Moderna banka na Severnom polu

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
277.521
Clipbanka.jpg


Svi znamo za biblijsku Nojevu barku.Brod koji je napravljen da bi se na njega ukrcale sve vrste životinja i time izbegle da stradaju u velikom potopu koji je usledio.
Moderna Noijeva barka nalazi se na ostrvu Svabard koje se nalazi se između kopnenog dela Norveške i Severnog pola, a banka je osmišljena kao rezervni trezor drugih skladišta uzoraka semena u svetu.

Banka semena smešten je u starom napuštenom rudniku, gde prirodna temperatura iznosi minus 18 stepeni. Ovde se seme čuva na dugi rok, do 100 godina. Njegova uloga je da podrži nacionalne banke gena da sačuvaju duplikate semena najvažnijeg poljoprivrednog bilja za prehrambenu sigurnost budućih generacija i za obnovu poljoprivrednih sistema u slučaju prirodnih katastrofa, ratova i drugih pretnji.

Seme se kroz hodnike spušta duboko u zemlju, a u prostorijama su po policama naslagane kutije koje su najčešće plastične ili drvene, a svaka od njih ima svoj bar-kod. U njima je i seme kukuruza iz Latinske Amerike, krompira iz Nemačke i hiljade sorti pirinča iz Južne i Jugoistočne Azije.

Srbija je krajem oktobra prvi put poslala 96 uzoraka strnih žita, sa naših prostora na čuvanje u Svetski trezor semena u Svalbardu.
Gotovo sve zemlje imaju ovakve banke za svoje potrebe, ali i dalje deponuju uzorke semena u Svalbard, što se kaže „za ne daj bože“.

Nedavni slučaj Sirije je dobar primer. Sirijska banka gena je uništena u građanskom ratu koji je zahvatio tu državu, a da nisu deponovali semena u Svalbard ostali bi bez poljoprivrednih sorti koje su imali u svojoj banci.

Uzorci koji su poslati, prikupljeni su tokom projekta GRAINEFIT, koji je podržala Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.
Ima tri nivoa čuvanja uzoraka. To su Nacionalna banka gena, zatim banka gena neke od zemalja regiona i treće sigurno mesto čuvanja je Svetski trezor semena - Svalbard u Norveškoj.

2673.jpg
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
277.521
Srbija svoje biljne genetičke resurse čuva u Banci biljnih gena, Direkciji za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede, kao i u poljoprivrednim institutima i fakultetima. U Banci biljnih gena sprovodi se kompleksan sistem čuvanja genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, njihovog sakupljanja, klasifikacije, umnožavanja, regeneracije, evaluacije, dokumentacije i razmene.

U Banci biljnih gena čuva se 4.300 uzoraka od 274 biljne vrste. Ona je na raspolaganju naučnim radnicima i oplemenjivačima. Tu se, u strogo kontrolisanim uslovima, drže uzorci gajenog bilja do 20 godina, ali i na period više od 50 godina. Procena je da se u Srbiji čuva ukupno oko 20.000 uzoraka semena poljoprivrednog bilja, kao i 3.500 voćnih vrsta i vinove loze.

U Banci biljnih gena u Batajnici na čuvanju do 20 godina, na plus četiri stepena Celzijusova, nalaze se kukuruz, strna žita, industrijsko, krmno, povrtarsko i lekovito bilje. Najstariji uzorci imaju oko 30 godina. Inače, na dugoročnom čuvanju ima 500 uzoraka kukuruza i pšenice.
(B92, Blic, Kurir i ostali internet mediji )
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.