Moderni TV dizajni za dnevne sobe

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.105
Danas je teško zamisliti dnevnu sobu bez TV-a.. skoro pa nezamislivo.
Postavljanje TV-a ipak nije baš tako lako..veoma bitna je njegova lokacija u dnevnoj sobi. Televizor mora pravilno upotpuniti unutrašnjost tj eksterijer, jer u suprotnom kao i sve, može se lako pokvariti dizajn sobe u cjelossti.

Postoji nekoliko pravila za smještanje tj postavljanje tv-a

Tv ne bi trebao da bude na mjestu gdje je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti
Ne blizu prozora ili ispred njih.
Što se tiče visine, obično se postavlja da je u ravni sa nama kada sjedimo naspram njega.
Takodje rastojanje bi trebalo biti oko 3x veće od negove dijagonale.
Ako je TV okačen na zid, konstrukcija mora biti dobro postavljena da izdrži težinu i eventualna pomjeranja.
Takodje, dimenzije televizora moraju odgovarati dimenzijama prostorije. Mali televizor može jednostavno da se izgubi u velikoj prostoriji, dok će veliki pojesti prostor u maloj prostoriji--

Danas TV izgledaju vrlo moderno (za razliku od onih starijih) pa da bi se uklopio u cjelokupan dizajn dnevne sobe, potrebno je da mu se napravi odgovarajuće okruženje.
Ako se postavlja na vlastiti nosač, obično se nalazi na raznim policama, stočićima, i sl..obično je zid iza TV-a ukrašen kamenim fragmentima ili sličnim imitacijama.

O svemu tome ćemo u ovoj temi.. kako i na koji način ste ukrasili mjesto za TV ili bi htjeli da to uradite, promijenite, dizajnirate..

1.jpg

ovo je pravilo iz doba CRT
Veličinu dijagonale pomnožite s 1,2. To znači da biste uz TV uređaj veličina dijagonale 75 inča trebali sjediti na mjestu 90 inča ili 2,3 metra udaljenom od zaslona.

Medjutim, optimalno je da ukoliko je vaš led televizor od 40 do 50 inča, trebate sjediti između 150 i 250 centimetara od televizora. Ako je vaš televizor veličine od 50 do 60 inča, trebate sjediti između 250 do 350 centimetara od televizora. Prema ovoj formuli, za svakih 10 inča veličine televizora, trebate sjediti 100 centimetara dalje. Kada isprobate ovaj položaj, možete se pomaći 30 do 50 centimetara ispred ili iza, dovoljno daleko da možete vidjeti cijeli led/lcd televizor, a da ne napreežete oči. :)

U zadnje vrijeme, trend i potražnja je za većim televizorima.. znam za neke koji su kupili preveliki tv za njihov prostor ali im to (kao) ne smeta.
Iako imam Panasonic 50 inča koji me (da ga ne ureknem) odlično služi preko 4 godine, razmišljam da kupim neki 4K ili veći, od 55 inča, pošto imam dovoljno prostora i za veći od 55-ice.

tv0.jpg

Mislim da su prave..
Nisu . Smeo bih da se kladim . I msm da ima puno boljih kopija. Ove su kič : )

A, obaška, što bi na tom mestu krepale za desetak dana.. jer one žive na svetlu.. a tu ga nema.
Minimum minimuma za biljke je par hiljada luksa.. a ovde ako ima 200..
Nekako mi ne leži kameni zid iza tv-a..

Pogledajte prilog 1375432
Pa uz ovakav sigurno ne.. previše je šaren i grub.. takav ni uz nameštaj ne ide...

Nekako mi ne leži kameni zid iza tv-a..

Pogledajte prilog 1375432
A i tema je moderna a, rustika je rustika.. staromodna.

Nisam ima drugo mesto za TV, jer sam hteo da se gleda i sa terase (iz vrta) , a na spratu da se može gledati sa balkona... Važna je i funkcionalnost..

IMG_20230710_114113.jpg

Inače, kod mene je isti raspored i gore i dole..

IMG_20230710_114635.jpg

Za kamin je moralo mesto uz dimnjak..a otvor za čišćenje dimnjaka je iz kupatila..
stil rustika.. e onda može i neka umerena verzija kamena...
Mada msm da je funkconalnost bitnija od estetike, kada je ili-ili.

