Moc podsvesti

Mogu to nazvati i sujeverjem, ako je tako lakse izbegnuti terminolosko natezanje.

Ne procitah objasnjenje za pripadnika referentne placebo grupe koji je ostao potpuno bez simptoma. Da li je to zapravo dokaz placebo efekta?

Mogu to nazvati i sujeverjem, ako je tako lakse izbegnuti terminolosko natezanje.

Ne procitah objasnjenje za pripadnika referentne placebo grupe koji je ostao potpuno bez simptoma. Da li je to zapravo dokaz placebo efekta?

проблем паметних је што науку занимају само просечни.
не очекуј да те научник схвати или јао теби.

da. to je dokaz da podsvest ima jako važnu ulogu. i da, što je najbolje, ne možemo sami da je kontrolišemo.
možemo da probamo autosugestijom, sugestija drugih je često uspešna, ali je suština ta da u pojedinim stanjima
podsvest jako bitnu ulogu igra. ne kaže se bezveze 'kakve su ti misli, takav ti je život'.

Preslušao sam celu audio verziju knjige ''Snaga Podsvesti'' (dobro, možda ne sve delove skroz sa istom pažnjom) i jedna stvar koja se stalno ponavlja u knjizi je ''beskrajna inteligencija podsvesti'', pa me zanima da li smo svi mi (bez obzira na IQ naše svesti) genijalci u podsvesti i da samo treba naći način kako to iskoristiti?
Treba razlikovati dva pojma , jedan pojam je inteligencija a drugi znanje . Inteligencija je sposobnost rešavanja problema van iskustva . Postoje teorije koje govore o ogromnom potencialu podsvesnog i njegovom apriornom znanju koji seže i u vanpsihički svet. Prema ovoj teoriji podsvest je glavni subjekt stvaralaštva i kreativne misli.

проблем паметних је што науку занимају само просечни.
не очекуј да те научник схвати или јао теби.

(sem metafizicara :mrgreen: )

Tacno.
I hvala na definiciji.
Ladno je to ganjanje sto vece ciljne grupe, a ne istrazivanje izuzetaka koji ne potvrdjuju pravilo (sto se kaze u lenjosti daljeg istrazivanja).

Verovatno i zaprezni, uamljeni konj misli da ga bije bic bozji dok tegli breme zivota. A odgovor je zapravo tako jednostavan.

Navedeno istraživanje NIJE imalo referentnu placebo grupu i zbog toga nije dobro urađeno istraživanje ... ( malo sam iznenađena da to niste shvatili - baš zato i pokušavam objasniti placebo )
To je bio uvod objašnjenju placeba...
A o moći podsvjesti se može raspravljati u tom istraživanju i o ljudskoj psihi uopšte - objašnjenje slučaja je zanimljiv predmet diskusije ...
Svijest ne isključuje podsvjest, niti obrnuto
Suština podsvjesti je u potiskivanju, a ne u neznanju
Svijest poznato ili saznato može potisnuti u podsvijest, kao što i vraćeno u svijest ima efekat oslobađanja, tj. ozdravljenja određeni period - moje objašnjenje slučaja istraživanja sa St.John's Worth

Dobro, hajd da sa manemo placeba posto ga ja gledam presiroko i potpuno mi nije bitno da ga suzim na dogovorenu meru.
Moguce da sam propustio uopste konkretan primer o kojem se radi, ali sam pricao o placebu kao, sta znam - "smeh je najbolji lek" (za mene je i to nesto sto izaziva placebo efekat).

Nego, ovo je nesto sto me je zainteresovalo:

Suština podsvjesti je u potiskivanju, a ne u neznanju

Po tome ispada da je glavna moc podsvesti u tome da je nepoznanica, i da u slucaju da postane poznanica, prestaje da bude podsvest, zar ne?
I da je neka korpa za otpatke svega i svacega sto moze da odvuce coveka od onih najglupljih, banalnih aktivnosti?
Ako je to tako, onda je moje misljenje da je podsvest korisna isto koliko i slepo crevo. Stoji tu i puni se dok ne pukne. S tim da covek kad mu rokne slepo crevo zna tacno sta je, a ovamo ne zna posto je politika uzgoja ljudi svedena na to da se ne razmislja previse posto je sve drugo bitnije. Uostalom, toliko bolesti se zasniva na psihosomatskoj sprezi da bi neko kolektivno osvestenje dovelo do gomile nezaposlenih u redovima vraceva svih meridijana.

E, da, izvinjavam se zbog cupanja dela iz konteksta. Nije mi bila namera da osporavam, nego samo da razmisljam na temu.

Po tome ispada da je glavna moc podsvesti u tome da je nepoznanica, i da u slucaju da postane poznanica, prestaje da bude podsvest, zar ne?
I da je neka korpa za otpatke svega i svacega sto moze da odvuce coveka od onih najglupljih, banalnih aktivnosti?
Ako je to tako, onda je moje misljenje da je podsvest korisna isto koliko i slepo crevo. Stoji tu i puni se dok ne pukne. S tim da covek kad mu rokne slepo crevo zna tacno sta je, a ovamo ne zna posto je politika uzgoja ljudi svedena na to da se ne razmislja previse posto je sve drugo bitnije. Uostalom, toliko bolesti se zasniva na psihosomatskoj sprezi da bi neko kolektivno osvestenje dovelo do gomile nezaposlenih u redovima vraceva svih meridijana.

