ona "ponizena" a ne vidite sta vi radite i kakvo pravo uziva kod vas zena.
Pa kod vas se zena iskoristava za obicne prljave ciljeve i poslove, prodajete njene dijelove tijela za reklamu na TV i reklamama i sl, to je kod nas muslimana HARAM-zabranjeno i mi to necemo ciniti, jer mi postojemo i cuvamo zenu kao clana ljudske porodice, i zajednice i koja ima veliki ili vise od polovine udjela u ljudskome rodu i sl.

Mi cuvamo njeno dostajanstvo i cast, a ne kaljamo je.

A ako ti zex mislis s tim nekakvim haremima i trbusnim plesacicama da prebacis nama muslimanima, onda si izabraio potpuno pogrijesno taktiku, jer sam protiv sebe onda svjedocis i govoris.

Vidi, Abdo, da ti kazem nesto. Jedno pricate, drugo radite. I vazda je tako bilo. Ja se iskreno nadam da si ti pravi vernik, a ne kao onaj magarac Mangas. Eno, procitaj sta mi je napisao u postu pre ovoga, tipicni magarac sa dvostrukim arsinima. Toliko o iskrenosti prema onima koji nisu vase vere. A i to o postovanju nemuslimana, bull shit. Naravno da se nece neko sad zaleteti i silovati stranu novinarku u Teheranu, ali cim se curak obrne i neko vam dosapne da ste blizi Allahu ako ubijete vise nevernika - eto ti belaja. Cvrc. To sto kazete o javnim kucama i iskoriscavanju zene u reklamne svrhe - potpuno ste u pravu, ja se borim protiv toga i bas zato me necete pokolebati u mojoj veri. Isto koliko i ti, toliko i ja mrzim komercijalizovanje zenskog tela i to sto antihristi, komunisti i ostali sljam koriste imena svetaca za necasne radnje. Jeste nama u narodu vera u krizi, ali daj Boze samo da smaknemo jaram komunizma i ateizma sa ledja, pa cemo drugacije da pricamo. Pozdrav svim iskrenim vernicima.

FARMACEUT:
Zex:

Kako normalno zbori....Žena koja je sama bez muževljevog pritiska ODBACILA svoju vjeru,a nakon toga ih odvukla u Tursku....Samo još jedna potvrda da je POTURICA gora od Turčina....

Ma nisi me razumeo. Jeste steta sto je napustila svoju veru (ako je uopste i imala), ali je otisla za svojim covekom. Zena je ipak to, tako to ide. (samo da Sizif ne procita ovo...)

Kako normalno zbori....Žena koja je sama bez muževljevog pritiska ODBACILA svoju vjeru,a nakon toga ih odvukla u Tursku....Samo još jedna potvrda da je POTURICA gora od Turčina....[/quote]

Ma nisi me razumeo. Jeste steta sto je napustila svoju veru (ako je uopste i imala), ali je otisla za svojim covekom. Zena je ipak to, tako to ide. (samo da Sizif ne procita ovo...)[/quote]

