Mit o potopu

meselina

Početnik
Poruka
5
Sta kazete na to da se Mit o potopu javlja u vise civilizacija.
Kod Kineza, u Mesopotamiji u Gilgamesu od akle je dosao u grcku tako da su i Heleni imali ovaj mit naravno prozet njihovim folklorom kao i kod ostalih naroda.

Православним нису потребни никакви пагански митови о потопу, јер им је довољно и Божје Откровење које о томе говори. Они евентуално могу послужити скептицима да схвате да је Библија једина света књига у којој је описан цели коридор времена - од настанка васељене, па до Царства Божјег. :roll:

meselina:
Sta kazete na to da se Mit o potopu javlja u vise civilizacija.
Kod Kineza, u Mesopotamiji u Gilgamesu od akle je dosao u grcku tako da su i Heleni imali ovaj mit naravno prozet njihovim folklorom kao i kod ostalih naroda.

Sve to uz mit o Atlantidi govori da se u Maloj i Srednjoj Aziji dosta davno dogodila neka strasna poplava, koja je mogla nastati nakon prestanka ledenog doba na severnoj polulopti planete.
Sta se zaista desavalo to nikada necemo saznati.
Sto se tice Biblijskog mita, to je samo mit kao i svi ostali.

Ако се погледају књиге Библије, онда постаје и јасно као је дошло до потопа.

У Књизи Постања имамо податак да је створен свод да раздваја воду испод и изнад свода.

Шта нам то говори ? Да је пре-потопска земља изнад атмосфере имала слој воде (изнад свода), који је окруживао и у то време је планета земља имала потпуно другачију климу због тога. У Јездриној Књизи налазимо да је у то време 6 седмина земље било копно, а само 1 седмина земље да су биле воде...

Исто тако, налазимо и да на земљи у то време нису падале кише, јер је атмосфера била пуна влаге, због уједначености температура нису ни јаки ветрови дували, него само поветарац, итд...

А онда када је почео потоп, вода изнад свода се у виду кише обрушила на земљу, и изазвала пораст нивоа мора и океана и у прво време док се није успоставио циклус кружења воде, ниво је био висок, а онда је почео да опада и појавило се и копно, које је након стабилизације ситуације, постало далеко мање, јер су океани преузели већину површине планете...

Што је још интересантније, савремена наука налази доказе који потврђују да је некада на земљи владала другачија клима и да су планетни полови имали нормалне температуре при којима су могле да расту и разноразне биљке. :roll:

MaranAta:
Ако се погледају књиге Библије, онда постаје и јасно као је дошло до потопа.

У Књизи Постања имамо податак да је створен свод да раздваја воду испод и изнад свода.

Шта нам то говори ? Да је пре-потопска земља изнад атмосфере имала слој воде (изнад свода), који је окруживао и у то време је планета земља имала потпуно другачију климу због тога. У Јездриној Књизи налазимо да је у то време 6 седмина земље било копно, а само 1 седмина земље да су биле воде...

Исто тако, налазимо и да на земљи у то време нису падале кише, јер је атмосфера била пуна влаге, због уједначености температура нису ни јаки ветрови дували, него само поветарац, итд...

А онда када је почео потоп, вода изнад свода се у виду кише обрушила на земљу, и изазвала пораст нивоа мора и океана и у прво време док се није успоставио циклус кружења воде, ниво је био висок, а онда је почео да опада и појавило се и копно, које је након стабилизације ситуације, постало далеко мање, јер су океани преузели већину површине планете...

Што је још интересантније, савремена наука налази доказе који потврђују да је некада на земљи владала другачија клима и да су планетни полови имали нормалне температуре при којима су могле да расту и разноразне биљке. :roll:

Prvo, to jos nisi ni tamo odgovorio, sta je to svod iznad, a sta svod ispod? Pazi, Zemlja je okrugla.
Drugo, ako je tako kako su ljudi uopste mogli da zive u takvim uslovima? Zamisli samo uslove u kojima nije uspostavljen tok kruzenja vode.
Dalje, hajde daj odgovore na sledeca pitanja:
- Koliko bi Nojeva barka morala da bude dugacka i siroka da bi u nju stale sve zivotinje i hrana za sve njih?
- Kako su zivotinje odsecene okeanima i morima uspele da dodju do Noja, a posle potopa da se vrate u svoje zemlje? Mislim na jaguare, koale, kengure... Kako to da kengura nema po celom svetu nego ih ima jedino u Australiji?
- Sta je bilo sa biljkama koje se uopste ne pominju u Biblijskoj prici o potopu?

