spavach
Domaćin
- Poruka
- 4.442
daj bjezi 2700 brz..
jos razmisljam zbog cijene..cuj smatram da 14 generacija cak i5 14600k ako to bude ime, nece vise moci sa vazdusnim..prosto zelim sa vazdusnim i ovaj put malo duze da cuvam..

Pa brz je i previse, cim sam disablovao turbo i spustio takt na 3.4, mislim ono jedino gde bih mogao da ga upogonim je da vrtim ibm WCGdaj bjezi 2700 brz..jos razmisljam zbog cijene..cuj smatram da 14 generacija cak i5 14600k ako to bude ime, nece vise moci sa vazdusnim..prosto zelim sa vazdusnim i ovaj put malo duze da cuvam..
Pazi, igre ne koriste ni 50% i to one zahtevnije. Tu je graficka vaznija. Jedino gde CPU igra ulogu je kad nesto enkodiras dekodiras pa hocesi gura ti cybepunk super..
Opet pricas poluistine Maxo. Ima igara koje znaju lepo da iskoriste CPU. Zavisi od igre do igre.Pazi, igre ne koriste ni 50% i to one zahtevnije. Tu je graficka vaznija. Jedino gde CPU igra ulogu je kad nesto enkodiras dekodiras pa hoces
da ti radi brze, recimo rupujes nesto sa blue ray.. Mislim ono CPU je jaci od graficke za strimovanje igara glat, pa sam iskljucio u stimu
harversku akceleraciju
Izvlaci 90FPS, kad bih ga pustio na turbo, onda bih izvukao 144FPS, al mi ne treba![]()
Na pr?Opet pricas poluistine Maxo. Ima igara koje znaju lepo da iskoriste CPU. Zavisi od igre do igre.
Meni, npr. sa grafikom slabijom(malo_od tvoje-1060 sa 3Gb(sa Ryzenom 2600X-na 3.95 Ghz 24/7h, WOW. Tera rising, LOL oko 240 FPS(ne znam koja podesavnja sestrin klinac igra ) itd na 2k i vecinom ULTRA podesavanja-daju-od 80 do preko 100 FPS. Uz monitor od 75 Hz sasvim OK ugodjaj gaminga.Na pr?
Pa eto. Koji ce ti jaci procesor, graficka? Ako igras na 4k, aj da razumem ;pMeni, npr. sa grafikom slabijom(malo_od tvoje-1060 sa 3Gb(sa Ryzenom 2600X-na 3.95 Ghz 24/7h, WOW. Tera rising, LOL oko 240 FPS(ne znam koja podesavnja sestrin klinac igra ) itd na 2k i vecinom ULTRA podesavanja-daju-od 80 do preko 100 FPS. Uz monitor od 75 Hz sasvim OK ugodjaj gaminga.
Masis poentu price-poenta je da neke igre znaju da cene dobar CPU. Ja kad budem hteo da igram nesto ultra novo-paaa...dotad cu vrv uzeti Sony 5 ili XboxXPa eto. Koji ce ti jaci procesor, graficka? Ako igras na 4k, aj da razumem ;p
btw: nemaju pojma s tog linka, ja bas igram simulacije, strategije, ma ni 50%. Zasto? Zbog sinhronizacije threadova, jedan ceka na drugi.
E sad jedina igra gde sam video 100% cpu zauzece je minion masters, mozda tebi nepoznata ;p
Reci cu ti kad bude trebalo. Za sada svaki apgrejd je cisto bacanje para... ja sam manijak za igre, imam sad preko 400 igara i to sve legalno kupljene ;pMasis poentu price-poenta je da neke igre znaju da cene dobar CPU. Ja kad budem hteo da igram nesto ultra novo-paaa...dotad cu vrv uzeti Sony 5 ili XboxXA sad bi trebao da dam tipaa troduplo vise para da bih dobio NEKU razliku za PC gaming...3060 za 500-600 evra? 3070 oko 700+ evra??? Ma daaaj....a sve ispod toga mi nije neki upgrade///Pa cak i ovo-su entri level kartice, ne top...
