Mislio sam da je Pikaso pacer za slikarstvo ali on je ustvari samo bio lud

Meni je jednostavno to palo na pamet kad sam gledao neke njegove ranije radove. Ima jedan period gde mi se baš i sviđao. Kako je zalazio dublje u svoje ludilo tako mi se manje sviđao. Nisam znao da je ludilo sve dok nisam pogledao juče jer su se mnogi bunili da ga "neopravdano" prozivam.
Nije ludilo krivac nego drugačiji pravac, umetnik sazreva godinama baveći se umetnošću. Lično mi je dosadan realizam.

Da bi se nazvao umetnikom moraš da osmisliš lični pečat, a vanserijski - uradiš nešto potpuno novo i drugačije ,a smisleno i dobro.. Nije dovoljno da lepo crtaš, slikaš , vajaš . Nije to dovoljno.
Retko su cenjeni oni koji verno slikaju svet oko sebe. Nekada je možda bilo zanimljivo kada nije bilo fotografije, sada je više u domenu cirkuske predstave (tipa žena sa bradom, čovek sa tri noge).
Jedan je Rembrant.

Retko su cenjeni oni koji verno slikaju svet oko sebe. Nekada je možda bilo zanimljivo kada nije bilo fotografije, sada je više u domenu cirkuske predstave (tipa žena sa bradom, čovek sa tri noge).
Jedan je Rembrant.
Realizam nije cenjen jer je to početak i baza. Svi , ali bukvalno svi oni kojima to nije bio pravac mogu slikati takve slike u beskraj.

Pa ne budi toliko prost u mišljenju , on je Pikasu bio inspiracija a ne odraz u ogledalu.
Sezan se marginalno pominje u vezi kubizma.

Ovo je najbliže što bi moglo da se kaže kao inspiracija za kubizam

1731796618290.png

Paul Cézanne, Mont Sainte-Victoire Seen from the Bibemus Quarry, c.1897, Baltimore Museum of Art

" U svom delu je pre svega slikao pejzaže, portrete i mrtvu prirodu. Prirodu nije predstavljao verno već kroz igru svetlosti i senke dajući mnogo pažnje na strukturu slike. Pejzaže je pojednostavljavao na geometrijske oblike i upotrebljavao je neočekivane senke i zbog toga ga možemo smatrati prethodnikom kubizma. Njegovi likovi su bez pokreta i bez izraza i mimike. "
Pol Sezan.

" U svom delu je pre svega slikao pejzaže, portrete i mrtvu prirodu. Prirodu nije predstavljao verno već kroz igru svetlosti i senke dajući mnogo pažnje na strukturu slike. Pejzaže je pojednostavljavao na geometrijske oblike i upotrebljavao je neočekivane senke i zbog toga ga možemo smatrati prethodnikom kubizma. Njegovi likovi su bez pokreta i bez izraza i mimike. "
Pol Sezan.
Kilavo.

Ovo je maksimalno koliko je dobacio u "kubizam"

1731796874233.png

Dok je pravi kubizam recimo Žorž Brak

1731796915162.png

i naravno Pikaso

1731796985849.png

Mislim da ne vredi voditi sa tobom diskusiju. I kad je nešto belo ti kažeš da je crno.
To za Sezana se pominje kao "Neki smatraju", a kategorički se kaže da su osnivači kubizma ona dvojica što sam gore naveo.

Ti polaziš od derogativnog stava
Dekodiranje Pikasa by Sensei :cross:
koji zahteva da se "branim"

Back