1. На било којој тачки Земље да стојиш, свод је исти, и лако се зна шта је изнад а шта испод.
2. Не постоји податак колика је била велика Нојева барка. Нагађањима и шпекулацијама се не бавимо.
3. Ко каже да су животиње биле одсечене океанима и морима ? Нисам ли рекао да је 6/7 површине Земље пре потопа било копно ? Сем тога, у Библији постоји и податак да је дошло до раздељивања Земље након потопа, што је и наука пронашла тврдећи да је копно некад сачињавало "суперконтинент"... Опет проналазе оно што је у Библији одавно познато.
4. Биљке су остале тамо где су и биле. Потоп дошао и прошао, биљкама није наудио. :roll:

MaranAta:
Биљке су остале тамо где су и биле. Потоп дошао и прошао, биљкама није наудио. :roll:
Stavi ti, blago čiči, svoj omiljeni cvetak pod vodu četrdesetak dana. (I to na popriličnu dubinu gde ni svetla nema)

Pa da ga vidimo posle. Da kažemo ono čuveno "e - sad mu nije ništa!"

MaranAta:
1. На било којој тачки Земље да стојиш, свод је исти, и лако се зна шта је изнад а шта испод.
2. Не постоји податак колика је била велика Нојева барка. Нагађањима и шпекулацијама се не бавимо.
3. Ко каже да су животиње биле одсечене океанима и морима ? Нисам ли рекао да је 6/7 површине Земље пре потопа било копно ? Сем тога, у Библији постоји и податак да је дошло до раздељивања Земље након потопа, што је и наука пронашла тврдећи да је копно некад сачињавало "суперконтинент"... Опет проналазе оно што је у Библији одавно познато.
4. Биљке су остале тамо где су и биле. Потоп дошао и прошао, биљкама није наудио. :roll:

1. Ali se ne zna sta je okolo. Zapravo tada kada su obicni ljudi pisali Bibliju nisu ni znali da je okolo, vec su znali samo za ispod i iznad.
Mada, opet nisi odgovorio na pitanje. Da te podsetim, svod iznad je nebo za koje ti tvrdis da je atmosfera, a na nebu su, tj. u atmosferi nebeska tela (Sunce, Mesec, zvezde...)...
2. Drugo pitanje se odnosilo na to kako je bio moguc zivot ljudi pod gore navedenim uslovima...
Ali, kada smo vec kod Nojeve barke, pa zar u Bibliji ne stoji upustvo koje je Bog dao Noju kolika ta barka treba da bude?
3. Ovo govoris sa takvom odlucnoscu kao da si tamo sam bio. Dobro, a kako su nakon potopa kenguri otisli u Australiju i kako to da ih nema nigde drugde osim u Australiji?
4. E ovo kao sto ti kazes zasluzuje da se arhivira. Biljke su bile tamo i ostale. Potop im nista nije naudio. Kazi to danas ratarima kada im poplava unisti rod.

1. Кога је брига за "около" ? Свод као појам врло јасно је одвојен од појма - небо. Самим тим је лако закључити да су и они људи знали да је свод испод неба.
2. Управо у томе и јесте ствар што је живот итекако био могућ, и да су на Земљи владали погодниј иуслови за живот, јер је утицај Сунца на Земљу био другачији, а при томе је ниво космичке радијације био нула, што само погодује мањим мутацијама гена, на пример... Већ сам споменуо да је у таквим условима влага била равномерније распоређена, па пустиња није ни било, није било јаких ветрова због уједначенијих температура... итд. У праву си. Мој превид. Димензије барке су дате.
3. Нисам био тамо, али све то је из Библије. И однос копно-море пре потопа, и раздељивање континената. О питањима кенгура података у Библији нема.
4. Тачно, то је моје мишљење на које имам апсолутно право, и то је у Православљу познато као теологоумена - теолошко мишљење. Ја мислим тако, а то није догма Цркве, тј. догма по том питању ни не постоји. Да ли сам у праву или не - небитно је за саму Цркву и моје чланство у њој. :roll:

Ja sam pre neku godinu cuo za naucnu teoriju po kojoj je zemlja bila okruzena ledenom kao kalotom, nesto kao staklena basta, pa bi to mogla da bude voda (led) iznad neba, a koji se postepeno topio spolja dok se kalota nije raspala silom teze, te se voda strovalila i nastao potop.

sto se tice potopa, zabelezenog u mnogim civilizacijama - atlantida je mit, znaci moze biti i fikcija, pridodao bih asteke.

