"Mislim dakle postojim" rekao je čuveni filozof Dekart

Декартово "Мислим, дакле постојим." није тамо некаква психолошка занимација и разбибрига, већ се заправо ради о ономе што је створило идеалистичку филозофију која је кренула управо са њиме. Пре Декарта ткз. "реални спољашњи свет" био је неприкосновен. Свет је реалан и то је то. То је била реалност која се не доводи у питање. Међутим, Декарт се у једном од својих дела запитао ово:

Ви ми пак не бисте узели за зло ако бих вас питао да можда нисте подложни сну и да, док спавате, не можете мислити да ме видите, да се шетате у овоме врту, да вас сунце обасјава, укратко, да су све ствари, за које верујете да тренутно постоје, сасвим поуздане. Зар у комедијама нисте никад чули онај узвик чуђења: Да ли сам будан или спавам! Како можете бити сигурни да ваш живот није вечни сан и да све оно што мислите да сте помоћу чула научили није обмана сада као и кад спавате?

Декарт "Истраживање истине природним светлом ума"
Овај цитат је заправо тренутак рађања идеалистичке филозофије, јер питање да ли је свет реалан или не, од тада није давало мира филозофима, што је довело до појаве Лока, Барклија, Канта, Шопенхауера закључно са Бергсоном.
"Мислим, дакле постојим" проистекло је из тога а не из некакве онтолошке игре.
Друга је ствар што су данас људи заборавили идеализам, и све оно велико до чега је та филозофија довела. Па у Декартово "Мислим дакле постојим" гледају као у некакву психолошку загонетку, све уз нека лева тумачења, а не у оно што она јесте.

A dok spava i ne misli, da li postoji?

Kažu da je mozak noćOM aktivniji nego danjOM...😄

Mene u poslednje vreme muči pitanje kako izgledamo iz perspektive mrava?
Možda smo u njihovom svetu prirodna nepogoda koja izaziva zemljotrese (kad prodjemo pored mravinjaka), poplave (kad zalivamo cveće), gromove (kad se smejemo), munje (kad galamimo)...ako u njihovoj dimenziji ne postojim da li onda zaista postojim...:lol:

Šta je Dekart mislio i na koga, kada je rekao "Mislim dakle postojim"
Svi oni koji su se gore oglasili da nešto kažu na ovu temu, su lupetali. zato što bez znanja i razumevanja Zakona postojanja, ništa u nauci, filozofiji, svetskim religijama , ideologijama i politukama, ne može da ima značenje, ni vrednost Istine. Ništa neće pomoći ako nabraajamo i citiramo svetske naučne ili filozofske autoritete i citiramo šta su oni rekli na temu Dekarta i njegovog "Mislim ,dakle postpjim", jer ćemo i dalje da ostanemo neznalice. Prosto iz razloga što bez znanja i razumevanja Zakona postojanja, tj. bez znanja uslova koji se moraju ispuniti da bi nešto postojalo, nije moguće dati ispravan odgovor dgovor na pitanje, zašto postoji Nešto, a ne Ništa? Odnosno, koje uslove mora da ispuni ono koje je Ništa, kao što je, na primer, Kvantni vakuum, da bi mogao da se samopreobrazi i postane Nešto? A to je samo pod uslovom da raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i, pimoću kojih može da se napregne i pokrene i počne da se manifestuje ka mateijalno, oopažljivo, Nešto. I onda samome sebi kaže: "naprežem se, krećem se, opažam, osećam, pamtim, mislim i razumem svoje naprezanje i kretanje, dakle,postojim".

I kad se sve ovo uzme u obzir, ovo Dekartovo "Mislim, dakle, postojim", je i za nauku i filozofiju, jedno od najvažnijih otkrića, na koje ni naučnici, ni filozofi, do danas nisu obratili dužnu tažnju, bez čega e ne može rešiti tajma postojanja sveukupnog postojanja, odnosno, ne može se dati ispravan, argumentovan i logičan odgovor na pitanje "šta postoji"? Koji glasi da postoji samo Svest, koja sebe zove imenom "JA". Koja je istovremeno i subjekt koji vrši radnju dokazivanja postojanja sebe same, i objekt postojanja koji ona dokazuje. Sve uz pomoć svojih sedam sposobnosti i radnji.

