Misticizam...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Покушао и покушава и даље...
Мистицизам? Тајна знања? Алхемија?
О томе можеш да читаш у Трећем оку и сличним крш часописима, а интернет сајтови посвећени овим темама обавезно имају црне позадине са језивим илустрацијама и гомилама реклама за отимање пара лаковернима...
Од друштва окарактерисано као заостало, измешано са сујеверјем, преварама и лажима...
Они који не знају лупетају, кони који знају ћуте...
Прави извор информација је у нама и око нас, али не у писаним/изговореним речима. ;-)

Одлична ти је локација.
Ту су закључане многе тајне.

Колико ја знам, мистици су људи који су неким случајем сачували способност коју смо ми остали изгубили током живота, а то је способност да се поново повежу (споје) с богом. И религија је, у ствари, нешто сличано (re-ligare = поновно повезивање) али ако сам добро схватила, религија је само пут ка богу, док мистици могу одмах да доживе ти сједињење, без икаквих припремних радова.

Suština misticizma: Ne nalazite se vi u kosmosu, kosmos se nalazi u vama!

Ми се налазимо у космосу. Мрвице космичке енергије јесу у нама.
То није суштина мистицизма, то је истина.
Суштина је то што смо се толико одвојили од пирироде да су нам све природне, урођене способности постале Мистерија. Не само да их не развијамо, већ их се стидимо и газимо их, из страха да нас друштво не одбаци као примитивне или још горе луде.

Наша глад за знањем, најгоре је искоришћена од стране разноразних секти/вера, којима је стало до нашег просветљења колико до лањског снега.

Misticizam se tako zove zbog vrlo jednostavne stvari. Davno, dok su zivot razumeli samo neki, ljudi su to znanje cuvali za krug onih koji ce ga iskoristiti za dobro.
Ali tajni vise nema. Sem u reci Tajna i u napacenim umovima ljudi gladnih moci. Svako ko zeli pronaci ce bar jedan od hiljada nacina da uci. Sta god...
Mozda bi bilo bolje da tajne nisu objavljene...
Alhemija je samo jedan od nacina. Psiholoskim, zivotnim, kosmickim, bozanskim ili kakvim vec, simbolima data su imena hemijskih elemenata i supstanci. Sustina ista, formula ista.
Misticizam, alhemija, kabala, astrologija, psihologija, joga, taichi, aikido, slikarstvo, muzika, quantna mehanika, okultizam, magija, sve su to samo nacini. A tajna ostaje u tebi ako nemas hrabrosti da preuzmes odgovornost za sebe.
Iliti, zivimo u takvom vremenu da je jedino bice koje od nas moze da sakrije neku tajnu - nas sopstveni ego i strah/tuga/sram/lenjost... u njemu.

ljudi prosto vole misterije
žude za njima
to im dodje kao ,,, ima još tri meseca do nove godine , nikakva dešavanja, a meni tako dosadno i onda eto nekog na prvu ruku nerazjašnjivog dogadjaja ,, aha eto misterije ,, bem ti život!!!!!!!!!!

inače psihologija je nauka, slikarstvo -umetnost, muzika --život,, čujem bilo tu i nekih borilačkih caki ,,, valjda mi oslabila koncentracija pa ne kapiram kakve to ima veze ,, -E TO se zove misterija

Vikipedija:

Мистицизам (од грчког, μυω, муо, "сакрити," "начинити тајним," "утајити") је егзистенцијални пут религијског веровања у постојање Бога-Истине као Стварности, мимо чувствених или разумских схватања таквог бића. Мистицизам је лично искуство и директан пут ка Богу-Истини-Стварности, и као такав представља посебну врсту знања, које је изнад и изван сваког научног и према томе интелектуалног знања. У хеленистичко доба, мистицизам је често био повезан с вјерским обредима.

Мистицизам је био веома значајан за развој хришћанства и још увек је снажно присутан у православној и католичкој цркви.

У исламу, суфизам је облик мистичког веровања у крајњу Стварност, Истину, Бога, или Алаха.

У јудаизму, мистицизам је присутан у учењу Кабале.

