Ne znam nad cime se koleginica zgranula, iskakanje zlezda pri infekcijama veoma je cesta pojava kod dece. Neka deca su, dodatno tome, tzv. 'limfaticne konstitucije', dakle sklona da na sve infekcije reaguju pojavom uvecanih limfnih zlezda (na vratu, pazusnim jamama, preponama). Obzirom da se kod vaseg sina zlezde pojavljuju samo u infekciji i sa prolaskom infekcije potpuno gube (pretpostavljam da drugih problema sa detetom nema, niti drugih simptoma, dok o tome ne pisete?), mislim da nema razloga niti mesta panici. Trebalo bi uraditi krvnu sliku u trenutku kada dete nema limfne zlezde uvecane i u trenutku bolesti kada su uvecane. Ne znam na kakva je ispitivanja mislila Vasa prijateljica, niti mi pada na pamet kakva bi se uopste mogla raditi kod tako malog deteta (izuzev pomenute krvne slike sa sedimentacijom i brojem leukocita), svakako nije valjda mislila na biopsiju limfnih cvorova?! (ne znam, ljudi su cudni i svasta im pada na pamet1).
Ukoliko Vas sin nema nekih drugih promena koje uocavate (zalbe na malaksalost, bezvoljnost, poremecen san i apetit, kenjkavost, odsustvo zelje da se igra ili uziva u svakodnevnim aktivnostima, bled je, ima velike podocnjake, dakle - deluje Vam ne-zdravo i izmedju tih intervala kada je bolestan) - mislim da nemate NIKAKAV poseban razlog za brigu. Opustite se i budite sasvim mirni, necemo uopste da pricamo sta moze da bude 'u najgorem a sta u najboljem slucaju' jer po Vasem opisu nista ne navodi na 'najgore'. Uradite kontrolu vise svog mira radi. POzdrav