Mladost posle 50+

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.400

Hormon muške mladosti​


Hormon muške mladosti

(Фото: Пиксабеј)

Želja da i posle 60. rođendana izgledaju vitalno, mladoliko i imaju jaku seksualnu želju, a uz pomoć „muškog hormona mladosti”, testosterona u vidu tablete, gela ili flastera, za mnoge muškarce mogla bi da bude opasna po zdravlje, pa čak i život. Najveći je rizik da muškarci koji uzimaju ove hormone dobiju srčani udar.
Ovako upozorenje je svojevremeno, posle objavljenih rezultata velike američke studije u medicinskom časopisu „Plos one”, podiglo veliku prašinu širom sveta i mnoge odvratilo od uzimanja ovih hormona. Istraživanje je obuhvatilo čak 56.000 starijih i sredovečnih muškaraca koji su dobijali testosteron tokom dve godine, a analiziralo je stopu smrtnosti u godini pre uzimanja ovog hormona i tri meseca posle korišćenja.
Odlaganje starosti
Muškarci stariji od 65 godina koji su koristili ove preparate imali su dvostruko veći rizik da dobiju srčani udar, a ista opasnost preti i onim mlađima, ako u svojoj istoriji bolesti već imaju neku dijagnozu oboljenja srca i krvnih sudova. Istina, u Americi i dalje vlada pomama za preparatima testosterona, koji jačem polu obećavaju produženu mladost, to jest odlaganje starosti. Posle ove studije, mnogi su postali oprezniji u posezanju za hormonom muške mladosti, spremni na česte kontrole, ako ih uzimaju, ali testosteronska terapija nije poslata u istoriju. Naprotiv.

Skupo je biti mlad u starosti
Za razliku od Amerike, gde mesečna terapija košta oko 500 dolara, u Srbiji troškovi terapije i svih kontrola i analiza za isti period u proseku ne prelaze 100 evra, tvrdi dr Milošević. Istina, to zavisi i od toga da li se pacijent odlučio da injekciju testosterona prima svakih 20 dana ili jednom u tri meseca. Preparat nemačkog proizvođača koji se daje na tri meseca košta 13.000, a cena ovog hormona, koji proizvodi domaća farmaceutska kuća i koji se daje svakih 20 dana je 500 dinara. Analiza tumor markera košta 1.000, a konsultativni pregled kod urologa u privatnoj ordinaciji je 2.000 dinara.
Profesor dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog, kaže kako u njegovu ordinaciju dolazi veliki broj pacijenata koji se odlučuje za ovu terapiju i da ona ni za naše balkanske muškarce više nije tabu tema. On tvrdi da je veći problem u tome što naši doktori još ne shvataju korist i potrebu da se testosteronski preparati koriste više u kontrolisanoj terapiji starenja i određenih problema koji se tada javljaju. Dr Milošević je nedavno na jednom stručnom skupu predstavio rezultate svog istraživanja, obavljenog na 143 muškarca, pacijenata koji su na terapiji testosteronom. Tvrdi da niko od njih nije dobio rak prostate, a ni infarkt. Naravno, testosteron je izuzetno opasan ako se ne daje strogo prema indikacijama, ali pod kontrolom lekara, važan je za prevenciju infarkta, aterosklerozu, problema sa mokrenjem...
Dok žene vrlo jasno prepoznaju stanja kada počne da im opada nivo ženskih hormona i kada se nađu u menopauzi, taj proces kod muškaraca je mnogo prikriveniji.