Будући да се многи елементи мистицизма заснивају на старогрчком гностицизму, у неким научним круговима мистицизам се често назива и теозофија, тј. пут на средини између теологије и филозофије.

kojica
.. O tome mozes da citas u trecem oku i slicnim krs casopisima, ..[b/]

Hej, sta je to sad, malovernost ili pesimizam, ja sam procitao jedan broj treceg oka
i stvarno mi se svidja i vecina toga ima da je stvarno. Postoje neke tajne organizacije
kojima je cilj da ljudi gledaju sumnjicavim okom na paranormalno i misticno, a ne
da gledaju trecim okom. Vanzemaljci zasigurno negde postoje, i to ne nekoliko vec
bezbroj civilizacija, i nisu agresivni niti opasni, jednostavno se razvijaju
evolucijskim procesima kao i mi.. negde nastaju a negde nestaju civilizacije..

kojica
Pravi izvor informacija je u nama i oko nas, ali ne u pisanim/izgovorenim recima.

Ovo je vec bolje receno, ali ima i u napisanom, gomila svetih spisa, a neograniceno su
interesantni i nadahnuti. Za primer Mahabharata.
Ponekad zalim sto nisam rodjen u Indiji.

Maravilloso
Misticizam... alhemija... meni to djeluje malo neozbiljno...

Meni se cini da si ti nekako popustio za potragom, nekako depresivniji,
sto ti se dogodilo? Nedostaje ti uzbudjenje? Ovde ga bas nema, osim ako si mastovit. 8-)

paramanand
Sustina misticizma: Ne nalazite se vi u kosmosu, kosmos se nalazi u vama!

To bi bilo to ukratko, al treba se zaita potruditi da se to i realizuje u nasem umu.

Kojica, nemoj negativno o sektama i verama, njima je svakako cilj samo pozitivno,
i ako ne umeju uvek da to pruze clanovima, al nije to ni krivo, jer covek treba da
trazi u sebi, a ne u veri, a zajednice postoje da bi se sa ljudima druzilo i
razmenjivalo misljenja. Evo pa i svi mi na forumu ovde smo forumaska sekta,
kako drugacije da se klasifikujemo? A, ko kaze, meni bas stalo do lanjskog snega,
i ocekujem da ce ove zime biti mnogo vise.

elhean@gmail.com
Misticizam, alhemija, kabala, astrologija, psihologija, joga, taichi, aikido, slikarstvo, muzika, quantna mehanika, okultizam, magija, sve su to samo nacini.
A tajna ostaje u tebi ako nemas hrabrosti da preuzmes odgovornost za sebe.
Iliti, zivimo u takvom vremenu da je jedino bice koje od nas moze da sakrije neku tajnu
- nas sopstveni ego i strah/tuga/sram/lenjost... u njemu.

To je opet lepo receno, shvatljivo, lepo definisano. 8-)

muvalo, ta Teozofija mi je nekako zanimljiv izraz, i privlacan, sto vise se upustam
u ezoteriju, misticizam i religiju to me vise sve interesuje..
Jer zapravo misticizam i realnost su kao nebo i zemlja, na zemlji jesmo a nebo samo
gledamo i predpostavljamo sta sve to moze biti, dok ne iskusimo.

Hej, sta je to sad, malovernost ili pesimizam, ja sam procitao jedan broj treceg oka
i stvarno mi se svidja i vecina toga ima da je stvarno. Postoje neke tajne organizacije
kojima je cilj da ljudi gledaju sumnjicavim okom na paranormalno i misticno, a ne
da gledaju trecim okom.
Прочитала сам много више од једног броја Трећег ока. ;-)
Хтела сам да кажем да су неке ствари, сасвим природне и нормалне, од друштва ћушнуте под отирач и да су, на жалост, једини извори информација о њима умуљани са свим и свачим. Мој, тренутни, негативни став потиче од тога што ми је жао људи, који интересујући се за нешто више од онога што им нуди званично образовање, постају лаке мете превараната.
Моћ тих тајних организација, које делују сасвим јавно и очигледно, ме тренутно прилично плаши.

Vanzemaljci zasigurno negde postoje, i to ne nekoliko vec
bezbroj civilizacija, i nisu agresivni niti opasni, jednostavno se razvijaju
evolucijskim procesima kao i mi.. negde nastaju a negde nestaju civilizacije..

