Moderni organski stil u vašem prostoru

Poruka
7.251
(izvor: mydomaine.com)

Kako je moderan dizajn postao sve popularniji, inspirisao je niz izdanaka. Ovi hibridni stilovi koriste moderan dizajn kao polaznu tačku i granaju se u novim pravcima, uparujući čiste linije stila sa neočekivanim elementima, poput platna za plažu i grandioznih ogledala.

Priobalni moderan dizajn dao nam je iznenađujuće elegantne kuće na plaži. Pustinjski moderan stil je dokazao da nameštaj čistih linija izgleda sjajno sa štampanim tekstilom i impozantnim kaktusima, a savremeni viktorijanski pokret dao nam je slojevite enterijere koji odgovaraju savremenoj kraljici. Baš kao i njegovi prethodnici, najnovija iteracija modernog dizajna – organski moderni stil – dala je novi pogled na modernizam, čineći uobičajeno elegantan stil toplim, zemljanim i iznenađujuće udobnim.

Šta je moderni organski dizajn?

Organski moderan dizajn spaja čiste linije i minimalistički pristup modernog dizajna sa toplim, zemljanim akcentima, poput udobnog tekstila, prirodnih materijala i puno zelenila.

Organski moderan stil je suptilno odstupanje od tradicionalnog modernog dizajna, naglašavajući organske materijale i elemente orijentisane na prirodu“, kaže Ginger Curtis, glavni dizajner Urbanologi Designs-a. Karakteristike stila uključuju prirodne materijale, meke neutralne nijanse, bujno zelenilo i udobne akcente.

Organski moderan je mnogo zemljaniji i topliji u poređenju sa modernim dizajnom – ovo je primarna razlika“, dodaje Curtis.

Da bismo vam pomogli da se snađete u ovom novom modernom izdanju, razgovarali smo sa tri stručnjaka koji su savladali ovaj stil. Proveli su nas kroz osnove organskog modernog dizajna – i podelili sa nama neke od svojih omiljenih ideja modernog organskog dizajna.
 
01. Postavite scenu sa prilično neutralnom paletom

img-01.jpg


Organski moderan dizajn je zemljan i minimalan, pa postavite scenu neutralnom paletom. Ispunite svoj dom zemljanim smeđim, kremasto belim i mekim sivim bojama i nemojte se plašiti da se igrate kontrastom.

Boja je neutralna, ali vam i dalje omogućava da koristite zaista zasićene tonove“, kažu Eni i Džordan Oberman, glavni dizajneri Forge & Bow Dwellings.
 
04. Igrajte se mekim, organskim oblicima

img-01.jpg


Organski moderan dizajn ispunjen je krivinama i lukovima. Zašto? Oblici naginju uglađenim linijama modernizma, dok oponašaju neke od mekših ivica koje se nalaze u prirodi. Kertis preporučuje da nabavite „zemljane, organske skulpture i komade“, te pazite na zakrivljene kauče, okrugle fotelje i druge skulpturalne stvari.
 
05. Smanjite nered na minimum

img-01.jpg


U svojoj osnovi, organski moderan dizajn je i dalje moderan dizajn, tako da se klonite nereda i preteranog ukrašavanja.

Organski moderan dizajn se odnosi na život bez nereda, bez sterilne hladnoće koju možete dobiti u strogo modernom prostoru“, kaže Rivs. „Svi organski elementi treba da budu suptilni i ne preterani. Dodajte pravu količinu dekora da biste omekšali i iznenadili moderan dizajn, ali ga nemojte pretrpavati.
 
06. Obložite svoje zidove i plafone drvetom

img-01.jpg


Drvo je jedan od najpopularnijih prirodnih materijala koji se lako uklapa u bilo koju modernu organsku dekoraciju.

Ako želimo da prostor bude topao, skoro uvek imamo drvo u dizajnu“, kažu Obermanovi. „Ako podovi od tvrdog drveta nisu kompatibilni sa korišćenjem prostorije, unećemo drvo kroz drvnu stolariju, zidne tretmane ili osvetljenje.

Zapamtite, uvek možete ispuniti svoj prostor takođe i nameštajem od drveta.
 
07. Nabavite unikatne komade

img-01.jpg


Pošto je moderni organski dizajn tako minimalistički, možete se fokusirati na kvalitet umesto na kvantitet – ispunjavajući svoj prostor sa nekoliko osnovnih komponenti koje zaista daju utisak.

Volim da unosim sve što je teksturno i ručno rađeno“, kaže Kertis. „Ovi predmeti čine vezu između umetnosti i prirode – pozivajući vas ne samo na izgled, već i na osećaj."
 
08. Unesite male akcente boja

img-01.jpg


Organski moderan dizajn može biti veliki u neutralnim, ali još uvek ima dovoljno prostora za igru sa bojama.

