Mogucnosti izbora jezika na Filoloskom-Beograd?

• Začetnik teme Začetnik teme zizor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Z

zizor

Gost
Zeleo bih da upisem arapski kao prvi jezik ali me interesuje da li prve dve godine moram da studiram i turski? Da li mogu da uzmem nemacki kao drugi strani jezik (nemam predznanje) i engleski kao strani jezik (zavrsio sam srednju na engleskom jeziku)
Kakav je prijemni za grupu arapski jezik?
Srpski vec 3 meseca spremam privatno a engleski ne mad a bih voleo da znam da li je na prijemnom vise gramatike ili opste znanje engleskog.
Hvala unapred za sve odgovore! :D

zizor:
Zeleo bih da upisem arapski kao prvi jezik ali me interesuje da li prve dve godine moram da studiram i turski? Da li mogu da uzmem nemacki kao drugi strani jezik (nemam predznanje) i engleski kao strani jezik (zavrsio sam srednju na engleskom jeziku)
Kakav je prijemni za grupu arapski jezik?
Srpski vec 3 meseca spremam privatno a engleski ne mad a bih voleo da znam da li je na prijemnom vise gramatike ili opste znanje engleskog.
Hvala unapred za sve odgovore! :D

Ne, ne moraš da učiš turski ako upišeš Grupu za arapski jez. i knj. Ako upišeš Grupu za orijentalnu filologiju onda ćeš učiti i turski sve 4 godine. Naravno, postoji mogućnost da se posle prve godine prebaciš samo na arapski.

Kako to misliš da uzmeš još 2 jezika? Po planu i programu možeš uzeti samo jedan koji polažeš posle druge godine i to ti se upisuje u indeks. Mada mislim
da možeš polagati još neki jezik i da za to dobiješ potvrdu. Engleski ne možeš učiti od početnog nivoa jer se počinje od intermediate nivoa. Za nemački ne znam, moguće je da se organizuje nastava za početnike.

Prijemni za arapski je isti kao i za ostale grupe. Znači , srpski i engleski, odnosno neki drugi strani jezik koji si učio najmanje 3 godine. Prijemni su prilično zeznuti i bilo bi dobro da obratiš pažnju i na englesku gramatiku koliko god da ga dobro znaš. Test se sastoji od 40 pitanja i imaš 4 opcije. Dve odmah eliminišeš jer se iz aviona vidi da nisu tačno rešenje, dok se kod one druge 2 opcije lako možeš zeznuti.Test iz srpskog ima 20 pitanja gde se nešto zaokružuje a nešto i dopisuje. Savetujem ti da nabaviš INFORMATOR gde ćeš naći primere testova iz prethodnih upisnih rokova. Informator se može naći u skriptarnici fakulteta, u prizemlju, od ulaza DESNO.
-----
E, ovo su ti odgovori, a sad i da te nešto pitam.
Šta će ti arapski ? Nastava je loše organizovana, ne uči se nijedan dijalekat tako da kad diplomiraš ne umeš da bekneš. Kad završiš ne možeš da nađeš posao jer ne radimo sa arapskim zemljama. Ako i ima posla obično ga dobijaju deca iz mešovitih brakova kojih je pun Beograd, a Boga mi i Srbija,i koja podjednako dobro znaju oba jezika. Doduše, ako rasturaš engleski onda možeš naći posao u nekoj stranoj firmi. Dobra je stvar i što si muškarac, jer će pre uzeti tebe nego neku devojku- ako je u pitanju rad u nekoj arapskoj zemlji. Reci mi samo kakvi su ti planovi pa ću ti dati korisnije informacije. Gde si završio srednju školu? Gde trenutno živiš?
Šta te još zanima, slobodno pitaj.

Stvarno ti hvala na svim ovim informacijama.Vidim da si upucen jer pretpostvaljam da studiras arapski ili orijentalisticku. Sto se mene tice duga je to prica, ali posto vidim da si dobronameran napisacu ti "moje "muke". I ja sam od onih iz mesovitog braka tako da mi je to i muka i prednost. Govorim libijski dijalekat, zavrsio sam, neces verovati, pakistansku srednju skolu-college- na engleskom, odlicno znam poljski i kao sto vidis srpski. Obozavam Srbiju i zato sam se uspeo izboriti sa mojima da dodjem ovde da studiram.. Sto se tice nemackog jako mi se dopada taj jezik i stvarno bih zeleo da ga studiram ali nemam nikakvo predznanje pa sam zato mislio da li postoji mogucnost da uz arapski, engleski ucim i nemacki a da posle uporedo upisem i nemacki kao prvi. A sto se tice arapskog pretpostvaljam da svako ko ga studira zna da ne moze sedeti u Srbiji i raditi sa tim jezikom uglavnom je on viza za arapski a bogami i zapadni svet. Na primer sad u Libiji ne mozes opstati od zapadnih firmi Siemens, Vamed.. Alkatel..
Znas moj problem je sto me nista sto se tice studija ne interesuje osim stranih jezika. A kazu (ako me ne lazu) da sam stvarno talenat za strane jezike..
Posto vidim da si u toku sta bi mi ti preporucio, koju grupu jer me brine prijemni a diplomu su mi nostrifikovali sa vrlo dobar pa ne znam kolike su mi sanse da imam dovoljno bodova da se upisem na pojedine grupe pogotovo sto svi kazu da je prijemni jako, jako tezak?
Cao i hvala za sve savete i informacije

Libiano !! Šin žo? Šin ahbar? Šin umur? Keif halek?

