Misteriozna biblioteka; osvrti, kontovi i preporuke.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Red je da cenjeni posavljač teme prvi iznese neke svoje impresije, zar ne?

Elem, vako:

Knjiga bez naslova nepoznatog autora

Upravo tako piše na koricama, evo slike.

Knjiga-bez-naslova-1.jpg

Ukratko o radnji: (preuzeto sa Znak Sagita, od Gorana Skrobonje, prevodioca dela:)

Negde u Americi - recimo, u Novom Meksiku, mada nigde ne piše - postoji gradić po imenu Santa Mondega. To je mesto poznato po tome što svakih pet godina ima potpuno pomračenje sunca (?!) i što je stecište svih mogućih protuva, bandita, secikesa i ubica. Priča počinje tako što u kafanu po imenu "Tapioka" ulazi tip čija je glava prekrivena kapuljačom, pa pobije sve prisutne mušterije, ostavivši u životu samo krčmara, da pronese glas o tome. Zvuči poznato? Iz nekog filma, možda?

Idemo dalje: na ostrvu Hubal monasi u fazonu sledbenika Šao Lina neguju borilačke veštine i čuvaju dragulj čarobnih moći: ime tog kamena je Mesečevo oko, a onaj ko ga ima sa sobom ne samo da ne može biti ubijen, već ima moć da zaustavi Mesec u orbiti oko Zemlje (?!!).

Pet godina posle poslednje krađe dragulja i pokolja sa početka, neki gadan baja pobije maltene sve monahe i otme Mesečevo oko, za račun lokalnog mafijaškog šefa u Santa Mondegi. Počinje jurnjava, dragulj ide iz ruke u ruku, leševi se gomilaju, a detektiv koji stiže u grad ima teoriju kako neko namerava da zaustavi Mesec u orbiti tako da u Santa Mondegi zavlada večna tama, a to, jel'te, može da odgovara samo - vampirima...

Tu je i plaćeni ubica koji se zove i izgleda kao Elvis, drugi plaćeni ubica sa čeličnom šakom nalik na onu Luka Skajvokera, par monaha koji se trude da dođu do dragulja, a da ih pritom gnusobe u Santa Mondegi ne skrenu s pravog puta, daleko od monaških zaveta; pa onda tajanstvena devojka koju je masovni ubica s početka izrešetao i ostavio u komi iz koje se probudila pet godina kasnije, skočila na noge lagane i krenula i sama za Mesečevim okom... Sve to samo na prvih dvesta strana (od ukupno 370). Ludilo.

Po netu kruže priče da se iza knjige kriju Tarantino i Rodrigez. Ko će ga znati?

Tek sam na početku čitanja, ali vidim da nema pulp trash-a koji nije implementiran.
Rečenice kao da su pisane za kompletne idiote, ne daju mašti da stvori slike nego daju crnobeli svet koji vi, ako uspete od brzine akcije, obojite po sopstvenom htenju.

Kao što obićno biva sa Pulp-om, delo se može svrstati u genijalno napisano, ili prvoklasno literarno smeće. Ja bih rekao da je ono prvo. Ipak, Laguna ne objavljuje svašta, niti Goran prevodi shit.

Ipak, najbitnije je da roman veže čitatelja i ne da mu oka skloniti. Uprkos idiotskim rečenicama, oko klizi po istima kao po ledu, bez zapinjanja, gutajući stranicu po stranicu. Mislim da velika zasluga pripada Skrobonji za to, jer prevod je ipak daleko od originala.

Zato preferiram domaće pisce.

Sve u svemu, ultrazabavno prozno delo, sa sve akcijom u 16, uvrnutom radnjom i Tarantino-Mexico-Marijači atmosferom.

