Misterija razrešena: zašto muškarci mnogo teže podnose grip?

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
79.411
Misterija razrešena: zašto muškarci mnogo teže podnose grip?

men-3012085_1280-750x430.jpg

Postoji verovanje da je „grip kod muškaraca“ ponekad bolnije stanje od bolova žena pri porođaju. Na kraju krajeva, hiljade muškaraca verovatno bi pristalo da se anketira o tome kako su preboleli grip.

Žene su često šale da ono što one smatraju samo običnom prehladom, muškarci opisuju kao najtežu komplikaciju gripa koja ih opravdava da se podvrgavaju ogromnim količinama pilula, toplih napitaka i vrućih obloga.

Kanadski doktor Kajl Sju smatra da fenomen „muškarci i grip“ može imati osnovu. On je za „Britanski medicinski časopis“ izjavio da muškarci imaju slabiji imuni sistem od žena pa zato teže podnose grip

Verovanje da muškarci teško podnose grip – sami muškarci često koriste kao izgovor.

Oksfordski rečnik to definiše kao „poremećaj koji doživljava muškarac koji smatra da su simptomi gripa previše teški“.

embridžski rečnik opisuje ga kao „bolest poput gripa koja obično nije ozbiljna, ali osoba koja ima grip to tretira kao ozbiljno stanje, obično su muškarci ove osobe.“ Za ilustraciju u rečniku piše: „Džon ima osećaj za grip kao da neće nikada izaći iz kreveta.“

U proceni nekih dokaza o tome kako se muškarci i žene suočavaju sa infekcijama poput gripa, dr Sju kaže da postoje neki dokazi da su muškarci više podložni komplikacijama od respiratornih bolesti nego žene. Takođe, postoje neki podaci koji govore da je od komplikacija od gripa veća smrtnost kod muškaraca nego kod žena (mada je broj smrtnih slučajeva od komplikacija usled gripa relativno mali).

Imunološki odgovori
Postoje neki dokazi da muškarci imaju teže simptome respiratornih bolesti od žena jer je njihov imuni sistem na neki način slabiji.

Mogla bi čak biti važna strategija u lečenju gripa kod muškaraca: obavezan odlazak u krevet ili boravak u kući, u trajanju od nekoliko dana, što bi smanjilo rizik od mogućih komplikacija.

Uprkos ovim dokazima, dr Sju kaže da su potrebna dalja detaljnija istraživanja kako bi se razjasnili drugi aspekti gripa kod muškaraca jer je još nejasno kako na ljude mogu uticati „količine virusa“, imunološki odgovor, simptomi i vreme oporavka.

„Muški grip“ je „nepravedna“ etiketa
Koncept po kom muškarci teško podnose grip „jer su kukavice“ potencijalno je nepravedan jer, prema navedenim informacijama, muškarci možda ne preuveličavaju simptome, već imaju slabije imune reakcije na respiratorne viruse, što dovodi do većeg morbiditeta i mortaliteta nego kod žena.

Upozorenje
I ovi rezultati ukazuju na to da grip nije uvek i za svakoga bezazlena bolest, već da tokom bolesti treba odmarati, utopljavati se i piti dosta toplih napitaka, a po potrebi i lekove, kako bi se izbegle komplikacije.

https://www.krstarica.com/zdravlje/...m_medium=text_link&utm_campaign=banner_header

Ала лажу ови научници!!!

Пффф...Британски медицински часопис...

Ne bih rekao da ovo ima neke bitnije razlike.

Ako bi i razmatrali po odnosu polova napad gripa i to u teoriji samo, onda bih rekao da najverovatnije je evolucija dovela do toga da muskarac stalno bude u akciji, a grip to sputava i onda teze pada kada je bolestan. Nekim muskarcima to smeta jer su tada "na cekanju" ili "sushe se". Za mnoge je to poraz vise nego sto je prava bolest, jer muskarci ne vole da ih nesto "porazi", pa makar to bio i grip. Tako da bih rekao da je to vise psiholoska manifestacija no sto ima veze s imunoloskim sistemom osobe.

Naravno, svako oboljeva od virusa bez obzira koliko su oni "imuni". U stvari je cela ta pomava za "imunim sistemom" samo nacin da se izgrade resorsi koje ce virus da koristi pre nego sto telo izbaci virus. Iz tog razloga je tecnost bitna jer se koristi da bi se lakse izbacio virus, a toplije zbog toga sto povoljno utice na krvotok.

Ako i idemo logikom da je ovo tacno, onda treba imati u vidu i da su kod zena nadaleko vise prisutnija bakterijska oboljenja koja najcesce napadaju jajnike, a tada zene nisu u stanju nista da urade jer su to ogromni bolovi za koje kazu da su veoma ostri i intezivni.

