Млади и религија

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Дефинитивно је то да је у већини светских земаља уочен пад у броју верника и религиозних људи међу најмлађима. Да ли је такав случај и са вама или ипак верујете, поштујете верска правила, посећујете верске објекте...?

Ја сам лично агностик али сам ближи вери него невери.

...

Свако упућен у функционисање хаосу склоне гомиле,
је ближи вери него невери.

Када се себи и младима објасни
да Св Петка није баба на летећој метли,
већ историјска личност
која свој живот посвети највишим моралним вредностима,
и да је зато славимо,
онда и ми и они верују.

И безброј других примера.

Моја слава је рецимо о лекарима безсребрницима
који лечише народ и стоку бесплатно.

Ко то да не слави ?

Па се запитам, а одакле им тако племените идеје,
које сједињене са златним срцем које им мајка роди,
чинише тако добра дела ?

Па сазнам да им је снагу давао пример
Господа нашег Исуса Христа.

Круг знања је затворен,
модеран човек може бити верник на неки свој начин
и тај начин препоручивати младима.

Свако упућен у функционисање хаосу склоне гомиле,
је ближи вери него невери.

Када се себи и младима објасни
да Св Петка није баба на летећој метли,
већ историјска личност
која свој живот посвети највишим моралним вредностима,
и да је зато славимо,
онда и ми и они верују.

И безброј других примера.

Моја слава је рецимо о лекарима безсребрницима
који лечише народ и стоку бесплатно.

Ко то да не слави ?

Па се запитам, а одакле им тако племените идеје,
које сједињене са златним срцем које им мајка роди,
чинише тако добра дела ?

Па сазнам да им је снагу давао пример
Господа нашег Исуса Христа.

Круг знања је затворен,
модеран човек може бити верник на неки свој начин
и тај начин препоручивати младима.
Слажем се❣️ врло лепо објашњено...

Слажем се❣️ врло лепо објашњено...

Модереан млад човек је пун знања
и не можемо од њега очекивати да беспоговорно следи неке доктрине.

Међутим, ни не треба да очекујемо слепо веровање,
за све ствари у религији постоје и другачија објашњења,
која могу бити прихватљива модерном човеку.

А изнад свега је наравно свест
да се као друштво неке етичко-духовне конструкције морамо држати.

Модереан млад човек је пун знања
и не можемо од њега очекивати да беспоговорно следи неке доктрине.

Међутим, ни не треба да очекујемо слепо веровање,
за све ствари у религији постоје и другачија објашњења,
која могу бити прихватљива модерном човеку.

А изнад свега је наравно свест
да се као друштво неке етичко-духовне конструкције морамо држати.
Опет, од речи до речи се слажем. Браво❣️

Дефинитивно је то да је у већини светских земаља уочен пад у броју верника и религиозних људи међу најмлађима. Да ли је такав случај и са вама или ипак верујете, поштујете верска правила, посећујете верске објекте...?

Taj brojčani pad ne vidim kao nešto loše, nek sami izaberu da li će verovati i na koji način ili neće uopšte, lična stvar svakog pojedinca.
Nisam religiozan niti posećujem verske objekte, ko želi neka bude... Često dolazi do osudjivanja i stvaranja nekih predrasuda i iluzija o nekome ko nije religiozan ili ko jeste samo na drugi način, najčešće se time bave upravo religiozni ljudi što je bezveze i površno osudjivati bilo koga zbog njegovog/njenog ličnog izbora ukoliko ne ugrožava nikog.

Taj brojčani pad ne vidim kao nešto loše, nek sami izaberu da li će verovati i na koji način ili neće uopšte, lična stvar svakog pojedinca.
Nisam religiozan niti posećujem verske objekte, ko želi neka bude... Često dolazi do osudjivanja i stvaranja nekih predrasuda i iluzija o nekome ko nije religiozan ili ko jeste samo na drugi način, najčešće se time bave upravo religiozni ljudi što je bezveze i površno osudjivati bilo koga zbog njegovog/njenog ličnog izbora ukoliko ne ugrožava nikog.
Па ти религиозни људи се осећају као мисионари. Они мисле да ће тако да ти помогну да спознаш истину. И они ће се тиме уздићи пред Богом. Тако то иде код људи који верују

Па ти религиозни људи се осећају као мисионари. Они мисле да ће тако да ти помогну да спознаш истину. И они ће се тиме уздићи пред Богом. Тако то иде код људи који верују
Suvišno je totalno, da ne kažem debilno.
Ne možemo ja, ti ili neko treći da nekom četvrtom pričamo da mi mislimo da je nešto istina i da to nešto treba taj četvrti i peti, deseti, dvadeseti, pedeseti da misli.
Ok je da nekome predložiš, razgovaraš sa nekim na tu temu ali da tog nekog poštuješ kao i njegovo/njeno mišljenje ukoliko se razlikuje od tvog a ne da ga etiketiraš kao ne znam ni ja šta, osudjuješ, stvaraš neke predrasude i omalovažavaš.