Sta lupas bre covece kakva poturica pa vidis i sam da ovo objasnjava da su ljudi za vreme Turske samo imali bolje uslove da spoznaju koja je vera ispravnija pa su sami uvideli da je spas u islamu. A ne kako to vasa istorija govori da su prelazili na islam na prisilu ili iz straha. A nemoj da pricas gluposti o mojoj majki da nebi imao problema samnom. Ja sam ti rekao kako je bilo i da je niko nije prisiljavao da nije niko imao nikakav uticaj na nju u nikakvom pogledu jer smo i sami bili neobavesteni o veri i islamu. Rekao sam ti da smo se svi bili smejali jer smo mislili da je to neka sala. A kada smo videli da je ona ozbiljna i da to nije samo neka prolazna faza i kad nam je pocela ona licno objasnjavati neke stvari i njena zapazanja i saznanja do kojih je dosla citajuci razne knjige koje opet niko od nas joj nije preporuciva niti davao vec je sama kupovala i nabavljala kod njenih prijateljica sve bez naseg znanja posle smo svi poceli time da se interesujemo i nakon 8 godina smatram da smo dostigli neki nivo koji moze da se nazove verom. Jer kad tvoj otac za kojeg neznam da li pije i da li ide svako drugo vece u kafanu gde ostaje do pred zoru prestane sa time i kad prestane da se dernja po kuci za svaku sitnicu kad u kuci nastane harmonija i postovnje kad svako svoje misljenje moze da iznese i da kaze sta zeli na miran i civilizovan nacin kad se svacija prava postuju tada se javi i reci da je tvoja porodica verski nastrojena i da je zivot u tvojoj porodici zivot u harmoniji. NEmoj bre da se havtas za poturice kad neznas sta je to mozda si ti predak nekog Turskog age pa si sada besan sto u svojoj krvi nosis genetski Turskog porekla pa ti svi turci smetaju. Polako smiri se dodji malo u Antaliju u Kusadasi odmori malo zivce videces da ni Turci nisu tako losi ko sto su ti tvoji dedovi pricali u pricama za laku noc.

sagapo:

Ma nisi me razumeo. Jeste steta sto je napustila svoju veru (ako je uopste i imala), ali je otisla za svojim covekom. Zena je ipak to, tako to ide. (samo da Sizif ne procita ovo...)[/quote]

Sta lupas bre covece kakva poturica pa vidis i sam da ovo objasnjava da su ljudi za vreme Turske samo imali bolje uslove da spoznaju koja je vera ispravnija pa su sami uvideli da je spas u islamu. A ne kako to vasa istorija govori da su prelazili na islam na prisilu ili iz straha. A nemoj da pricas gluposti o mojoj majki da nebi imao problema samnom. Ja sam ti rekao kako je bilo i da je niko nije prisiljavao da nije niko imao nikakav uticaj na nju u nikakvom pogledu jer smo i sami bili neobavesteni o veri i islamu. Rekao sam ti da smo se svi bili smejali jer smo mislili da je to neka sala. A kada smo videli da je ona ozbiljna i da to nije samo neka prolazna faza i kad nam je pocela ona licno objasnjavati neke stvari i njena zapazanja i saznanja do kojih je dosla citajuci razne knjige koje opet niko od nas joj nije preporuciva niti davao vec je sama kupovala i nabavljala kod njenih prijateljica sve bez naseg znanja posle smo svi poceli time da se interesujemo i nakon 8 godina smatram da smo dostigli neki nivo koji moze da se nazove verom. Jer kad tvoj otac za kojeg neznam da li pije i da li ide svako drugo vece u kafanu gde ostaje do pred zoru prestane sa time i kad prestane da se dernja po kuci za svaku sitnicu kad u kuci nastane harmonija i postovnje kad svako svoje misljenje moze da iznese i da kaze sta zeli na miran i civilizovan nacin kad se svacija prava postuju tada se javi i reci da je tvoja porodica verski nastrojena i da je zivot u tvojoj porodici zivot u harmoniji. NEmoj bre da se havtas za poturice kad neznas sta je to mozda si ti predak nekog Turskog age pa si sada besan sto u svojoj krvi nosis genetski Turskog porekla pa ti svi turci smetaju. Polako smiri se dodji malo u Antaliju u Kusadasi odmori malo zivce videces da ni Turci nisu tako losi ko sto su ti tvoji dedovi pricali u pricama za laku noc.[/quote]

O Kušadasiju i Turcima sve NAJLEPŠE!!! 8) 8)
Samo mi idu na živce ovi Bosanski poturčenjaci koji jpš uvijek ne mogu da se oslobodi kompleksa niže vrednosti...A moj otac NIKADA ne posjećuje kafanu...Kod nas se živi po pravoslavnim običajima... :D :wink:

Back