gost 248950
Buduća legenda
- Poruka
- 31.235
Naletela sam na zanimljiv tekst prof. Tatjane Milivojević o otrkiću neuronaučnika da moć zapravo oštećuje mozak.
Evo link ko hoće da pročita ceo tekst Moć oštećuje mozak koji ima i svoju političku poentu.
A mene zanima - šta vi mislite o ovome?
Jel se slažete sa otkrićima neuronauke?
Možda mislite da je to samo zli spin radi držanja u pokornosti izuzetnih pojedinaca, kakve imamo i na Krstarici, dok moć za sebe čuva svetska vlada?
Neuronaučnici su pronašli dokaze da moć menja, i ne samo da menja nego i oštećuje mozak.
Prvo napada deo zadužen za empatiju.
Čak i mali, eksperimentalno izazvani nivoi moći povećavaju licemerje, osećanje moralne izuzetnosti, egocentričnost i nedostatak empatije prema drugima....
Mozak moćnih pojedinaca reaguje na društvene signale na načine koji podsećaju na psihopate ili pacijente sa frontalnim oštećenjem mozga.
Ta luciferovska težnja da se bude jednak Bogu, dobila je i dijagnozu po starogrčkom pojmu: sindrom hibrisa. Verujem da osećaj koji najviše „radi“ ljude na pozicijama moći jeste gotovo metafizički osećaj povlašćenosti, polaganja prava na sve ono što nije dozvoljeno „običnim ljudima“... Odatle ono čuveno kad su uhvaćeni u nekom prekršaju, nasilničkom ponašanju ili krivičnom delu: „Znaš li ti ko sam ja?“ Oni su istinski zaprepašćeni i ogorčeni što ih neko svrstava u red smrtnika.
Evo link ko hoće da pročita ceo tekst Moć oštećuje mozak koji ima i svoju političku poentu.
A mene zanima - šta vi mislite o ovome?
Jel se slažete sa otkrićima neuronauke?
Možda mislite da je to samo zli spin radi držanja u pokornosti izuzetnih pojedinaca, kakve imamo i na Krstarici, dok moć za sebe čuva svetska vlada?