U svakom slucaju, nije u redu kada ljudi pricaju lose o tudjim bolestima, ali postoje ljudi koji svoje bolesti nadaleko preuvelicavaju. Ponekad to preuvelicavanje proradi kao placebo efekat i onda se stanje pogorsa. To je ziva istina i doktori mogu da potvrde to (oni koji su sa tim stupili u kontakt). Covek je i svesno, a i nesvesno bice koje moze da utice na svoje telo. Tako da ako neki muskarac i pomisli da mu je bas lose, mozda stvarno mu i jeste toliko lose.

Mada opet, s ruge strane, muskarac ima nesto veci grudni kosh u odnosu na zene (torso) pa je mozda kasalj intezivniji...? Mozda zato? Veca bolna povrsina? U svakom slucaju, nije ni bitno na kraju krajeva.

Muskarce zaista mnogo pogadja,kada obole od gripa.Pitanje glasi,zasto muskarci teze podnose ovo oboljenje,od zena.E pa evo odgovora,koji je jedino validan.
Grip izaziva opstu malaksalost celog tela.Pored te malaksalosti,apetit je vrlo umanjen,muskarac se oseca jadno i nemocno.E,ali sta muskarcu najvise smeta,kada ima
nemoc,zbog gripa.Smeta mu to,sto on psihicki zeli seks,ali mu opsta slabost organizma,onemogucava bilo kakvu seksualnu aktivnost.To,da mora da lezi u krevetu,
a da je nemocan seksualno,"ubija" psihu muskarca.Kod zena,taj slucaj ne postoji,jer one su, bile bolesne ili zdrave,u trpnom stanju,kad upraznjavaju seks.One naime,
nista ne ulazu,ni snagu tela ni neki narociti opsti napor.:roll:

Poslednja izmena:
Зато што смо у сваком погледу инфериорни у поређењу са женама. :sad2:

ma niste
samo ste drugaciji
recimo to ovako
vi ste kratkoprugasi
zene su maratonci
zene bolje podnose bol, bolesti i zive duze
prosto jer moraju
vi lakse pobolijevate, vise rizikujete i umirete mladji jer ste tako u mogucnosti
bolje? : )

ajde, ajde
sve znamo da je 37.5 vrlo blizu smrti : )

:lol:

Sedimo mi sa nekim drustvom i mi, zene, oplele po muskarcima, bas na ovu temu. A oni cute i trepcu. I kaze zena za muza: "Ja? Ja ne smem da se razbolim. Cim vidi da me hvata pocne da histerise kako se prenemazem. A on? Prehladi se i odmah umire! Jedan dan se ukocio, ne moze da ustane. Ja se uzvrtela, zovem na posao da javim da necu doci, muz mi se ukocio, ne moze sam. Taman se dogovorila on se sprema... - Gde ces ti? - Idem ipak na posao... I on otisao a ja ostala kod kuce." Umirala sam joj :lol:

Sedimo mi sa nekim drustvom i mi, zene, oplele po muskarcima, bas na ovu temu. A oni cute i trepcu. I kaze zena za muza: "Ja? Ja ne smem da se razbolim. Cim vidi da me hvata pocne da histerise kako se prenemazem. A on? Prehladi se i odmah umire! Jedan dan se ukocio, ne moze da ustane. Ja se uzvrtela, zovem na posao da javim da necu doci, muz mi se ukocio, ne moze sam. Taman se dogovorila on se sprema... - Gde ces ti? - Idem ipak na posao... I on otisao a ja ostala kod kuce." Umirala sam joj :lol:

zmu je sad tri dana lebdio izmedju zivota i smrti
da nije bilo kokakole ja bi sad crninu iz obaveze nosala
mene malo nesto ufatilo jucer i evo me danas ko nova
al on ima da zivi ko kornjaca
ja cu se garant samo izvrnut jedan dan ko bubasvaba

ma niste
samo ste drugaciji
recimo to ovako
vi ste kratkoprugasi
zene su maratonci
zene bolje podnose bol, bolesti i zive duze
prosto jer moraju
vi lakse pobolijevate, vise rizikujete i umirete mladji jer ste tako u mogucnosti
bolje? : )

Па онда има смисла да раније одете у пемзију од нас. Кад већ дуже живите...
Лако је бургијом ходнике испод земље правити.

