Moć oštećuje mozak

gost 248950

Buduća legenda
Poruka
31.235
Naletela sam na zanimljiv tekst prof. Tatjane Milivojević o otrkiću neuronaučnika da moć zapravo oštećuje mozak.

Neuronaučnici su pronašli dokaze da moć menja, i ne samo da menja nego i oštećuje mozak.
Prvo napada deo zadužen za empatiju.
Čak i mali, eksperimentalno izazvani nivoi moći povećavaju licemerje, osećanje moralne izuzetnosti, egocentričnost i nedostatak empatije prema drugima....

Mozak moćnih pojedinaca reaguje na društvene signale na načine koji podsećaju na psihopate ili pacijente sa frontalnim oštećenjem mozga.

Ta luciferovska težnja da se bude jednak Bogu, dobila je i dijagnozu po starogrčkom pojmu: sindrom hibrisa. Verujem da osećaj koji najviše „radi“ ljude na pozicijama moći jeste gotovo metafizički osećaj povlašćenosti, polaganja prava na sve ono što nije dozvoljeno „običnim ljudima“... Odatle ono čuveno kad su uhvaćeni u nekom prekršaju, nasilničkom ponašanju ili krivičnom delu: „Znaš li ti ko sam ja?“ Oni su istinski zaprepašćeni i ogorčeni što ih neko svrstava u red smrtnika.

Evo link ko hoće da pročita ceo tekst Moć oštećuje mozak koji ima i svoju političku poentu.

A mene zanima - šta vi mislite o ovome?
Jel se slažete sa otkrićima neuronauke?
Možda mislite da je to samo zli spin radi držanja u pokornosti izuzetnih pojedinaca, kakve imamo i na Krstarici, dok moć za sebe čuva svetska vlada?

Nzm, ali mi je uvek bilo zanimljivo kako pronalazim slicne obrasce ponasanja kod ljudi koji teze sticanju neke sire drustvene moci. Uglavnom, mi smo valjda oziceni na odredjene neuronske puteve, koji podrazumevaju odredjene emocije i reakcije, a ukoliko se ne upotrebljavaju dugo vremena dolazi do toga da de okamene i bukv "ostete", tako da takvi ljudi postanu totalno neosetljivi.

Ima neka britska dokumentarna emisija u kojoj su snimali mozak teskih prestupnika recimo i videli ostecenja bas u tim predelima mozga zaduzenog za emaptiju itd. Pokusacu da nadjem.

Nzm, ali mi je uvek bilo zanimljivo kako pronalazim slicne obrasce ponasanja kod ljudi koji teze sticanju neke sire drustvene moci. Uglavnom, mi smo valjda oziceni na odredjene neuronske puteve, koji podrazumevaju odredjene emocije i reakcije, a ukoliko se ne upotrebljavaju dugo vremena dolazi do toga da de okamene i bukv "ostete", tako da takvi ljudi postanu totalno neosetljivi.

Ima neka britska dokumentarna emisija u kojoj su snimali mozak teskih prestupnika recimo i videli ostecenja bas u tim predelima mozga zaduzenog za emaptiju itd. Pokusacu da nadjem.
Super, ako se setis i ako uspes da pronadjes.

verujem u ovo i mislim da nije spinčina
imaju zlikovci druge alate da jehbu raju

trebalo bi svaki mudonja da ima dužnost po zakonu da redovno obiđe neku školu, sirotište, da prošeta sirotinjskin naseljima, da ide sa decom povremeno u prirodu i sa njima posadi neko drvce

Ma super...kad bi samo moc ostecivala mozak..ima tu jos stotinak razloga.Svakih nedelju dana ima neka nova ili stara studija o ostecivanju mozga.
Ziveo google da nas obavesti tako da se spasimo na vreme,i ne ostetimo mozak mocu :mmmm:
Resila sam da ne budem mocna,stalo mi do mozga.
:manikir:

Ma super...kad bi samo moc ostecivala mozak..ima tu jos stotinak razloga.Svakih nedelju dana ima neka nova ili stara studija o ostecivanju mozga.
Ziveo google da nas obavesti tako da se spasimo na vreme,i ne ostetimo mozak mocu :mmmm:
Resila sam da ne budem mocna,stalo mi do mozga.
:manikir:
jel se kaže moću ili s moći ili moćju?

evo, meni mozak odmah pretrpeo oštećenja na samo repetitivno pominjanje te reči

Lel to neko ispitivanje gramatike?
Tu sam slaba,izvinjavam se na greskama.
Ej u moje vreme su nas plasili da cigara unistava mozak,pa mini suknja i vinjak...hebote dokle smo stigli.
Do interneta, comp.,mobail tel.,sicial,fb,googla,itd.koji je dao:amen: totalan raspad mozga.

