gost 401905
Elita
- Poruka
- 19.065
https://www.krstarica.com/vesti/srb...m_medium=text_link&utm_campaign=banner_header
Mislim da opet mlate praznu slamu i traze nacin da kazne nekog novcano ili mu zabrane organizovanje sportskih dogadjaja.
....
Jedna od novina je da će svako ko namerava da ode na utakmicu ili drugu manifestaciju na stadionu, pa makar karta bila i džabe, prilikom njenog podizanja morati prodavcu da pokaže ličnu kartu sa podacima i jedinstvenim matičnim brojem (JMBG), kako bi svi podaci odmah bili dostavljeni policiji.
Kaznu od milion do dva miliona dinara platiće sportski savez, društvo ili organizacija koja ne osigura bezbedno održavanje priredbe, ne angažuje redarsku službu, ne obezbedi vođenje evidencija o prodaji ulaznica za MUP… Zatvor od trideset do 60 dana, ili novčana kazna od 50 do 150.000 dinara predviđeni su za one koji fizički napadnu učesnike, uništavaju imovinu, poseduju pirotehnička sredstva, maskiraju se prilikom nasilja…
Obaveza Policije je da izvede od 2.500 do 3.000 ljudi prilikom organizovanja događaja visokog rizika, posebno fudbalskog derbija, kako bi sprečila incidente.
Proširen je i spisak radnji koje spadaju u nasilje i nedolično ponašanje.
...........
Ja mislim da zakonska rešenja nisu adekvatan odgovor na ono što se dešava na tribinama zato što kod nas nije u pitanju problem klasičnog huliganizma. I dosadašnji zakon nije bio loš sam po sebi, već se nije primenjivao“, kaže za Sputnjik antropolog i naučni saradnik Etnografskog instituta SANU Ivan Đorđević, koji se posebno bavi antropologijom sporta.
.........
Uspeh obračuna sa navijačima huliganima u Engleskoj, po oceni poznatog tamošnjeg sportskog novinara i publiciste Endrjua Dženingsa, jeste u raskrinkavanju glavnih ljudi u huliganskim grupama.
Da bi im se stalo na put, bila je potrebna dugoročna strategija, a veoma važnu ulogu u tome imala je policija koja je ulazila u huliganske bande, otkrivala način njihovog funkcionisanja i identifikovala vođe i pokretače. Na osnovu tih podataka, policija je kasnije, ciljano, mogla da juri glavne ljude među huliganskim grupama. Tek potom dolaze stroge kazne zatvora, objasnio je svojevremeno Dženings.
.........
„Druga stvar koja se često zaboravlja je da huliganizam u Engleskoj postoji i dalje, samo što se više ne dešava na stadionima i ne snima ga televizija. Navijači huligani postoje. Oni gledaju utakmice po pabovima i tuku se po ulicama, čak i ispred stadiona. Nedavno je bio jedan prilično veliki incident“, ukazuje Đorđević.
................
Mislim da opet mlate praznu slamu i traze nacin da kazne nekog novcano ili mu zabrane organizovanje sportskih dogadjaja.