E, da, izvinjavam se zbog cupanja dela iz konteksta. Nije mi bila namera da osporavam, nego samo da razmisljam na temu.

Pa sve se može upotrebiti i zloupotrebiti. Nerazjašnjene konflikte možemo potiskivati u nesvjesno koji onda dovode do simptomatologije i zato i postoji psihoanaliza
No s druge strane zbog čega nam u sjećanju ostaje samo ono lijepo (možemo reći da ljudska psiha teži tome..), pa ćemo reći da je ispit brzo prošao, da nije bio težak i sl. iako se nismo uopšte tako osjećali veći dio vremena pred ispit..ali lijepa sjećanja nam daju snagu ...
Potiskivanje je najvažniji mehanizam Ego odbrane i svi ostali mehanizmi postoje da ga podrže..
Automehanizam blokiranja sinapse..kao neka povratna reakcija..vraćanje vremena unazad..selekcijja..izmjena prošlosti ..kreiranje vlastite priče
Nije ni čudo što je moć
Vrsta povratka u budućnost - sad i ja samo razmišljam na temu :)

Ja podsvest dozivljavam kao procesor, ona obradjuje podatke koje prikupljamo, a svest kao operativni sistem-iza operativnog sistema se krije toliko procesa i operacija koje su previse komplikovane i umarajuce da se njima bakcemo ( sem toga, funkcionisu na sasvim drugom jeziku koji prvo moramo nauciti)
Isto je i podsvest..ona funkcionise drugacije od svesti, obavlja komplikovanije i obimnije zadatke od svesti, koje cesto bez poznavanja psihologije ne razumemo, i nije neophodno da razumemo dok se ne desi neki bug. :)

Jel neko citao knjigu Emocionalno Prociscavanje od Dzona Ruskana? Sad sam skinuo i sadrzaj mi deluje zanimljivo.

m_100011774.jpg

Zasto niko ne napise knjigu: MOC SVESTI .. ?

Svesti se svesno odricemo, budimo se i lezemo uz farmu, a ovamo trazimo lake poene u koriscenju podsvesti.

Neko ko nema ili ne zeli svest, ne treba da resenje svojih problema trazi u podsvesti.
Treba da kupi ogledalo, da se pogleda, svesno, i da kaze:
,nema lakih poena!
Za to je potrebna hrabrost koju svaki covek ima.
Na zalost, prestali smo da budemo svesni svoje hrabrosti onda kada smo dozvolili televizoru da upravlja nasim zivotima.
je l misliš televizoru ili televiziji?

je l misliš televizoru ili televiziji?

Televizoru.
Kutiji.
Nepokretnoj a mocnoj zveri.
Ne upravljamo mi televizorom. Daljinski je nas lanac kojim smo za tu kutiju vezani.
Kutiji se molimo, radujemo, sa kutijom osecamo, pricamo, placemo.
Kutija je surogat zivota.
Losa zamena.
Kao kada odes kod zubara, a on ti prvo da anesteziju u noge, da ne pobegnes.

Ne postoji podsvest, postoji samo uticaj.
Uticaj na psihu koji izaziva trenutnu reakciju nazivamo svest, refleks ponekad..
Uticaj koji izaziva odlozenu, zakasnelu reakciju, nazivamo podsvest.
Razlika je samo u vremenu.

Poslednja izmena:
Pogledajte ovaj video na temu najnovijih neuroloskih istrazivanja. Izgleda da je mnoto toga sto je Marfi pisao jos pre pola veka, danas dokazano kao istina.

Inace, film se takodje moze skinuti sa Rapida i takodje postoji srpski prevod.

Postoji svest,koja je dominantna i upravlja egom ..prisutna je stalno u nasem budnom stanju',
podsvest je danju uglavnom neaktivna,osim u slucajevima...intuicije i de zavu.ona je aktivna kad spavamo,
tad joj svest dozvoljava da se aktivira, i otud snovi, pa i prekognitivni snovi...
I postoji nadsvest, koja ima veze samo sa dusom i iskustvima iz predhodnih zivota.Do nje mozemo doci..
kroz regresiju i duboko stanje hipnoze.. Ako me ne popljujete za ovo imam ja jos stosta o tome.

Moc podsvesti - Dzozef Marfi Da li ste citalai ovu knjigu i sta mislite o njoj i slicnim knjigama??? Da li podsvest zaista ima neku moc? Da li je neko probao te "recepte" za srecniji zivot i da li je to dalo rezultat?
Nisam čitao nikakvu knjigu o tome, ali od kad znam za sebe, uvideo sam i znam da podsvest ima apsolutnu moć nad ljudima i njihovim delima...
U podsvesti nalazimo sve ono nevidljivo na i u nekoj osobi, ali se može što šta prepoznati po delima ličnosti.
Podsvest diktira mnoge reakcije na nečija dela i reči... :)

marfi ne konta da covek ne daje nikakve komande svojoj podsvesti vec da je davanje komandi simptom podsvesti.
dakle, pravi klasicnu gresku brkanja uzroka i posledice.

on misli da se golom imitacijom simptoma uspesnih moze postati uspesan. ono sto ignorise su nuzni preduslovi da bi imitiranje moglo biti efektivno, preduslovi koji su gotovo uvek nevidljivi.

da je citao Nicea umesto sto je zvrljao ko manijak znao bi.

Poslednja izmena:

Back