Kako u poslednje vrijeme stalno sam na internetu i istrazujem sve vezano za ove simbole. Do sada sam mnogo zanimljivih podataka sam skupio.
Meni gore navedeni simbol dosta lici na neku varijantu "malteskog krsta", s obzirom da se na drugim spomenicima vidi mnostvo "klasicnih" malteskih krstova npr. Malteski krst je prepoznatljiv za vitezove templare, zar ne?
Sve to mozete vidjeti na videu ciji sam link gore postavio.
Tako npr. zaustavite sliku na 01:40 kao i na 02:14 i vidjecete krst na kamenoj ploci sa dva poprecna kraka, za koji sam ustanovio da se u heraldici zove "Cross of Lorraine" i koristili su ga u krstaskim ratovima vitezovi templari(opet!) Cak se crvena boja na kamenu dobro sacuvala...
Ako zaustavite sliku na 02:56 vidjecete jednakokraki krst upisan u krug koji je opet u istoriji poznat kao "sun cross" (ne znam kako ga kod nas nazivaju) koji je opet paganski simbol i cija je varijanta "keltski" krst.
Mozete primjetiti druge paganske simbole kao sto su na 02:00 figura covjeculjka ciji torzo, glava i ramena oblikuju simbol "ankh", 02:19 varijanta "runa"...
Najcudnije od svega je sto nikad nijedan arheoloski i istorijski podatak nisam nasao vezan za ovo groblje!