Mojsije izveo narod iz ropstva, a šta današnje religije rade?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.831
Meni Mojsijevo izvođenje naroda iz ropstva nije istorijski izveštaj,
u smislu da je postojao jedan narod i da je on taj narod bukvalno
nekuda vodio, već da je postojao narod porobljen od bezumnih
sila i da mu je on otvorio oči.
Ali dobro, svako ima pravo na svoje viđenje.

Ono što me zanima je sledeće..
Da li su duhovne vođe tu da uspavaju narod ili da mu otvore oči?
Za mene je priča da si grešan i baš zaslužuješ da budeš rob, da
patiš zbog praroditeljskog greha, pa se eto zato živi danas ovako,
čisto uspavljivanje.
Mogao je i Mojsije svom narodu da kaže, sedite tu i patite, jer
ste baš tako zaslužili, krivi ste, pogrešili ste.

Gde je ta obećana zemlja koju je Bog za čoveka stvorio? Ko je
danas njen vlasnik i zašto se o tome ćuti?

hm337

Poznat
Poruka
9.885

čisto uspavljivanje.

meni se čini da je Mojsije svoj narod izveo iz fizičkog ropstva i uveo u mentalno ropstvo lažnom bogu Jahveu jednom od mnogih astralnih entiteta.....sa pričom o Isusu su probali da izvedu narod iz tog duhovnog ropstva, ali lanci su bili preteški da ih ta priča razbije pa ne samo da su Jevreji ostali u mentalnom ropstvu nego se religija tog lažnog Boga uvukla i u novostvorenu religiju i postala njena osnova...

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
meni se čini da je Mojsije svoj narod izveo iz fizičkog ropstva i uveo u mentalno ropstvo lažnom bogu Jahveu jednom od mnogih astralnih entiteta.....sa pričom o Isusu su probali da izvedu narod iz tog duhovnog ropstva, ali lanci su bili preteški da ih ta priča razbije pa ne samo da su Jevreji ostali u mentalnom ropstvu nego se religija tog lažnog Boga uvukla i u novostvorenu religiju i postala njena osnova...
Argumenti?

hm337

Poznat
Poruka
9.885
da li bi Bog radio sve to što je u SZ opisano da je Jahve radio i govorio svojim prorocima? naravno da ne bi...ako postoji takvo biće to mora biti neki entitet iz astralnog sveta...hrišćanstvo bi bilo mnogo bolja religija da nije uključilo SZ i da se fokusiralo na ljubav prema Bogu, bližnjima i sebi...

što se Isusa tiče ne postoje istorijski spisi iz vremena u kom je živeo koji ga pominju...Jozefus je bio glavni jevrejski istoričar tog vremena i zabeležio je Jovana Krstitelja a Isusa nije ni pomenuo...treba da poverujemo da je Isus tri godine propovedao i činio čuda na teritoriji veličine Srbije sa brojem stanovnika veličine današnjeg Beograda a da poznati istoričar koji je tu živeo nije ni čuo za njega ili ga nije smatrao dovoljno bitnim da ga pomene u svojim opširnim spisima...

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
danas se trude da od osobe naprave roba

inace je prica smesna , zasto je uoste bozji narod dosao u tu situaciju , ako se zna da je bog tada mnogo aktivnije

dejstvovao na zemlji

pazi , ubedjuju faraona madjionicarskim trikovima da su ispravni, al tako da on ne poveruje

pa da ubiju decu po egiptu
Pa nije bio bozji narod kada je dosao u tu situaciju.
Postaje tada kada ga Bog izvodi z te situacije.
Stvar je u tome da Bog nije diktator.
On pokusava i Egipcane da osvedovc ne bi li se i oni uzeli u pamet ne bi li i oni postali Bozji narod.
I uspeo je delimicno.
Neki su od egipcana posli sa Izrailcima..
Bog ne zeli da ih pobije jer mu se tako svidja.
Vec egipcane pusti da pokazu sta bi oni uradili pa po tone ih kazni.
Dobro je da ljudi nisu bog ili da neki nisu na vlasti...

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
da li bi Bog radio sve to što je u SZ opisano da je Jahve radio i govorio svojim prorocima? naravno da ne bi...ako postoji takvo biće to mora biti neki entitet iz astralnog sveta...hrišćanstvo bi bilo mnogo bolja religija da nije uključilo SZ i da se fokusiralo na ljubav prema Bogu, bližnjima i sebi...

