Mnogo pitanja na putu do Boga

Bodulica

Zainteresovan član
Poruka
362
Bilo bi lako da je sa vjerom “ili jesi ili nisi, kao trudnoća” a ne da se djeli na vjeru, jaku vjeru, neizmjernu vjeru.
Jedni vjeruju i ispoštuju slavu, viši stepen u vjeri su oni koji su redovni u crkvi a onda imamo vjeru monaha koji su spremni svega da se odreknu i u nekoj pećini biju bitku sa demonima mjesecima.

Ja imam vjeru u Boga mada zvučim često kontradiktorno u sagledavanju stvari iz više uglova ali mi još mnogo toga stoji na putu.

Trenutno me muče dva pitanja.
1. Bog se pokajao zbog velikog potopa, pokajao se i obećao da to neće ponoviti. Kako se Bogu mogla desiti greška u svom njegovom savršenstvu?

2. Pakao, kad opet idem ljudskom logikom..ne mogu da vjerujem da neko izabere da bude zao.
Šta sa psihopatom koji je rodjen bez empatije. On nije imao nikakvu šansu u startu? Šta sa onima koji nisu imali kapacitet da shvate dobro od lošeg? Jel stvarno gore u vječnoj vatri ili Bog može da ih izbavi iz pakla? Jel to neka metafora? Kako je to objašnjeno u Bibliji?

1. питање: Препричавам коментаре Лопухина, св. Јована Златоустог и других: Ноје приноси жртву Богу после потопа и зато што је искрена Богу је пријатна, угодна. Тако је и са нашим покајањем, милостињама и добрим делима; ако су искрена и још ако су добровољна са наше стране (значи не због већ примљених или евентуалних казни од Бога због греха), Бог по својој љубави и милости може одустати од кажњавања или чишћења од каквог греха кажњавањем. Нема се Бог шта кајати јер је непогрешив. Свети Јован Златоусти каже: "Благи Господ обично обраћа пажњу не толико на наше жртве, колико на унутрашње расположење са којим их приносимо, и, судећи по томе, наше жртве или прихвата или одбацује" (Иоанн Златоуст, 27:273).

2. питање: Бог не спасава на силу. У каквом стању човека затекне смрт, покајаног или непокајаног за своја недела, такву ће и добити плату. Све се урачунава на Његовом праведном суду који иде после смрти: зле мисли, речи, дела, пропусти и намере. А то што наводиш неке урођене мане, то су олакшице. Зато се на овом свету треба добро владати и кајати ако се шта згреши а за покојнике молити, давати да се помену на службама у цркви, давати милостињу итд.

Pržiće se na tišoj vatri? :mrgreen:
Матеј 7: (Нови српски превод)
1 Не осуђујте, да сами не бисте били осуђени. 2 Јер како ви судите друге, тако ће и вама бити суђено. Каквом мером мерите, таквом мером ће вама бити мерено.
+++
Свако ко узима на себе суд Божији, да суди уместо Бога, па и да процењује како ће шта Бог да пресуђује је антихрист (антихрист а не антихристос) у маломе, уместо Христа.

Матеј 7: (Нови српски превод)
1 Не осуђујте, да сами не бисте били осуђени. 2 Јер како ви судите друге, тако ће и вама бити суђено. Каквом мером мерите, таквом мером ће вама бити мерено.
+++
Свако ко узима на себе суд Божији, да суди уместо Бога, па и да процењује како ће шта Бог да досуђује је антихрист (антихрист а не антихристос) у маломе, уместо Христа.
I raspustiše sve sudove jer niko ne optuživaše drugog i sudije pređoše u pekare, pa deliše hleb gladnima.
+++
Sam si rekao kako će bog da sudi (uzimajući u obzir i olakšice)...protivpomazani. :mrgreen:

"Jer ako ispovedaš ustima svojim da je Isus Gospod, i veruješ u srcu svome da ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen. Jer se srcem veruje za pravednost, a ustima se ispoveda za spasenje." (Rim. 10:9-10).
+++
Ispovedi javno veru u Boga, onako kako traži apostol, i verom apostolskom, i dotaknuće te Njegova ljubav i razgoreti vatru u tvome srcu prema Njemu.
+++
Pomoli se Gospodu: Gospode Bože, smiluj se i podaj da Te spoznam verom apostolskom, da ne lutam. Primi me u Svoje stado, da budem ovčica Tvoja a Ti moj Pastir. Amin

"Jer ako ispovedaš ustima svojim da je Isus Gospod, i veruješ u srcu svome da ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen. Jer se srcem veruje za pravednost, a ustima se ispoveda za spasenje." (Rim. 10:9-10).
+++
Ispovedi javno veru u Boga, onako kako traži apostol, i verom apostolskom, i dotaknuće te Njegova ljubav i razgoreti vatru u tvome srcu prema Njemu.
+++
Pomoli se Gospodu: Gospode Bože, smiluj se i podaj da Te spoznam verom apostolskom, da ne lutam. Primi me u Svoje stado, da budem ovčica Tvoja a Ti moj Pastir. Amin
Malo samopotvrđivanja, malo socijalne afirmacije, emocionalno angažovanje...i ne mora bog da te dotakne jer je pričanje na glas, bilo da je to u kontekstu vere ili drugog uverenja, često moćan alat za oblikovanje i jačanje uverenja.

Još ako neko želi da bude ovca.

Danas mi se desilo nešto neobično lijepo sa malom koincidencijom.
Moja jako pobožna prijateljica koja živi u Čikagu je zamolila druga da mi pošalje pojas Majke Božije sa Svete Gore.
Taj njen drug je rodjen u Albaniji i pravoslavne je vjere.

Moj mrgodni poštar sa kojim nikad nisam pričala se pojavio na vratima i kažem mu:”evo mog poklona iz Grčke” a kaže on :” ja sam pravoslavni Albanac ali sam živio 20 godina u Grčkoj” i izvadi krst sa lančića da mi pokaže.

Otvorili smo paket i on mi je čitao šta piše na slici od pojasa. Razgledali smo ikonice.

Uljepšala mi je dan ova divna koincidencija. Kao da mi Bog šalje male signale na svaki moj pokušaj da mu pridjem bliže

Back