Mystic+
Stara legenda
- Poruka
- 90.711
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Могу ли филозофи бити срећни? Можда и могу, али чему то? И шта је уопће срећа?Ne mislim samo na zvanične filozofe, već uopšteno na ljude koji
postavljaju sebi suštinska pitanja?
Mogu, naravno. Mudri ljudi imaju veće šanse da budu srećni.
И животиње су нефилозофи. Оставимо на страну дивље врсте и фокусирајмо се на домаће, рецимо на псе. Ако узмемо у обзир да се власник добро брине о свом псу, ко је срећнији, пас или власник? Рецимо да ни власник није филозоф. Обичан човек -- али човек, није животиња. Ко је срећнији?Mozda je bolje pitanje mogu li nefilozofi biti srecni.....?
Jer ono sto usrecuje nefilozofe je prestiz, nadmoc, kratkotrajno uzivanje , i egzibicionizam...
Postoje knjige o tome šta je sreća. Svodi se na to da svako nađe svoju meru. Kada se to desi, onda se biva srećnim
Za svakoga je to nešto drugo?
A i sreća kao ultimativna životna svrha i cilj današnjeg čoveka umesto doskorašnjeg hrišćanskog trpljenja je isto upitna.
Хришћанство је одавно у музеју када је у питању цивилно друштво у постмодерни
Зависи да ли се ради о максималном интегралу среће или о инстант срећи. Ово друго је класични хедонизам у пејоративном смислу те речи. Ово прво је нешто друго.A i sreća kao ultimativna životna svrha i cilj današnjeg čoveka
Jok.Ne mislim samo na zvanične filozofe, već uopšteno na ljude koji
postavljaju sebi suštinska pitanja?
Хришћанство је одавно у музеју када је у питању цивилно друштво у постмодерни
To da. Ali to su trenuci sreće kao rezultat nekakvog truda i rada. Mislila sam više na sreću kao nekakav cilj, svrhu koja se postavlja današnjem čoveku. Jer nekad ne može da se izbegne patnja i stradanje i šta onda, ispada da je takav čovek nije ispunio životnu svrhu. Gledaj samo ratove. Jer šta, mi kao umemo da budem srećni, a oni? Koja filozofija može da izvrne takva stradanja u sreću.Instant sreća, do koje se dolazi npr. lajkovima, online, bez mnogo truda, bez strpljenja, olako, to je ono što je na ceni. Umeti biti srećan i dok se rade teške stvari, e to je za mudrije. Tako mislim.
Кад се умјесто среће на врх пирамиде постави смисао, е онда и срећа има свој смисао.To da. Ali to su trenuci sreće kao rezultat nekakvog truda i rada. Mislila sam više na sreću kao nekakav cilj, svrhu koja se postavlja današnjem čoveku. Jer nekad ne može da se izbegne patnja i stradanje i šta onda, ispada da je takav čovek nije ispunio životnu svrhu. Gledaj samo ratove. Jer šta, mi kao umemo da budem srećni, a oni? Koja filozofija može da izvrne takva stradanja u sreću.
To da. Ali to su trenuci sreće kao rezultat nekakvog truda i rada. Mislila sam više na sreću kao nekakav cilj, svrhu koja se postavlja današnjem čoveku. Jer nekad ne može da se izbegne patnja i stradanje i šta onda, ispada da je takav čovek nije ispunio životnu svrhu. Gledaj samo ratove. Jer šta, mi kao umemo da budem srećni, a oni? Koja filozofija može da izvrne takva stradanja u sreću.
Нико никада није испунио своју животну сврху и вероватно никада неће. Најбоље што може јесте да јој се приближи. Неко ће се приближити више а неко мање. То је једноставно тако.Mislila sam više na sreću kao nekakav cilj, svrhu koja se postavlja današnjem čoveku. Jer nekad ne može da se izbegne patnja i stradanje i šta onda, ispada da je takav čovek nije ispunio životnu svrhu.
To je najbolje što možeš dok imaš neku kontrolu. Tj. veruješ da imaš kontrolu. Ali kad sve to izmakne, izgubi se i smisao.Кад се умјесто среће на врх пирамиде постави смисао, е онда и срећа има свој смисао.
Ako ne znamo šta je sreća, odavno se zna šta nije - gledanje i poređenje s drugima.Нико никада није испунио своју животну сврху и вероватно никада неће. Најбоље што може јесте да јој се приближи. Неко ће се приближити више а неко мање. То је једноставно тако.
Али ако се људи упоређују ко је бољи а ко је лошији, не треба да се гледа квалитет живота већ скуп способности које појединац поседује.
Ако је Пера способнији од Жике, не значи да ће Пера имати бољи живот од Жике. То једноставно не функционише тако јер квалитет живота не зависи само од личних способности већ и од околности.
Неко ко је потпуно неспособан може имати супер живот само зато што му је неко исти обезбедио ( а не зато што га је личним трудом створио. )