Mog mačka stigli psi

Pa ako ti je vec kucni ljubimac zasto da se snalazi za hranu?? I psi koji nemaju kontakt sa ljudima mogu da prezive.
Ma dobijao je on hrane, ali je mnogo lovio, tako da je bio samostalan.
Psi ne mogu sami da prezivljavaju, odnosno malo koja rasa moze sama da prezivi. Ne racunam to sto se hrane po smetlistu... A domace macke mogu da se snadju, to ti kazem iz iskustva ;) , evo npr. video sam macku kad je ulovila divljeg zeca :shock: i odnela ga macicima... Malo koji pas bi to mogao...

Da sam ja pustala svog macora da ide okolo, "snalazi" se za hranu i juri macke danas ne bi od njega ostalo nista, pogotovo sto smo imali uvek pse u parkicu oko zgrade koji bi ga zadavili sigurno jednog dana.
Podcenila si macke, ne moze pas tako lako udaviti macku, da je to tako onda po selima ne bi bilo macaka. Ne kaze se dzaba da macke imaju 9 zivota. :mrgreen

ps: Necu vise upropastavati temu. :D
Jos da kazem autoru teme da kad mu se macak oporavi, nece imati oziljaka, mackama se lako obnavlja koza i dlaka.

Marko, Marko....sta da ti kazem. Macku ili drzis kao kucnog ljubimca ili je ne drzis nego ti ona dodje kao gost.
Pas itekako moze da prezivi sam, imala sam prilike da vidim jedno leglo koje je ostavljeno u sumi, nisu naravno svi stenci preziveli, ali njih cetvoro jeste, i naucili su da love gustere, miseve, zmije i verovatno i zeceve jer ih u toj sumi ima. Sva cetiri psa su bila velicine dobermana, tako da to valjda dovoljno govori o tome koliko mogu da prezive bez ljudi.
A inace ne znam da li bi ti svoju macku pustio medju 7 pasa opusteno, ja ipak ne bih volela da sam ga jednog dana nasla u fronclama. Druga prica je selo, gde imas po nekog psa ovamo i onamo (inace na selu lutalica skoro i nema, obicno se svi napusteni psi ubijaju jer postoji mogucnost da dave pilice i prave haos na imanju), a druga prica je parkic okruzen zgradama u kojem u svakom trenutku ima barem 3 psa, drveca slabo, a okolo ulica kuda ide autobus. Mislim da svog macora nisam ni najmanje podcenila. Tako da te molim da se sudrzis od daljih komentara tipa - ma pusti macku slobodno, snacice se ona, i sl. Videla sam dovoljno tudjih udavljenih i zazenih macaka po kraju, hvala lepo ne treba da vidim i moju.

Ne vredi raspravljati... :D Jeste ja volim zivotinje na drugaciji nacin od vas, volim da se ponasaju sto prirodnije. Macke po stanovima su samo fizicki macke, a u glavi su poremecene :D , odnosno izgubile su vecinu svojih prirodnih instikata. Moj macak je bio prepusten sam sebi, mogao je da luta koliko hoce, a mogao je da stalno bude u dvoristu. Siguran sam da mu je bilo bolje da tako zivi, da lovi, da cuva svoju teritoriju, da se pari, nego da je bio zatvoren u kuci. Jeste da za vreme parenja nije dolazio kuci po par nedelja, ali nije zaboravljao odakle je, evo recimo kad god je nesto ulovio donosio je pred vrata, sto znaci da nas je postovao. :-P
Ustvari ja macku (kao i ostale zivotinje) ne smatram kucnim ljubimcem (mojom zanimacijom), nego je smatram zivotinjom koja ima svoje prirodne nagone i ne zelim da je prisilim da izgubi te nagone.
"Bolje ziveti 1 dan kao vuk, nego citav zivot kao ovca."
O ovome vise necu diskutovati jer ne vredi objasnjavati, ja mislim da sam je u pravu, vi mislite da ste vi u pravu i tacka. :mrgreen:

Znas, u pravu si donekle. Ali moja pokojna svekrva je imala jednu divnu macu koja je bila mlada, lepa, odlican lovac... Kad je ona (moja svekrva) umrla, maca se preselila kod muzeve ujne, samo jedno dvoriste nize, uz sam glavni put i posle kratkog vremena su je nasli razmazanu tj. samo se pretpostavlja da je to bila ona posto se slabo sta naziralo. Ostala su dva maceta za njom. A u gradskoj sredini je bilans jos tragicniji jer po gradovima psi imaju vecu sklonost da se organizuju u copore, manje je drveca, vise saobracaja... Sve u svemu, ne zelim nikome da vidi ostatke mace koju su dohvatili psi. Ufff!!!