Nedostatak i zbog debljine
Testosteron je glavni muški hormon, važan u svakom životnom dobu, od puberteta do poznog doba, jer utiče na razvoj tela, seksualni život, način razmišljanja... Za razliku od žena, kod kojih polni hormoni u menopauzi prestaju da se luče, muškarac može da sačuva normalno lučenje testosterona i u starijem životnom dobu, ako je zdrav, ima normalnu težinu, ako se zdravo hrani i fizički je aktivan, nije pod hroničnim stresom i dovoljno spava. Manje testosterona luči se i zbog gojaznosti i dijabetesa.
Izraziti nedostatak ovog hormona nekada ima organske uzroke ili je posledica poremećaja rada štitaste žlezde. Kod muškaraca sa nedostatkom testosterona, osim problema sa potencijom javlja se umor, nedostatak energije, bezvoljnost... Ako nedostatak ovog hormona, to jest stanje koje se naziva hipogonadizam, traje duže, može da dođe i do gubitka mišićne mase, kosti postaju poroznije, smanjuje se maljavost i menja kvalitet kože.
– Testosteron je hormon koji deluje na sve organe muškarca: od mozga do krvnih sudova. Muškarci već posle 35 ili 40 godina imaju blagi pad testosterona, ali to nije problematično, dok nakon pedesete i, naročito nakon šezdesete godine, ovaj hormon drastično opada. Kod mnogih je nivo ovog hormona na donjoj granici normalnih vrednosti i varira, tako da u proceni potrebe za nadoknadom testosterona specijalisti ne gledaju samo rezultate nivoa hormona iz laboratorijske analize krvi, već se u obzir uzimaju opšte zdravstveno stanje i raspoloženje, seksualnu funkciju, probleme sa mokrenjem, stanje krvnih sudova, visok krvni pritisak…
Hir ili potreba
Promene muškarac uočava i pred ogledalom: mišićna masa se polako gubi, vide se znaci starenja. Mnogi najteže podnose slabljenje libida, seksualne želje. Sve ovo negativno utiče na psihu muškarca, postaju neraspoloženi, a neki čak i depresivni.
U ordinaciju urologa ili endorkinologa tako „jači pol” stiže zbog polne nemoći, to jest tegoba seksualne disfunkcije, ali i zbog depresije i vaskularnih problema. Dr Milošević naglašava da na terapiju testosteronom ne treba gledati kao na muški hir da se po svaku cenu produži mladost, već je ona za mnoge pacijente potreba da normalno žive i rade. Podseća da je prosečni životni vek produžen. Na početku 1900. godine, iznosio je za muškarca 50 godina, a danas u svetu iznosi 80, a kod nas, nažalost, tek nešto iznad 70 godina.
Muškarac želi i u sedmoj deceniji života da bude aktivan, a ova terapija mu produžava sve aktivnosti, pri tome se nikako ne misli samo na seksualnu aktivnost.

REČ STRUČNjAKA: Prof. dr Aleksandar Milošević, urolog

Kontrole svakih šest meseci

– Testosteron je, i pored svih protivnika njegove upotrebe, danas prihvaćen kao lek za lečenje određenih zdravstvenih problema starijih muškaraca koji imaju nedostatak ovog hormona, bilo zbog operacije na testisima bilo zbog neke druge bolesti. U strogo kontrolisanom lečenju, ovi preparati ne predstavljaju opasnost po opšte zdravlje i život muškarca. Testosteron može značajno da poboljša kvalitet života muškaraca starijih od pedeset i šezdeset godina – kaže prof. dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog.
Svaki muškarac posle pedesete godine, bez obzira na to da li ima tegobe sa prostatom, jednom ili bar u dve godine bi trebalo preventivno da poseti urologa, koji će, u sklopu pregleda i dijagnostičkih procedura, uraditi i analizu tumor markera prostate i hormonski status. Ove analize pokazuju koliko je muškarac zapravo stvarno star, jer ono što piše u krštenici ne mora da bude i stvarna, fiziološka starost.
– Tegobe koje mogu da ukažu na manjak testosterona i koje dovode muškarca u ordinaciju urologa su manja agilnost, bezvoljnost, blaga depresija, slabija seksualna funkcija, ali i hipertenzija, otežano mokrenje... Jedini adekvatan lek su injekcije, depo preparati, koji se daju svakih 20 dana. Efikasniji lek nemačkog proizvođača je skuplji, ali se daje jednom u tri meseca. Flasteri sa testosteronom su se pokazali kod pacijenata manje efikasnim, a tablete su takođe, prema mom mišljenju, lošiji izbor, jer imaju neka neželjena dejstva. Ova terapija nema neželjenih dejstava, ali postoji jedna velika obaveza: muškarac koji dobija ovu terapiju mora češće da dolazi na kontrolu kod urologa: laboratorijska analiza tumor markera i ostalih životnih parametara mora da se radi najmanje na svakih šest meseci. Karcinom prostate je jedina dijagnoza kod koje se testosteron ne daje.
Ova terapija se inače može dobiti i u državnim zdravstvenim ustanovama, a ne samo kod privatnika.
izvor Politika
 

