Мој одговор колегама који подржавају протесте

KPCTAHK

Domaćin
Poruka
4.927
Profesorka emerita Univerziteta u Beogradu i nekadašnja rektorka UB Marija Bogdanović ukazuje da je čovek i građanin i političko biće, te da je razdvajanje građanskog i političkog protesta potpuna besmislica i nepoznavanje razvoja demokratije, jer je uslov za demokratiju jednog društva sloboda svakog pojedinca, a to znači da je on političko biće.
Значи, колегинице, значи, али од Тебе се то, као и све друго, биће да си опустила своја људска права и дозволила неком другом да ти ум у погрешном, антисрпском, правцу усмерава, јер власт, ма каква била и ма шта чинила, није крива за све и ту се поставља само једно логичко питање:

Како натерати идиота да схвати да је, само он и нико други уместо њега, власник сопственог живота?

Сетимо се правог, првбитног, значења и тумачења ст. грчке речи "идиотос". То су они који се политике боје и не чине ништа приликом избора оних који ће њима да владају, да их усмеравају, организују, заштите и, наравно, да им помогну да сви живе боље. Дакле, да то још пластичније конкретизујем, демократија значи да сви грађани морају да учествују у избору, стварању власти, да су они једини носиоци суверенитета, под условом да је држава већ републикански уређена, и да су сви грађани, са истим правима и обавезама, једини коректори и контролори власти... Не може да буде слободе појединца у чопоративном начину размишљања. Тек када сваки пунолетни грађанин изађе на биралиште и гласа за оне за које сматра да су најбољи и да им могу поверити државу на управљање стићи ће слобода за сваког појединца и створиће се услови да сви грађани постану политичка бића ...

Ко је тај ко може, сме и зна да све грађане у том правцу усмерава?

Руку на срце, поштована колегинице, за стање у друштву смо једини кривци ми, јер нисмо наше ученике довољно образовали, нисмо их научили да постану политичка бића и, наравно нисмо им правилно образовали ни ум, а још мање и тање срце. Многи просветитељи су оно своје морално у свом интуитивном делу душе потиснули и заменили материјалним. Некада су се куповале дипломе, на факултетима су пролазили они који имају пара, а не знања, а после су Амери и други злотвори почели да купују и просветитеље, да их дресирају и усмеравају против сопственог народа. Много је наших колега, поштована колегинице, којих би се требали стидети, јер све што кажу вређа интелект. Шта чинимо да се наши универзитети очисте од таквих? Шта чинимо да истински својим студентима образујемо и душу (ум) и срце (научимо наше студенте да све што чине чине из љубави, јер љубав мора да буде темељ свега) ?

Подржавање било каквих протеста је вређање сопственог разума, јер тиме желимо да (по)гасимо последице, а не да пронађемо и заувек отклонимо узрок. Узрок су неукост, мржња и похлепност. За тај узрок смо највише криви ми, просветни делатници, нарочито из разлога што смо дозволили медије који слуђују све наше грађане. У држави где постоје такви медији се башкаре идиоти, а све док они постоје нема слободе и правде за појединца.

Није власт, поштована колегинице, ма каква била, крива низашта, јер њу су нам наметнули, легално и легитимно, по слову устава и грађанског закона, већ она руља идиота који не излазе на изборе и мисли да ће им власт у руке дати Амери и улице. То није демократија, већ њена супротност. Не могу, ма какви они били, идиоти, они који не желе да учествују на избирима, да учествују у власти, јер то је темељ анрхије. Све док постоји устав и закони они се морају поштовати, јер у супротном срљамо у анархију, а то је идиотизам. Својим учествовањем на протестима лично се опредељујемо да подржавамо управо такве ... Да ли је то наш избор? Да ли тако освешћавамо грађане да постану политичка бића?

Поштована колегинице, нешто о томе, нашој улози у критици према власти сам овде започео:

https://forum.krstarica.com/threads/uloga-filozofa-u-drustvu-i-drzavi.822288/

под насловом:

ULOGA FILOZOFA U SAVREMENO ORGANIZOVANIM DRUŠTVIMA I PRAVNO UREĐENIM DRŽAVAMA

Молим све добронамерне интелектуалце да ми се ту придруже и да заједничким снагама освестимо идиоте да почну да другачије размишљају и да схвате да јесу политичка бића. Ово је наша улога у друштву, драга колегинице,

"...kritikuje vladajuće, ali ne kritike radi, ne da se tim svojim bogatim vokabularom prsi, nadgornjava, paradi, inati i nekom prkosi, već jedino i samo, nema tu tamo, ili `amo, da na taj način, a mudrost je za sve pametne najbolji začin, pomogne onim slabim da bi bili bolji, i svom narodu po volji, a oni koji su malko bolji da postanu i ostanu, zaista, najbolji …"

а не да се придружујемо руљшким протестима идиота.

Крстан Ђ. Ковјенић

platon i naši mafijaši.jpg
 
Poslednja izmena:

Обилић

Iskusan
Poruka
6.187
Крстанк, тебе не интересује боди билдинг ?
Е видиш тако некога не интересује политика.

Знам ја да би политичари волели да њихов перформанс буде најпосећенији,
али схвати, то исто желе и
- рок бендови,
- фудбалери,
- кафеџије,
- циркуси,
- ватерполисти,
- избори за мис
- сланинијаде
и сви други који зависе од тржишта.
 

KPCTAHK

Domaćin
Poruka
4.927
Крстанк, тебе не интересује боди билдинг ?
Ниси правилно схватио смисао теме ...Прочитај поново ... Ту се обраћам колегама који подржавају протесте, а не теби и теби сличним ...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.