Mackic, za to parenje posle kastracije nisi u pravu, mogu da se pare samo podvezani muzijaci, oni kojima je uradjena vazektomija. U Orki se tako operisu psi ali kod macora je to previse pipav posao i nista se time ne postize jer posle vazektomije ostaju potpuno isti, samo ne daju nove lutalice. Dakle, kad se uradi vazektomija, samo postane jafa (seedless fruit) a posle kastracije postane evnuh-nema ni instinkta za parenje, ni za skitanje i bezanje, ni za obelezavanje teritorije. Zasto bi se inace kucni macori izlagali takvoj traumi?!

Hm, sad mi vec nesto nije jasno. Kad se pas ili macor kastriraju koliko sam ja videla njima se testisi prakticno odstrane, jel? Mislim da je to tako uradjeno mom macoru, a koliko vidim i nasem "dvorisnom" crnom psu je isto tako. Medjutim posle operacije macora, nama je receno da on moze da se pari ako mu se dovede macka u teranju (ili kako se to vec kaze kod macaka), a za tog psa znam da moze da se pari jer sam ga videla kako veselo skakuce i naskace na zenke u teranju.

Hm, sad mi vec nesto nije jasno. Kad se pas ili macor kastriraju koliko sam ja videla njima se testisi prakticno odstrane, jel? Mislim da je to tako uradjeno mom macoru, a koliko vidim i nasem "dvorisnom" crnom psu je isto tako. Medjutim posle operacije macora, nama je receno da on moze da se pari ako mu se dovede macka u teranju (ili kako se to vec kaze kod macaka), a za tog psa znam da moze da se pari jer sam ga videla kako veselo skakuce i naskace na zenke u teranju.

Jeste, mace imaju teranje, na latinskom estrus. U prvo vreme ostaje jos koji spermatozoid u kanalicima i jos uvek moze da postane tata posle kastracije ali posle nekog vremena se i poslednje zalihe hormona i poslednji preziveli "punoglavci" gube iz organizma i onda mu je karijera zapecacena. Gde je taj pas operisan? U Ovci odsrtanjuju sve a, recino, u Orki i BB samo podvezuju semenovode. Takvi psi imaju kompletno sve osim mogucnosti da zajedno sa spermom izbace i spermatozoide. A sto se tice macora, svuda je ista prica:SVE se vadi.

Pas je operisan u BB.
Cekaj nije mi jasno, kad im odstrane testise to nije podvezivanje jel tako? A to je uradjeno i macoru i psu s tim sto sam ja psa videla kako ide za zenkama, a za macora su nam rekli da moze da se pari.

Super, drago mi je da je operacija dobro prosla, jeste taj period oporavka malo mucan ali bice mu bolje sigurno.
I moj macor je posle kastracije bio sav unezveren, nije plakao ali je "kljucao" glavom nekoliko sati. Meni ga je bilo mnogo zao, tako da mogu da zamislim kako ti je bilo pogotovo sto je tvoj Zika jos i mjaukao.:(
Inace macori posle kastracije postaju u vecini slucajeva prave mazulje, i ne znam da li su vam rekli ali on jos uvek moze da se pari samo ne moze da ostavi potomstvo i nema zelju da vitla napolju.

E,isto to sa glavom je i žiks sinoć radio.:)Kao da đuska uz muziku.Elem bili smo po bocu,sve je u redu,dobro je, upiskio se tamo od zorta:oops
Jeo je lepo,spava, a mislim i da će gazdarica za njim:roll:

Pas je operisan u BB.
Cekaj nije mi jasno, kad im odstrane testise to nije podvezivanje jel tako? A to je uradjeno i macoru i psu s tim sto sam ja psa videla kako ide za zenkama, a za macora su nam rekli da moze da se pari.

Ne, Mackic, macori se kastriraju a psi se uglavnom podvezuju. Kazem, uglavnom, ali ih u Ovci kastriraju. Kastracija je odstranjivanje testisa a kod vazektomije tj. podvezivanja testisi ostaju, samo su kanalici neprohodni pa u spermi nema spermatozoida.

ja sam planirala da kastriram Dzipsija i otisla sam da se raspitam kod veta. Rekao je sto pre to bolje,zbog zarastanja,a i zbog toga sto se jos nije u potpunosti razvio, sto znaci da ima vece sanse nakon kastracije da ne bude agresivan prema muzijacima. kad sam ga pitala za podvezivanje,slatko se nasmejao i rekao da to ne postoji i da se radi samo klasicna kastracija tj. potpuno odsecanje testisa. I to kosta 8000...s obzirom da oni malo deru sto se tice ostalih tretmana,odlucila sam da svratim i na fakultet i pitam koliko je tamo. E sad,meni apsolutno nije jasno,ja kad sam mu pomenula podvezivanje,pogledao me ko da nisam normaln i rekao da se to ne radi...

