Моја мисао о теми филма Аватар

Atomic™

Srebrna tastatura
Poruka
271.316
Поздрав другари.
Данас ћу са вама поделити моје мишљење у вези теме филма Аватар у ком је приказан сукоб земљана и становника Пандоре.
Дакле, земљани су на Пандору дошли како би експлоатисали ресурсе планете како би продужили опстанак човечанства.
Џејк Сали на самом почетку филма описује суморно стање Земље кроз унутрашњи монолог. Најпознатији део који се односи на ресурсе и однос људи према природи гласи:

„Тамо одакле ја долазим, нема више ничег зеленог. Убили су своју мајку, а сад ће исто урадити и овде.”

ОК, на Земљи нема више ничег зеленог зато што је узета нафта, литијум, злато, бакар, челик и остало ради одржавања живота. АИ и технологије су напредовале па је омогућено путовање на друге планете. Људи су дошли на Пандору ради експлоатације.
Трала лала, приче иде и долази до тога да се Џејк Сали побуњује против врсте из које је потекао и стаје на страну становника Пандоре.
Мајсл Кварч је рекао:
Погледајте се. Склопили сте пријатељство са домороцима, заљубили се у локалну 'мацу' (local tail) и потпуно заборавили ко сте и за кога радите

Салију је рекао:
Какав је осећај издати сопствену расу?

ОК. Сали се заљубио у локалну мацу, имао секс с њом и издао сопстевну расу.

У тој причи ја видим да је Мајлс Кварч у праву. Иако људи навијају за Салија и остале Пандоране, желе им да победе у рату против земљана ја мислим да једним делом и нису у праву.

Позивам Вас да ми саопштите ваше мишљење у вези тога.

Back