MaranAta:
1. Кога је брига за "около" ? Свод као појам врло јасно је одвојен од појма - небо. Самим тим је лако закључити да су и они људи знали да је свод испод неба.
2. Управо у томе и јесте ствар што је живот итекако био могућ, и да су на Земљи владали погодниј иуслови за живот, јер је утицај Сунца на Земљу био другачији, а при томе је ниво космичке радијације био нула, што само погодује мањим мутацијама гена, на пример... Већ сам споменуо да је у таквим условима влага била равномерније распоређена, па пустиња није ни било, није било јаких ветрова због уједначенијих температура... итд. У праву си. Мој превид. Димензије барке су дате.
3. Нисам био тамо, али све то је из Библије. И однос копно-море пре потопа, и раздељивање континената. О питањима кенгура података у Библији нема.
4. Тачно, то је моје мишљење на које имам апсолутно право, и то је у Православљу познато као теологоумена - теолошко мишљење. Ја мислим тако, а то није догма Цркве, тј. догма по том питању ни не постоји. Да ли сам у праву или не - небитно је за саму Цркву и моје чланство у њој. :roll:

1.) Mojsije, Prva knjiga, glava 1:
"6. Potom rece Bog: neka bude svod posred vode, da rastavlja vodu od vode;
7. I stvori Bog svod, i rastavi vodu pod svodom od vode nad svodom; i bi tako.
8. A svod nazva Bog nebo. I bi vece i bi jutro dan drugi."
Pa ti rece da je jasno da svod nije nebo...

2.) Gde jasno i glasno u Bibliji pise kakvi su uslovi bili na Zemlji pre potopa?
Posao za matematicare:
-Duzina 300 lakata, sirina 50 lakata, visina 30 lakata. Koliko je to i koliko zaista ljudi, zivotinja i namirnica moze da stane u tako nesto?
3.) Gde jasno pise u Bibliji kakav je odnos bio izmedju kopna i mora pre i posle potopa?
Sto se kengura tice, nista cudno sto nisu spominjani jer ljudi koji su pisali Bibliju nisu imali pojma ni o Australiji, ni o Americi, ni o kengurima ni o jaguarima. S obzirom da je Stvoritelj sasvim sigurno znao o svemu tome, to je samo jos jedan dokaz da su Bibliju pisali samo obicni ljudi, i da to nije Bozija rec.
4.) Tvoje misljenje da zivi organizmi, konkretno biljke, mogu da prezive poplavu apsolutno nema nikakvog smisla. Doduse, ima i onih biljaka koji zive pod vodom i u vodi, ali ogromna vecina ih je ipak na kopnu i pod vodom ne bi mogla da prezivi.

1. Имамо терминолошки проблем овде. Појам "небо" се користи и за Рај на пример, и укратко за нешто узвишено - високо, баш као што је и сам Господ. Оно што се засигурно зна је да свод који је постављен да раздваја воду испод и изнад свода, у данашњие време називамо - атмосфера.

2. Подаци о условима на земљи пре потопа су поприлично шкрти и оскудни. Оно што сам писао је на основу данашњих сазнања о томе како би све изгледало на замљи ако би се тај водени омотач вратио горе изнад атмосфере. Интересантно је да се ти услови поклапају са налазима научика...

3. Однос копна и мора у пре-потопској Земљи је дат у (2. Јездра 6). Однос у после потопској Земљи није нигде дат, али нам је познат јер су то ваљда научници измерили. А што се тиче твог јадног закључка зашто у Библији нема кенгура, мораћу да те разочарам. Употребићу пример "тиншемет-а", животиње која је у Библији сврстана и међу птице, и међу рептиле. А сад мало претражи научну литературу, и пронађи ЈЕДИНИ прелазни облик - фосил, између птица и рептила, који је наука пронашла и који је "доказ" еволуције. Или ипак можда да поставим тему о томе... :lol:

4. Покажи и докажи да не могу. 8)

MaranAta:
1. Имамо терминолошки проблем овде. Појам "небо" се користи и за Рај на пример, и укратко за нешто узвишено - високо, баш као што је и сам Господ. Оно што се засигурно зна је да свод који је постављен да раздваја воду испод и изнад свода, у данашњие време називамо - атмосфера.

2. Подаци о условима на земљи пре потопа су поприлично шкрти и оскудни. Оно што сам писао је на основу данашњих сазнања о томе како би све изгледало на замљи ако би се тај водени омотач вратио горе изнад атмосфере. Интересантно је да се ти услови поклапају са налазима научика...

3. Однос копна и мора у пре-потопској Земљи је дат у (2. Јездра 6). Однос у после потопској Земљи није нигде дат, али нам је познат јер су то ваљда научници измерили. А што се тиче твог јадног закључка зашто у Библији нема кенгура, мораћу да те разочарам. Употребићу пример "тиншемет-а", животиње која је у Библији сврстана и међу птице, и међу рептиле. А сад мало претражи научну литературу, и пронађи ЈЕДИНИ прелазни облик - фосил, између птица и рептила, који је наука пронашла и који је "доказ" еволуције. Или ипак можда да поставим тему о томе... :lol:

4. Покажи и докажи да не могу. 8)