Preporuka u full-u :)

Nekronomikon H.E. Lavkraft

Začuđujuće bogato izdanje zbirke kratkih priča velikana i klasika horor proze, Lavkrafta, me prijatno iznenadilo svojom raskoši.
Ekstra dobar papir, ilustracije u full koloru, kvalitetna štampa, dobar povez… zaista, koliko prijatno iznenađenje opremom knjige, toliko je neprijatna cena. Kada je izašla, koštala je preko 2000 din. Sada je oko 1800.
Ipak, svaki ljubitelj horor klasika bi trebao da ima ovu knjigu. Sem najboljih Hauardovih priča, postoje delovi kako je koja nastala i kratka analiza iste.

http://4.***************/_c19cKDFYeHg/S6YV1nnN_-I/AAAAAAAAATs/pUh-wIY4Auw/s320/nekronomikon.jpg

Lavkraftov opus se smatra klasikom, al’ ipak, meni se ne čini tako.
Jeste da mu dela stvaraju super napetu jezu i atmosferu, uprkos kitnjastim izrazom tipičnim za ono vreme, ali meni je tu sve vreme nešto nedostajalo. Čak ni nedostatak dijaloga me nije toliko odbio. Njegove pretnje su uglavnom bića sa onostranog ili natprirodnog domena. I onda sam skontao:

Lavkraftov pristup hororu je nešto najmizernije što sam video.

Njegovi junaci su odreda mlakonje, kukavice i prdonje; mahom umiru ili polude, ne poduzimajući ništa da bi se suprotstavili pretnji.

I nisam mogao da uporedim njegov opus sa opusom ostalih velikana kao King-a i Barkera.

Elem, Lavkraft je običan posmatrač horora. King je borac protiv horora (zla u svojim delima) a Barker, on je samo zlo!

Ako volite da gricnete horor sa te, Lavkraftove strane, onda sledi preporuka u Full-u. Ako ne, uštedite sebi 1800 din, odložite ih u stranu jer novi Kingov roman „Under the Doom“ samo što nije preveden, svih oko 1200 stranica, će koštati sigurno preko 1200 din… 

Na Psihologiji, Religiji, Filozofiji ... takođe postoje teme sa preporučenom literaturom.
Ne vidim zašto ne bi bilo i ovde. Ako se ovaj pdf bavi natprirodnim i misterioznim, ne smeta da se preporučuju knjige iz tog domena.

Ostaje, do daljeg, dok se moderatori ne dogovore.
Molim vas da ne spamujete temu.

Naravno, Borac. U ovu temu mogu takođe preporuke ili osvrti na knjige koje nisu prozna dela, nego usko-stručna. Jes' da ja takve ne čitam, al' bože moj... itekako osvrti na njih pripadaju ovde.

Moji napori u ovoj temi će se zadržati na prozi i fikciji, ali je svako slobodan da opisuje ono što smatra da je za temu. Uslov je samo da je izdato u papirnom obliku, tj, opipljivo i da se može u krevet poneti :)

Istinite laži, priredio Goran Skrobonja

Zbirka urbanih legendi raznih autora, nekih „istinitih“, uvoznih, a nekih izmišljenih za potrebe same priče.

Istinite-Lazi.jpg

Sasvim dopadljivo izdanje, sa mnogo kvalitetnih priča domaćih autora.
Spisak istih je impozantan, iznosi oko 21 njihove priče a moj skromni ukus bi odvojio posebno priče Mara i Dok ne dođu šejtani.

Vrlo čitljivo, edukativno (u smislu postojećih urbanih legendi) i zabavno. Na trenutke i mnogo jezivo!

Evo šta vele drugi: (preuzeto sa knjižara.com)

Antologija priča savremenih domaćih pisaca na temu urbanih legendi: Zoran Ćirić, Ilija Bakić, Jovan Ristić, Dejan Ognjanović, Marijan Cvetanović, Nikola Petrović, Adrijan Sarajlija, Oto Oltvanji, Petar Petrović, Milivoj Anđelković, Marko Pišev, Darko Tuševljaković, Vesna Ilić, Spomenka Stefanović Pululu, Goran Skrobonja, Aleksandar Žiljak, Ivana Milaković, Vladimir i Miroslav Lazović, Zoran Pešić Sigma, Ivan Nešić, Dejan Mujanović

Ilija Bakić
KULA U RUŽI VETROVA
Na arheološkom nalazištu Kula kod Vršca, pripadnici jedne humanoidne rase proučavaju prošlost ljudske civilizacije, koja je iščezla u davnašnjoj katastrofi. Vremenske struje se ukrštaju, a bez živih svedoka koji bi mogli da pričaju, činjenice i legende se mešaju, idući ruku pod ruku.