Nemoc ne da ga unistava, nego ga razjeda i to primjetno kao da vas neko cekicem udara po glavi, ali u nervnom smislu?

Da ne pricamo o unistavanju svega ostalog tipa drugih organa gubljenjem volje i dovodjenjem do stanja da ni zivot nije bitan?
Razumem, ali ovde se radi o zaista posedovanju moci. Npr o liderima, ljudima koji poseduju moc spram odredjene zajednice.

Pih,nema vise ni lidera u ovom svetu.
Koji je mocni lider danas dan,?
Mozda onaj smesni debeljko iz Nord Koreje?
Ili onaj ubudjali botoksirani Putin?
Ili senilni predsednik Amerike,kao i njegovi predhodnici?
KO je lider pravi danas dan i da ima moc?
Bas niko.
Mozda onaj kralj iz Braheina ,da ne znam ni kako mu se zemlja zove a kamoli on.
Probudite se,san je gotov.

Razumem, ali ovde se radi o zaista posedovanju moci. Npr o liderima, ljudima koji poseduju moc spram odredjene zajednice.
Ne razumijem, o cemu pricas...ajde pogledaj osobu koja je vrijedno radila mjesec dana, primila platu i nema dovoljno da izmiri sve obaveze i da se prehrani, i tako mjesecima i mjesecima, ili godinama...da ne pominjemo sitna zadovoljstva ili nesto luksuzno, vrijedno...auto raspalo ako ga uopste i ima, dugovi, krediti...

I dodje neko i pominje mozak recimo sina bogatasa kome je otac vlasnik neke firme, ili samog tog vlasnika koji se muci i razmislja da li da kupi novog BMW X5, Audi Q7, GLS ili Volvo...i razbija glavu sta od opreme da mu izabere...hmmm mozda i sa kojom ce ljubavnicom provesti vikend dok zeni objasnjava da mora na poslovni put itd...

Ne razumijem, o cemu pricas...ajde pogledaj osobu koja je vrijedno radila mjesec dana, primila platu i nema dovoljno da izmiri sve obaveze i da se prehrani, i tako mjesecima i mjesecima, ili godinama...da ne pominjemo sitna zadovoljstva ili nesto luksuzno, vrijedno...auto raspalo ako ga uopste i ima, dugovi, krediti...

I dodje neko i pominje mozak recimo sina bogatasa kome je otac vlasnik neke firme, ili samog tog vlasnika koji se muci i razmislja da li da kupi novog BMW X5, Audi Q7, GLS ili Volvo...i razbija glavu sta od opreme da mu izabere...hmmm mozda i sa kojom ce ljubavnicom provesti vikend dok zeni objasnjava da mora na poslovni put itd...
Pa da, bogati i mocni su otupeli, to je poenta. I zatupeli. Vreme da ih menjamo.

Pa isti ovi tupani sto jedva prezivljavaju im daju tu moc, iz kojeg god ugla da pogledas. Slag na torti je ono zadovoljstvo kad im se ulizuju, smjeskaju i gledaju ih kao bogove?
to je samo privid, siromasan covek mora konstantno da napreze i emotivnu i svaku drugu inteligenciju, da bi preziveo. Bogatima masnoca moci udarila u glavu, nece to na dobro da (im) izadje.

Doduse, temu sam sa namerom stavila na psihologiju da govorimo o nasim zeljama za posedovanjem moci, da li bismo to voleli, da budemo upravnici zgrade, sefovi u daktilo birou, tako te stvari

Evo ja cu da prva priznam da sam u 8. razredu bila izabrana (demokratski) za predsednicu odeljenske zajednice.
Odmah sam sprovela brzopoteznu revoluciju - napujdala sam drugarice i drugare da odbijemo da placamo (iako su to zapravo radili nasi roditelji) osiguranje od povreda ili sta vec da je to osiguranje bilo. Imali smo i dokaze da decaku koji se povredio na casu fizickog nije isplacena odseta.
Na kraju sam morala da odlucim ono sto je najbolje za sve (direktor pretio ukorima) i dobijem garancije da ce suma osiguranja biti isplacena.
Posle prvog polugodista su me smenili.
Mislim da mi to nije uticalo na emotivnu inteligenciju, ali mozda samo zbog toga sto je moc trajala samo 1 polugodiste i sto sam morala da ispadnem cava pred drugarima da bih njihovo du.pe spasila ukora.

Back