Ово одавно нисам чула. :)

Kojica, nemoj negativno o sektama i verama, njima je svakako cilj samo pozitivno,
i ako ne umeju uvek da to pruze clanovima, al nije to ni krivo, jer covek treba da
trazi u sebi, a ne u veri, a zajednice postoje da bi se sa ljudima druzilo i
razmenjivalo misljenja. Evo pa i svi mi na forumu ovde smo forumaska sekta,
kako drugacije da se klasifikujemo? A, ko kaze, meni bas stalo do lanjskog snega,
i ocekujem da ce ove zime biti mnogo vise.

Једна од фаза... Брзо ће ме проћи...
Тренутно ми смета ларма у јавности која је упућена борби против којекаквих секти.
Уколико се таква тенденција настави и ја ћу бити проглашена за секташа... (надам се само да ће ми до тада бити свеједно :lol:)
Вера и секта су исто, само што је вера јача јер има далеко више следбеника.
Колико год њихови циљеви били племенити у основи им је једноумље а то није добро. Људи се, милом или силом, окупе око једног погледа на свет, осуђујући све остале... И сама сам склона томе само у много горем облику... :oops:
У стању сам да мењам мишљења три пута дневно, а да при томе не умем да ћутим, него сам упорна да убедим све око себе да је све баш тако како ја сматрам. Раније сам се питала шта то није у реду самном, сада више не... Сада само покушавам да ућутим. :)

misticizam je filozofija koja pocinje od hipoteze 'sve je povezano'. Mistik ti je kao neki tip koji uvidja umom da je sve povezano, i sve ima veze sa svacim, i kaze da mi samo treba da otkrijemo te 'povezanosti' kako bi mogli da vladamo mi sa njima, a ne one sa nama. E sad, to sto neko zna da je sve povezano ne znaci da on zna sve veze... jer znanje se dijeli na konkretno i na ono opste... on zna opste pravilo da je sve povezano, ili bar samo nagadja da je tako, ali nezna konkretne veze. Cesto se to povezuje sa magijskim mocima, jer kao... kad bi pronaso i iskopao neku 'vezu' mozda bi mogo nesto sto nemozes dok je neznas. Nesto sto 'vecini' djeluje kao nemoguce. Naprimjer: 3d projektori, elektricna gitara...sve bi to u 15 vijek izgledalo kao magija. Danas se sve vise i vise govori o telepatiji, tj komunikaciji bez jezika, a nekad bi neko zbog istih stvari bio spaljen.

Alhemija ti je svaki pokusaj da se napravi duhovna vrsta droge. Tj. da ne smrkas, ali da budes kao na kokainu. Jedna od vrsta alhemije ti je muzika. I to ne svaka, vec samo neka Rock djela. Dok u pjesmama Zeljka Joksimovica i Bojana Marovica stvarno nemogu da nadjem nista mocno i alhemijsko. Alhemija ti moze biti i neka slika, a moze biti i raspored namjestaja u kuci, jednom rijecju, pocevsi od iste teorije od koje i mistici, a to je da je 'sva povezano', alhemicari oce da nekim radnjama u polju materijalnog izazovu promjenu u dusi. Ovo nema veze sa pitanjem dali je dusa samo mozak ustvari, ili je stvarno nesto 'duhovno'. Danas imas bas mnogo oblika alhemije, naprimjer pomenucu samo radost zbog kicenja jelke, i srecu zbog farbanja jaja, sigurnost kada vidimo da je konobarica vezala kecelju, kao i ambalaze proizvoda koje izazivaju srecu. Stajanje u krug kada se pusi marihuana je isto tako oblik alhemije, kao sto je to i dizanje 2 prsta kada djak zeli da odgovara.

Predstavnik misticizma u Jugoslaviji ti je Goran Bregovic sa svojim stihovima (on je i studirao filozofiju nesto malo) u kojima je sve moguce. Uzmi naprimjer analizairaj stihove pjesme 'Kad bih bio bijelo dugme' i ukapiraces u cemu je tu fora i sta se tu propagira.

Kako to?... Mislim ne kažem da nijesi u pravu nego samo ne shvatam kako...

Po mom mišljenju muzika je čista ekspresija volje stvaraoca... i u muzici se divim upravo tome - volji...

Droge = psiho-aktivne supstance. Psiho-aktivne = izmijenjuju nesto u psihi. Supstance = materijalne prirode.