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.400

Što je testosteron? Važan hormon čiji nedostatak može uzrokovati neplodnost​

naked-1847866-1920-235564-750x421.jpeg
Pixabay / Ilustracija
Testosteron je muški spolni hormon, a luči se i kod žena, ali i životinja. Kod muškaraca najviše testosterona proizvode muški spolni organi testisi, kod žena ga, u manjoj količini, proizvode ženski spolni organi jajnici, a osim toga, hormon se proizvodi i u nadbubrežnim žlijezdama oba spola.

Sama proizvodnja testosterona se povećava za vrijeme puberteta, a njegova razina počinje padati nakon 30. godine života. Ovaj hormon je važan za proizvodnju spermija, a utječe i na listi i mišićnu masu te je zadužen za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Što je testosteron?

Testosteron je zaslužan za sve promjene koje se događaju kod muškaraca za vrijeme puberteta. To su: promjena boje glasa, pojava brade i dlaka na tijelu. Osim toga, ovaj hormon utječe na rast mišićne mase i na libido, odnosno seksualnu želju, a potiče rast testisa i penisa.
Testosteron, odnosno njegovi sintetski derivati u obliku anaboličkih steroida, se koristi i kao doping sredstvo u sportovima, a jednako tako se koristi i u body buildingu. U ovom slučaju on poboljšava rezultate, povećava agresivnost te anabolički efekt. Ipak, korištenje testosterona kao dopinga može imati i nuspojave kao što su povišeni krvni pritisak, nesanica, ali i oštećenje jetre, bubrega, srca te smanjena količina spermija. Upravo zato su i zabranjeni, iako ih neki sportaši svejedno koriste.

Što kada se proizvodi premalo testosterona?

Većina muškaraca ima dovoljno testosterona, dok se može dogoditi da tijelo proizvodi premalo ovog hormona, a to onda vodi do stanja koje se naziva hipogonadizam i ovo utječe na cijelo tijelo. Muškarci s ovim stanjem mogu imati probleme s erektilnom disfunkcijom, a smanjuje se i libido. Osim toga, može doći i do smanjenja energije, debljanja, gubitka kose i dlaka na tijelu, smanjene mišićne mase, depresivnih misli i problema s koncentracijom.
Još jedna posljedica smanjene razine hormona je i neplodnost, a također smanjena razina testosterona može značiti i slabljenje kostiju što potom može dovesti i do osteoporoze. Kod žena manjak ovog hormona može dovesti do gubljenja kose i ćelavosti, kao i do neplodnosti.

Zašto dolazi do niske razine testosterona?

Do premale proizvodnje testosterona može doći iz nekoliko razloga. Prije svega, ovo može biti posljedica ozljede ili upale testisa, a ostali razlozi su:
· posljedica korištenja određenih lijekova
· posljedica određenih poremećaja i stanja koji utječu na hormone
· bolesti kao što su dijabetes tip 2, bolesti bubrega i jetre, HIV
· pretilost

Kako se može povećati razina testosterona?

Kako bi se ponovno dostigla normalna ili povećana proizvodnja ovog hormona, po preporuci liječnika se može uzimati hormonalna terapija. Jednako tako je i važno da se konzumira uravnotežena prehrana te u organizam unosi dovoljna količine vitamina D i cinka.

Može li razina testosterona biti previsoka?

Do proizvodnje prevelike količine hormona dolazi rjeđe, a može uzrokovati pojavu puberteta prije devete godine i općenito ovo stanje utječe na mlađe muškarce.
Žene također mogu imati povećanu razinu testosterona, što uzrokuje dublji glas, neredovite menstruacije, promjene u obliku tijela, smanjenje grudi, pojavu akni te rast dlaka na bradi te po tijelu. Kod žena razina testosterona može biti povećana zbog određenih medicinskih stanja kao što su hirzutizam (pojačana dlakavost na licu, leđima i prsima kod žena) te sindrom policističnih jajnika.

Kako se dijagnosticira razina testosterona?