Da bi se razumela važnost ovog Dekartivig otkrića, treba uzeti u ibzir svih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, koje Svest može da vrši i da pomoću svake od ovih radnji, u vreme kad ih vrši, može samoj sebi da dokaže da postoji. Imajući na umu da se čulno, tj. empirijski ne može dokazati da Svest postoji, zato jer nije materijalna, to se ova Dekartova meroda, zato što Svest nje materjalna, ne može smatrari merodom dokazivanja psojanja Svesti, već metodom samodokazivanja. Što i jeste glavni razlog što nauka, sa svojim čulnim metodama dokazivanja, još uvek nije uspela da odgovori ni na jedno osnovno egzistencijalno pitnje, koja glase, šta postoji, kako postoji to što postoji i zašto. Što i jeste glavni razlog što se nauka još uvek, u cilju da reši tajnu postojanja stvarnosti, još uvek bavi samo čulno i vančulno opažljivim fizičkim i psihičkim radnjama koje Svest vrši, a nikako i samom Svešću koja je jedina koja postoi i rasplaže sposobnostima sve moguće fizičke i psihičke radnje da vrši.

Jer onaj, ko se u ljudskom organizmu oglašava kada kaže "Mislim, dakle postojim", je upravo onaj ko je sposoban da vrši sve fizičke i psihičke radnje od kjih se ljudski organizam sastoji. Imajući na umu da se ljudski organizam i ne sastoji ni od čega drugog do samo od seda fizičkih i psihičkih radnji koje Svest vrši: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. Koje kad presatnu, čovek nestaje jao da ga nikad nije ni bilo. Što važi i za ceo Svemir, koji i nastaje i nestaje isto kao i ljudski organizam, kad Svest počne da vrši sve moguće fizičke i psihičke radnje ili prestane. S obtirom da se ni Svemir ne sastoji ni od čega drugog, već od istih takvih sedam fizičkih i psihčkih radnji, kao i ljudski organizam.

Evo ponovo citata transcendentalnog iskustva, tj. doživljaja samoga sebe kao Svesti u svom izvornom obliku, indijskog fizičara i jogija Maharišija, tvorca svetskog pokreta za transcendentalnu meditaciju. Ovaj Maharišujev doživljaj sebe samoga kao deliča Univerzalne svesti, je samo malo širi i sveobuhvatniji doživljaj od onog Dekartovog, kada je u budnom stanju rekao "Muslim, dakle postojim". Mahariši je rekao to isto, ali je njegov doživljaj sebe samoga kao Svesti bio mnogo temeljitiji i razumljiviji, Mahariši je o tome rekao sledeće:

"U osnovi sveta stoji ujedinjeno polje svih prirodnih zakona. To je nešto nematerijalno, vanvremensko, nemanifestovano, neaktivno. To je veliko ništa, koje je početak i uzrok svega. U njemu postoji sve, sve velike i male stvari, svi svetovi, svi oblici, svi odnosi, ali samo kao princip, kao ideja, kao latentna mogućnost. To je čista svest. I kad se deo te čiste svesti, makar i najsitnija njena čestica, izdvoji i stupi u aktivno stanje, kad postane dinamična, pretvara se u konkretnu stvar, u materiju, u biće, u svemir. To ništa ima potpunu svest o sebi, jer je čista svest. Ima ogromnu, beskonačnu moć samoorganizovanja, jer je kreativno, jer je ujedinjeno polje svih sposobnosti, svih mogućnosti. Njegova priroda je savršenstvo, sklad, harmonija, blaženstvo, i sve što nastaje iz toga zadržava tu osobinu, ostaje blaženstvo“

Ova Istina o postojanju Svesi kao jedine prirodne sile i pojave koja postoji i istina o njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, je Konačna i Večita Istina o postojanju sveujkupne stvarnosti. Koja naučno, tj. čulno, ni filozofski, tj logički, do dnas nije bila rešena, već samo vančulno, tj. transcendentno u sebi. Ovu Istnu o samoj sebui daje ljudima sam Svest i ne postoji drugi način da se sazna istina o postojanju sveukuone stavrnosti. Ova Istina ima svoj temelj u svakom ljudskom iskustvu i u logici koju svaki čovek, uz pomoć svojih sedam sposobnosti i radnji, može i da otkrije i ratume. Ova istina je vlasništvo svakog čoveka na svetu i nikakva institucija - ni naučna, ni filozofdka, ni verska ili plitička - nema pravo da je svojata i pomoću nje ljudma manipuliše.

