Moji mezimci - Citroen oldtimeri

GS sa duplim farovima okruglim farovima se pravio isključivo u Jugoslaviji (u Cimosu) i nešto malo u Indoneziji. Svi francuski GS-ovi su imali jednodelne "trapezaste" farove.

Inače, GS se proizvodio od 1970. do 1979. godine.
U početku (zaključno sa 1972. godinom), GS je imao četvorocilindrični vazduhom hlađeni motor od 1015ccm, koji je bio slabašan za takav auto.
Ubrzo je kubikaža povećana na 1222ccm, što je bio standardni motor sve do kraja proizvodnje GS-a u Francuskoj, a jedino je model Special imao slabiji motor (1129ccm).

Po nekim karakteristikama (oblik stop svetala, instrument tabla, itd) GSovi se mogu podeliti na seriju 1 (zaključno sa 1976. godinom) i seriju 2 (od 1977. do 1979. godine).

Serija 1 je imala čuvenu instrument tablu sa kiklopovim okom i prvu varijantu zadnjih svetala (takav je moj GS)...

GS-Serie1-Dashboard.jpg


GS-Serie1-Back.jpg
 
U SFRJ su mogle da se kupe sledeće varijante (u zavisnosti od nivoa opreme)

Serija 1 (do 1976) - Svi GS-ovi su imali trapezaste farove
GS Club (kao moj GS) - Solidan nivo opreme, sve što je moglo da bude hromirano, bilo je hromirano (do 1972. godine motor je bio 1015ccm, nakon toga 1222ccm)
GS Pallas (motor 1222ccm) - Najviši nivo opreme, kod nas je isključivo dolazio sa šiberom na krovu (u francuskoj verziji, šiber je bio opcioni)
GS Break (motor 1222ccm) - Karavan varijanta

Citroen-GS-Break.jpg


Serija 2 (1977-1979) - kod nas se uvode dupli okrugli farovi
GS Pallas (motor 1222ccm) - Zadržani su jednostruki trapezasti farovi, najviši nivo opreme i šiber
GSX (motor 1222ccm) - U običnoj i Break (karavan) varijanti. Dupli okrugli farovi, znatno niži nivo opreme, izgubio je dosta hromiranih detalja, ali je dobio dve interesantne crne linije po dužini počnih strana
GS Super (motor 1300ccm) - Dupli okrugli farovi, najniži nivo opreme, najjači motor

IX-GSijada-01.jpg


IX-GSijada-06.jpg


Taj motor od 1300ccm koji je išao u GS Super je specifičan samo za SFRJ... Nijedan drugi GS osim Supera (koji se sklapao samo u Cimosu) nije imao te motore.
To su zapravo motori koji su razvijani za Citroen GSA (hajd' da ih nazovemo trećom serijom GS-ova, mada oni nisu baš GS-ovi), ali nisu ispunjavali ekološke standarde u Francuskoj, te su isporučeni Cimosu. U francuskoj su naknadno razvili malo moderniju verziju tog motora od 1299ccm kojeg su potom ugrađivali u GSA. GSA je tad dobio i petobrzinski menjač, dok su svi GS-ovi imali četvorobrzinske menjače (uključujući i naš GS Super).

Iako je proizvodnja GS-a u Francuskoj okončana 1979. godine, kod nas se GS Super sklapao do 1981. godine...
 
Poslednja izmena:
Evo kako su izgledale te crne štrafte na GSX-u (GSX je išao u ovoj svetlo žutoj varijanti i u cigla crvenoj varijanti), a GSX je imao i ove male specifične ratkapne. Kao takav, postao je interesantan strancima...

GSX.jpg


Samo tokom 1977 godine, Cimosovi GSX-ovi su imali bele okvire oko duplih okruglih farova, nakon toga su dobili klot crne okvire, kao i GS Super.

Gsx2.jpg


Gsx4.jpg
 
Posebno interesantan je bio GS Birotor... Spolja je izgledao kao običan GS, ali se u njemu vrteo Wankel motor...

GS-Birotor.jpg


GS Birotor je imao i drugačiju instrument tablu:

GS-Birotor-Dashboard.jpg


Takvu tablu su imali i GSX-ovi Serije 2 u Francuskoj, ali Cimosovi GSX-ovi su imali klasičnu instrument tablu Serije 2...
 
Od 1980. godine kreće proizvodnja Citroena GSA, koji se može smatrati naslednikom GS-a... On dobija motor od 1299ccm i petobrzinski menjač. Umesto hromiranih delova, dosta toga sada postaje plastično. Što se spoljašnjosti tiče, najprimetnija razlika je otpozadi (treća varijanta stop svetala i gepek vrata koja su se podizala sa sve zadnjim staklom, za razliku od običnog GS-a)...

