Hari_Haler
Zainteresovan član
- Poruka
- 136
Sta je to misticizam, na sta se deli i sta on donosi. Kakva je njegova veza sa Alhemijom? Da li je neko pokusao da sazna vise o tome...
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Suština misticizma: Ne nalazite se vi u kosmosu, kosmos se nalazi u vama!
Fino si to rekla.muzika --život
Прочитала сам много више од једног броја Трећег ока. ;-)Hej, sta je to sad, malovernost ili pesimizam, ja sam procitao jedan broj treceg oka
i stvarno mi se svidja i vecina toga ima da je stvarno. Postoje neke tajne organizacije
kojima je cilj da ljudi gledaju sumnjicavim okom na paranormalno i misticno, a ne
da gledaju trecim okom.
Vanzemaljci zasigurno negde postoje, i to ne nekoliko vec
bezbroj civilizacija, i nisu agresivni niti opasni, jednostavno se razvijaju
evolucijskim procesima kao i mi.. negde nastaju a negde nestaju civilizacije..
Kojica, nemoj negativno o sektama i verama, njima je svakako cilj samo pozitivno,
i ako ne umeju uvek da to pruze clanovima, al nije to ni krivo, jer covek treba da
trazi u sebi, a ne u veri, a zajednice postoje da bi se sa ljudima druzilo i
razmenjivalo misljenja. Evo pa i svi mi na forumu ovde smo forumaska sekta,
kako drugacije da se klasifikujemo? A, ko kaze, meni bas stalo do lanjskog snega,
i ocekujem da ce ove zime biti mnogo vise.
Kako to?... Mislim ne kažem da nijesi u pravu nego samo ne shvatam kako...Alhemija ti je svaki pokusaj da se napravi duhovna vrsta droge. Tj. da ne smrkas, ali da budes kao na kokainu. Jedna od vrsta alhemije ti je muzika.
Kako to?... Mislim ne kažem da nijesi u pravu nego samo ne shvatam kako...
Po mom mišljenju muzika je čista ekspresija volje stvaraoca... i u muzici se divim upravo tome - volji...
Droge = psiho-aktivne supstance. Psiho-aktivne = izmijenjuju nesto u psihi. Supstance = materijalne prirode.
Ali kako je i muzika za sigurno psiho-aktivna, onda je i ona neka vrsta droge, samo ne supstanca koja se usmrkava. Za neko djelo nemozes reci da je 'supstanca'-za neku kombinaciju visina tonova koje je kompozitor svojom voljom tako rasporedio. Ali ipak postoje te kombinacije koje su psiho-aktivne. I ja se divim muzici i uzivam u njoj, ali definitivno je da muzika izaziva neku promjenu u psihi, naravno -- ne negativnu.
Malo ko moze reci 'zasto' mu se neka solaza svidja, ali svako moze reci koliko mu se svidja. Naravno, taj dio psihe treba detaljnije da se ispituje, i tek ce da se ispituje nadam se..dio psihe kojim nam se nesto 'muzicko' svidi ili ne svidi.
Prednost muzike je sto je to viseznacna umjetnost, pa moze da se dozivi na razlicite nacine istovremeno! I... kao sto materijalne droge mogu da mijenjaju neciji 'licni' dozivljaj vremena, da ga uspore ubrzaju, zakrive (dozivljaj), tako isto i muzika...znas i sam.
Nadam se da je dosta primjera da se pokaze psiho-aktivnost muzike, kao i mogucnost izmjene dozivljaja vremena koju pruza na jedan duhovni,a ne supstancionalni nacin.
Čini mi se da iz toga proizilazi da je svaki ljubitelj muzike istovremeno i ljubitelj droga... a to mi ne izgleda kao tačno.Droge = psiho-aktivne supstance. Psiho-aktivne = izmijenjuju nesto u psihi. Supstance = materijalne prirode.
Ali kako je i muzika za sigurno psiho-aktivna, onda je i ona neka vrsta droge, samo ne supstanca koja se usmrkava. Za neko djelo nemozes reci da je 'supstanca'-za neku kombinaciju visina tonova koje je kompozitor svojom voljom tako rasporedio. Ali ipak postoje te kombinacije koje su psiho-aktivne. I ja se divim muzici i uzivam u njoj, ali definitivno je da muzika izaziva neku promjenu u psihi, naravno -- ne negativnu.
Malo ko moze reci 'zasto' mu se neka solaza svidja, ali svako moze reci koliko mu se svidja. Naravno, taj dio psihe treba detaljnije da se ispituje, i tek ce da se ispituje nadam se..dio psihe kojim nam se nesto 'muzicko' svidi ili ne svidi.
Prednost muzike je sto je to viseznacna umjetnost, pa moze da se dozivi na razlicite nacine istovremeno! I... kao sto materijalne droge mogu da mijenjaju neciji 'licni' dozivljaj vremena, da ga uspore ubrzaju, zakrive (dozivljaj), tako isto i muzika...znas i sam.
Nadam se da je dosta primjera da se pokaze psiho-aktivnost muzike, kao i mogucnost izmjene dozivljaja vremena koju pruza na jedan duhovni,a ne supstancionalni nacin.