Ako postoje neki od simptoma koji upućuju na snižene ili povišene razine ovog hormona, potrebno je posjetiti liječnika koji će preporučiti pretragu analize spolnih hormona, koja se obavlja jednostavnim vađenjem krvi ujutro, dok je razina testosterona najviša. Razina testosterona se može smanjiti s godinama ili zbog određenog medicinskog stanja.
Dakle, testosteron je muški spolni hormon koji se proizvodi u testisima i nadbubrežnim žlijezdama, a u manjoj količini se proizvodi i kod žena. Može doći do smanjene razine, ali i povećane razine testosterona, što se onda odražava kroz niz simptoma, a to se može otkriti jednostavnim vađenjem krvi
Povratak na normalnu razinu hormona se postiže hormonalnom terapijom i promjenom navika te uvođenjem uravnotežene prehrane bogate vitaminima i mineralima.
izvor N1
 

ves.bole

Poznat
Poruka
8.678
kolaju neke priče i i besmrtnosti , ali sigurno to se neće desiti , ali vrlo često postoje stanja kod kojih je itekako potreban testosteron
Ma da, ali nije isto nedostatak hormona ili nedostatak vitamina.
Nedostatak vitamina možeš da rešiš unošenjem dodatnih količina, ali igranje sa hormonima je opasno,
Uvek je bolje lečiti uzrok nego pokušavati da saniraš posledice
 

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
49.380

Hormon muške mladosti​


Hormon muške mladosti

(Фото: Пиксабеј)

Želja da i posle 60. rođendana izgledaju vitalno, mladoliko i imaju jaku seksualnu želju, a uz pomoć „muškog hormona mladosti”, testosterona u vidu tablete, gela ili flastera, za mnoge muškarce mogla bi da bude opasna po zdravlje, pa čak i život. Najveći je rizik da muškarci koji uzimaju ove hormone dobiju srčani udar.
Ovako upozorenje je svojevremeno, posle objavljenih rezultata velike američke studije u medicinskom časopisu „Plos one”, podiglo veliku prašinu širom sveta i mnoge odvratilo od uzimanja ovih hormona. Istraživanje je obuhvatilo čak 56.000 starijih i sredovečnih muškaraca koji su dobijali testosteron tokom dve godine, a analiziralo je stopu smrtnosti u godini pre uzimanja ovog hormona i tri meseca posle korišćenja.
Odlaganje starosti
Muškarci stariji od 65 godina koji su koristili ove preparate imali su dvostruko veći rizik da dobiju srčani udar, a ista opasnost preti i onim mlađima, ako u svojoj istoriji bolesti već imaju neku dijagnozu oboljenja srca i krvnih sudova. Istina, u Americi i dalje vlada pomama za preparatima testosterona, koji jačem polu obećavaju produženu mladost, to jest odlaganje starosti. Posle ove studije, mnogi su postali oprezniji u posezanju za hormonom muške mladosti, spremni na česte kontrole, ako ih uzimaju, ali testosteronska terapija nije poslata u istoriju. Naprotiv.

Skupo je biti mlad u starosti
Za razliku od Amerike, gde mesečna terapija košta oko 500 dolara, u Srbiji troškovi terapije i svih kontrola i analiza za isti period u proseku ne prelaze 100 evra, tvrdi dr Milošević. Istina, to zavisi i od toga da li se pacijent odlučio da injekciju testosterona prima svakih 20 dana ili jednom u tri meseca. Preparat nemačkog proizvođača koji se daje na tri meseca košta 13.000, a cena ovog hormona, koji proizvodi domaća farmaceutska kuća i koji se daje svakih 20 dana je 500 dinara. Analiza tumor markera košta 1.000, a konsultativni pregled kod urologa u privatnoj ordinaciji je 2.000 dinara.
Profesor dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog, kaže kako u njegovu ordinaciju dolazi veliki broj pacijenata koji se odlučuje za ovu terapiju i da ona ni za naše balkanske muškarce više nije tabu tema. On tvrdi da je veći problem u tome što naši doktori još ne shvataju korist i potrebu da se testosteronski preparati koriste više u kontrolisanoj terapiji starenja i određenih problema koji se tada javljaju. Dr Milošević je nedavno na jednom stručnom skupu predstavio rezultate svog istraživanja, obavljenog na 143 muškarca, pacijenata koji su na terapiji testosteronom. Tvrdi da niko od njih nije dobio rak prostate, a ni infarkt. Naravno, testosteron je izuzetno opasan ako se ne daje strogo prema indikacijama, ali pod kontrolom lekara, važan je za prevenciju infarkta, aterosklerozu, problema sa mokrenjem...
Dok žene vrlo jasno prepoznaju stanja kada počne da im opada nivo ženskih hormona i kada se nađu u menopauzi, taj proces kod muškaraca je mnogo prikriveniji.