Darko Tuševljaković
DOK NE DOĐU ŠEJTANI
Stari školski drugovi okupljaju se u restoranu kod Zenice, godinama posle završetka rata u Bosni. Od petorice prijatelja jednog više nema, a iz rupa u slagalici vrebaju šejtani.

Adrijan Sarajlija
ABRAKADABRA
Gastarbajter se priseća najstrašnije uspomene iz bosanskog rata. To je prokletstvo koje vreba u dubinama veštačkog jezera na Drini, a koje je pohodilo i neimare zvorničke hidroelektrane

Preporuka u Full-u!

Crni Cvet Boban Knežević

(napominjem da sam ja autor sledećeg teksta, koji sam pisao nekada, pre, a koji sam sada preuzeo sa jednog sajta)

FB6.jpg

Usnio sam strašan san...

...je prva rečenica tog kratkog romana. I od te prve rečenice, pa sve do zadnje, na 137 stranice, imate čisto, prvoklasno pripovedanje! Ali, ne samo to... sam način pripovedanja je upravo ono što mi se najviše svidelo u romanu, što me, kao i sama radnja, prikovalo da ga pročitam u samo par navrata!
Evo i prvi pass romana, da skontate o čemu pričam...

Usnio sam strašan san.
Hodam sred litice istegnute nagore put neba, nadole dublje od pogleda, nekakav neobičan divlji vetar ne duva kao što vetrovi duvaju, nego silovito udara, čas odozgo kao da me hoće prevaliti u tamni bezdan, čas uvis kao da će me od puta odvojiti, a put je trošan, staza uklesana u stene što mi se pod nogama migolje, drhtulje kao da su pihtije a ne kamen. I mada sam jači od sveg živog što svetom hodi, nesigurnost i strah smenjuju se u meni, nagone me da po trošnom putu polegnem i noktima o tlo grebem. Sve to traje i traje i traje i namah staza se pretapa u tamni otvor iz koga izranja biće aždaji nalik i sikće prema meni. Grabim sablju i sečem glavu odvratnog stvorenja. Bezglasno, najpre glava, zatim trup, strmoglavljuju se u ponor. Dok čekam da mi se uzdrhtala utroba primiri i dozvoli da napravim neki pokret, čuje se lomatanje u dubini. Stojim tako neko vreme, napregnutost popušta, ruka sa sabljom više se ne trese, ali potmulo lomatanje ne jenjava. Zavirujem oprezno u tamni otvor, čekam da mi se oči sviknu na mrak... iz pomrčine dopiru komešanje i cika mladih. Odlučujem da ih ne diram, ulazim tri koraka koliko je potrebno da dohvatim cvet hrizalida što samo u mraku iz aždajine sluzi raste, pažljivo ga uvijam u vunu i polažem u torbu okačenu o rame. Napolju me dočekuje tišina... vetar je stao, a staza mirno počiva na strmini.
Arhaično, od glave do pete.
Kao što vidite, autor piše u prvom licu, što mi se takođe dopalo, a možda nekima neće! Elem, prvo lice lišava autora potrebe da junaka psihološki definiše, i tu loptu dobacuje čitatelju, koji na osnovu kontova i postupaka protagoniste formira profil junačine. Taj prostor je Boban iskoristio da junačinu vodi lagano, bez naglih, stresnih obrta, uspona i padova naracije kroz celu priču. A naš protagonist, da je junačina, bogme i jeste.
Najjači srbin koji zemljom hodi, kraljević, oslobađa srbe drevnog prokletstva u obliku ratnika-čarobnika koji hara i pali gde god stigne. I kada ga junaci roknu, on vaskrsne i nastavlja svoj krvavi pir.
Samo naš bezimeni fajter, srpski vitez plave krvi, saznaje od veštice tajnu kako i čime banditu stati na kraj! I dernek počinje. Prati ga širom bivšeg Dušanovog carstva, i na kraju ga i sustigne...

