Tako je to kad je profit jedino merilo stvari. Većini izdavača nije bitno kakvu "knjigu" objavljuju ako od nje mogu
zaraditi. Ali na sreću ima i izdavača koji ne pristaju na to, malo ih je, i kako mi se čini biće ih sve manje.
Ne znam ni ko je objavio ovu, Laguna valjda? Mada imaju oni i dobrih knjiga. Dok recimo Vulkan je potpuni užas,
ja ne znam da li u onome što objave ima deset procenata nečega vrednog. Plus štampaju knjige na papiru očajnog
kvaliteta, samo da bi prošli što jeftinije i samim tim više zaradili.
Vulkan vidim ide negde na sigurno, izbacuje popularne klasike, Stokera, Cehova, Eka...papir je izgleda danak vremenu. Laguna, otkad se pojavila, uvek mi je delovala pomalo pomodarski, u smislu da je bila vesnik nekih novih, ranije nevidjenih, urbanijih u smislu savremenijih sadrzaja...Sa danasnje tacke gledista, ipak, porediti nekakvu Kiju Kockar sa sadasnjom blogerkom i multimedijalcem kakva je onomad bila Lagunina vedeta koja je probila led Luna Lu, deluje neprimerno. Cak i tad, znao sam u liku i delu potonje sta odrazava (hm,podrazava?) frilensersi duh vremena; bese to nesto novo, ali nedovoljno `novo`u smislu nekih mojih licnih ocekivanja `blowmindinga`, ako iko razume sta sam hteo reci...
Opasnost od uticaja ovakve knjige ne postoji, knjige niko više ne čita, na žalost.
Opasnost lezi,tj,baskari se na skorovekovnom tronu promasenih vrednosti.....Mislim da je sasvim dovoljno iskustvo od 90-ih naovamo (ako ne i malo ranije) da se ostane zatecen, makar bio na najsigurnijoj, najbezbednijoj sredi srede....kad se iz svih coskova i zatamljenih van/pseudo-civilizacijskih uglova na ovakav nacin mogu izroditi raznorazni vukovi,dotad skriveni u jagnjecoj kozi, spremnih da kidisu kada se uvere da im je stiglo vreme - da im se moze. Pljuvati na njihove `uzore` bilo bi kao u Bouvijevoj : "gasiti vatru benzinom"...Tad cak ni sama sredina prostora po kom smo se dotad kretali vise ne deluje sigurno. Resenje, traziti cist prostor, iza zidne pregrade coskova odakle sada dopiru, cini se fizicki nemoguce. Sta onda? Leteti mozda iznad ??.... Nazalost,mnogi su zaista odleteli.
Opsti je to pad standarda i vrednosti, sta drugo reci......
Ovaj literarni uzas,stampanje "knjige", jedne problematicne polu pismene neuravnotezene zene,koja ima cak i svoje "umetnicko" ime,Kija Kockar. Mi smo na tom planu, na planu pismenosti i kulture,stampanjem njene "knjige",srigli na samo dno dna. Kako je bilo ko,mogao da se usudi da stampa takvo djubre. Pa zar pred novcem, padaju sve vrednosti,svi obziri.Ta zena (tzv.Kija) koja je u rijalitiju,cinila gnusobe,usudila se da napise cak i "knjigu". Da li ce nju,konacno neko da zaustavi.!!!
Ako ovako nastavi,eto nje jednoga dana,na mestu predsednika Republike.!!!
Pravovremeni i polit-korektni kolego sa krstarice, slazemo se po ovom pitanju u glavnici. Jedina debata koja bi u ovom slucaju mogla izaci na videlo jeste odnos izmedju politicke korektnosti - koja u svojim nastojanjima vrlo cesto zna delovati fa-shis/zoidno, i i jedne generalne opste informisanosti, koja bi se pod sirim pojmom imala uvaziti kao opste obrazovanje. U tom smislu, Lagunina pionir-perjanica, Luna Lu, zapravo jeste pseudonim - na oko prijatne nekadasnje manekenke (bogami,prave manekenke)
ali i intelektualke Suzane Zlatanovic, dok pomenuta Kija Kockar zaista jeste autenticno ime i prezime.
(dozvoljeni deminutiv Kija od `Kristina`-kao centarfor koji prsato hrli u zalet lopti i golu.
)...inace,kolega, valjalo bi znati i na ovom skromnom mestu potvrditi da se u savremenom srpskom jeziku slozenice (i dalje
) pisu: ili sastavljeno ili uz povlaku - nikada odvojeno!
znaj, dragi kolega, i budi uveren: "polupismen", a ne `polu pismen`. I opet smo na pocetku....