MMF i prognoze

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
55.992

NEMCI, SPREMITE SE: MMF objavio crne prognoze, stižu teški dani za Nemačku​

Novosti Onlajn
17. 05. 2023. u 08:23

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) predviđa da će Nemačka u narednih nekoliko godina zabeležiti nizak ekonomski rast, piše "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).​

НЕМЦИ, СПРЕМИТЕ СЕ: ММФ објавио црне прогнозе, стижу тешки дани за Немачку

Foto: AP Photo/Markus Schreiber


Nemačka ekonomija će ove godine verovatno stagnirati, dok će rast u periodu od 2024. do 2026. godine biti između jedan i dva odsto, piše u izveštaju te međunarodne finansijske organizacije.
Dugoročno, prosečan godišnji rast biće ispod jedan odsto godišnje.
U kratkom roku, visoke cene energenata predstavljaju najveće opterećenje za mnoga preduzeća. Dugoročno, najveći problem biće starenje populacije i usporavanje povećanja proizvodnje.
- Postoji mnogo neizvesnosti - smatraju eksperti MMF-a koji su prikupljali podatke o Nemačkoj u prvoj polovini maja.
Inflacija bi trebalo da nastavi da opada, ali će i dalje ostati visoka. Očekuje se da će do kraja godine pasti na oko 4,5 odsto, što je osetno manje od 7,6 odsto kolika je bila u aprilu, dok će tzv. strukturalna inflacija opadati sporije.


Fiskalna politika će i dalje morati da bude oprezna kako bi se izbegli skokovi stope inflacije. Mere pomoći za siromašnije delove populacije koji ne mogu da priušte visoke cene energenata moraju biti preciznije usmerene, navodi FAZ.
MMF je u isto vreme pohvalio nemačke vlasti za "dobro nošenje sa energetskom krizom nakon što je Rusija prestala sa isporukom gasa", dodajući da je od pomoći bila i blaga zima.
Evropska komisija je dan ranije objavila svoje prolećne ekonomske prognoze, koje su za većinu zemalja optimističnije on onih iz prošle zime, ali ne i za Nemačku.
EK očekuje da će samo Estonija, kojoj se predviđa pad BDP-a od 0,4 odsto, imati slabije ekonomske pokazatelje od Nemačke, koja će zajedno sa Finskom zabeležiti rast od tek 0,2 odsto.
Savezna vlada očekuje da će ekonomski rast Nemačke u ovoj godini iznositi 0,4 odsto, prenosi FAZ.
 
Nemacka je oduvek imala skroman rast...

Skoro sve razvijene zemlje imaju skroman rast, i njima je to dovoljno, jer su razvijene...

Cak je i Kina spala na jednocifren broj...

Samo ekonomski tigar tj. Srbija, nezadrzivo srlja u progres...
 

Back
Top