Meni deluje nekako logicnije da neko razvije averziju prema suprotnom polu ako ga roditelj suprotnog pola zaposlavlja, tj. zlostavlja.
Obicno kazu da su decaci privazeniji majkama, a devojcice ocevima, ili su mozda majke privazenije decacima a ocevi cerkama, nisam siguran.
I moje misljenje, ne znam koliko psiholoski tacno, je da deca dobijaju neki temelj medjuljudskih odnosa (pa i onih vezanih za suprotni pol), gledajuci upravo mamu i tatu ako se ponasaju i to upijaju da je tako.
U mojoj porodici imam dva takva primera, gde su devojcice rasle sa ocem, i zbog toga razvile neku vrstu averzije prema majci, jer je jednostavno ostala praznina kada je ona otisla, a mozda je otac tu uplitao prste, ne znam. Te devojcice su izrasle u zdrave devojke i koliko znam nemaju problema u medjuljudskim odnosima, ali i danas kod nekih od njih postoji averzija prema majci, tako da moguce je upravo ono sto ti kazes, da su devojcice privazenije majci, jer verovatno se poistovecuju sa roditeljem istog pola.
Imam takodje i primer u porodici samohrane majke, i znam da se ona iz petnih zila trudi da bude majka i otac svom detetu, pruzajuci mu maksimalnu ljubav i paznju, tako da se nadam (i verujem) da je moguce, ali zahteva ogromni trud. Naravno, ako jedan roditelj krene da prenosi svoje frustracije koje ima sa bivsim partnerom (jos ako pomene, ne mozes ti njima da verujes, vidi mene, sve/svi su isti/iste) onda verujem da ce dete nauciti taj obrazac ponasanja, u sta sam imao prilike da se licno uverim.
Da prica ne bude tako crna, znam ljude koji rastu sa jednim roditeljem i imaju upravo takav stav, mislim na roditelje, a deca donekle upijaju to, ali se jos uvek ne vode time, a mozda i nikada nece.
Zavisi i od pojedinca, a ne znam da li nesto garantuje da ce neko ko odrasta u potpuno zdravom porodicnom okruzenju sa oba normalna (kada tako moram da se izrazim) roditelja, razviti neku vrstu averzije. Uticu i nasa iskustva u medjuljudskim odnosima, tako da, izgleda je vecinski deo na pojedincu, a roditelj(i) moze samo da pokusa da obezbedi jednu normalnu sredinu, punu podrske i razumevanja i da se nada najboljem.