što se Isusa tiče ne postoje istorijski spisi iz vremena u kom je živeo koji ga pominju...Jozefus je bio glavni jevrejski istoričar tog vremena i zabeležio je Jovana Krstitelja a Isusa nije ni pomenuo...treba da poverujemo da je Isus tri godine propovedao i činio čuda na teritoriji veličine Srbije sa brojem stanovnika veličine današnjeg Beograda a da poznati istoričar koji je tu živeo nije ni čuo za njega ili ga nije smatrao dovoljno bitnim da ga pomene u svojim opširnim spisima...
Trszio sam argunente ne tvoje misljenje i osudjivanja.
Znaci nemas
Sta je to bog radio?

robivek

Domaćin
Poruka
4.288
A meni recimo mozda japanci nisu zuti a nit crnci crni...ali,to je po meni dok me realnost u celosti demantira...sta ces,jedno je subjektivan stav a sasvim je drugorealnost.
Slazem se...i pored toga sto se sa mnom recimo ne slazi ni japanci ni crnci ali bas me briga,to je moj stav pa sta bude nek bude... :D
Ovo je kljucno pitanje,moram primetiti da si ovaj put "direktno u centar"...
Nazalost,licno smatram da se vecina tih duhovnih vodja ( da ne budem "bezobrazan" i kazem sve) smatraju da mnogo korisnije za njih da imaju profila "vernika"koji se nece suvise zamarati s tim sta rade verski lideri nego da rade to sto im se kaze i propoveda na zajednickim sastancima...u smislu ja sam kao verski lider i te me placas da to budem i ja ti kazem sta je to sto trebas raditi a radis bez prigovora...ili jos preciznije ,nemoj da si se osudio gledati em "sta ja radim nego slusaj me sta ti govorim..."!!!
Ako bi takvi verski lideri svojim clanovima otvorili oci tek on da bi sami sebe upucali u nogu ( isekli granu na koju sede) jer bi ljudima postalo jasno da je hriscanima Sveto Pismo jedini legitimni izvor podataka o verskom praksi koju trebaju imati stoga ih neki liderfi ne mogu "zedne prevesti preko vode"...
Ono sto navodis uobicajeno nazivamo nesledjeni greh"i to jeste vredno diskusije ali ja bih se ipak zadrzao na individualnom grehu jer se veoma cesto praktikuje onaj verski koncept - "radim tako kao sto su me ucili od malena i kao sto su radili njihovi predci..."...Nazalost,u vakvim slucajema ljudi samo navlace na sebe isto prokletstvo koje im se dalo u nasledje.
Ta obecana zemlja ce se usppostaviti i na ovi planetu dok ce vernici imati mogucnost da budu deo vecnosti i da osete nebeski ambijenat ali je to trenutno nemoguce jer jos uvek nije dosao dan vecnog suda stoga mrtvi "spavaju" u prahu zemaljskome i "cekaju" vaskrsenje...
...ovo je samo ukratko i samo jedan bitan aspekat,a diskusija u vezi ovog jeste obemna...

hm337

Poznat
Poruka
9.885
To ti argument, procitaj?

Ja to citam stalno.

Gde je tvoj problem?
Jahve nije Bog ljubavi prema svim svojim stvorenjima...to je jasno.....koliko je ljudi samo pobio ili savetovao Jevrejima da ih pobiju zato što ne veruju u njega...šta je uradio Adamu i Evi? čitaš psaltir koji se svodi na bože koji sjebavaš moje neprijatelje sjebi moje neprijatelje da budu sjebani neprijatelji moji...tako li se obraća Bogu koji voli sva svoja stvorenja? Jahve uči Jevreje da se vole međusobno a ne uči ih da vole sve ljude...čini da se osećaju kao viša rasa to jest pumpa im sujetu...Ni Isus koji je neuporedivo bolji ne savetuje sledbenicima da vole sve ljude nego da se vole međusobno...pravi Bog ne bi radio tako...

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
Jahve nije Bog ljubavi prema svim svojim stvorenjima...to je jasno.....koliko je ljudi samo pobio ili savetovao Jevrejima da ih pobiju zato što ne veruju u njega...šta je uradio Adamu i Evi? čitaš psaltir koji se svodi na bože koji sjebavaš moje neprijatelje sjebi moje neprijatelje da budu sjebani neprijatelji moji...tako li se obraća Bogu koji voli sva svoja stvorenja?
Pa nije tako.
Navedi primer, citiraj.

hm337

Poznat
Poruka
9.885
Osija 13,16Samarija će opustjeti, jer se odmetnu od Boga svojega; oni će pasti od mača, djeca će se njihova razmrskati i trudne žene njihove rasporiti.

nije stvorio za njih obećanu zemlju...naredio im je da je otmu od pravih vlasnika brutalnom silom...
5. Mojsijeva 20,16A u gradovima ovijeh naroda, koje ti Gospod Bog tvoj daje u našljedstvo, ne ostavi u životu nijedne duše žive.

Poslednja izmena:

Tzar

Elita
Poruka
17.334

čisto uspavljivanje.

