MMF će reći "ne" Srbiji?

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Bliže se pregovori sa MMF-om i sve je izvesnije da će Vlada odustati od "kresanja" zarada i povećanja poreza i umesto toga zatražiti veći budžetski deficit. Ekonomisti ocenjuju da ovaj zahtev MMF neće tek tako odobriti.Uoči novih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) iz Vlade Srbije stižu najave da neće biti smanjenja plata i penzija i povećanja PDV-a. Još uvek nezvanično, ali vrlo izvesno, Vlada će krajem avgusta MMF-u predložiti da se poveća budžetski deficit sa 3,5 na 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Istovremeno, obaveza će biti da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.Potpredsednik Vlade Božidar Đelić smatra da sada nije trenutak da se povećaju porezi. "Predsednik Vlade (Mirko Cvetković) je rekao da PDV neće biti povećan, da nema saglasja oko bilo kakvog opterećenja i da ukoliko treba nešto da se promeni to će biti veći deficit... optimalno je 4,5 odsto izraženo u BDP. To znači da ćemo se nešto više zadužiti, a da za ostatak upodobljavanja javnih finansija smanjimo rashode. Za državu bi "lakše bilo" da se povećaju neki porezi, ali nije momenat za to, sada kada je veoma važno da se očuva onaj nivo likvidnosti koji je dostignut", kaže Đelić.Pregovori sa MMF-om o promenama uslova postojećeg kreditnog aranžmana, koji je u maju povećan na skoro 3 milijarde evra, trebalo bi da budu održani krajem avgusta u Beogradu.„Samo spisak lepih želja srpske Vlade!"Direktorka "Ekonomist medija grupe" Biljana Stepanović smatra da Vlada pregovore sa MMF-om ne shvata ozbiljno. Prema njenoj oceni, zahtevi za povećanje deficita i otpuštanje u javnom sektoru samo su spisak lepih želja."Ide se linijom manjeg otpora ako vi tražite povećanje deficita. To je najlakše. To je kao u domaćinstvu. Vi možete da trošite više nego što zarađujete, time što povećavate dugove. Isto je i sa Vladom. Ona, čini mi se, gleda da preživi ovu opštu krizu, da poveća budžetski deficit i da računa da će nešto pozitivno da se desi u budućnosti. MMF sa druge strane gleda svoj novac koji će da pozajmi: koliko je realno da on bude i vraćen? MMF neće da vam pozajmi novac ako ga niste ubedili da ćete sutra biti u stanju taj novac da vratite", kaže Biljana Stepanović za DW.Direktorka "Ekonomist medija grupe" smatra da pregovori sa MMF-om moraju da uspeju. "U suprotnom, cela makroekonomska stabilnost dolazi u pitanje. Niti će biti novca za isplate koje su potrebne, niti da se brani stabilan kurs i inflacija. To Vlada ne bi smela sebi da dozvoli", upozorava Biljana Stepanović.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4559077,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss

Spremio sam kokice i pivo i čekam da odgledam ovaj crtani film.:lol:
 
drzava nece propasti

propasce samo ovi koji primaju nezaradjene plate

a to ja i zelim

onda pravac svi njiva livada i proizvodnja

Nemoj tako, moj istočni brate.

Pa ne snalaze se svi tako dobro kao ti na njivi, livadi, u štali.... nije red da ti kruh iz ruku uzimaju.

Znaš kako je, mora neko i umne poslove da radi. Nemoj da si ljubomoran, da te zavist grize. Odupri se.
 
Онда ће европејски мафијаши из обести што немају довољно пара за опстанак својих бооља у лоју,да најгрђе ударе по људима општом пљачком преко пореза.
Е,једва чекам да већини догори до ноката.
 
Nit će Srbija propasti (bankrot nije propast), nit će MMF odbiti Srbiju za kredit.
Samo će biti malo oštriji uslovi kamata i vraćanja, te garancije.

Sljedećih godina trebat će drastične mjere da se suzbije javašluk, rastrošnost, nerad, primitivizam i sve ostalo što nas razlikuje od ostatka svijeta.

I to neće trajati godinu-dvije nego desetak godina, da bi sve došlo na svoje i da bi se počeo osjećati nekakav pomak na bolje.
E da, i da se suzbije ratobornost, kao najveća prepreka bilo kakvom razvoju! :D
 
Uoči novih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) iz Vlade Srbije stižu najave da neće biti smanjenja plata i penzija i povećanja PDV-a.

pa mogu da se kuresaju sad kad su obezbedili pare na drugoj strani, kod ruske mafije, a i sistem apliciranja za sredstva je brzi i laksi, nema ono uslovi, tandara-mandara-broc, odes kod cara, on te slika mobilnim i posle par dana ti njegova desanka donese kesh, a o kamatama cemo pricati sledece tri-cetiri decenije
 
Poslednja izmena:

Back
Top