Mit o Bugarskom nožu u leđa

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Blues rock

Primećen član
Poruka
584
Stvarno ne znam koji je povod da se u našoj istorijografiji i nacionalnoj inteligenciji Bugari doživljavaju kao zabadači noža u leđa.

Srbija je 1885. uz čista mira objavila rat Bugarskoj radi pripajanja istočne Bugarske, koja je etnički i istorijski bugarska zemlja. Srbija je potučena u tom ratu i na glup način izgubila mnogo ljudi.
U PBR-u Srbija je izneverila postignut sporazum da se Makedonija podeli vardarom, što je dovelo do DBR-a.

Srbija je dva puta nefer postupila prema Bugarskoj, a Bugarska jednom prema Srbiji (WW1).

Mit o Bugarima kao zabadačima noža u leđa je samo još jedna nacionalistička mantra koja ima za cilj opravdati šovinizam i megalomaniju srpske strane :)

Stvarno ne znam koji je povod da se u našoj istorijografiji i nacionalnoj inteligenciji Bugari doživljavaju kao zabadači noža u leđa.

Srbija je 1885. uz čista mira objavila rat Bugarskoj radi pripajanja istočne Bugarske, koja je etnički i istorijski bugarska zemlja. Srbija je potučena u tom ratu i na glup način izgubila mnogo ljudi.
U PBR-u Srbija je izneverila postignut sporazum da se Makedonija podeli vardarom, što je dovelo do DBR-a.

Srbija je dva puta nefer postupila prema Bugarskoj, a Bugarska jednom prema Srbiji (WW1).

Mit o Bugarima kao zabadačima noža u leđa je samo još jedna nacionalistička mantra koja ima za cilj opravdati šovinizam i megalomaniju srpske strane :)

Vidi se da si veliki poznavalac srpske istorije ....

Bugari su njihove Muslimane jos gore klali i isterivali nego mi, mozda zato imaju manje problema.

Kad smo mi klali i isterivali muslimane ???
A bugari su svaki rat stajali sa strane , dok nama nije zagustilo .... tad bi prebacili svoju vojsku i udarili sa ledja . Niti jedan rat nije prosao bez njih .
Najjaca scena je bila kad su nas iznenada napali na bregalnici pod okriljem noci . Doveli su vecinu svoje vojske , dok smo mi imali strazu .... razbili smo ih ko macice ;)

Ima tu istine, samo u sklopu dogovora Srbiji je trebala da pripadne severna Albanija a pošto velike sile to nisu dozvolile onda u se ona okrenula istoku . Osim toga i Bugari su prekršili dogovor jer nisu angažovali vojsku na u tom delu fronta .
Sve u svemu dogovor je bio prekšen od obe strane tako da je smešno pričati da je neko ispao fer. Sve što je iz toga proisteklo stvar je vojne sile i ratne sreće , u konkretnom slučaju Srbija je imala očigledno bolju vojsku i više ratne sreće pa je dobila Drugi balkanski rat.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back