Kažu da je mozak noćOM aktivniji nego danjOM...😄

Mene u poslednje vreme muči pitanje kako izgledamo iz perspektive mrava?
Možda smo u njihovom svetu prirodna nepogoda koja izaziva zemljotrese (kad prodjemo pored mravinjaka), poplave (kad zalivamo cveće), gromove (kad se smejemo), munje (kad galamimo)...ako u njihovoj dimenziji ne postojim da li onda zaista postojim...:lol:
da, mozak misli sam za sebe ponekad noću, bez naše volje, svijesti, što znači da mi dijelimo s nekim nas.. :]

blago tebi kad te mravi muče.. mislim u smislu da ti ne ulaze u kuću, nadam se.. :]]

Da, vrlo zanimljivo. Znači ležim slušam Baha i ne postojim, jer ne mislim. Znači i malo mislim više osećam, malo postojim, malo ne postojim.
Kada samo osećam ich ne postojim....Kada se molim bogu takodje ne postojim jer ne mislim, a kada meditiram onda me niko i ne vidi....
Da li je bitno šta mislim ?
Poenta je u tome da ti, ma šta da radiš, ma koju fizičku ili prihičku radnju da vršiš, ti pomoću nje dokazuješ sebi da kao Svest postojiš. Dokazuješ tako što pomoću bilo koje od fizičkih ili psihičkih radnji dovodiš sebe u stanje svesnosti, jer dugačije ne možeš znati da postojiš-

Zato definicija Svesti i glasi da je Sest ono koje je sposobno da sebe dovede u stanje svesnosti. To je moguće samo ako Svest raspolaže sa seam fizičkih i psihčkih sposobnosti. Psihičke sposobnosti i radnje opažanja, osećanja, pamćenja, mićljenja i razumevanja su joj potrebne da bi mogla da stekne ideju, znanje, tj. informaciju o sebi i pomoću nje dovede sebe i stanje svesnosti. A s obzirom da Svest nije materijalna, fizičke sposobnosti naprezanja i kretanja su joj potrebne da pomoću njih može da poprimi fizička svojstva sile i mase i tako postane predmetom svoje svesnosti, tj, predmetom svog opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

Sve ovo nam govori da Svest ne može da postane predmetom čulnog i naučnog dokazivanja, već samo predmetom samodokazivanja. Čak i kad se napregbe i pokrene i postane materijalna, jer kad je čulno opžamo u napregnutom i pokretnom stanju, opažamo samo njenu objektivnu, fizičku spoljašnjost, a ne i i njenu subjektivnu i suštinsku i svesnu unutrašnjost, koja je poznata samo njoj samoj i nikome drugom. Zbog čeha upravo meroda samodokazivanje je jedina validna metoda kada je u pitanju dokazivanje postojanja Svesti. Koju je prvi otkrio i saopštio upravo Dekart.

stanja, koje ona može da spoznaje postane ih svesna samo u sebi u vidu prihičkih radnji i procesa. Pomoću kojih osveštava sebe i tako samoj sebi dokazuje postojanje sebe.

kako te nemrzi više ljubiša aMan brate rodjeni :dash: na svakoj,ali svakcijatoj,temi jedno te isto nonstop,kao da kopi pejstuješ te gluposti,kako ti nedosadi i kad će konačno? :rida: slobodno može da se posmatra kao spam at this point (jer nema nikakve veze sa temom)i nzm što ga nebrišu moderatori i nebanuju te
Ono što ja stalno ponavljam na ovom forumu fillozofije, je jedino koje na ovom forumu može da se smatra, ujedno i naukom i filozofijom, dok je sve drugo spam. Kao i ovaj tvoj post koji nikakve veze nema, ni sa naukom, ni filozofijom.