Imas i Ancient Aliens teoriju. Pogledaj epizodu od prosle nedelje.

Njihova teorija je da Mojsije nije bio specijalan ni po cemu, nego su Egipcani imali sredstva komunikacije sa visim silama/vanzemaljcima, koja je onda Mojsije buduci da je odrastao na faraonovom dvoru kao usvojeni sin faraonove kcerke prvo naucio da koristi, a onda i ukrao od Egipcana.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.831

Imas i Ancient Aliens teoriju. Pogledaj epizodu od prosle nedelje.

Njihova teorija je da Mojsije nije bio specijalan ni po cemu, nego su Egipcani imali sredstva komunikacije sa visim silama/vanzemaljcima, koja je onda Mojsije buduci da je odrastao na faraonovom dvoru kao usvojeni sin faraonove kcerke prvo naucio da koristi, a onda i ukrao od Egipcana.
Egipćani u toj priči predstavljaju one koji se bave okultizmom i na taj
način porobljavaju ljude. Lažno znanje uvode umesto onoga koje je
iz Izvora i koje Mojsije donosi.

Danas je opšti potop lažnog znanja, koji se naukom zove i tehnološkim
razvojem, dok se sve duhovno negira. Sve Bogom stvoreno je
omalovaženo, pa čak i čovek.

Obećana zemlja nije država, već ova zemlja koju je Bog stvorio.
Mojsije je izveo ljude iz tvorevine zvane država koja je prvi put
instalirana u Egiptu, a danas se to razvojem civilizacije smatra.
Sve naopako.

hm337

Poznat
Poruka
9.885
Obećana zemlja nije država, već ova zemlja koju je Bog stvorio.
Mojsije je izveo ljude iz tvorevine zvane država koja je prvi put
instalirana u Egiptu, a danas se to razvojem civilizacije smatra.
Sve naopako.
sve može da se isfilozofira i predstavi kao metafora kad se zanemare činjenice...
Jahve je Jevrejima dao tuđu zemlju da osvoje i onda im dao uputstva i zakone kako da stvore državu...

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.831
Jahve nije Bog ljubavi prema svim svojim stvorenjima...to je jasno.....koliko je ljudi samo pobio ili savetovao Jevrejima da ih pobiju zato što ne veruju u njega...šta je uradio Adamu i Evi? čitaš psaltir koji se svodi na bože koji sjebavaš moje neprijatelje sjebi moje neprijatelje da budu sjebani neprijatelji moji...tako li se obraća Bogu koji voli sva svoja stvorenja? Jahve uči Jevreje da se vole međusobno a ne uči ih da vole sve ljude...čini da se osećaju kao viša rasa to jest pumpa im sujetu...Ni Isus koji je neuporedivo bolji ne savetuje sledbenicima da vole sve ljude nego da se vole međusobno...pravi Bog ne bi radio tako...
Kako sad to, kad je rekao da volimo i neprijatelje svoje?

Ova priča koju danas promovišu kako će Bog da pobije zle
je naopaka načisto. Jel možeš istovremeno da se nadaš da
će Bog konačno da uništi sve koji ti smetaju i da ih voliš?
Ne možeš.

I onda će da ti stvori neku novu, bolju zemlju. Ko da do sad
nije znao šta radi, pa će sad grešku da ispravi. Samo još jedan
narativ koji uspavljuje ljude. Idi propovedaj, sad će samo što
nije..

hm337

Poznat
Poruka
9.885
Kako sad to, kad je rekao da volimo i neprijatelje svoje?

Ova priča koju danas promovišu kako će Bog da pobije zle
je naopaka načisto. Jel možeš istovremeno da se nadaš da
će Bog konačno da uništi sve koji ti smetaju i da ih voliš?
Ne možeš.

I onda će da ti stvori neku novu, bolju zemlju. Ko da do sad
nije znao šta radi, pa će sad grešku da ispravi. Samo još jedan
narativ koji uspavljuje ljude. Idi propovedaj, sad će samo što
nije..
rekao je sledbenicima da se vole međusobno ne i da vole sve ljude

Jovan 13,34Novu vam zapovijest dajem da ljubite jedan drugoga, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom.
Jovan 13,35Po tom će svi poznati da ste moji učenici ako uzimate ljubav među sobom.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.831
sve može da se isfilozofira i predstavi kao metafora kad se zanemare činjenice...
Jahve je Jevrejima dao tuđu zemlju da osvoje i onda im dao uputstva i zakone kako da stvore državu...
Pa i tu se nešto okultno umešalo i iskrivilo početnu nameru.
Samo što je nama sada to previše daleko da bi videli šta se desilo,
kao što možemo da vidimo u bližoj istoriji. Al sigurno može da se
rastumači iz pisma, samo se nisam time bavila.