Mleveni lan i jogurt za doručak

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.040
Mleveni-lan-BioPijaca.jpg


Mnogi godinama tragaju za savršenom jutarnjom kombinacijom koja čini čuda za organizam. Međutim, retko ko prvo posegne za nečim sasvim jednostavnim, kao što je na primer lan. Reč je o biljci koja se već vekovima uzgaja i koristi.Semenke lana su jedna od najhranjivijih namirnica na svetu .Melevni lan može lako da se svari za razliku od celih semenki, a možete da ga nađete u bilo kojoj bolje opremljenoj prodavnici i zdravoj hrani.
Žena koja se odlucila za mleveni lan izjavila je :Svakog jutra sam jela šolju jogurta sa kašikom mlevenog lana i ubrzo sam primetila da mi je stolica redovnija, stomak manje naduven, a gasovi više nisu bili problem.
Posle dve nedelje je bila prijatno iznenađena kada je stala na vagu i shvatila da je izgubila dva kilograma.

Lan je biljka koja je gajena još u drevnom Egiptu i Kini, čije je lekovito dejstvo prepoznato i korišćeno vekovima unazad. Laneno seme predstavlja bogat izvor dijeteskih vlakana (razloživih i nerazloživih), linoleinske kiseline, lignana, minerala, vitamina, proteina i omega 3 masnih kiselina.

Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, laneno seme može da pomogne u očuvanju zdravlja i lečenju bolesti kardiovaskularnog sistema, artritisa, upala, dijabetesa, astme i raznih vrsta alergija. Vlakna koja se nalaze u lanu štite zdravlje probavnog sistema i daju osećaj sitosti, zbog čega pomažu i prilikom mršavljenja i detoksikacije organizma.

Clipjogurt.jpg


Nutritivna Vrednost Lanenog Semena

-Velika energetska vrednost – samo 100gr lanenog semena sadrži oko 534 kalorija.
-Bogat izvor zasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina) i jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina (linoileinska, alfa-linoleinska i arahidonska). Masne kiseline su zaslužne za regulaciju HDL i LDL holesterola u krvi, kao i za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.
-Sadrže lignane, fitoestrogene koji imaju antioksidativno dejstvo i veliku ulogu u prevenciju karcinoma.
- Laneno seme je odličan izvor vitamina E i vitamina B kompleksa (riboflavin, niacin, tiamin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i folate). Vitamin E je rastvorljiv u mastima, i veoma je važan u zaštiti kože i sluzokože od štetnih uticaja slobodnih radikala.
-Sadrži i minerale (mangan, kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, cink i selen).

Laneno ulje
Laneno ulje je vrlo lekovito, a dobija se hladnim ceđenjem semenki lana. Koristite ga kao dodatak jelima ili za prelivanje salata i nemojte ga termički tretirati. Takođe, laneno ulje ne sadrži lignine ni celulozu.
(krstarica)
 
Poslednja izmena:

Back
Top