Evo napravih ja još jedan video, jer naprosto obožavam raditi ova ArheoGenetska videa na youtube, pa ako vam se da pogledati
(DOSLOVNO ME MOŽETE VIDJETI kako pričam hahahah, tako da sigurno ćete bar sa te strane kliknuti).
Pa eto, diskutirajte, komentirajte i veliki pozdrav.
Jedan samo mali dobronameran savet na početku - savladaj malo osnove video-editinga i iseci prazne hodove u klipu. Doslovno sve što si naveo u klipu može da se sabije u 3-4 minuta, a time ćeš imati i mnogo veći broj pregleda. Previše je brzo doba došlo, ljudi vide klip od 9 minuta i ne otvore ga.
Genetika je zaista blagoslov 20. veka koji potvrđuje saznanja iz istorije i arheologije, a koja nisu prisutna u javnom znanju. Konkretno, o Turcima se na srpsko-hrvatskom prostoru više zna iz javnog znanja i javnih mitova - pad Srbije pod Turke nakon Kosovskog boja, 500 godina Srbije pod Turcima, pravo prve bračne noći, mešanje sa Turcima i slično. A u praksi, pravog slovensko-turskog mešanja je moglo biti jedino u vreme Avarsko-slovenskog saveza. Pod Turcima je 500 godina bila jedino Severna Makedonija, a primera radi, delovi Dalmacije su duže bili pod turskom vlašću nego Vojvodina, a hrvatski krajevi BiH duže nego veći deo Srbije.
Naravno, daleko od toga da je u turskoj krvi nešto loše kao takvoj... Bolestan Srbin ili Hrvat može bez problema da primi krv nekog Turčina odgovarajuće krvne grupe (i da na taj način i bukvalno ima tursku krv u sebi!), a ne može da primi ni krv članova svoje porodice ako krvna grupa nije odgovarajuća.
Ono, pak, što je meni interesantno, a možda da natuknem kao temu za razmišljanje: u kontekstu razbijanja mitova, naravno, Hrvati nisu nikakvi pokatoličeni Srbi, što je argument istog tipa kao onaj o Srbima turske krvi, ali postavlja se pitanje šta se istorijski dogodilo sa srpskom katoličkom zajednicom celog tog prostora, koja je de facto postojala u vreme dolaska Turaka, ako se nije inkorporirala u Hrvate Hercegovine, Dalmacije i Boke, a što je izvesna jeres (hereza) među Hrvatima... uostalom, kao i među Srbima ideja da smo u sebe inkorporirali pravoslavne Albance ovih prostora. Volim teme posvećene myth-bustingu, tako da samo napred.