GSA01.jpg


GSA02.jpg


Najupečatljivija razlika je bila u novoj instrument tabli ... Vraćeno je kiklopovo oko (zapravo sad su tu dva kiklopova oka, jer je i obrtomer postao kiklopovo oko), a umesto ručica za migavce, svetla i brisače, oko volana su se nalazili takozvani sateliti ...

gsa.jpg


U Cimosu se takođe sklapala ova verzija, samo je Cimosov model dobio naziv GA umesto GSA... Razlika je bila u tome što je u njega ugrađivan stariji tip 1.3 motora (isti onaj koji je išao u GS Super) i što je zaštita limarije bila očajna pa su ti Cimosovi GA trulili kao bundeve...
 
Jel i dan danas ugrađuju taj isti motor u svoje nove modele?!?? :lol:

Drugarica je imala ovaj poslednji model i vozila me u njemu ovaj sa dva kiklopa. Čak mi je i pokazivala kako se diže i spušta hidraulika :)
Moram da priznam to je taaaako impozantno i prefinjeno. A komšija iz ulice kada je hteo da mi pokaže kako se diže spušta neki karavan noviji ja ga navukao on spusti posle nije mogao dase podigne. Koliko sam ukapirao on je zaključavao to spuštanje valjda se najmanje haba tako. Ubrzo posle ga prodao.
 
Jel i dan danas ugrađuju taj isti motor u svoje nove modele?!?? :lol:
Ma kakvi. GS je bio poslednji Citroen sa bokser motorom. Pljosnata konstrukcija i nisko težište davalo mu je pristojnu stabilnost bez obzira na meko ogibljenje. Na istu kartu puca i dan - danas Subaru koji je zahvaljujući niskom težištu i stabilnosti osvojio mnoge šampionate u reliju.
Citoren je međutim krenuo drugim putem. Ujedinjenje s Pežoom je donelo i ujedinjeno pravljenje motora, što će reći konvencionalniju konstrukciju.
To se i na samom GS - u vidi. Nije slučajno što je baš tih godina dobio ''običnu'' instrument tablu i sasvim uobičajena kockasta zadnja svetla.
 
Poslednja izmena:
Zapravo, poslednji Citroeni sa bokser motorom su nastali krajem 70ih i početkom 80ih, kad je Citroen već bio pod Pežoom.

Citroen LNA i Citroen Visa Club su dobili poslednju verziju dvocilindričnog vazdušno hlađenog bokser motora koji je ranije išao u A Seriju (Spaček, Dijana, Ami), pri čemu je za LNA i za Visu kubikaža povećana sa 602ccm na 652ccm i motor je dobio elektronsko paljenje. Ali, zapravo, poslednji model u kojeg je ugrađivan taj dvocilindrični bokser motor je ipak bio Spaček, čiji su poslednji primerci sišli sa proizvodne trake 1991. godine, sa standardnim 602ccm bokserom.

Poslednji automobil u kojeg je ugrađivan GS-ov četvorocilindrični vazduhom hlađeni bokser motor je bio Citroen Oltcit koji se proizvodio samo u Rumuniji od 1984 do 1988 (poznat je bio i pod imenom Citroen Axel). U njega je išao motor od 1129ccm (koji je ranije išao u GS Special) kao i 1299ccm (koji je išao u GS Super).
 
Da, ali to su sve motori koji su projektovani u Citroenu i proizvodnja je nastavljena i nakon ujedinjenja.
Kratko sam vozio neku Visu sa onim ''satelitom'', međutim ta mi se igračka iskreno govoreći nije baš dopala. Mada je možda do navike.
No, pošto se taj patent nije zadržao i u kasnijim modelima biće da ga tržište nije prihvatilo.
 
Šta bi se moglo nazvati današnjim naslednikom legendarnog Spačeka? Po meni ovaj:

1661871064131.png


Citroenovci su se srećom manuli ćorava posla praveći zajednički mali auto sa Tojotom i Pežoom. To znači da ovaj na slici, dakle aktuelni model nikako nije Tojota sa drugim znakom kao njegov prethodnik nego opet samo Citroen, sam i svoj. Mišljenja oko izgleda (naročito prednjeg dela) su naravno podeljena, ali zar nisu takva bila i kod Spačeka?
Naravno tehnika je nova, nema ništa sa starim Spačekom, ali takva su vremena.
 

Back
Top