1. Pa ako nebo nije nebo, Sunce nije izvor svetlosti i tako to - onda mozda i ispadne da je Biblija Bozija rec.
2. Podaci skrti i oskudni a ti pricas kao da si bio tamo.
3. Jezdrina knjiga? Da nisi nesto pogresio? Ja tamo ne nalazim podatke o kojima ti pricas.
Zasto si me razocarao? Zato sto ne znas da mi onjasnis kako su kenguri dosli do Australie posle potopa i kako to da ih nema nigde osim u Australiji?
Sto se tice prelaznih oblika naucici su nasli pterodaktile. A cak i da dokazes da teorija evolucije ne vazi (sto ja ovde ne tvrdim) ne mozes da me ubedis u to da je prica o potopu ispravna, jer je kao sto sam vidis ( aneces da priznas) puna rupa.
4. Sta treba da ti dokazem? Da poplava unistava biljke? Zaista, ako ti to trebam dokazivati... hahahaha...
Imas li neku saksiju kuci? Biljka u toj saksiji sasvim dobro napreduje. Zatvori rupu na dnu saksije i nastavi da je zalivas istim tempom pa ces da vidis rezultate nakon nekoliko dana. Neces morati da cekas pola godine kao sto su biljke bile potopljene za vreme potopa.

1. Подетињио си... :?
2. Не да сам био тамо, него сам још увек тамо - на Земљи.
3. Не, нема грешке. Оно што теби није јасно је да постоје 3 Јездрине књиге. Ако је теби изостанак објашњења како су кенгури доспели само на аустралијски контеинент, рупа у причи о потопу, мораћу да додам још једну рупу - тамо није било зечева док их нису донели.
4. Биљкама је потребно много више од "неколико дана" да би им корење струлило од превише воде. Чињеница.

MaranAta:
1. Подетињио си... :?
2. Не да сам био тамо, него сам још увек тамо - на Земљи.
3. Не, нема грешке. Оно што теби није јасно је да постоје 3 Јездрине књиге. Ако је теби изостанак објашњења како су кенгури доспели само на аустралијски контеинент, рупа у причи о потопу, мораћу да додам још једну рупу - тамо није било зечева док их нису донели.
4. Биљкама је потребно много више од "неколико дана" да би им корење струлило од превише воде. Чињеница.

1. Ovo prihvatam kao kompliment.
2. Da, bio si na Zemlji koja je ravna, iznad nje je nebo (atmosfera) a na nebu, tacnije u atmosferi su smesteni Sunce, Mesece i ostala nebeska tela... Svaka cast.
3. A gde su druga i treca Jezdrina knjiga? Pitao sam te gde u Bibliji nalazis na podatke o kojima pricas.
4. OK. Cinjenica je da su biljke bile potopljene pola godine, pa su po tebi prezivele. Svaka cast.

1. А где је "хвала" ?
2. Ко је говорио о томе да је Земља равна ?
3. Друга и 3. Јездрина књига су девтероканонске књиге Библије. Можеш их наћи овде: http://avva.faithweb.com
4. (Mat. 19,26) A Isus pogledavši na njih reče im: ljudima je ovo nemoguće, a Bogu je sve moguće.

MaranAta:
1. А где је "хвала" ?
2. Ко је говорио о томе да је Земља равна ?
3. Друга и 3. Јездрина књига су девтероканонске књиге Библије. Можеш их наћи овде: http://avva.faithweb.com
4. (Mat. 19,26) A Isus pogledavši na njih reče im: ljudima je ovo nemoguće, a Bogu je sve moguće.

1. Izvinjavam se... HVALA...
2. Pa na osnovu opisa iz Biblije. Da ne citiram ponovo, ali ako seprihvati da je Zemlja ravna onaj opis sasvim ima smisla. Znas ti vec o cemu ja pisem.
3. Druga i treca Jezdrina knjiga se ne nalaze u Bibliji.
4. Slazem se. Bogu je sve moguce. Pa moguce mu je i da unisti sve ono sto zeli da unisti i spase sve ono sto zeli da spase, a pritom mu ne treba ni Noje, ni njegova barka, ni potop... Pa cemu onda prica o potopu koja ocigledno ne drzi vodu?

1. Нема на чему...
2. Мени је опис у реду и има смисла без обзира каквог је облика Земља. Горе сви знамо где је. Или ти ипак не знаш ?
3. Очигледно ниси упознат са каноном Библије. Мало едукације о томе не би шкодило. Иди овде и скролуј на дно: http://www.mitropolija.cg.yu/dvavoda/prevodi/parimije.html
4. О Промисли Божјој није наше да судимо. Ако се погледа читав историјат човечаанства, јасно се виде епохе унутар којих се безакоње увећавало, па се и суд проводио, односно - спасење људи. Потоп и барка су само сенке Страшног Суда и Божје Цркве која спасава.

Back