Па онда има смисла да раније одете у пемзију од нас. Кад већ дуже живите...
Лако је бургијом ходнике испод земље правити.

pa ima smisla jerbo od nase penzije
u srbiji zive po tri generacije
iako je, kao i placa, nerijetko niza

- - - - - - - - - -

A to tako ide. Ovi sto samo kukaju i samo se od neceg lece 100 godina zive. A ovi "nije mi nista" pandrknu iznebuha.

to mi je plan ; )

ps sve cu ih zaebat, a i penzija ce mi bit visa : P

pa ima smisla jerbo od nase penzije
u srbiji zive po tri generacije
iako je, kao i placa, nerijetko niza

- - - - - - - - - -

to mi je plan ; )

ps sve cu ih zaebat, a i penzija ce mi bit visa : P

Мало је три. Благодети које поштар доноси под пенџере треба да осете и праунуци.
Ништа као четири генерације на истом лонцу.

Zvuci surovo, ali sta cu, tako to dozivljavam... Generalno ljude koji se plase bola i koji se onesveste od igle... Nije prijatno ali stegnes zube i istrpis... A oni preplaseni su mi stvarno asocijacija na kukavice. Njima da pripretis da ces obrvu da im iscupas propevali bi i izdali i najblize, da do toga dodje. I muskarci, kakvi bi oni vojnici bili, branili slabije kada klecaju od zubara?

Zvuci surovo, ali sta cu, tako to dozivljavam... Generalno ljude koji se plase bola i koji se onesveste od igle... Nije prijatno ali stegnes zube i istrpis... A oni preplaseni su mi stvarno asocijacija na kukavice. Njima da pripretis da ces obrvu da im iscupas propevali bi i izdali i najblize, da do toga dodje. I muskarci, kakvi bi oni vojnici bili, branili slabije kada klecaju od zubara?

Некад се мање трчало мами у наручје. Ви сте криве.

Мало је три. Благодети које поштар доноси под пенџере треба да осете и праунуци.
Ништа као четири генерације на истом лонцу.

pa valjda si svjestan da je ova zemlja vec decenijama
puna penzionera koji izdrazavaju djecu i unuke
ljetos kad smo gledali stanove
vidjeli smo i tu situaciju koju pominjes
i to zive svi u 60 kvadrata
prabaa, baba i deda (otac i majka), sin sa zenom i djecom
i valjda njegova sestra
i nije to samo glupost i nesposobnost

Znaš kad bih ja zvala šeficu da ne dođem zbog muževljeve bolesti
Nikad
A ne verujem da bi imala razumevanja uopšte

pa valjda si svjestan da je ova zemlja vec decenijama
puna penzionera koji izdrazavaju djecu i unuke
ljetos kad smo gledali stanove
vidjeli smo i tu situaciju koju pominjes
i to zive svi u 60 kvadrata
prabaa, baba i deda (otac i majka), sin sa zenom i djecom
i valjda njegova sestra
i nije to samo glupost i nesposobnost

Фуј. Једноставно, фуј.

Некад се мање трчало мами у наручје. Ви сте криве.

to je totalno istina
jesmo krive
i za musku i za zensku djecu
nase majke i generalno socijalizam su nas previse ususkali
nismo bili adekvatno odgojeni za ovu bujicu govana

- - - - - - - - - -

Фуј. Једноставно, фуј.
sta znam, nisu oni to skroz izabrali
neko od njih je taj stan zaradio
ostali nisu znali dalje i eto
na kraju su shvatili da je neodrzivo i odlucili prodati
da se podijele valjda

to je totalno istina
jesmo krive
i za musku i za zensku djecu
nase majke i generalno socijalizam su nas previse ususkali
nismo bili adekvatno odgojeni za ovu bujicu govana

- - - - - - - - - -

sta znam, nisu oni to skroz izabrali
neko od njih je taj stan zaradio
ostali nisu znali dalje i eto
na kraju su shvatili da je neodrzivo i odlucili prodati
da se podijele valjda

Мајка рађа и негује, а отац девета по заслузи, и васпитава.
Па да видиш како се прави човек. Храбар, несебичан, одговоран.

Војнички каиш, инситуција непревазиђена.
А ви сад разговарајте о свему са дететом, и те либералне трице и кучине.
Иду уз црвени каранфил.

Иду уз црвени каранфил.

sad vec kenyas
i sve to sto ide uz...nacrtanu ovcu

Opet žene krive :kafa:
Ta ko bi drugi

Jesmo. Mi ih vaspitavamo. I buduce muskarce i zene.
A ako ih ne vaspitavamo, opet smo krive sto se izvlacimo iz te obaveze koja bi trebala biti sve samo ne obaveza za nas. Ali je svet otisao u tri lepe...

- - - - - - - - - -

Иду уз црвени каранфил.

Ne treba biti nista drasticno. Treba da osete i ljubav i obaveze. I da se maze i da se "celice". Shodno uzrastu.
Mislim da je danas najcesca greska "tvoje je samo da ucis". Pa dobijes dete koje nista sem skolskog gradiva ne zna i ne ume.

Back