Svi moji postovi su neoborivi, jer su argumentovani i logički utr,rljrni, a to što ovaj frum posećuju i oni koji nikakve veze nemaju ni sa naukom, ni filozovijom, poput tebe, ništa ne znači kad ocenjjuu moju nauku i filozofiji. Jer da takvi zaista imaju pojma i o bilo čemu, oni ne bi samo rekli da je moja filozofija "spam", već bi tu svoju tvrdnju i dokazali svojim poznavanjem nauke, filozovije i umećem svog ispravnog logičkog razmišljanja. Bez toha, tvoja negativna ocema moje dilozofije, bez ikakvog argumenta i pokrića, nije pokazatelj mog neznanja i moje šupjjoglavosti, već tvoje.

Sve dik dok ne shvatiš da filozofija nije samo reći da su nečiji stavovi "spam", već obavezno to i dokazati i suprostavljanjem svojih stavova i logike, za koje misliš da nisu spam. Što u tvom slučaju ne bi bilo moguće, jer sam siguran da tvoje znanje i poiimanje stvarnosti, nije iznad nivoa znanja i poimanja jdnog malog Đikice, Perice ili Mujice.

nediram samo smara užasno a i krši pravila sa spamovima itd pa mi nije jasno koja je tačno njegova svrha ovde
Optuživati nekoga bez dokaza je krivično delo. U tvom slučaju, bez dokaza da je moja filozofija "spam", uz pomoć svoje filozofije za kuji misliš da nije spam.

Naravno, jasno mi je da od srama ti tvoju nauku i filozofiju nikada i nećeš izneti na ovom forumu, zato što znaš da je i nemaš. Imaš samo neku svpju glupu veru, a to za ovaj forim nije. Koju moja filozofija i nauka iz temelja ruši i to je ono što tebe svrbi. Kao i sve druge koji bez dokaza tvrde da je moja filozofija spam.

Poslednja izmena:
''proof is in the pudding'' što bi rekli njemci

dokaz su sam po sebi tvoji postovi,netreba ništa više,kuš većeg ''dokaza''

nisam reko da je tvoja filozofija spam već tvoje ponašanje na ovom podforumu tj tvoji postovi,i to je činjenica, da je spam, jer BUKVALNO NEPREKIDNO na BUKVALNO SVAKOJ temi u BUKVALNO SVAKOJ PORUCI pišeš JEDNO TE ISTO i ponavljaš kao papagaj,i kada tema nema DODIRNE tačke sa ''tvojom'' ''filozofijom'',dakle to je definicija spama a možda i trolovanja mada mislim da vrv nisi trol jer deluješ da si ozbiljan oko toga a trolovi nisu ozbiljni oko ničeg no samo pišu da bi nervirali ljude

ali si definitivno objektivno spamer

daj bar nešto novo bar povremeno

BUKVALNO NEPREKIDNO na BUKVALNO SVAKOJ temi u BUKVALNO SVAKOJ PORUCI pišeš JEDNO TE ISTO
Da li si nekada čuo da mnogi stoje na stanovištu da je Istina samo jedna? E vidiš, ta jedna i jedina istina je zakon postojanja. Obori je ako možeš. I kad bih o bilo čemu drugom i drugačijem pisao i govorio, to ne bi bila Istina već laž. A ja nisam lažov. Svi vi koji tu jednu i jedinu istinu ne znate i sve drugo što mislite da je istina, to su belosvetske laži, a vi koji te laži smatrate istinama ste obični lažovo i uništitelji sveta.
i ponavljaš kao papagaj,i kada tema nema DODIRNE tačke sa ''tvojom'' ''filozofijom'',
Upravo si izgovorio jednu veliku laž. Naime, kada je reč o jednoj i jedinioj istini, to podrazummeva da ne postoji niti i jedno pitanje koje bilo ko može da postav kao temu za razgovori, a da se odgovor ne može naći unutar te jedne i jedine istne. Jer ona u sebi sadrži sve odgovore na sva egzistencijalna pitanja, koji su uvek recept za rešavanje svih svetskih problema. To i jeste razlog što se ja, kako ti veliš, u svakoj temi ponavljam.

