Quantcast

Misterija Blagodetnog (Svetog) ognja...

Black_star

Poznat
Moderator
Poruka
8.108
Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se po tvrdnji vernika čudesno pojavljuje na Svetom Grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote,
uoči pravoslavnog Uskrsa
. Za vernike on predstavlja predstavlja vidljivu projavu Duha Svetog i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.

Po predanju jerusalimske crkve, bilo je dva pokušaja od strane drugih crkava da „prizovu“ Blagodatni oganj.
Prvo je rimokatolička crkva pokušala da ukrade "prizivanje" ognja, u vreme krstaške vladavine, kada su katolici na silu oduzeli od Grka svetkovinu Svetog ognja. Međutim, kako im se oganj nije javljao nakon nekoliko sati molitve, vratili su „priziv“ patrijarhu.

Drugi pokušaj se dogodio u 16. veku od strane Jermenske crkve.
Oni su na Veliku subotu, na dan svetkovine Svetog ognja, potplatili turske činovnike da ne dozvole ulazak jerusalimskom patrijarhu u Crkvu Svetog Groba.

Patrijarh je, međutim, počeo da se moli napolju i posle izvesnog vremena Sveti oganj se „spustio“ kroz stub ulaznih vrata hrama, raspukao ga i zapalio svežanj sveća patrijarhu.

Praznično bogosluženje Velike subote i priziv Blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva. Bogosluženju prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske pravoslavne crkve, kao i predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve.

Blagodatni oganj se "priziva" nakon sto se prethodno proveri da u hramu ne postoje bilo kakva zapaljiva sredstva. Nakon toga sledi "priziv" Duha Svetoga, i jerusalimski patrijarh prvi prima oganj na svoju sveću i predaje ga ostalima. Vernici tvrde da oganj pri dodiru ne stvara opekotine, niti osecaj toplote... (telegraf.rs)

....

Ovo je jedna od najocitijih misterija svih vremena. Nauka nema objasnjenje o cemu se radi. Na koji nacin se pojavljuje plamen koji ne pece i ne emituje toplotu, tacno odredjenog dana u godini, na zahtev samo odredjene grupe ljudi?... Da li je to onaj tip vatre koju je opisala Biblija u prici o Mojsiju i susretu sa plamenim zbunom koji ne gori? Da li je to isti tip energije, nauci nepoznat tip energetske emanacije, transformacije iz onostranog u ovostrano? O cemu je tu rec, sta vi mislite? :)
 

Black_star

Poznat
Moderator
Poruka
8.108
Na sajtu SPC imamo zivo svedocanstvo o ovom fantasticnom dogadjaju koji se ponavlja svake godine. Glasi ovako:

"Гроб Господњи је место у пећини где је лежало тело Христово по погребу. Сада је то Кувуклија, капела Гроба Христовог унутар Васкресењског храма у Јерусалиму. Сваке године, у суботу пред православни Васкрс када служи православни првојерарх, у Кувуклији, на Гробу Господњем, дешава се једно од највећих чуда које се понавља од давнина. Са неба силази Благодатни огањ који чудесно пали свеће православном патријарху, а потом и осталим верницима.

На Велику суботу ходочасници, људи различитих националности и представници различитих цркава, долазе у Храм гроба Господњег и чекају особити Божији благослов, силазак Благодатног огња. Још са вечери у петак у храму су погашена сва кандила, врата Кувуклије запечаћена су. Око два часа после подне литија коју предводи јерусалимски патријарх пристиже ка Кувуклији. Патријарх се разодева, остаје само у стихару, и с тридесет три свеће у рукама, по броју Спаситељевих година проживљених на земљи, улази ка Гробу. Људи с усрдном молитвом ишчекују чудо. И наједном: светлост обасјава Кувуклију. Патријарх излази са упаљеним свећама. Свако тежи да о пламен тих свећа запали своју. За неколико минута читав храм се испуњава бело-плавичастим сјајем. Људи као да се купају у неопалимом огњу, који никога не пече. Сви се радују сишавшој благодати, осећају невидљиво присуство Исуса Христа."

....

Да би се отклониле сумње у овај чудесан догађај, појава светог Огња се збива под строгим и ревносним надзором цивилних власти. Ево белешке о службеним мерама које се предузимају:
"Све ватре у храму се гасе још претходног дана, на Велики петак, и храм остаје под контролом полиције. Просторија Гроба Господњег се темељито прегледа и затим се улаз у њу запечаћује. Самог патријарха прегледају од главе до пете, како би утврдили нема ли нечег запаљивог. Тек после тога скидају печат са улаза у Гроб Господњи и пуштају патријарха у њега ради добијања Благодатног огња. Кроз неко време, после усрдне молитве, добивши Благодатни огањ, патријарх њиме пали свежњеве свећа, излази и предаје огањ присутнима у храму, и сав се храм озарује морем огња." ("Чуда на гробу Господњем", 3-4)

Овај Благодатни огањ током првих минута апсолутно не пали и не пече. Тек после постаје уобичајени, стихијски, материјални. Огањ има бело-плавичасту боју..."Тог дана кад смо били крај Гроба Господњег патријарх се молио око један час. Видео сам плави бљесак у Кувуклији, а затим је он све јаче и јаче светлео. Пламен је мало помало, а потом разгоревајући букнуо и када је свети патријарх почео да предаје запаљене свеће верницима, пламен се ширио по целом храму муњевитом брзином". Vasa misljenja? :)
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.