Nedostatak i zbog debljine
Testosteron je glavni muški hormon, važan u svakom životnom dobu, od puberteta do poznog doba, jer utiče na razvoj tela, seksualni život, način razmišljanja... Za razliku od žena, kod kojih polni hormoni u menopauzi prestaju da se luče, muškarac može da sačuva normalno lučenje testosterona i u starijem životnom dobu, ako je zdrav, ima normalnu težinu, ako se zdravo hrani i fizički je aktivan, nije pod hroničnim stresom i dovoljno spava. Manje testosterona luči se i zbog gojaznosti i dijabetesa.
Izraziti nedostatak ovog hormona nekada ima organske uzroke ili je posledica poremećaja rada štitaste žlezde. Kod muškaraca sa nedostatkom testosterona, osim problema sa potencijom javlja se umor, nedostatak energije, bezvoljnost... Ako nedostatak ovog hormona, to jest stanje koje se naziva hipogonadizam, traje duže, može da dođe i do gubitka mišićne mase, kosti postaju poroznije, smanjuje se maljavost i menja kvalitet kože.
– Testosteron je hormon koji deluje na sve organe muškarca: od mozga do krvnih sudova. Muškarci već posle 35 ili 40 godina imaju blagi pad testosterona, ali to nije problematično, dok nakon pedesete i, naročito nakon šezdesete godine, ovaj hormon drastično opada. Kod mnogih je nivo ovog hormona na donjoj granici normalnih vrednosti i varira, tako da u proceni potrebe za nadoknadom testosterona specijalisti ne gledaju samo rezultate nivoa hormona iz laboratorijske analize krvi, već se u obzir uzimaju opšte zdravstveno stanje i raspoloženje, seksualnu funkciju, probleme sa mokrenjem, stanje krvnih sudova, visok krvni pritisak…
Hir ili potreba
Promene muškarac uočava i pred ogledalom: mišićna masa se polako gubi, vide se znaci starenja. Mnogi najteže podnose slabljenje libida, seksualne želje. Sve ovo negativno utiče na psihu muškarca, postaju neraspoloženi, a neki čak i depresivni.
U ordinaciju urologa ili endorkinologa tako „jači pol” stiže zbog polne nemoći, to jest tegoba seksualne disfunkcije, ali i zbog depresije i vaskularnih problema. Dr Milošević naglašava da na terapiju testosteronom ne treba gledati kao na muški hir da se po svaku cenu produži mladost, već je ona za mnoge pacijente potreba da normalno žive i rade. Podseća da je prosečni životni vek produžen. Na početku 1900. godine, iznosio je za muškarca 50 godina, a danas u svetu iznosi 80, a kod nas, nažalost, tek nešto iznad 70 godina.
Muškarac želi i u sedmoj deceniji života da bude aktivan, a ova terapija mu produžava sve aktivnosti, pri tome se nikako ne misli samo na seksualnu aktivnost.