Da je KASTRIRAN u Ovci, ne bi mogao da se pari. S obzirom da je podvezan u BB, moze da se pari, samo bez rezultata u vidu stenaca-muskarci to isto rade kad smatraju da im je dovoljno dece. Nisam sigurna ali mislim da je Ozi to uradio.

Stvarno, Rina, zasto bi to radila? On je tako lep pas, steta bi bila da ne ostavi potomstvo. Druga je stvar sa mesancima koje je ionako tesko udomiti.

pa ne znam...ima dosta razloga
prvi: on naskace na sve zenke,ne moze normalno da se druzi,toliko je navalentan da to nije normalno,stvarno je kreten sto se toga tice
drugi: s obzirom da mu je tolika potreba,a ne moze,bolje onda da se ne muci
treca: kad vidi zenku pobegne, i to ko muva bez glave se ponasa,plasim se da mu se nesto ne desi,da ga ne udare kola i sta onda
cetvrto: dosta je vise pasa na ovom svetu,pit bulova je po meni cak i previse,s obzirom na jako mali broj odgovornih vlasnika...
to je neko moje misljenje,ne znam...
a i vet mi je savetovao jos plus,s obzirom da pripada malo agresivnijoj rasi,pa da kad potpuno odraste nemam problem sa njegovom agresijom...
sad je trenutno ta opcija jos u razmatranju...
e koliko sam se mucila doksa ovo napisala,papagaj mi bleji na tastaturi i ne da mi da kuckam,juri me da me ugrize,brani svoju ljubav tastaturu,pa moram da nabadma svako slovo,dok on ne gleda...evo sad pije koka-kolu i kupa se u njoj...idiot...

Da je KASTRIRAN u Ovci, ne bi mogao da se pari. S obzirom da je podvezan u BB, moze da se pari, samo bez rezultata u vidu stenaca-muskarci to isto rade kad smatraju da im je dovoljno dece. Nisam sigurna ali mislim da je Ozi to uradio.

Stvarno, Rina, zasto bi to radila? On je tako lep pas, steta bi bila da ne ostavi potomstvo. Druga je stvar sa mesancima koje je ionako tesko udomiti.

jao mimi`s da znas koliko je tesko udomiti pita,naravno,pod udomiti podrazumevam to da ode u dobr ruke...nece ljudi,ne veruju toj rasi...evo sad sam nasla par ljudi koji bi hteli stene,a sta sledeci put,kad bude jos njih,kome da ih damo...ja nikad psa ne bi mogla da dam,a da ne budem sigurna da mu je dobro tu gde je,zato cu stence podeliti tu po kraju,i to proverenim ljubiteljima,da mogu da kontrolisem...
evo vidis kako je trachara prosla,zadrzala je jedno,nije htela da ga da u pogresne ruke...

[/COLOR]
jao mimi`s da znas koliko je tesko udomiti pita,naravno,pod udomiti podrazumevam to da ode u dobr ruke...nece ljudi,ne veruju toj rasi...evo sad sam nasla par ljudi koji bi hteli stene,a sta sledeci put,kad bude jos njih,kome da ih damo...ja nikad psa ne bi mogla da dam,a da ne budem sigurna da mu je dobro tu gde je,zato cu stence podeliti tu po kraju,i to proverenim ljubiteljima,da mogu da kontrolisem...
evo vidis kako je trachara prosla,zadrzala je jedno,nije htela da ga da u pogresne ruke...

To se slazem u potpunosti. To ipak drasticno menja stvar.

pa ne znam...ima dosta razloga
prvi: on naskace na sve zenke,ne moze normalno da se druzi,toliko je navalentan da to nije normalno,stvarno je kreten sto se toga tice
drugi: s obzirom da mu je tolika potreba,a ne moze,bolje onda da se ne muci
treca: kad vidi zenku pobegne, i to ko muva bez glave se ponasa,plasim se da mu se nesto ne desi,da ga ne udare kola i sta onda
cetvrto: dosta je vise pasa na ovom svetu,pit bulova je po meni cak i previse,s obzirom na jako mali broj odgovornih vlasnika...
to je neko moje misljenje,ne znam...
a i vet mi je savetovao jos plus,s obzirom da pripada malo agresivnijoj rasi,pa da kad potpuno odraste nemam problem sa njegovom agresijom...
sad je trenutno ta opcija jos u razmatranju...
e koliko sam se mucila doksa ovo napisala,papagaj mi bleji na tastaturi i ne da mi da kuckam,juri me da me ugrize,brani svoju ljubav tastaturu,pa moram da nabadma svako slovo,dok on ne gleda...evo sad pije koka-kolu i kupa se u njoj...idiot...