Radnja, iako piči laganih 100 procenata linearno (ali nikako predvidjivo), nije baš „poredana“ u romanu tako. Počinje sa devetim poglavljem, pa onda nastavlja osmim, pa devetim. I tako ga Boban miksuje do kraja. Sad, neko bi pomislio da mu to nije trebalo, da je to bezveze odradio, a ja velim, neka je! Takva mikstura poglavlja daje romanu dinamiku (pardon, još dinamike, jer je story sama po sebi dinamična), i pažljivim čitanjem (normalno da će te pažljivo čitati, Crni Cvet nije ljubavni vikend trash roman za dokone domaćice i žvako-žvakajuće šalteruše mozga veličine andola) sve legne na svoje mesto. Takođe, u romanu nema mnogo likova, a nikako nepotrebnih ili sporednih. Možda karakter Jovančo, kao Pančo Vila svome vitezu, al' ostali su na svom mestu. Možda Jovančić i ima svoju ulogu, kao, da našeg najjačeg srbina koji zemljom hodi prikaže kao dobrog, plemenitog i velikodušnog gospodara (Ono, kad mu, sluganu svome, u Čikluša Hanu plati i vino, i jagnje, te hamam, sobu i *****, što nezamisliva rabota gospodarima u ono vreme beše!)

Sam junak, i njegovi kontovi su lišeni ikakvih dubinskih definicija dobra i zla. On jednostavno zna šta je ispravno, ali ne baš i moralno. 'Ladno plača sebi *****, ždere vino ko njegov vranac vodu, bes ga obuzima na svaku malu nepravdicu, ali i ne-nepravdicu, i, stekao sam dojam, voli da se razmeće svojom snagom, i bogatstvom. I da, naš čova, gde god dojde i uđe, sve redom gleda mrko, preko oka, da kavgu započne. A sitnim dušama turskim ruke seče! Pravi srbin, nema šta. A i ona vremena, izgleda baš vesela behu!
Ipak, kakve god karakteristike naš baja imao, on je ipak spreman da da svoju glavu, samo da bi skinuo prokletstvo narodu svom sa vrata. Naravno, osećaj krivice mu ugrađuje turbo čardžer u dupe, hrabrost, a najviše u moralnost svog žrtvovanja, al' nećemo spoilerisat priču.

Sve u svemu, lepo balansirana epska priča dešavanja na našim prostorima, sa elementima naše mitologije, i sa našim junacima!
Roman mi je legao onako baš potaman, lagano i fino. I jedan od retkih romana koji ostavljaju snažan dojam, koji ne vetri tako lako iz duše.
Možda je tome i doprinela ona besramna farsa od odluke međunarodnog suda oko našeg Kosmeta, koju objaviše taman kad sam završio čitanje. I kada se osvrnem na naše bogatstvo, koje nam je Boban majstorski izneo u Crnom Cvetu, pa pogledam one anglosaksonske prdonje sa njihovim pederskim perikama na pokvarenim tintarama, mogu samo da otpljunem, da im pokažem „the finger“ i kažem „Imamo istoriju, imamo kulturu, sve to zasnovano na čojstvu i junaštvu, imamo i narod, i proklet, i inatan, i dobar i pravedan... a imamo i majstore pera koji to umeju lepo, snažno i čitljivo da spakuju i da nam serviraju, nama koji više volimo američke Avatare negoli bogatstvo koje nam pred nosom leži...“

Mislim da ne moram napominjati posebno da mi se ovo delo mnogo, mnogo dopalo, čak i više nego Poslednji Srbin istog autora. I šta je još čudno... ne gotivim epsku fantastiku nikako, može mi i sam Tolkin nuditi svoje knjige u po cene, ne bi se osvrno na njih... al ovo me baš, baš izbilo iz frizure.

E sad ono što mi se nije dopalo:

Nelogično mi da mu ratnik – čarobnik potura onu mladu, mislim, zna s kim ima posla, ali i dalje konta da je on najjači? Onda, zašto je toliko prokleto pošten (Relja mu lepo reče "kletvi zamku postavi, podmuklo odigraj") da oče samo pošten megdan sa likom koji kolje sve redom, čak i nejač?
Rekoh već da mi se mnogo dopala arhaična naracija, al u istoj sam našao par pojmova koji mi nekako ne „leže“ tu... ono, kao savremeni, nikako starinski. Takođe, par ponavljanja reći, iako nije trebalo... ma, da ne ulazim bez veze u sitna crevca, nije ništa fundamentalno, ništa bitno.

