Misterija jelena japanskog grada Nare

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
65.702
Baš lepo :zaljubljena: Šteta što kod nas nema nešto slično...

MISTERIJA JELENA JAPANSKOG GRADA NARE

Neobičan fenomen u japanskom gradu Nara privlači turiste iz cijelog svijeta. Svake večeri u parku se stotine jelena okupe na jednom mjestu i lijepo sjedi jedan pored drugog sat vremena. Zoolozi i lokalno stanovništvo zbunjeni su što motivira plemenite životinje da se striktno pridržavaju rasporeda i bez odlaganja dolaze na sastanke rogova. Japanski grad Nara dom je ogromnog broja jelena, koji slobodno šetaju ulicama i prose ili jednostavno kradu poslastice od prolaznika. Ali ljeti se ovdje događa potpuno neobjašnjiv fenomen, koji Japanci nazivaju "shikadamazhi", što se prevodi kao "mesto susreta jelena". U 2019. bilo je više jelena nego inače. Svake večeri, oko 18:30, životinje dolaze iz cijelog parka Nara i sjede na određenom mjestu - ispred Nacionalnog muzeja grada Nara, koji se nalazi u parku. Tamo se odmaraju do 19:30 u potpunoj tišini, a zatim se polako razilaze u različitim smjerovima.
Broj pojedinaca koji dolaze na ove zabave prelazi 800. U parku Nara živi 1.500 jelena. Zašto se gotovo polovina njih mistično spaja u jednom trenutku, i što je najvažnije - zašto, ostaje nepoznato. Jedno od najvjerovatnijih objašnjenja za ovaj fenomen je da se jeleni okupljaju u ovom području kako bi se ohladili. Ovdje se nalazi veliki ventilacijski otvor, koji životinjama daje dugo očekivanu hladnoću. Ali sjedeći blizu jedna drugoj, životinje se još više zagrijavaju zbog tjelesne topline. Nije jasno zašto u ljetnim večerima jeleni sjede ispred muzeja upravo od 18:30 do 19:30. Zaposlenici organizacije za zaštitu jelena Nara ne mogu objasniti ovaj fenomen.
Ljetna okupljanja u parku Nara zvanično su priznata misterija koju još niko nije razriješio. Stotine plemenitih životinja meditiraju na zracima sunca na zalasku i uživaju u miru sat vremena, a zatim mirno lutaju parkom, pripremajući se za spavanje. Možda će s vremenom biti moguće shvatiti u čemu je tajna rogatog stanovništva Nare.
Iznenađujuće, u gradu Nari, jelen slobodno živi među ljudima. Oni su zaštićeni zakonom i imaju pravo hodati gdje god žele.

fre.jpg
 

Back
Top