Nego, ti i dalje ćutiš i ne iznosiš svoju istini i ne pokušavaš njome da oboriš moju istinu. Kriješ je kao zmija noge. I treba, jer to zasigurno i nije istina,već laž, jer ne mogu postojati dve istine, već samo jedna. Koju bih ti i onako lako oborio sa mojojm istinom.
daj bar nešto novo bar povremeno
Kad baš insistiraš, ovo što ću ti rwći je novo - ne sheri!

Verujem da ovo, nećeš shvatiti jao spam ili uvredu, jer upravo si to sam tražio da ti kažem.

i da..nzm kako te ovo nije niko pito dosad,ako nije,šta se desilo sa ljubom1? jesi njega uklonio pa preuzeo njegovo mesto i postao ljubo2 ili o čemu se tu tačno radi ljubomire? :think: nisi valjda klon ili robot :rtfm:
Zar sam nisi mogao da skontaš u čemu je stvar, već i u tome pokušavaš da pronađeš neku moju manu i da me nagrdiš. Misleći, kada obezvrediš mene i staviš me na lomaču, da ćeš tako da obezvrediš i moju filozofiju, a istovremeno odbraniš svoju lažnu veru. Stare, ofucane, inkvizitorske metode.

E vidiš, stvar je vrlo jednostavna i u tome je da ja nikada ne želim da krijem svoje ime - Ljubo. Pa nekada, kad se registrujem na neki forum i napišem ime - Ljubo, desi se da je neko već pre mene registrovan pod istim imenom, pa meni ne ostaje drugo već da pored svog imena Ljubo stavim broj "2", da ne bi bilo isto.

Ovo što si me naterao da ti objašnjavam, dokaz je koliko su tvoji postovi i tvoja filozofoja bezvredan spam, koji nikakve veze sa temom nema.

Hajde, smisli nešto bolje! I obavezno to ilustruj sa nekoliko smajlića da bude ubedljivije. Bajni filozofe!

Poslednja izmena:
Ljubo...preteruješ..
Stvarno sam kao moderator foruma filozofija bila uvidjavna prema tebi ali dosta je bilo..
Odgovaraj na zadatu temu ukoliko umeš a ono što znaš ako misliš da sve znaš (a to sto misliš da sve znaš je gordost tj. jedan od smrtnih grehova) ostavi za sebe...sve što si imao i znao o zakonu postojanja već si rekao i ljudi su pokušavali da pričaju argumentovano sa tobom bezuspešno a jedini tvoj argument je da su svi koji ne misle kao ti neznalice..
Dakle, nema više tolerancije sa moje strane...

OK, Barbara, slobidan sam razumeti ovo tvoje upozorenje - jer mi se to desilo i na hrvatskom i bosanskom forumu filozofije - kao nepoželjnost promovisanja Istine o postojanju materije života i Svemira na ovom torumu. Sve radi zaštite ustaljenih naučnih, filozofskih, religijskih i ideološko - političkih verovanja u zabluda, koje još uvek na štetu sveta vladaju svetom. i trudići se da ubuduće smanjim ili potpuno prekinem moje dalje učestvovanje u diskusijama na ovom forumu.

Šta je Dekart mislio i na koga, kada je rekao "Mislim dakle postojim"
Мислио је на себе, ко и сваки егоцентрик кад просипа нејасну мудрост...

Шта је мислио под тим, до да његово квазинаучно слободоумље, па макар и идијотско, чини њега мислиоцем, што је наравно виц...

Мислио је на себе, ко и сваки егоцентрик кад просипа нејасну мудрост...

Шта је мислио под тим, до да његово квазинаучно слободоумље, па макар и идијотско, чини њега мислиоцем, што је наравно виц...
тако је брате србине!
шта зна декарат о било чему,незна де је лево ТУПАН и жута багра :rtfm:
а чујем да је бијо и масон и ламинат и рептилијанац уааа

Back