I još nešto...
Ime Junaka.
Da znam ko me vodio kroz tu avanturu, ko me to terao da čitam još i još, ko beše najjači Srbin koji zemljom hodi? Kako se zove, bre, čovek?
Da nije Marko?

Inače, delo je imalo četiri izdanja, a i prevedeno je na engleski, a tamo preko pokupilo lepe kritike, pa vi vidite...

Zahvaljujem se Bobanu što mi pokloni Crni Cvet, što ga nije mrzelo po kiši da ustane iz kafane i donese nam po primerak iz auta. Ali, naj hvala što me okrenu domaćoj fantastičnoj prozi, koja itekako zaslužuje svoju publiku.

Kao što rekoh, ovaj osvrt sam davno napisao, ali morao sam ga prekopirati ovde, jer Poslednji Srbin je nešto najlepše od domaćih autora što sam pročitao!
Preprićan mit o Kraljeviću Marku, smešten u fantasy okruženje je knjiga koju dan danas ponekad prelistam.
Takođe mi je poslužila kao vodilja i inspiracija za priču koju sam napisao i u svoj blog postovao (određene osobe su poslužile samo kao model karaktera u toj priči), zove se Ćarobnica u mreži pauka a koju sam svom izdavaću poslao, nadajući se zahtevom za proširenjem.

UltraFull preporuka za ovo delo!!!

Poslednja izmena:
Zahvaljujem se Ati na rep poenu za otvaranje teme. Zbog normalnih, inteligentnih i društvoljubivih članova biće mi zadovoljstvo da ovde opisujem dela sa natprirodnom i misterioznom tematikom.

Neki dan odem u knjižaru, dokon, razgledam žanrovsku policu (sve fantastike i horor) i nemam blage veze šta da pazarim. Da ne bi bio izbirać otirać, zgrabim Grad i Grad od Čajna Mlevila jerbo na koricama videh da je pokupio sve prestižne nagrade žanra (Hugo, Nebula, Artur Klark award itd...) Ne znam da li sam se zeznuo, jer je sada na čitanju kod Lokija74, ali dilemu bih izbegao da sam imao jednu ovaku temu gde bih izabrao, konsultovao se, knjigu u koju se neću razočarati.

Ako ima natprirodnih i misterioznih elemenata u Grad i Grad, Loki74 će je zasigurno predstaviti ovde; mada, sumnjam jer je ipak delo klasične (meke) sci fi proze.

Da, odmah nakon prvog izdanja izdavać upozori, pripremi novopečenog autora na ispade bolesno ljubomornih individua, koji će svaku moju reč da prate i izanaliziraju je u sitna crevca, da svojom zlobom i pokvarenošću nalaze greške, sa jedinim ciljem da pokvare ponos i zadovoljstvo koje autor oseti kada izda svog prvenca;

Razne guje, mentalni invalidi i zlobnici pod dejstvom alkohola su mi hteli to prirediti; niko nikad u tome nije uspeo.

Bilo bi malo bezveze da opisujem svoje delo ovde, koje vri od nadprirodnih karaktera iz našeg i stranog folklora, ali se nadam da će Atakualpa, Brzi, Borac, Loki74, Amaunet ili Milica Cobanica (izvinjavam se ako sam nekog izostavio) da to odrade, jer svima njima zajedničko je jedno- mnogo im se dopalo!!! :)

Poslednja izmena:

Njegovi junaci su odreda mlakonje, kukavice i prdonje; mahom umiru ili polude, ne poduzimajući ništa da bi se suprotstavili pretnji.

I nisam mogao da uporedim njegov opus sa opusom ostalih velikana kao King-a i Barkera.

Elem, Lavkraft je običan posmatrač horora. King je borac protiv horora (zla u svojim delima) a Barker, on je samo zlo!