Ovo sve sto si navela jesu dobri razlozi za kastraciju, meni je to isto vet rekao za Tedija kad smo saznali za displaziju, medjutim on je prilicno miran pa ne mora da se operise.
Mislim da je to tacno i sto se tice agresije, tako ces je dosta ublaziti.
Mada bi bilo lepo kad bi imala jednog malog Dzipsija jos, pa se nadam da ce ostati barem jedan potomak dok je ode na kastraciju.:)

ja pitam jer nisam sigurna za gileta sta da radim, ne bezi za zenkama jos i nije nesto mnogo navalentan dovoljno je da budu malo ostrije, ali vec je poceo da bude malo napadniji sa nepoznatim muzjacima ili onima koje ne voli, pa kada sam procitala da kastracija "smanjuje" temperamentnost, da ne kazem agresivnost, prejaka rec... zato i pitam koliko je dzipsi star i do kad su ti preporucili kastraciju?

teka sada videh ovu temu,zika je presladak i fenomenalno je sto je dobro i sto se sve zavrsilo kako treba...mozemo ga proglasiti malim herojem foruma :)
sto se tice drzanja macaka u stanu ja sam gashu pocela malo po malo da pustam na terasu,jer je on danima tuzno plakao ispred vrata od terase,i tuzno sedeo,dok je napolju bilo pravo prolece,suncano i tako zivo ja nisam mogla da ga ne pustim...kako sada ima 6 meseci planiram da ga uskoro(za 4 mseca) kastriram,tako da nece imati veliku potrebu da svrlja...

teka sada videh ovu temu,zika je presladak i fenomenalno je sto je dobro i sto se sve zavrsilo kako treba...mozemo ga proglasiti malim herojem foruma :)
sto se tice drzanja macaka u stanu ja sam gashu pocela malo po malo da pustam na terasu,jer je on danima tuzno plakao ispred vrata od terase,i tuzno sedeo,dok je napolju bilo pravo prolece,suncano i tako zivo ja nisam mogla da ga ne pustim...kako sada ima 6 meseci planiram da ga uskoro(za 4 mseca) kastriram,tako da nece imati veliku potrebu da svrlja...

Tara623, pa sasvim je ok da Gasha boravi na terasi. Sad se trenutno ne sećam da li si ti u prizemlju ili spratu:?: Ja živim na drugom spratu i moja mačka ( a do prošle godine i mačak) su od proleća do jeseni stalno izlazili napolje, leti i spavali na stolicama ili gajbicama (oni su malo šašavi, pletenu korpu koja je za njih kupljena nisu hteli, a običnu gajbicu ili kutiju da:confused:), a preko dana se sunčali i njuškali/grickali cvećke na terasi. Macama je super na vazduhu, jedino kad dodju u neke godine kao sad moja Ivana cele zime ni da priviri samo trči nazad u toplu sobu. Mada je ja iznesem i držim u rukama naslonjenu na ogradu pa onda njuši vazduh i posmatra dešavanja na ulici, a čim je spustim na hladne pločice, trk unutra.....dok ne dodje pravo proleće:)

Već kad smo kod lepog Žike, kako teče oporavak?

@ alegrias u prizemlju sam,sve je bilo ok dok gasha nije provalio kako moze da izadje sa terase,ispred zgrade...tu nastaju problemi i premisljanja,razmisljanja opet...pokusavala sam da ogradim terasu,ali posto je stan iznjamljen neohodna su veca novcana ulaganja a gazdarica nije za, tako da je situacija malo nezgodna....

:-(:cry:
Šta da vam kazem.Nisam ziva od subote.Žika je živ,došao je do kuće sa ranama na zadnjim nogama.Kukao je kao malo dete.Ko je to doživeo , zna o čemu pričam:(
Odveli ga kod veterinara.Slomljena zadnja desna noga i to gore od kuka.
Moje nevolje počinju sa cenovnikom veterinarske službe.....
Prvo je išlo snimanje...da bi rekli da mora da se operiše i da mu se stavi neka sipčica da se to valjda spoji.
Hvala bogu,on je raspoložen,jede, ,prede,hoće da se igra,ali mukica se zaboravi pa se osloni na nogu,pa zakuka najstrašnije.
Zvala sam veterinarski fakultet pa ću im odneti snimke da pogledaju.Molim boga da bude jeftinije, jer stvarno ono sto privatnici traže za mene je stvarno previše....ali mi ga volimo, i razdirem se sto možda neću moći da platim tu operaciju,a o uspavljivanju ne mogu ni da pomislim:(
Ovo pišem čisto sebi da olaksam, a mozda i neki savet ako imate....:cry:

Ma zavrsio se ludi mesec.Ne brini.Samo ti nasapunjaj machora,slobodno.

Back