Ali kako je i muzika za sigurno psiho-aktivna, onda je i ona neka vrsta droge, samo ne supstanca koja se usmrkava. Za neko djelo nemozes reci da je 'supstanca'-za neku kombinaciju visina tonova koje je kompozitor svojom voljom tako rasporedio. Ali ipak postoje te kombinacije koje su psiho-aktivne. I ja se divim muzici i uzivam u njoj, ali definitivno je da muzika izaziva neku promjenu u psihi, naravno -- ne negativnu.
Malo ko moze reci 'zasto' mu se neka solaza svidja, ali svako moze reci koliko mu se svidja. Naravno, taj dio psihe treba detaljnije da se ispituje, i tek ce da se ispituje nadam se..dio psihe kojim nam se nesto 'muzicko' svidi ili ne svidi.

Prednost muzike je sto je to viseznacna umjetnost, pa moze da se dozivi na razlicite nacine istovremeno! I... kao sto materijalne droge mogu da mijenjaju neciji 'licni' dozivljaj vremena, da ga uspore ubrzaju, zakrive (dozivljaj), tako isto i muzika...znas i sam.

Nadam se da je dosta primjera da se pokaze psiho-aktivnost muzike, kao i mogucnost izmjene dozivljaja vremena koju pruza na jedan duhovni,a ne supstancionalni nacin.

Droge = psiho-aktivne supstance. Psiho-aktivne = izmijenjuju nesto u psihi. Supstance = materijalne prirode.

Ali kako je i muzika za sigurno psiho-aktivna, onda je i ona neka vrsta droge, samo ne supstanca koja se usmrkava. Za neko djelo nemozes reci da je 'supstanca'-za neku kombinaciju visina tonova koje je kompozitor svojom voljom tako rasporedio. Ali ipak postoje te kombinacije koje su psiho-aktivne. I ja se divim muzici i uzivam u njoj, ali definitivno je da muzika izaziva neku promjenu u psihi, naravno -- ne negativnu.
Malo ko moze reci 'zasto' mu se neka solaza svidja, ali svako moze reci koliko mu se svidja. Naravno, taj dio psihe treba detaljnije da se ispituje, i tek ce da se ispituje nadam se..dio psihe kojim nam se nesto 'muzicko' svidi ili ne svidi.

Prednost muzike je sto je to viseznacna umjetnost, pa moze da se dozivi na razlicite nacine istovremeno! I... kao sto materijalne droge mogu da mijenjaju neciji 'licni' dozivljaj vremena, da ga uspore ubrzaju, zakrive (dozivljaj), tako isto i muzika...znas i sam.

Nadam se da je dosta primjera da se pokaze psiho-aktivnost muzike, kao i mogucnost izmjene dozivljaja vremena koju pruza na jedan duhovni,a ne supstancionalni nacin.

Упадљиво интересантно размишљање...

Čini mi se da iz toga proizilazi da je svaki ljubitelj muzike istovremeno i ljubitelj droga... a to mi ne izgleda kao tačno.

lose ti se cini:-D:-D ozbiljno, uopste neznam zasto imas utisak da sam takvo nesto rekao.
Nemam utisak da si takvo nešto rekao, nego da to proizilazi iz onoga što si rekao...
Ljubitelj muzike moze da bude neko ko niti pije niti pusi niti se drogira, jer recimo 'nevoli materijalne droge', shvatas....:confused:
To i ja mislim... zato se i ne slažem sa tim da je muzika vrsta droge... jer kad bi ljubitelji muzike u muzici tražili urađivanje onda bi bili ljubitelji svake vrste urađivanja... između ostalog i tog sa pravim drogama... što naravno nije slučaj.

"Vrhunska spoznaja je nešto beskrajno veće od pukog filozofskog znanja. Misticizam je iskustvo, direktno i intimno ikustvo Istine.Nakon što pređe veliko rastojanje na putu znanja, filozofija se umori, pa miruje. Misticizam počinje onda i tamo đe filozofija prestaje. Pošto su lično doživjeli spoznaju Istine, vedski proroci su je otkrili svijetu.

Razlika između filozofa i mistika leži u činjenici da filozof sa najvećom teškoćom i prilično nesavršeno, sa rastojanja sagledava tijelo Istine, dok mistik dragovoljno ulazi u samu dušu Istine i tu može živjeti koliko god želi. Isto tako, Svevišnji mu je dozvolio da na površinu iznese beskrajno blago duše i podijeli ga sa tragaocima za Istinom.

