МКГ: Аутономија Севера Косова у замену за признавање

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
МКГ: Аутономија Севера Косова у замену за признавање

16. март 2011. | 15:27
--------------------------------------------------------------------------------

БЕ­О­ГРАД / ПРИ­ШТИ­НА – Ме­ђу­на­род­на кри­зна гру­па (МКГ) пре­по­ру­чи­ла је у свом нај­но­ви­јем из­ве­шта­ју вла­сти­ма у При­шти­ни да омо­гу­ће нај­ши­ру ауто­но­ми­ју се­вер­ног де­ла Ко­со­ва, а да Бе­о­град у за­ме­ну за тај по­тез при­зна Ко­со­во.

– Нај­бо­ље би би­ло да При­шти­на и Бе­о­град, услед не­сла­га­ња око Се­ве­ра Ко­со­ва, до­ђу до ре­ше­ња ко­је би об­у­хва­та­ло нај­ши­ру ауто­но­ми­ју за Се­вер у за­ме­ну за при­зна­ва­ње Ко­со­ва од стра­не Ср­би­је – ка­же се у из­ве­шта­ју Ме­ђу­на­род­не кри­зне гру­пе.

При­шти­на и Бе­о­град су по­зва­ни да у до­глед­но вре­ме до­не­су од­лу­ку ко­ја се ти­че се­вер­ног де­ла Ко­со­ва, ко­ји има дво­стру­ки су­ве­ре­ни­тет, и да обе стра­не тре­ба да бу­ду јед­на­ко тре­ти­ра­не у од­но­су на ту те­ри­то­ри­ју, ко­ја је, по ми­шље­њу МКГ, нај­ве­ћа „те­ри­то­ри­јал­на не­до­ре­че­ност на Бал­ка­ну“.

Пред­сед­ник ко­сов­ског пар­ла­мен­та Ја­куп Кра­сни­ћи из­ја­вио је да је то не­при­хва­тљив и не­ра­зу­ман пред­лог.

– Би­ло ка­кво це­па­ње те­ри­то­ри­је Ко­со­ва је не­при­хва­тљи­во. Ста­тус Ко­со­ва као је­дин­стве­не и те­ри­то­ри­јал­но су­ве­ре­не др­жа­ве по­др­жа­ло је 75 зе­ма­ља. О ста­ту­су ви­ше не­ма пре­го­во­ра – ре­као је Кра­сни­ћи, до­да­ју­ћи да је став свих Ал­ба­на­ца да је Ах­ти­са­ри­јев план нај­ве­ћи ком­про­мис ко­ји је Ко­со­во при­хва­ти­ло и да дру­гих до­го­во­ра и спо­ра­зу­ма не­ће би­ти.

Н. С. – Н. З.

Back