Modarna psihoterapija često titra korisnicima iste?

Paula

black cat
VIP
Poruka
35.586
Naleteh na jedan video i apsolutno se slažem.
Uglavnom, ljudi kad se žale žele da čuju: da, ti si baš imao neprijatnosti, da, povredili su te, podržava se uloga žrtve. I kad kažem nekom ko se žali da je sam kriv u nečemu i da pogleda širu perspektivu odmah dolazi ono štaaaa? Ja ti se žalim da bi me podržao.
Poslušajte i napišite šta mislite o tome

Donekle ima istine u tome sto govori, dosta psihijatara zasigurno nije kompetentno, kao sto ni dosta lekara, ekonomista itd... nije kompetentno. A cesto se i s vremenom izgubi pravilan odnos izmedju psihijatra i pacijenta (ako ga je i bilo) i ovo je dosta veliki problem.

Druga stvar jeste da je nauka dosta uznapredovala dok neke grane u medicini kaskaju, a neki vidovi psihoterapija su vec prevazidjene.
S druge strane sama statistika pokazuje da gotovo vecina terapija ukljcujuci i pisanje u dnevnik (zurnaliziranje) ima slican posto uspesnosti, ne secam se tacno no negde oko 70- 80 %- sto znaci da je s jedne strane psihoterapija ipak uspesna s druge strane i sami mozemo raditi na sebi s dovoljno uspeha.
U psihoanalizi- kad osoba lezi kod psihijatra i prica- psihijatar je tu zapravo i nije potreban, ne mogu se setiti u cemu je tacno poenta, ali otprilike kad govorimo glasno onda koristimo jedan dio mozga koji ne koristimo kad samo razmisljamo. Dakle razgovarati glasno sam sa sobom i nije tako lose (dok god niko od komsija ne cuje).

Onot sto se nikako ne slazem jeste podcenjivanje trauma iz detinjstva, koje su jako nezgodne, prvih par godina zivota dete nema potpunosti razvijeno razmisljanje vec je kao kazeta za snimanje koja snima sta se dogadja i to ostaje daleko u podsvesti (ili autopilotu), a uglavnom mi se tih dogadjaja ni ne secamo.
Traume iz ranog detinjstva je jako tesko razresiti, a neke je i nemoguce pa jedino se mogu ublaziti efekti.

Uglavnom, ljudi kad se žale žele da čuju: da, ti si baš imao neprijatnosti, da, povredili su te, podržava se uloga žrtve. I kad kažem nekom ko se žali da je sam kriv u nečemu i da pogleda širu perspektivu odmah dolazi ono štaaaa? Ja ti se žalim da bi me podržao.

Kada se neko žali nekom drugom, u ovom slučaju psihijatru ili psihologu, on ne traži potvrdu da je u pravu. On traži pomoć, kako da ozdravi, ukoliko je anksiozan ili depresivan.
Ne može neko da bude kriv ukoliko ima psihozu, šizofreniju.

Postoje oni koji se žale i žele da budu žrtve. I uvek im je neko drugi kriv.

Psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti tokom razgovora sa takvim osobama nastoje da takve osobe tokom vremena shvate da nisu u pravu, da ne mogu uvek krivicu da prebacuju na sebe.

Back