Čini mi se da iz toga proizilazi da je svaki ljubitelj muzike istovremeno i ljubitelj droga... a to mi ne izgleda kao tačno.
Упадљиво интересантно размишљање...
Nemam utisak da si takvo nešto rekao, nego da to proizilazi iz onoga što si rekao...lose ti se cini:-D:-D ozbiljno, uopste neznam zasto imas utisak da sam takvo nesto rekao.
To i ja mislim... zato se i ne slažem sa tim da je muzika vrsta droge... jer kad bi ljubitelji muzike u muzici tražili urađivanje onda bi bili ljubitelji svake vrste urađivanja... između ostalog i tog sa pravim drogama... što naravno nije slučaj.Ljubitelj muzike moze da bude neko ko niti pije niti pusi niti se drogira, jer recimo 'nevoli materijalne droge', shvatas....
"Vrhunska spoznaja je nešto beskrajno veće od pukog filozofskog znanja. Misticizam je iskustvo, direktno i intimno ikustvo Istine.Nakon što pređe veliko rastojanje na putu znanja, filozofija se umori, pa miruje. Misticizam počinje onda i tamo đe filozofija prestaje. Pošto su lično doživjeli spoznaju Istine, vedski proroci su je otkrili svijetu.
Razlika između filozofa i mistika leži u činjenici da filozof sa najvećom teškoćom i prilično nesavršeno, sa rastojanja sagledava tijelo Istine, dok mistik dragovoljno ulazi u samu dušu Istine i tu može živjeti koliko god želi. Isto tako, Svevišnji mu je dozvolio da na površinu iznese beskrajno blago duše i podijeli ga sa tragaocima za Istinom.
Misticizam posjeduje svoj sopstveni jezik. Njegovo ime je intuicija. U njemu nikada ne može biti nikakvih umnih i mentalnih analiza. Mistik sjedi na krilima ptice intuicije i leti ka konačnoj Stvarnosti. On kaže da mu je gotovo nemoguće da tumači svoje unutrašnje iskustvo. Ni jedna riječ ni misao ne mogu ispravno oslikati njegovo iskustvo. To je ono što su vedski proroci mislili kad su uzviknuli: 'Što da kažem, što stvarno da mislim?'. Siroti um i čula nijesu više živi, klonuli su u svojoj trci ka Nepoznatom. Konačna misterija univerzuma nije za njih. Nije za njih znanje Onostranog.
Misticizam naglašava sjedinjenje svih duša u univerzalnu dušu. Kada pogledamo univerzum, vidimo ga kao mjesto sukoba dobra i zla, tame i svjetlosti, neznanja i znanja. Suvišno je reći da je ova borba započela davno prije pojave čovjeka i još uvijek traje. Svjetlost djeluje u i kroz dušu koja teži, tama djeluje u i kroz dušu koja ne teži. Do stvarnog preobražaja ljudske prirode ne dolazi se strogim asketskim životom, niti potpunim povlačenjem iz svijeta, već postepenim i potpunim prosvjetljenjem života. Za to je čovjeku potrebna težnja. Težnja, i samo težnja, glasnik je prosvjetljenja.
Mistično iskustvo je tragaočeva unutrašnja sigurnost u Istinu. Ta sigurnost počiva na otkrovenju. Otkrovenje je unutrašnji uticaj. Unutrašnji uticaj je konačan. A ko posjedije taj uticaj? Ne onaj ko je žrtva nemilosrdne logike, već onaj ko je imao iskustvo i ko sada izrasta u samo to iskustvo. Logika je promišljanje i promišljena istina, što predstavlja ponos konačnog. Misticizam je otkrivanje i otkrivena Istina, što je ponos Beskonačnog. Ako vjerujemo u misticizam, moramo uviđeti da krajnja Istina ne samo da je iznad razuma već mu je i suprotna. Ako u nešto vjerujemo razumom, stupamo na mučenički svijet mnoštva. Ali ako u nešto vjerujemo svojom unutrašnjom, mističnom vjerom, stupamo na put Transcendentalne Stvarnosti jedinstva, koji udahnjuje život i ispunjava ga.
Misticizam nije religija. Misticizam je najuzvišenija težnja koju religija otjelovljuje.
Moramo da naučimo da religiozna ekstaza i mistična ekstaza ne igraju istu ulogu u našem unutrašnjem životu. Religiozna ekstaza uglavnom se bavi ljudskim u nama. Ta ekstaza se ograničava na svijest tijela, disciplinovani ili nedisciplinovani vital, prosvijetljen ili neprosvijetljen um, čisto ili nečisto srce. A mistična ekstaza nas odmah prenosi u Onostrano, đe nas u zagrljaj prima Vječni Život, hrani svehraneća Svjetlost i blagosilja Transcendentalna Istina".
Koga to citiras?
Ovo nije citat, nego vadjenje iz konteksta.
Ja ne shvatam o cemu pricas. Misticizam
je teorija o tome da sve ima veze sa svacim,
a to sto su ga neki zlopuotrebljavali
u religiozne svrhe da bi rekli da covjek
u sebi ima boga -- to je nesto drugo... to nije
'misticizam' nego zloupotreba misticizma.