Quantcast

Modne ilustracije

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.860
Najbolji modni ilustratori često stoje izdvojeni od gomile. Puno pre nego što je fotografija bila popularna, modne ilustracije su igrale veliku ulogu u kreiranju sadržaja modnih časopisa i reklama. Ovih dana modna ilustracija je umetnost za sebe, a stara je gotovo 500 godina. Od početaka pa do modnih blogera današnjice, pogledajte neke od najboljih ilustracija.
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.860
Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Rođen je kao Renato Cavalji Rićardeli dele Kaminate (Renato Zavagli Ricciardelli delle Caminate) u italijanskom gradu Rimini, 4. februara 1909. godine. Otac mu je bio Italijan, a majka Francuskinja. Razveli su se kada je Rene imao samo tri godine. Njegov otac je za sina imao velike planove – želeo je da bude diplomata, i prezirao je sinovljevu strast prema crtanju i modi. Međutim, Grio se ugledao na svoju elegantnu majku Mariju Grio (Maria Gruau) – džet-seterku i umetnicu, preuzeo njeno devojačko prezime i sa majkom otišao da živi u Pariz. Marija ga je upoznala sa svojim prijateljima slikarima i urednicima prestižnih modnih magazina, tako da je Renea već sa 15 godina, zahvaljujući njima, ali i njegovom ogromnom talentu, čekala obećavajuća karijera modnog ilustratora
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.860
Jedna od najpoznatijih ilustracija - reklama za parfem “Miss Dior”

U posleratnom periodu dostigao je vrhunac karijere – radio je sa najprestižnijim modnim dizajnerima, kao što su Dior, Givenchy, Lanvin, Balenciaga, itd. Takođe, pravio je postere, dizajnirao kostime, čak je 1948/1949. godine prikazao sopstvenu kolekciju odeće. Pratio je i stope francuskog umetnika Tuluza Lotreka (Toulouse Lautrec) i 40 godina je trajao njegov zadatak da oslikava plakate za najpoznatiji kabare – “Mulen Ruž” (Moulin Rouge). Njegov stil je uvek posebno zračio, na koji god način iskazao svoju kreativnost.

Christian Dior (Perfumes) 1978 René Gruau, Miss Dior
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.860
“Biti inspirisan Diorom, znači biti inspirisan Rene Grioom” – Džon Galiano

Grio je govorio kako plakat treba da ima “jaku ličnost” i uvek je pažljivo birao svoje modele. Crtao je ženski svet kroz glamur, luksuz, narcizam i prikazivao ih kao nešto što je blisko i veoma prirodno svakoj ženskoj osobi. Posebno je voleo da se igra sa posmatračima, slikajući iz posebnih uglova – tako, na primer, za muški parfem “Dior” naslikao je nagog čoveka koji napola stoji iza vrata, pokazujući dovoljno da zaintrigira osobu koja gleda poster.

Christian Dior Shaving | Rene Gruau | The Vintage Poster 639 × 900
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.860
Intrigantna reklama za parfem “Dior Homme”

Verovatno najbitnija stavka u stilu ovog umetnika jesu boje – crna, bela i crvena. Njegovo objašnjenje se sastoji iz činjenice da crvena najbrže privlači pažnju. Voleo je ovu boju i insistirao na njenoj intenzivnosti.

Njegova karijera trajala je preko 80 godina, naslikao je preko 80,000 slika koje se čuvaju u nacionalnim muzejima i galerijama, uključujući i Luvr, kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama. Privatni život ovog umetnika ostao je diskretno prikriven njegovim izuzetnim radom. Preminuo je 31. marta 2004. godine.

Wannabe Magazine

Dior Man w. Towel Eau Savage (towel) | Rene Gruau | The Vintage Poster
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.860
232ebcd89e6400f177efa23a2b3bfa62.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.