Ako je tako kao što kažeš, onda za tebe ne važi ovo što sam prethodno napisao.
Ti si zaista odličan "materijal" za budućeg prevodioca. Sada je samo važno da
zagreješ stolicu i položiš prijemni.
Što se tiče bodova, računa se srednjoškolski prosek koji ti može doneti najviše 40
bodova, dok na testu možeš osvojiti najviše 60 / 40 iz engleskog i 20 iz srpskog/.
Znači, 100 bodova ukupno.
Bilo bi dobro da svratiš do fakulteta da saznaš koliko
bodova nosiš iz srednje škole. Računa se prosek ocena / recimo 3,5/ puta 2 i tako za
sve četiri godine. Onaj ko je imao sve petice imaće 40 bodova.
Takođe se potrudi da saznaš da li prilikom prijavljivanja
imaš pravo da izraziš nekoliko želja. Do pre par godina je to bilo moguće, tako da
ako te ne prime na jednu grupu prime te na drugu, a ti se posle prve godine prebacuješ
gde hoćeš. Broj bodova potreban za upis varira svake godine, ali je uglavnom sledeći:
za arapski - od 70-75
za orijentalistiku i turski - od 65-70
Ovo je neka donja granica koja ti služi za orijentaciju.
Najmanje bodova treba za albanski, slovački, bugarski, poljski i još neke jezike
koje niko ne želi da studira- tu se možeš upisati i sa 50-ak bodova. Najviše treba za
engleski, španski, italijanski, skandinavistiku-minimum 80-85.

Postoji još mogućnost da te prime kao stranca ako imaš dvojno državljanstvo.
Prijem za strance je u septembru i sigurno te primaju, samo što će to koštati.
Svrati do faksa i raspitaj se.

Još jednom da te upozorim! Posao prevodioca se ne ceni koliko bi trebalo, a plate su
osetno manje u odnosu na druge struke za koje je potrebno završiti fakultet. Al ako si baš
zapeo onda srećno.

Gost- stvarno si super.
Hvala ti za sve informacije. Bio sam dosad cini mi se , milion puta na fakultetu ali mi rekose da moju nostrifikovanu diplomu (vrlo dobar) treba neka komisija da pregleda i da izracuna bodove!? Vec se tri meseca spremam za prijemni iz srpskog (Prof. sa Filoloskog) a engleski cu malo kasnije, samo provere radi- jer ja ti mislim na engleskom...
Da li si siguran da sa na primer slovackog??? mogu da se u toku prve godine prebacim na arapski?
Da li i ti studiras arapski ili orijentalistiku? Kako znas voo malo libijskog sto si mi napisao? Da li si bio U Tripoliju ili Benghaziju?
Puno mi znace sve informacije koje si mi dao jer mi je frka ako se ne upisem stari ce me vratiti u Libiju! Ako se jos neceg setis sto bi mi pomoglo da prodjem taj prijemni molim te napisi mi.
Hvala- shukran!!!

azizor:
Gost- stvarno si super.
Hvala ti za sve informacije. Bio sam dosad cini mi se , milion puta na fakultetu ali mi rekose da moju nostrifikovanu diplomu (vrlo dobar) treba neka komisija da pregleda i da izracuna bodove!? Vec se tri meseca spremam za prijemni iz srpskog (Prof. sa Filoloskog) a engleski cu malo kasnije, samo provere radi- jer ja ti mislim na engleskom...
Da li si siguran da sa na primer slovackog??? mogu da se u toku prve godine prebacim na arapski?
Da li i ti studiras arapski ili orijentalistiku? Kako znas voo malo libijskog sto si mi napisao? Da li si bio U Tripoliju ili Benghaziju?
Puno mi znace sve informacije koje si mi dao jer mi je frka ako se ne upisem stari ce me vratiti u Libiju! Ako se jos neceg setis sto bi mi pomoglo da prodjem taj prijemni molim te napisi mi.
Hvala- shukran!!!
3afwan ya ghaali
Frka,aaa? Ne vraća ti se u Libiju? Potpuno te razumem :lol:
Ovo za prebacivanje je sto posto tačno. Tu mogućnost koristi dosta studenata. Znam za jednog koji se sa bugarskog bez problema prebacio na engleski. Ne možeš se prebaciti u toku godine, tek na kraju godine kad ispolažeš sve ispite; tako je barem bilo kada sam ja studirao. Što znači ako se upišeš na slovački moraš ga učiti tu jednu godinu.
Ja sam isto imao nameru da se sa orijentalistike, koju sam završio, prebacim na engleski. Mogao sam, al j--i ga, svideli me i arapski i turski pa sam ostao. I nije mi žao, mada je zaposlenje u struci veliki problem. Međutim, ko zna, ako opet počnemo da radimo sa Arapima eto posla za sve.

Šta još da ti napišem ??
Ma opusti se. Ja sam se relativno lako upisao posle 3 meseca spremanja i srpskog i engleskog, a između srednje i faksa sam napravio nešto dužu razliku i nisam imao kontinuitet.I nisam bio sjajan učenik u srednjoj.
Bitno je samo da se na vreme informišeš o svemu i svačemu tako da možeš da isplaniraš svaki naredni korak. Ovo sa komisijom što pre sredi, da vidiš koliko imaš bodova i na koliko možeš da računaš. Obavezno vidi i da li ove godine dozvoljavaju izražavanje više želja. Meni je pod A bila orijent. pod B mađarski i pod C albanski, pa bih bio primljen u svakom slučaju. Važno je samo da upadneš na faks, a posle ćeš već videti šta i kako možeš. Obavezno nabavi INFORMATOR, tu uglavnom sve piše. Poštuj rokove za predaju dokumenata i uplatu raznih taksi. I naravno spremaj srpski i engleski.
evo ti i mail
alsarbi@yahoo.com

p.s. Bio sam u Tripoliju par meseci.

Back