Ako volite da gricnete horor sa te, Lavkraftove strane, onda sledi preporuka u Full-u. Ako ne, uštedite sebi 1800 din, odložite ih u stranu jer novi Kingov roman „Under the Doom“ samo što nije preveden, svih oko 1200 stranica, će koštati sigurno preko 1200 din… 

Ti Lavkrafta nisi uopšte čitao, jer u suprotnom ne bi izvalio nešto ovakvo.

Možda Čarls Dekster Vord nije ništa preduzeo? Ili Volter Gilman? Ili naučnici u planinama ludila? Artur Džermin?

A što se tiče same knjige, ilustracije su monohromatske u različitim bojama. A da li je to najboljih 20 Lavkraftovih priča, diskutabilno je. Recimo, nije uključena "Through the gates of the silver key", koja umnogome objašnjava ceo Lavkraftov mit. Ili "The whisperer in the darkness".

Jok, ti si čitao.

Ne bih da polemišem šta su i u kolikoj meri ti karakteri poduzeli ili nisu, ali činjenica koju sam ja izneo stoji. Pričao sam o tome sa Bobanom Kneževićem i složili smo se oko toga.
Odabir naj dela su individualna, subjektivna stvar i oko toga se ne može diskutovati.

Monohormatke u različitim bojama?

Da, da, monohromatske u različitim bojama. Refoto časopis upravo ima konkurs za monohromatske fotografije u crvenoj, žutoj, sepia...boji.

Ne, ne stoji. To što si ti pričao sa Bobanom je tvoja stvar. Dakle, na osnovu čega si zaključio da, na primer, Vord nije preduzeo ništa? Ili njegov porodični lekar?

Dobro, de, priznajem da su pokušali, ali ti pokušaji su blagi, zanemarljivi, patetićni u odnosu na junake ostalih velikana horora.
To je MOJ utisak, subjektivni, koji sam izneo ovde i nemam nikakvu nameru da ga promenim.

Lavkraftovi junaci su za mene šonje i mlakonje i to ostaju.

Molim te, drži se teme. Ipak ovo nije topic o Lavkraftovom opusu, nego o predstavljanju dela sa natprirodnim elementima u sebi.

Bilo bi malo bezveze da opisujem svoje delo ovde, koje vri od nadprirodnih karaktera iz našeg i stranog folklora, ali se nadam da će Atakualpa, Brzi, Borac, Loki74, Amaunet ili Milica Cobanica (izvinjavam se ako sam nekog izostavio) da to odrade, jer svima njima zajedničko je jedno- mnogo im se dopalo!!! :)

Da, bilo bi bez veze da opisuješ svoje delo ovde (to bi bilo malo ozimanski, zar ne?), a i da tražiš pohvale s'obzirom da izričito zahtevaš kritike, kako u blogu, tako pretpostavljam i ovde.

Što se tiče teme, dobra je, lepljivo dobra baš i nije, ali to je već do modova. Bilo bi šteta obasuti je spamom, ali Đeki, mnogi te ovde ne vole, a mnoge i ti ne voleš, pa valjda si se na to navikao već do sada, a i pripremio :lol:

A književna dela... pa klasika - Benedikt, a tu je i sjajni Redfild.

Samo da dodam:
Lingvisti nikako da se slože oko etimologije ovog naziva; prevedene sa grčkog jezika, reči necros (leš), nomos (zakon) i eikon (slika, prikaz) daju, otprilike, sledeće: „Knjiga zakona mrtvih bogova“. „Nekronomikon“ je knjiga magije, a izmislio ju je Lavkraft za potrebe svojiih mitoloških priča o Ktuluu, „bogu koji spava“.
Naziv se prvi put spominje u njegovoj priči „Gonič“(1923), a kao autora pisac navodi „ludog arapskog pesnika“, po imenu Abdul Alhazred. Godine 730. Alhazred je, navodno, napisao knjigu o Zlu – „Al Azif“ – koja će kasnije postati poznata kao „Nekronomikon“. Ko god bi je pročitao, bio bi osuđen na užasnu, nasilnu smrt ili ludilo.
Iako je i sam Lavkraft tvrdio da je ova knjiga puka izmišljotina, tj. njegova literarna kreacija, bilo je mnogo onih koji su verovali u njeno autentično postojanje. Ono što je sigurno, jeste da je veliki pisac crpeo inspiraciju iz staroegipatske Knjige mrtvih, sumerske mitologije i tibetanskog misticizma.
Posle Lavkraftove smrti, bilo je mnogo autora koji su se pozivali na „Nekronomikon“, kao na istinit istoriografski pojam (Džin Vulf u romanu „Mir“; Nil Gejman, Teri Pračet). Lavkraftova „fiktivna“ knjiga poslužila je i kao glavna tema u filmskoj horor-trilogiji „Zli mrtvaci“.