Nisu . Smeo bih da se kladim . I msm da ima puno boljih kopija. Ove su kič : )

A, obaška, što bi na tom mestu krepale za desetak dana.. jer one žive na svetlu.. a tu ga nema.
Minimum minimuma za biljke je par hiljada luksa.. a ovde ako ima 200..
Hoću da vjerujem da su prave, a i ako nisu, lijepo izgledaju..
Zašto u dnevnoj sobi ne bi bilo dovoljno svjetla za biljke, pogotovo ako su kućne?
Na snimku se vidi da je fotkano uveče, upaljene su lampe, lusteri.. pa nije čudo što je manjak ovetljenja.
U mojoj dnevnoj sobi (sad sam izbrojao :D) ima 11 sobnih biljaka, sve ljepše jedna od druge.. barem meni. :)
To za kameni zid si u pravu..totalno je out ali eto, nekome se to svidja.

tvv.jpg

Hoću da vjerujem da su prave, a i ako nisu, lijepo izgledaju..
Zašto u dnevnoj sobi ne bi bilo dovoljno svjetla za biljke, pogotovo ako su kućne?
Na snimku se vidi da je fotkano uveče, upaljene su lampe, lusteri.. pa nije čudo što je manjak ovetljenja.
U mojoj dnevnoj sobi (sad sam izbrojao :D) ima 11 sobnih biljaka, sve ljepše jedna od druge.. barem meni. :)
To za kameni zid si u pravu..totalno je out ali eto, nekome se to svidja.
Ok.. ajmo ovako:
Ovo su moje biljke koje umiru lagano u dnevno sobi..

IMG_20230710_145334.jpg

Iajo imaju puno više svetla..nema zavese.
Stavio sam im ogledalo na zid pozadi njih, ali ni to im noje dovoljno.

Iznad sam stavio led svetla, ali je i to slabo.. moram da stavim jača..
IMG_20230710_150056.jpg

Na slici su Kencija (rajska palma) i. Šeflera.. obe su tolerantne na slabije svetlo.. ali ipak umiru...​

downloadfile-8.jpg

Palma na slici desno ne pripada nijednoj vrsti veċ je nešto između Kencije i Lepezaste palme..( Trahi palma - gaji se vani.. baš zbog svetla ) takve u prirodi nema.. ima sličnih :).
Biljka levo je ," Fikus liratum" koji je zahtevan za svetlom.

Zavesa na prozoru je veoma gusta i naborana..
:) prigušuje od 40 do 70 % svetla po mojoj proceni....
( Staklo priguši oko 10% , najlon folija (čista) - oko 15% )

Ispravka: Biljka levo bi mogla biti i Strelicija koja ima baš visoke zahteve za svetlom.. recimo 15.000 luxa
Izmerite jačinu svetla u vašoj dnevnoj sobi, na mestu gde želite staviti biljku.
To može da meri vaš mobitel.. ako skinete aplikaciju sa Neta.

Pogledajte prilog 1375584
Palma na slici desno ne pripada nijednoj vrsti veċ je nešto između Kencije i Lepezaste palme..( Trahi palma - gaji se vani.. baš zbog svetla ) takve u prirodi nema.. ima sličnih :).
Biljka levo je ," Fikus liratum" koji je zahtevan za svetlom.

Zavesa na prozoru je veoma gusta i naborana..
:) prigušuje od 40 do 70 % svetla po mojoj proceni....
( Staklo priguši oko 10% , najlon folija (čista) - oko 15% )
OK, ok.. iskreno ne bih da lupam glavu da li su prave ili vještačke.. ako je nekome to sasvim ok da ih ima u svome domu to nije do nas.. znamo već, ukusi i pogledi na život su nam veoma različiti..

U zadnje vrijeme, trend i potražnja je za većim televizorima.. znam za neke koji su kupili preveliki tv za njihov prostor ali im to (kao) ne smeta.
Iako imam Panasonic 50 inča koji me (da ga ne ureknem) odlično služi preko 4 godine, razmišljam da kupim neki 4K ili veći, od 55 inča, pošto imam dovoljno prostora i za veći od 55-ice.

Pogledajte prilog 1375444

Prilozi

• Funny-Differences-1990-And-2008-Of-Television.jpg
    Funny-Differences-1990-And-2008-Of-Television.jpg
    91,7 KB · Pregleda: 5

Back