REČ STRUČNjAKA: Prof. dr Aleksandar Milošević, urolog

Kontrole svakih šest meseci

– Testosteron je, i pored svih protivnika njegove upotrebe, danas prihvaćen kao lek za lečenje određenih zdravstvenih problema starijih muškaraca koji imaju nedostatak ovog hormona, bilo zbog operacije na testisima bilo zbog neke druge bolesti. U strogo kontrolisanom lečenju, ovi preparati ne predstavljaju opasnost po opšte zdravlje i život muškarca. Testosteron može značajno da poboljša kvalitet života muškaraca starijih od pedeset i šezdeset godina – kaže prof. dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog.
Svaki muškarac posle pedesete godine, bez obzira na to da li ima tegobe sa prostatom, jednom ili bar u dve godine bi trebalo preventivno da poseti urologa, koji će, u sklopu pregleda i dijagnostičkih procedura, uraditi i analizu tumor markera prostate i hormonski status. Ove analize pokazuju koliko je muškarac zapravo stvarno star, jer ono što piše u krštenici ne mora da bude i stvarna, fiziološka starost.
– Tegobe koje mogu da ukažu na manjak testosterona i koje dovode muškarca u ordinaciju urologa su manja agilnost, bezvoljnost, blaga depresija, slabija seksualna funkcija, ali i hipertenzija, otežano mokrenje... Jedini adekvatan lek su injekcije, depo preparati, koji se daju svakih 20 dana. Efikasniji lek nemačkog proizvođača je skuplji, ali se daje jednom u tri meseca. Flasteri sa testosteronom su se pokazali kod pacijenata manje efikasnim, a tablete su takođe, prema mom mišljenju, lošiji izbor, jer imaju neka neželjena dejstva. Ova terapija nema neželjenih dejstava, ali postoji jedna velika obaveza: muškarac koji dobija ovu terapiju mora češće da dolazi na kontrolu kod urologa: laboratorijska analiza tumor markera i ostalih životnih parametara mora da se radi najmanje na svakih šest meseci. Karcinom prostate je jedina dijagnoza kod koje se testosteron ne daje.
Ova terapija se inače može dobiti i u državnim zdravstvenim ustanovama, a ne samo kod privatnika.
izvor Politika
Ako se ustrojis. produzavas zivot 10 godina. Testosteron, takodje izaziva rak prostate, pa se leci strojenjem...
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
zapeo si za testosteron ko tesa tesanovic. tema ti je o podmladjivanju. jel' tako?

Ово је Џеф Безос на јахти.

FHpNsq7X0BEQ0fL


ДАнас има 59. година.

Он је цео живот био жгољави штребер. А види колике мишиће има сада. И то је слика на јахти. Нити се спремао за фотошутинг, пумпао се и сл.

Зашто је овакав? Зато што је оматорио, а жели да живи дуго и здраво. Њему није циљ да буде манекен, већ да прави огромне паре и стиче огромну моћ. Откуд њему оволики мишићи у педесетим годинама? Па, отуд, што је решио да се боцка тестостероном, а вероватно и хормоном раста, да би и у позним педесетим, а и у шездесетим кад дође до њих, могао и даље да прави велики бизнис и поново престигне Илона Маска.
 

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
100.172
Ово је Џеф Безос на јахти.

FHpNsq7X0BEQ0fL


ДАнас има 59. година.

Он је цео живот био жгољави штребер. А види колике мишиће има сада. И то је слика на јахти. Нити се спремао за фотошутинг, пумпао се и сл.

Зашто је овакав? Зато што је оматорио, а жели да живи дуго и здраво. Њему није циљ да буде манекен, већ да прави огромне паре и стиче огромну моћ. Откуд њему оволики мишићи у педесетим годинама? Па, отуд, што је решио да се боцка тестостероном, а вероватно и хормоном раста, да би и у позним педесетим, а и у шездесетим кад дође до њих, могао и даље да прави велики бизнис и поново престигне Илона Маска.
vidim, napumpana i dama :D
 

LikiLee

Veoma poznat
Poruka
11.812
ДАнас има 59. година.

Он је цео живот био жгољави штребер. А види колике мишиће има сада. И то је слика на јахти. Нити се спремао за фотошутинг, пумпао се и сл.
које црне мишиће. :lol:
видиш да је напумпан. ни лактови му се не разазнају. :fdlan:
 

The_Night_Hawk

Cloud surfer
Poruka
49.985
Ne valja se igrati sa hormonima napamet.
Samo u dogovru sa lekarom ako je covek a ne lobira za farmaceute.
Mom caletu nasli ogroman visak testosterona tek u 73. godini.
A nije celav ni procelav...niti je ikad uzimao bilo kakave pilule.
Vec dve godine prima hormonsku terapiju da mu snize testosteron.
Opasan je u kasnijim godinama, a on ima i problema sa hercom.
Ne igrajte se ljudi.
Mozes dok mozes (you know what I mean), a onda jednog dana ne mozes.
Sve je to zivot.
 

Top