Модели личности

Svetozar ot Ružičić

Veoma poznat
Poruka
10.345
Тема направљена за коментарисање и разговор о различитим моделима личностима као што су MBTI, Big 5 / OCEAN, HEXACO, Socionics, Objective Personality System и други. Ово су само примери, може се причати о било каквим моделима личностима, пратећим тестовима и резултатима, небитно ко их је развио и у које сврхе.

Такође, дозвољен је и разговор о развоју модела личности и тестова, на било ком нивоу, професионалном или аматерском.

Углавном, слободно пишите шта год хоћете докле год има везе с моделима личности.

Понукали ме на Љис-у да покренем ову тему.

У наредном посту ћу -- да не бих згурао све у уводном -- укратко да прокоментаришем OCEAN модел а пре свега један тест базиран на том моделу.

Poslednja izmena:
Ово је један од разлога зашто нисам, благо речено, неки нарочити љубитељ "OCEAN" теста. Мада је овај случај вероватно више до овог конкретног теста који је доступан на нету него до модела. Верујем да постоје бољи тестови.

Урадио сам тест на овом сајту:
https://bigfive-test.com/

За "Отвореност ка искуству" сам добио скор од 83, што ми је деловало ниско, па сам погледао зашто.

Машта: 18 / 20
Уметничка интересовања: 18 / 20
Емоционалност: 16 / 20
Авантуристички дух: 10 / 20
Интелект: 19 / 20
Либерализам: 5 / 20

Авантуристички дух и либерализам се издвајају. Нисам авантуриста, па се нисам ни трудио да гледам зашто ми је скор тако низак. Али није ми био јасан либерализам. Овде се притом мисли на психолошки либерализам а не на политичко опредељење. Да је политичко опредељење у питању, било би ми јасно зашто. Али кажу они као те две ствари су одвојене. Психолошки либерализам је дефинисан као спремност да се преиспита ауторитет, конвенције, традиционалне вредности и слично. То ми звучи као нешто за шта бих требало да добијем висок резултат.

Одем ја, погледам изворни код на Гитхабу, кад тамо видим само четири питања која контролишу тај резултат.

Прво питање: Гласате за либералне политичке кандидате.
"Да" повећава скор.
Ја рекао не, ма какви.

Друго питање: Верујете да не постоје апсолутно добро и зло.
"Да" повећава скор.
Ја рекао ма какви бре, нормално да постоје апсолутно добро и зло.

Треће питање: Гласате за конзервативне политичке кандидате.
"Да" смањује скор.
Ја ко за баксуза рекао "да".

Четврто питање: Верујем да требамо да будемо строги према криминалу.
"Да" смањује скор.
Ја рекао "Да".

Кажу да нема везе с политчиким опредељењем, а 2 од 4 питања која контролишу резултат за ту ставку су питања везана управо за то -- за политичко опредељење.

IMG_0645.jpeg

Back