Negde sam čuo da je naziv Nekronomikon upotrebljavan i pre Lavkrafta; no, to je sada nebitno.

Jednostavno moram, nešto me goni (magijske sile? :)) da postavim, po meni, naj pasus iz zbirke Nekronomikona, a iz priče Festival

"Najdublje pećine podzemlja", napisao je ludi Arapin, "namenjene nisu poimanju očiju što gledati mogu, jer strašna su i neobična čudesa njihova.
Prokleto je ono tlo gde umrtvljene misli nanovo žive i u telima nakaznim borave, a sa time i um što ga ne drži nikakva glava. Mudro prozbori Ibn Skakabao, da srećna ona grobnica je što čarobnjaka još ne primi, i srećan li je grad u noći u kome su čarobnjaci svi u pepeo pretvoreni. Jer još od davnina glasine kolaše da duša đavolu obećana iz zagrobnog trupla ne beži, već tovi i podučava istoga onoga crva što lešinu mu izjeda; sve dok se iz truleži takve bljutavi život ne uzdigne, a beslovesni lešinari iz zemlje nakote se i čudovišno narastu toliko da ga zarazom svojom nastane.
Kanali su krupno iskopani tamo gde zemljane pore trebalo bi da dostupne budu, a stvari što bi trebalo da gamižu- naučiše da hodaju.

Ovaj pasus, ma koliko ga puta čitao, uvek me nanovo fascinira. Zaista je bio veliki majstor iskaza, a i osmišljavanja onoga što iskazuje.

Ja bih predložio sledeću literaturu.
Kuća listova- Mark.Z.Danijelevski
To je nešto najuvrnutije što sam pročitao u životu. Totalna psihodelija. Nije to ni klasičan horor, a ni neka narko ispovest... ne umem to definisati, skroz pomereno.
Kuća sa beskrajnim dimenzijama, neko ludačko poigravanje sa prostorom i percepcijom, psihom, udara negde u podsvest, stvara neku teskobu... knjiga je čudno pisana, gomila fusnota, naizgled nepovezanih priča, deo se čita u fazonu s ogledala,
svašta nešto... ko ima strpljenja, preporučio bi mu... zeznuta knjiga skroz.

Lavkraftov opus se smatra klasikom, al’ ipak, meni se ne čini tako.
Jeste da mu dela stvaraju super napetu jezu i atmosferu, uprkos kitnjastim izrazom tipičnim za ono vreme, ali meni je tu sve vreme nešto nedostajalo. Čak ni nedostatak dijaloga me nije toliko odbio. Njegove pretnje su uglavnom bića sa onostranog ili natprirodnog domena. I onda sam skontao:

Лавкрафтово дело је много суптилиније од такве баналне шеме црног и белог коју ти изгледа у његовим а и у осталим делима тражиш. Добро и зло, правденик и грешник!
Или, имамо на једној страни јунака који је добар, и силе зла на другој страни а које исти треба да победи. То је "шема" која се провлачи кроз многобројна назови дела, толико да не могу погледати филм, узети књигу а да не наиђем на њу. Већ сам писао о томе а пренећу и овде:

Како се заштити од кича и шунда и квазиморала који нам се намеће кроз целу назови "уметност"?

Ево, гледао сам неки филм, један од милион других, чији се плот своди на ову шему. Црно и бело; добри и лоши момци. Онда ови други нанесу неку неправду неком од ових "добрих". Самим тим тај "добри" тиме је стекао сву сатисфакцију и оправдање да мрзи, гони и на крају убије тог "лошег"( још боље ако претходно он буде мучен, јер публика тада још више ужива). Наравно, то је и врхунац дела, јер док "добри" убија "лошег", публика доживљава "катарзу". После те ,ако се шалимо, "катарзе" смирено излази из биоскопа...срећна и задовољна.