Suvišno je totalno, da ne kažem debilno.
Ne možemo ja, ti ili neko treći da nekom četvrtom pričamo da mi mislimo da je nešto istina i da to nešto treba taj četvrti i peti, deseti, dvadeseti, pedeseti da misli.
Ok je da nekome predložiš, razgovaraš sa nekim na tu temu ali da tog nekog poštuješ kao i njegovo/njeno mišljenje ukoliko se razlikuje od tvog a ne da ga etiketiraš kao ne znam ni ja šta, osudjuješ, stvaraš neke predrasude i omalovažavaš.
Сслажем се скроз са тобом. Јер тако и ја размишљам. Али разумем шта религиозни покушавају. Јер сам и ја једно време био такав

Сслажем се скроз са тобом. Јер тако и ја размишљам. Али разумем шта религиозни покушавају. Јер сам и ја једно време био такав
Ja uvek kažem da ako tvrdiš da je nešto u šta veruješ istina, dakle ne nešto što znaš da jeste i nešto što je provereno i dokazano kao takvo, i ako si uporan u tome i ne znaš da staneš onda si i sam nesiguran u to... jer da si siguran ne bi te bilo briga i ne bi obraćao pažnju na drugačija mišljenja jednostavno bi verovao u to u šta veruješ i to je to.

Ja uvek kažem da ako tvrdiš da je nešto u šta veruješ istina, dakle ne nešto što znaš da jeste i nešto što je provereno i dokazano kao takvo, i ako si uporan u tome i ne znaš da staneš onda si i sam nesiguran u to... jer da si siguran ne bi te bilo briga i ne bi obraćao pažnju na drugačija mišljenja jednostavno bi verovao u to u šta veruješ i to je to.
Да, опет се слажем. Само, главни мотив "мисионара" је мисионарење. Они хоће из своје често добре (а некад из зле) намере да те увуку у веру, да би теби било боље. Али и да би они пред Богом били већи, ако ме разумеш. Хоће да шире веру, то им је циљ

Премало се ради на популаризацији православног хришћанства међу омладином. Код мене у крају је једно вријеме постојала Светосавска омладинска заједница чији сам ја био члан али и то се угасило. Проблем је и то што у данашњем свијету све што је догматски и одређено изгледа затуцано и глупаво. И док није лоше пропитивати и испитивати некада то прелази у превелики скептицизам.

Премало се ради на популаризацији православног хришћанства међу омладином. Код мене у крају је једно вријеме постојала Светосавска омладинска заједница чији сам ја био члан али и то се угасило. Проблем је и то што у данашњем свијету све што је догматски и одређено изгледа затуцано и глупаво. И док није лоше пропитивати и испитивати некада то прелази у превелики скептицизам.
Тако је, лепо би било да и данас то постоји. И да се мало потакне међ младима.

Мислим да то треба пустити. Да је то нешто интимно. Носи се у себи. Свако инсистирање и пренаглашено истицање је деградирање вере.
Мене је касно дотакло, тек око 30-е. И све је јаче осећам. До тада сам дрвила неку другу причу. А боље да сам ћутала.

Мислим да то треба пустити. Да је то нешто интимно. Носи се у себи. Свако инсистирање и пренаглашено истицање је деградирање вере.
Мене је касно дотакло, тек око 30-е. И све је јаче осећам. До тада сам дрвила неку другу причу. А боље да сам ћутала.
Имаш и ти право. Но, боље да извагамо па видимо pros and cons. :D

Проблем са таквом врстом размишљања је да не узима у обзир да је омладина 24/7 бомбардована пропагандом против религије или промоцијом неморалног и блудног живота. Тако да је потребно да се Црква ангажује по питању рада са омладином кроз омладинске секције или друге сличне активности.

Проблем са таквом врстом размишљања је да не узима у обзир да је омладина 24/7 бомбардована пропагандом против религије или промоцијом неморалног и блудног живота. Тако да је потребно да се Црква ангажује по питању рада са омладином кроз омладинске секције или друге сличне активности.
Да , скроз се слажем. И лично бих подржао такву иницијативу

Back