Smisleni upgrade mi je bilo 35 evra za bolji cooler za CPU em je tishi em hladniji. I pored SATA SSDa uzeo 1 Tb NVME ....Jos kad bih nasao istih 16 Gb RAMa kao moji jeftino-sto je nemoguce....A evo komp gura vec 4 tacno godine i jos 2-i ide novi komp. Mozda ostanu diskovi i kuciste...Ali graficka, CPU, ploca sve full novo-ali je ovo guralo bice onda 6 mozda i 7 godina...Reci cu ti kad bude trebalo. Za sada svaki apgrejd je cisto bacanje para... ja sam manijak za igre, imam sad preko 400 igara i to sve legalno kupljene ;p
Znas kako cene hardvera su otisle u nebo, a performanse od generacije do generacije ne prate cene...Smisleni upgrade mi je bilo 35 evra za bolji cooler za CPU em je tishi em hladniji. I pored SATA SSDa uzeo 1 Tb NVME ....Jos kad bih nasao istih 16 Gb RAMa kao moji jeftino-sto je nemoguce....A evo komp gura vec 4 tacno godine i jos 2-i ide novi komp. Mozda ostanu diskovi i kuciste...Ali graficka, CPU, ploca sve full novo-ali je ovo guralo bice onda 6 mozda i 7 godina...
Pazi, igre ne koriste ni 50% i to one zahtevnije. Tu je graficka vaznija. Jedino gde CPU igra ulogu je kad nesto enkodiras dekodiras pa hoces
da ti radi brze, recimo rupujes nesto sa blue ray.. Mislim ono CPU je jaci od graficke za strimovanje igara glat, pa sam iskljucio u stimu
harversku akceleraciju
Izvlaci 90FPS, kad bih ga pustio na turbo, onda bih izvukao 144FPS, al mi ne treba![]()
Što ne prcate nešto?!?? 🤔
Cuj, da misllim tako digao bih frekvencijuNe kapiras ti kako procesor radi. Ti mislis ako nisu sva jezgra uposlena da on nije opterecen puno, a ona jezgra koja su opterecena vriste.
Ma ne moras dizati, ni moj 8700k nije overclockovan, na stock-u svih 6 jezgara se dize na 4,3ghz, ja stavio 4,4ghz, 1.1v i cao. koji ce mi moj na 5ghz sa skoro 1.4v kad nije bottleneck. ovako hladniji, manje struje trosi.Cuj, da misllim tako digao bih frekvenciju![]()
Veruj mi i na 2.2Ghz sto je najnizi takt postizem 60FPSMa ne moras dizati, ni moj 8700k nije overclockovan, na stock-u svih 6 jezgara se dize na 4,3ghz, ja stavio 4,4ghz, 1.1v i cao. koji ce mi moj na 5ghz sa skoro 1.4v kad nije bottleneck. ovako hladniji, manje struje trosi.
Veruj mi i na 2.2Ghz sto je najnizi takt postizem 60FPS![]()
Ja to radim na Linux-u bez ikakvih dodatnih programa, sve u okviru sistemaAko ti vrsi poso mozes. ja licno koristim process lasso za takve zajebancije, pa za manje zahtevne igrice napravim costum power profil, koji se aktivira samo kada pokrenem odredjenu igricu, i tu podesim na primer, necu da mi cpu ide preko 2ghz. mozes cak i da odredis koja jezgra da budu zaduzena za igricu a koja ne.
Ja to radim na Linux-u bez ikakvih dodatnih programa, sve u okviru sistema
Cak moze da se namesti da na tim jezgrima nema interaprta svake miliisekunde, sto Windows ne moze![]()
Malo njih zna da podesava te stvari na Linux-u, nije bas jednostavno.Ah okej, ja nemam volje iskreno da ucim linux, totalno sam bezvoljan da se prebacujem na drugu platformu. Uglavnom ovaj windows je svakom verzijom sve gori i gori. instalira i radi sta on hoce, tri programa mi treba samo njega pod kontrolom da drzim i to pod navodnicima.