Nešto sam malo "istraživa" o samim korjenima naziva "Velika Srbija" i potraga me odvela do njegovog imena za kojeg se navodi da je prvi javno upotrijebia u jednom od svojih djela. Ono šta je zanimljivo to je bilo u negativnom kontekstu šta me ponukalo da malo dublje zađem u njegovo političko i društveno djelovanje, al i da saznam zašto se protivia toj ideji. Nevezano samo za to moram priznat da sam zasad više nego ugodno iznenađen na koji način je Svetozar Marković razmišlja i koliko je bia isprid svog vrimena(nevezano samo za naredne dvi njegove izjave):
"Čim se monarhična vlada utvrdila u zemlji, ona je odmah počela pomišljati da rasprostrani granice svoje vlasti i van Srbije ... Misao da se Bosna i Hercegovina sjedine sa Srbijom počela se širiti i u Srbiji i kod tamošnjeg naroda. To je bilo načelo politike koja je poznata pod imenom Velika Srbija."
"Srpski narod se s jedne strane meša s Bugarima, s druge s Hrvatima i s treće s Rumunjima, a dva naroda, Bugari i Hrvati, njegovi su najbliži rođaci po krvi i jeziku. Gde su granice „sjedinjenih Srba“, nove srpske države? To je teško ostvariti, ako ne želimo da se posvađamo sa svim tim narodima ... Srpski narod nema nikakvih geografskih ili etnografskih granica kojima bi bio određen kao jedna jedinstvena celina. Da bi se stvorila država od pet do pet i po miliona Srba, srpski narod bi morao da bude u neprijateljskom odnosu s Bugarima, Hrvatima i Rumunima. Morao bi da preuzme ulogu osvajača, kako to Mađari danas čine."
Malo me buni ovo "poznata pod imenom VS" iz prvog citata pa ostavljam mogućnost da ipak nije on prvi, al i to da se u tim nekim političkim krugovima, kojima je i on svakako pripada, taj izraz upotrebljava od strane pojedinaca pa je radi toga njemu poznat već od ranije. A on sad želi srpski narod upoznat s tom idejom i daje svoje viđenje zašto može bit pogubna ukoliko ona i zaživi:
Marković naglašava da bi nova srpska država, nastala osvajanjem, po nuždi postala vojno policijska i snagu bi trošila u odbrani od spoljnih neprijatelja, zanemarujući sopstveni umni i kulturni razvitak Marković ocenjuje da ideja Velike Srbije ide u prilog politici koja teži da u zemlji utvrdi neograničenu moć dinastije Obrenović. On je ovu „veliku misao“ smatrao izgovorom za zanemarivanje daleko važnijih unutrašnjih pitanja Kneževine Srbije, upozoravajući da se »revolucionarna ideja o jedinstvu srpskog naroda pretvorila u ideju štetnu po narodne interese«.
Vidia sam posli da je umra poprilično mlad(svega 29 god.) šta me poprilično iznenadilo jer čitajući tako neke njegove izjave, razmišljanja pa jedan novinski članak ima sam dojam da je bia dosta starija i zrelija osoba(usprkos tome šta su u to vrime ljudi puno ranije sazrijevali). Pretpostavljam da dijelu forumaša neće odgovarat njegovi "malosrpski" stavovi, a dodatno bi im moglo zasmetat šta ima "komunističku" prošlost iako je umra skoro 100 god prije uspostave tog sistema u SFRJ. Zanimljivo kako su mu oni zbog svojih stavova i pogleda odali priznanje tako šta su Jagodini 1945. prominili ime u Svetozarevo koje je vidim 1992. ponovo vraćeno na staro(jbt skroz sam zaboravia na to ime grada i sad saznajem da je to bilo po njemu).
Pa iako ne znam detaljno sve o njemu ovo malo šta sam pročita odaje dojam da se radi o političaru koji je gleda puno širu sliku od većine svojih suvrmenika i šta je još poraznije nasljednika. Toliko od mene zasad, a sad me zanima vaše mišljenje o njemu i želite li danas jednog ovakvog političara na čelu svoje države?
PS kako ti se život nekad naruga jer ko bi reka da ću imat pozitivno mišljenje o tvorcu izraza "Velika Srbija"