Моје размишљање о православљу

Poruka
1.065
Прву реченицу ћу започети тако што ћу нагласити да сам поносан што сам православац.Волим своју веру и носим је у себи.Поштујем све верске обреде.Спадам у групу исихаста (бескомпромисних православаца).Не могу да не приметим понашање ''савремених православаца''.Има их више врста.Имате оне који су декларативно православци,а држе се католичанства.Има оних који су до јуче били комунисти и носили црвену књижицу,а сада изводе само њима познате ритуале.Ужасно ми смета када у цркви видим људе који практикују неке скарадне обичаје које ваљда сматрају богоугодним.Ваљају се по цркви,љубе све и свашта...Наводно се саживели са Богом,па се сматрају најбољим тумачима вере (очекујем да ће се јавити неки у овој теми).Користе се неким изразима које ни сами не разумеју.Господо,православље се носи у срцу и души.Испољава се кроз дела,али не као што је поменуто ваљање по цркви или призивање Бога за сваку ситницу.Волео бих да кроз ову тему покренемо дискусију о манама данашњих верника,као и то да свако изнесе своје виђење православља.Унапред молим да не буде вређања.

Hocu reci, ne vjerujem da su popovi ''legitimni'' predstavnici Boga na zemlji.

Sveštenik je lice koje za određenu novčanu nadoknadu obavlja verski ritual u skladu sa religijom kojoj pripada (po rođenju ili vlastitom izboru). Na žalost, u novije vreme, zahvaljujući povratku veronauke u škole, sveštenici su postali babaroge koje plaše decu da će za ovu ili onu sitnicu otići u pakao, te ista dolaze kući plačući. Neretko završavaju u medijima zbog nemorala...

Прву реченицу ћу започети тако што ћу нагласити да сам поносан што сам православац.Волим своју веру и носим је у себи.Поштујем све верске обреде.Спадам у групу исихаста (бескомпромисних православаца)...
Ukratko, da ti fali rep bio bi međed. :lol:

Прву реченицу ћу започети тако што ћу нагласити да сам поносан што сам православац.Волим своју веру и носим је у себи.Поштујем све верске обреде.Спадам у групу исихаста (бескомпромисних православаца).Не могу да не приметим понашање ''савремених православаца''.Има их више врста.Имате оне који су декларативно православци,а држе се католичанства.Има оних који су до јуче били комунисти и носили црвену књижицу,а сада изводе само њима познате ритуале.Ужасно ми смета када у цркви видим људе који практикују неке скарадне обичаје које ваљда сматрају богоугодним.Ваљају се по цркви,љубе све и свашта...Наводно се саживели са Богом,па се сматрају најбољим тумачима вере (очекујем да ће се јавити неки у овој теми).Користе се неким изразима које ни сами не разумеју.Господо,православље се носи у срцу и души.Испољава се кроз дела,али не као што је поменуто ваљање по цркви или призивање Бога за сваку ситницу.Волео бих да кроз ову тему покренемо дискусију о манама данашњих верника,као и то да свако изнесе своје виђење православља.Унапред молим да не буде вређања.

:think:А колико ти познајеш православну веру?А друго зашто се бојиш врешања кад је то на смирење?

:think:А колико ти познајеш православну веру?А друго зашто се бојиш врешања кад је то на смирење?

Sta mislis o Belom andjelu? Bas sam juce citao zanimljiv tekst...evo odlomka:

"...Масовним репродуковањем на различитим материјалима и подлогама,
у различитим амбијентима, увек препознатљив и лако „читљив“, „Бели анђео“
је постао par exelance производ кич културе. Од весника васкрсења, Арханђел
Гаврило уназађен је у непостојећег Белог анђела православне ангеологије, у
површни симбол националне вере, чија је централна догма- догма о
Васкрсењу „исечена“ из сећања „анђелопоклоника“, заједно са „исецањем“
„вишка“ композиције Мироносице на гробу...."

Aleksandra Pavicevic,
Etnografski institut SANU

Sta mislis o Belom andjelu? Bas sam juce citao zanimljiv tekst...evo odlomka:

"...Масовним репродуковањем на различитим материјалима и подлогама,
у различитим амбијентима, увек препознатљив и лако „читљив“, „Бели анђео“
је постао par exelance производ кич културе. Од весника васкрсења, Арханђел
Гаврило уназађен је у непостојећег Белог анђела православне ангеологије, у
површни симбол националне вере, чија је централна догма- догма о
Васкрсењу „исечена“ из сећања „анђелопоклоника“, заједно са „исецањем“
„вишка“ композиције Мироносице на гробу...."

