Mnogi u vladi su zabrinuti zbog Trampovog povratka. U DOJ-u su prestravljeni

Sensei

Master
Moderator
Poruka
82.534
Kolektivni osećaj straha zavladao je u Ministarstvu pravde, koje je izazvalo bes Donalda Trampa kao nijedan drugi deo savezne vlade tokom njegove kampanje.

Neki advokati za karijeru u DOJ-u već razmišljaju o tome da krenu ka izlazu umesto da se zadržavaju kako bi saznali da li su pretnje Trampa i njegovih saveznika stvarne ili su plamen kampanje. Te pretnje se kreću od masovnih otpuštanja advokata „duboke države“ do proterivanja specijalnog advokata Džeka Smita iz zemlje.

https://www.politico.com/news/2024/11/10/trump-return-justice-department-00188623
1731264035883.png

Obzirom koliko su štete naneli, ne samo Trampu već i celoj zemlji, sigurno će da "padaju glave".

Ministarstvo pravde saopštilo je u petak da je spremno za obradu bezbednosnih dozvola za dolazeće Trampovo osoblje. Dok se zvaničnici DOJ-a pripremaju za dolazak tranzicionog tima koji će diktirati zadatke i pripremati promene politike, neki su zabrinuti zbog mogućnosti da budu po strani zbog veza sa tužiocima koje Tramp najviše vređa: specijalnim advokatima Robertom Milerom i Džekom Smitom.

Miler, koji je istraživao veze između Rusije i Trampove kampanje 2016, otišao je 2019. Smit, koji je optužio Trampa za dva savezna krivična slučaja 2023, očekuje se da će napustiti mesto pre Trampove inauguracije. Ali šta će biti sa advokatima i drugim osobljem koje je radilo sa njima? Neki strahuju da će biti otpisani kada Tramp preuzme dužnost.

izvor

Norm Ajzen, jedan od najistaknutijih Trampovih kritičara u pravnoj zajednici Vašingtona, snažno je pozvao zaposlene u Ministarstvu pravde da nastave da rade svoj posao, sve dok im lične i porodične prilike to dozvoljavaju.

„Apsolutno bi trebalo da ostanu“, rekao je Ajzen, koji je bio etički savetnik u Beloj kući predsednika Baraka Obame. „Lako mi je to reći jer ne moram svaki dan da imam posla sa šefom kojeg postavlja Donald Tramp, ali iz sopstvenog iskustva u vladi znam da se ne možete samo pojaviti i pucnuti prstima. A kontinuitet te karijere državnih službenika biće veoma, veoma važan za očuvanje republike.

Ajzen je rekao da takođe očekuje da će karijerno osoblje Ministarstva pravde ovog puta biti izazovnije u velikoj meri zato što Tramp sada ima iskustvo iz prethodne četiri godine u borbi sa onim što je podrugljivo nazvao „dubokom državom“.

„Donald Tramp je naučio kako da upravlja federalnom birokratijom, tako da će, naravno, biti još gore“, rekao je Ajzen. Ali to ne znači da će mu biti lako, tako da mislim da će biti važno da ljudi ostanu na mestu.

izvor

Back