Ponekad se ljudi plaše da koriste boju sa ovim stilom, ali nema razloga“, kaže Kurtis. „Jastuk boje nevena, stolica od baršuna boje rđe ili malo boje u vašem tepihu biće od vrednosti i interesa za vaš prostor."
 
09. Iskoristite svoj pogled na najbolji mogući način

img-01.jpg


Organski moderan dizajn se odnosi na unošenje spoljašnjosti unutra“, kaže Rives.

Iskoristite sve prednosti svih prozora i staklenih vrata u svom prostoru. Ostavite te poglede otvorenim i neometanim, puštajući što više prirodnog svetla i zadivljujućeg pejzaža u svoj prostor.
 
10. Ubacite malo keramike

img-01.jpg


Dok se snabdevate organskim akcentima, zapamtite da biljke nisu jedina stvar u ponudi. Zemljani komadi, poput keramike, takođe su dobrodošli. Obermanovi preporučuju da nabavite malo ručno glazirane keramike ili ubacite keramičke pločice. Ovi akcenti će se lepo ukomponovati sa ostatkom vašeg prostora, dodajući još jedan sloj teksture vašoj šemi dekora.
 
11. Dodajte teksturu svojim zidovima

img-01.jpg


Moderni enterijeri su često ispunjeni oštrim belim zidovima. Ali pošto se organski moderni stil odnosi na toplinu i teksturu, vaši zidovi mogu da podnesu više od jednostavnog premaza boje. Sa slojem betona, glatkim slojem gipsa ili nekim toplim drvenim pločama, možete učiniti da vaši zidovi budu mekši — a vaš prostor ugodniji.
 
13. Održavajte svoje linije čistim

img-01.jpg


Moderni organski stil je minimalistički stil dizajna u koji se uvode prirodni elementi kako bi uneli toplinu i energiju u čisto okruženje“, kaže Rives.

Šta je ključ za postizanje ove ravnoteže? Držite svoje linije čistima. Nabavite elegantan nameštaj koji bi odgovarao svakom modernom enterijeru. I onda ubacite sloj organskih elemenata - poput bujnih biljaka i prirodnih materijala.
 
14. Omekšajte svoj prostor udobnim akcentima

img-01.jpg


Jedno od obeležja organskog modernog dizajna je i topao osećaj dobrodošlice. Obavezno uparite svoje najelegantnije komade sa plišanim jastucima i paperjastim ćebadima. Ovi akcenti će omekšati vaš prostor, čineći vaš moderni nameštaj čistih linija zaista prijatnim. Samo favorizujte opcije napravljene od organskog tekstila i dodajte ih svuda gde je potrebna dodatna doza udobnosti.
 
15. Dodajte element od kamena koji će privući pažnju

img-01.jpg


Ono što bi svakako valjalo da uključite u svoj moderni organski enterijer je - kamen. Rives preporučuje zid sa dekorativnim kamenom, Kurtis predlaže kameni zid iza radne površine u kuhinji, a Obermanovi navode da vredi razmotriti razne vrste kamena poput "sapunskog kamena, Carrara mermera, travertina, škriljca" - dok ispunjavate prostor zemljanim detaljima i materijalima.
 
16. Dajte svom prostoru osećaj da se tu živi

img-01.jpg


Moderan dizajn stavlja funkciju na prvo mesto. Dakle, vaš prostor ne bi trebalo da izgleda samo prelepo - trebalo bi da se i oseća sjajno za život u njemu. Dizajnirajte izgled koji podržava vaše svakodnevne aktivnosti. Uverite se da se uz vaš nameštaj osećate udobno. I prihvatite nesavršenost.

Volimo da koristimo prirodne materijale u skoro svakom dizajnu, jednostavno zato što [oni čine prostor] dodirljivim i da se u njemu živi“, kažu Obermanovi.

Kada se prostor oseća previše netaknuto, gosti možda neće biti voljni da se opuste. Ali kada se u nekom prostoru oseća da se u njemu živi, oni će se osećati kao kod kuće.
 
17. Učinite stil svojim vlastitim

img-01.jpg


"Organski moderni stil može biti prelep u svojoj minimalističnosti, ali to je odlična osnova na kojoj možete graditi s drugim dizajnima na spektru", kažu Obermanovi.

Dakle, ne fokusirajte se na stvaranje savršenog primera organskog modernog stila. Umesto toga, inspirišite se tim stilom i uključite druge komade nameštaja i lične dodire onako kako vama odgovara.

"Prelep enterijer bez priče je melodija bez stihova, vaza bez cveća", kaže Kurtis. "Verujemo da svako može stvoriti moderni stil za prostoriju. Ali slojevito uklapanje priča iz naših života i stvaranje prostora koji je duboko ličan - trebalo bi da bude krajnji cilj."


_____________________
(izvor: mydomaine.com)
 

Back
Top