Misticizam posjeduje svoj sopstveni jezik. Njegovo ime je intuicija. U njemu nikada ne može biti nikakvih umnih i mentalnih analiza. Mistik sjedi na krilima ptice intuicije i leti ka konačnoj Stvarnosti. On kaže da mu je gotovo nemoguće da tumači svoje unutrašnje iskustvo. Ni jedna riječ ni misao ne mogu ispravno oslikati njegovo iskustvo. To je ono što su vedski proroci mislili kad su uzviknuli: 'Što da kažem, što stvarno da mislim?'. Siroti um i čula nijesu više živi, klonuli su u svojoj trci ka Nepoznatom. Konačna misterija univerzuma nije za njih. Nije za njih znanje Onostranog.

Misticizam naglašava sjedinjenje svih duša u univerzalnu dušu. Kada pogledamo univerzum, vidimo ga kao mjesto sukoba dobra i zla, tame i svjetlosti, neznanja i znanja. Suvišno je reći da je ova borba započela davno prije pojave čovjeka i još uvijek traje. Svjetlost djeluje u i kroz dušu koja teži, tama djeluje u i kroz dušu koja ne teži. Do stvarnog preobražaja ljudske prirode ne dolazi se strogim asketskim životom, niti potpunim povlačenjem iz svijeta, već postepenim i potpunim prosvjetljenjem života. Za to je čovjeku potrebna težnja. Težnja, i samo težnja, glasnik je prosvjetljenja.

Mistično iskustvo je tragaočeva unutrašnja sigurnost u Istinu. Ta sigurnost počiva na otkrovenju. Otkrovenje je unutrašnji uticaj. Unutrašnji uticaj je konačan. A ko posjedije taj uticaj? Ne onaj ko je žrtva nemilosrdne logike, već onaj ko je imao iskustvo i ko sada izrasta u samo to iskustvo. Logika je promišljanje i promišljena istina, što predstavlja ponos konačnog. Misticizam je otkrivanje i otkrivena Istina, što je ponos Beskonačnog. Ako vjerujemo u misticizam, moramo uviđeti da krajnja Istina ne samo da je iznad razuma već mu je i suprotna. Ako u nešto vjerujemo razumom, stupamo na mučenički svijet mnoštva. Ali ako u nešto vjerujemo svojom unutrašnjom, mističnom vjerom, stupamo na put Transcendentalne Stvarnosti jedinstva, koji udahnjuje život i ispunjava ga.

Misticizam nije religija. Misticizam je najuzvišenija težnja koju religija otjelovljuje.

Moramo da naučimo da religiozna ekstaza i mistična ekstaza ne igraju istu ulogu u našem unutrašnjem životu. Religiozna ekstaza uglavnom se bavi ljudskim u nama. Ta ekstaza se ograničava na svijest tijela, disciplinovani ili nedisciplinovani vital, prosvijetljen ili neprosvijetljen um, čisto ili nečisto srce. A mistična ekstaza nas odmah prenosi u Onostrano, đe nas u zagrljaj prima Vječni Život, hrani svehraneća Svjetlost i blagosilja Transcendentalna Istina".

"Vrhunska spoznaja je nešto beskrajno veće od pukog filozofskog znanja. Misticizam je iskustvo, direktno i intimno ikustvo Istine.Nakon što pređe veliko rastojanje na putu znanja, filozofija se umori, pa miruje. Misticizam počinje onda i tamo đe filozofija prestaje. Pošto su lično doživjeli spoznaju Istine, vedski proroci su je otkrili svijetu.

Razlika između filozofa i mistika leži u činjenici da filozof sa najvećom teškoćom i prilično nesavršeno, sa rastojanja sagledava tijelo Istine, dok mistik dragovoljno ulazi u samu dušu Istine i tu može živjeti koliko god želi. Isto tako, Svevišnji mu je dozvolio da na površinu iznese beskrajno blago duše i podijeli ga sa tragaocima za Istinom.