Aleksandra Pavicevic,
Etnografski institut SANU

Прелепа фреска.И потпуно се слажем са текстом који си дао.:ok:

Нисам теолог,али за једног верника сасвим коректно,тј довољно.Контекст друге реченице ми није јасан.Претпостављам да је врешање вређање,док је све после тога стилски нејасно

:hahaha:

Dobro, to nije "valjanje" kako si ga nazvao, to je religijski zanos najverovatnije, ja pritiv tih ljudi nemam nista stavise divim im se, vera je intimna stvar, pa i njeno ispoljavanje.

P.S. Crkva "ide na to" da okupi i dojucerasnje komuniste, e sad koliko se ko zaista prizvao pameti, a ko glumi, to ne znamo. Ali ipak se vidi nekako po licu, sveopstem ponasanju (najcesce skromnom i neupadljivom).

Dobro, to nije "valjanje" kako si ga nazvao, to je religijski zanos najverovatnije, ja pritiv tih ljudi nemam nista stavise divim im se, vera je intimna stvar, pa i njeno ispoljavanje.

P.S. Crkva "ide na to" da okupi i dojucerasnje komuniste, e sad koliko se ko zaista prizvao pameti, a ko glumi, to ne znamo. Ali ipak se vidi nekako po licu, sveopstem ponasanju (najcesce skromnom i neupadljivom).
:rotf::rotf::rotf::rotf:

A postati skrušeni, skromni, neupadljivi, bledunjavi bradati vernik (ili sa maramom na glavi i suknjom do peta ako si žensko), znači prizvati se pameti?

:rotf::rotf::rotf::rotf:

A postati skrušeni, skromni, neupadljivi, bledunjavi bradati vernik (ili sa maramom na glavi i suknjom do peta ako si žensko), znači prizvati se pameti?

Znas ti vrlo dobro odgovor, samo pitas da provociras.

Naravno da to nije "prizivanje pameti" nego sam mislila na sustinsko preobracenje u religijskom pogledu, sto nije lako, ali nije ni nemoguce.

A naravno da je i odgovarajuca garderoba deo toga i da to dolazi samo po sebi.

Немам ја ништа против да се бивши комуниста дозове памети,али имам против када неко ко је до јуче пљувао по цркви и вери почне да ме учи вери и обичајима

Slazem se sa time da ih ima raznih i da su se vec medjusobno podelili, i ja sam o tome vec
pisao na vise tema. :)

Gdje ova jadnica nadje da je na Hristovom grobu bio bas arhandjel Gavrilo, kad u Jevandjelju pise da to bijase andjeo bez ikakvog imena?

Nije jadnica...inace odlican rad je napisala. "Sta radi i gde sedi beli andjeo?" Pronadji na netu i procitaj...
Inace ljudi koji se bave angeologijom, smatraju da su se na Hristovom grobu pojavili arhandjeli Jeremilo i Varahil.
A Jeremilo je Beli andjo.On je "zaduzen" za Vaskrsavanje.

Poslednja izmena:
Немам ја ништа против да се бивши комуниста дозове памети,али имам против када неко ко је до јуче пљувао по цркви и вери почне да ме учи вери и обичајима

Ali ti to ne mozes znati kada vidis nekog u crkvi.

Zato je najbolje i ne posmatrati, nego se usredsrediti na samog sebe, sto (nam) i pravila ponasanja u crkvi nalazu.

Posto si iz Kragujevca, onda vjerovatno prepoznajes kragujevacki Saborni hram,, one popove sto gaze krst I vladiku sto je naredio da se krstovi izobraze na podu hrama. Dok ne odgovaras na moje pitanjean mozda ii ti licno nogom stajes na one krstove? A, sta velis?

Да позната ми је ситуација са нашим владиком.Ја припадам цркви Свете Тројице (познатија као стара црква) тако да у Саборну цркву баш и не идем.Стара црква је колико-толико задржала неке норме понашања,мада једино ми се несвиђа што су зидови бели,тј не знам шта се више чека са цртањем икона

bezkompromisnost nije nešto čime čovek treba da se pohvali...
nisam te direktno uvredila, ne brini. :)

Back