На ово се своди веровали или не сво оно ђубре које нам стиже из Холивуда па и од свуда заправо. Како онда погледати право уметничко дело и не бацати своје време на шитове, небулозе и идиотарије? Или да су бар то, него неко очито смишљено намеће маси систем вредности у коме је оправдано мрзети свако људско биће једино под условом ако је тај "зао" по мерилима оних "добрих".

Колико је то заправо узело корена у народу можемо видети из коментара онлине новина где читаоци осуђују неког грешника. По правилу је ту жал за смртном казном, позив на линч, наслађивање патњом коју ће тај грешник трпети у затвору итд.итд.
И при свему томе те индивидуе, запенушане од мржње, жедне крви, себе сматрају морално добрим особама. Оним борцима против сила зла.

Требало би да свако преиспита свој дух да се не би затекао заједно са онима који под маском очигледно смишљене камапање наметања таквих вредности, мисле да су морални а заправо су црни да црњи не могу бити.

Што се тиче питања како се заштити од гомиле шунда којим смо окружени мислим да је једини начин тражити класике. Оне који су у своје време били обично били потпуно непознати а њихова дела незапажена, али која су се временом пробила као вредна захваљујући оним који могу да их разумеју, иако их већина и данас гледа бело и најрадије би их спалила да нема психологије СНОБОВА која влада.

Други начин је гледати коментаре, гласања и мишљења публике и бирати она дела која су добила највише негативних критика јер су по правилу та најбоља или још боље уопште не гледати критике и пустити свом суду да одлучи и оцени.Јер, на пример један од најбољих филмова које сам гледао "Минотаур" на ИМДБ добио је оцену само 3.

Donekle bi se složio sa Džekom, ne sasvim. U nekim pričama Lavkrafta zaista su likovi tanki, neživotni, neborbeni. Ali mora se u vidu imati percepcija Lavkrafta, njegovo totalno drugačije poimanje stvarnosti. On je bio osobenjak, samotnjak, koji nije cenio društvo, za njega je ljudski rod beznačajan, zrno prašine pred silama svemira. On nije bio komercijalni pisac, niti ga je zanimao klasični koncept dobro-zlo, crno-belo. Zato je nekad ljudima teško da uživaju u njegovim delima, jer su lišena te emotivnosti. To je egzistencijalni horor, koji udara na drugačijem nivou, koji pokazuje koliko smo mali pred bezimenim silama svemira. Jednostavno, puno drugačije nego današnji pisci. Plus, moramo uzeti u obzir kada je pisao, pre skoro 200 godina, dobro ne baš toliko, ali... otud taj ponekad previše kitnjasti stil, puno prideva i opisa.

Meni je jedna od najboljih njegovih priča Snovi u veštičjoj kući ( pomalo horor, pomalo sf, pomerena geometrija prostora, sjajno ), zatim Senka iznad Insmuta ( njegova omiljena tema, drevna bića iz Okeana ), Festival, Boja izvan ovog svemira, Pacovi u zidovima, Ukleta kuća itd.

Da skratim, ako ste ljubitelji horora, obavezno pročitajte
Nekronomikon. :)

Umiranje Iznutra Robert Silverberg

ZSe05d.jpg

Sinoć sam pazario spomenuto delo, napisano '72 god.
Ovo delo velikana sci fi-a jedva čekam da pročitam, kada dođe na red.

Interesantno za ovaj pdf je radnja; elem, lik iznenada gubi svoje telepatske sposobnosti i nađe se u nebranom grožđu.
Mislim da roman opisuje njegove pokušaje prilagođavanja novonastaloj situaciji i ne sumnjam da pred sobom imam kvalitetno napisano delo.
Ipak, Silverberg je jedan od najznačajnijih pisaca žanra, višestruki dobitnik najznačajnijih nagrada žanra (Hugo i Nebula); njegov opus je respektabilan i impozantan.

Čim "overim" delo, javljam se sa (svojim subjektivnim) utiscima... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back