Misticizam posjeduje svoj sopstveni jezik. Njegovo ime je intuicija. U njemu nikada ne može biti nikakvih umnih i mentalnih analiza. Mistik sjedi na krilima ptice intuicije i leti ka konačnoj Stvarnosti. On kaže da mu je gotovo nemoguće da tumači svoje unutrašnje iskustvo. Ni jedna riječ ni misao ne mogu ispravno oslikati njegovo iskustvo. To je ono što su vedski proroci mislili kad su uzviknuli: 'Što da kažem, što stvarno da mislim?'. Siroti um i čula nijesu više živi, klonuli su u svojoj trci ka Nepoznatom. Konačna misterija univerzuma nije za njih. Nije za njih znanje Onostranog.

Misticizam naglašava sjedinjenje svih duša u univerzalnu dušu. Kada pogledamo univerzum, vidimo ga kao mjesto sukoba dobra i zla, tame i svjetlosti, neznanja i znanja. Suvišno je reći da je ova borba započela davno prije pojave čovjeka i još uvijek traje. Svjetlost djeluje u i kroz dušu koja teži, tama djeluje u i kroz dušu koja ne teži. Do stvarnog preobražaja ljudske prirode ne dolazi se strogim asketskim životom, niti potpunim povlačenjem iz svijeta, već postepenim i potpunim prosvjetljenjem života. Za to je čovjeku potrebna težnja. Težnja, i samo težnja, glasnik je prosvjetljenja.

Mistično iskustvo je tragaočeva unutrašnja sigurnost u Istinu. Ta sigurnost počiva na otkrovenju. Otkrovenje je unutrašnji uticaj. Unutrašnji uticaj je konačan. A ko posjedije taj uticaj? Ne onaj ko je žrtva nemilosrdne logike, već onaj ko je imao iskustvo i ko sada izrasta u samo to iskustvo. Logika je promišljanje i promišljena istina, što predstavlja ponos konačnog. Misticizam je otkrivanje i otkrivena Istina, što je ponos Beskonačnog. Ako vjerujemo u misticizam, moramo uviđeti da krajnja Istina ne samo da je iznad razuma već mu je i suprotna. Ako u nešto vjerujemo razumom, stupamo na mučenički svijet mnoštva. Ali ako u nešto vjerujemo svojom unutrašnjom, mističnom vjerom, stupamo na put Transcendentalne Stvarnosti jedinstva, koji udahnjuje život i ispunjava ga.

Misticizam nije religija. Misticizam je najuzvišenija težnja koju religija otjelovljuje.

Moramo da naučimo da religiozna ekstaza i mistična ekstaza ne igraju istu ulogu u našem unutrašnjem životu. Religiozna ekstaza uglavnom se bavi ljudskim u nama. Ta ekstaza se ograničava na svijest tijela, disciplinovani ili nedisciplinovani vital, prosvijetljen ili neprosvijetljen um, čisto ili nečisto srce. A mistična ekstaza nas odmah prenosi u Onostrano, đe nas u zagrljaj prima Vječni Život, hrani svehraneća Svjetlost i blagosilja Transcendentalna Istina".

Koga to citiras?
Ovo nije citat, nego vadjenje iz konteksta.
Ja ne shvatam o cemu pricas. Misticizam
je teorija o tome da sve ima veze sa svacim,
a to sto su ga neki zlopuotrebljavali
u religiozne svrhe da bi rekli da covjek
u sebi ima boga -- to je nesto drugo... to nije
'misticizam' nego zloupotreba misticizma.

Koga to citiras?
Ovo nije citat, nego vadjenje iz konteksta.
Ja ne shvatam o cemu pricas. Misticizam
je teorija o tome da sve ima veze sa svacim,
a to sto su ga neki zlopuotrebljavali
u religiozne svrhe da bi rekli da covjek
u sebi ima boga -- to je nesto drugo... to nije
'misticizam' nego zloupotreba misticizma.

Citirao sam indijskog mistika Sri Činmoja. Citirao! Misticizam jeste izrastao iz religije i njegova suština jeste pronalaženje Boga u sebi - Bogoostvarenje. A kako, po misticima, Bog (energija, svjetlost, ljubav, vrhovna inteligencija - nazivamo to raznim imenima) jeste u svemu, Bogoostvarenje znači postati svjestan da si jedno sa svime, i da je sve u tebi. "Sve u Jednom, Jedno u svemu". "Univerzum, to sam ja".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back