Modus operandi za šire razmjere sukoba

DedaStojan

Poznat
Poruka
7.730
Koje potiču religijske skupine

Uvjerenja koja potiču religijske grupe prema sukobu.
Superiornost, nepravda, ranjivost, nepovjerenje i koja utječu na percepciju grupa.

Domena uvjerenja o superiornosti odražava uvjerenje članova unutar grupe da su bolji od izvan grupe na vitalne, neosporne načine. Oni sebe često vide kao poseban narod, koji je odabran i "predodređen za veličinu"

Domena uvjerenja o nepravdi odražava se u percepciji članova da su bili zlostavljani ili zlostavljani od strane određene vanjske grupe; na vanjsku grupu se gleda kao na jedini izvor pritužbi i poteškoća s kojima se unutarnja grupa suočava. Unutarnja grupa često može pripisivati nepredviđene ili nesretne okolnosti namjernom radu vanjske grupe, bez nužnog pribjegavanja čvrstim dokazima.

Domena uvjerenja o ranjivosti uključuje članove koji vlastitu budućnost doživljavaju nesigurnom; na svijet se gleda kao na bitno opasno mjesto gdje članovi stalno žive pod prijetnjom. Takva percepcija dovodi do povećanog osjećaja solidarnosti unutar grupe s potencijalno razarajućim posljedicama, budući da članovi mogu početi djelovati preventivno prema izvan grupe u pokušaju da osiguraju daljnji opstanak vlastite grupe.

Domena uvjerenja o nepovjerenju prikazuje članove unutarnje grupe koji vjeruju da se druga grupa urotila da im namjerno naudi. Unutar ovog okvira, svaki postupak izvan grupe automatski se tumači kao neprijateljski, iako druga objašnjenja mogu biti jednako uvjerljiva.

Duboko ukorijenjeni osjećaji nepovjerenja nalaze svoje korijene u povijesnim prikazima sukoba među grupama. Takvo učvršćivanje domene uvjerenja o nepovjerenju u konačnici čini unutarnju grupu nesposobnom da ikad vjeruje vanjskoj grupi.
 
Svatko tko je u 'našem timu' ima opravdanje za moralne prijestupe. Važnost grupne kohezije, bilo koje vrste, jednostavno proširuje naš moralni radijus za popustljivost. U osnovi, to je oblik da je nečiji patriot drugi terorist ... Pitanje je jesmo li u srcu stvoreni da budemo pošteni ili sebični.
 

Back
Top