- Poruka
- 360.891
Šta je Dekart mislio i na koga, kada je rekao "Mislim dakle postojim"
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Овај цитат је заправо тренутак рађања идеалистичке филозофије, јер питање да ли је свет реалан или не, од тада није давало мира филозофима, што је довело до појаве Лока, Барклија, Канта, Шопенхауера закључно са Бергсоном.Ви ми пак не бисте узели за зло ако бих вас питао да можда нисте подложни сну и да, док спавате, не можете мислити да ме видите, да се шетате у овоме врту, да вас сунце обасјава, укратко, да су све ствари, за које верујете да тренутно постоје, сасвим поуздане. Зар у комедијама нисте никад чули онај узвик чуђења: Да ли сам будан или спавам! Како можете бити сигурни да ваш живот није вечни сан и да све оно што мислите да сте помоћу чула научили није обмана сада као и кад спавате?
Декарт "Истраживање истине природним светлом ума"
A dok spava i ne misli, da li postoji?"Mislim dakle postojim" je nepobitni aksiom tj. jedina neosporiva cinjenica u filozofiji...
Dekart je negde izjednacavao misao sa sumnjom..razmisljati tj. sumnjati je po njemu isto...
A dok spava i ne misli, da li postoji?
Svi oni koji su se gore oglasili da nešto kažu na ovu temu, su lupetali. zato što bez znanja i razumevanja Zakona postojanja, ništa u nauci, filozofiji, svetskim religijama , ideologijama i politukama, ne može da ima značenje, ni vrednost Istine. Ništa neće pomoći ako nabraajamo i citiramo svetske naučne ili filozofske autoritete i citiramo šta su oni rekli na temu Dekarta i njegovog "Mislim ,dakle postpjim", jer ćemo i dalje da ostanemo neznalice. Prosto iz razloga što bez znanja i razumevanja Zakona postojanja, tj. bez znanja uslova koji se moraju ispuniti da bi nešto postojalo, nije moguće dati ispravan odgovor dgovor na pitanje, zašto postoji Nešto, a ne Ništa? Odnosno, koje uslove mora da ispuni ono koje je Ništa, kao što je, na primer, Kvantni vakuum, da bi mogao da se samopreobrazi i postane Nešto? A to je samo pod uslovom da raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i, pimoću kojih može da se napregne i pokrene i počne da se manifestuje ka mateijalno, oopažljivo, Nešto. I onda samome sebi kaže: "naprežem se, krećem se, opažam, osećam, pamtim, mislim i razumem svoje naprezanje i kretanje, dakle,postojim".Šta je Dekart mislio i na koga, kada je rekao "Mislim dakle postojim"
da, mozak misli sam za sebe ponekad noću, bez naše volje, svijesti, što znači da mi dijelimo s nekim nas.. :]Kažu da je mozak noćOM aktivniji nego danjOM...
Mene u poslednje vreme muči pitanje kako izgledamo iz perspektive mrava?
Možda smo u njihovom svetu prirodna nepogoda koja izaziva zemljotrese (kad prodjemo pored mravinjaka), poplave (kad zalivamo cveće), gromove (kad se smejemo), munje (kad galamimo)...ako u njihovoj dimenziji ne postojim da li onda zaista postojim...
Poenta je u tome da ti, ma šta da radiš, ma koju fizičku ili prihičku radnju da vršiš, ti pomoću nje dokazuješ sebi da kao Svest postojiš. Dokazuješ tako što pomoću bilo koje od fizičkih ili psihičkih radnji dovodiš sebe u stanje svesnosti, jer dugačije ne možeš znati da postojiš-Da, vrlo zanimljivo. Znači ležim slušam Baha i ne postojim, jer ne mislim. Znači i malo mislim više osećam, malo postojim, malo ne postojim.
Kada samo osećam ich ne postojim....Kada se molim bogu takodje ne postojim jer ne mislim, a kada meditiram onda me niko i ne vidi....
Da li je bitno šta mislim ?
Ono što ja stalno ponavljam na ovom forumu fillozofije, je jedino koje na ovom forumu može da se smatra, ujedno i naukom i filozofijom, dok je sve drugo spam. Kao i ovaj tvoj post koji nikakve veze nema, ni sa naukom, ni filozofijom.kako te nemrzi više ljubiša aMan brate rodjeni na svakoj,ali svakcijatoj,temi jedno te isto nonstop,kao da kopi pejstuješ te gluposti,kako ti nedosadi i kad će konačno? slobodno može da se posmatra kao spam at this point (jer nema nikakve veze sa temom)i nzm što ga nebrišu moderatori i nebanuju te
Optuživati nekoga bez dokaza je krivično delo. U tvom slučaju, bez dokaza da je moja filozofija "spam", uz pomoć svoje filozofije za kuji misliš da nije spam.nediram samo smara užasno a i krši pravila sa spamovima itd pa mi nije jasno koja je tačno njegova svrha ovde
Da li si nekada čuo da mnogi stoje na stanovištu da je Istina samo jedna? E vidiš, ta jedna i jedina istina je zakon postojanja. Obori je ako možeš. I kad bih o bilo čemu drugom i drugačijem pisao i govorio, to ne bi bila Istina već laž. A ja nisam lažov. Svi vi koji tu jednu i jedinu istinu ne znate i sve drugo što mislite da je istina, to su belosvetske laži, a vi koji te laži smatrate istinama ste obični lažovo i uništitelji sveta.BUKVALNO NEPREKIDNO na BUKVALNO SVAKOJ temi u BUKVALNO SVAKOJ PORUCI pišeš JEDNO TE ISTO
Upravo si izgovorio jednu veliku laž. Naime, kada je reč o jednoj i jedinioj istini, to podrazummeva da ne postoji niti i jedno pitanje koje bilo ko može da postav kao temu za razgovori, a da se odgovor ne može naći unutar te jedne i jedine istne. Jer ona u sebi sadrži sve odgovore na sva egzistencijalna pitanja, koji su uvek recept za rešavanje svih svetskih problema. To i jeste razlog što se ja, kako ti veliš, u svakoj temi ponavljam.i ponavljaš kao papagaj,i kada tema nema DODIRNE tačke sa ''tvojom'' ''filozofijom'',
Kad baš insistiraš, ovo što ću ti rwći je novo - ne sheri!daj bar nešto novo bar povremeno
Zar sam nisi mogao da skontaš u čemu je stvar, već i u tome pokušavaš da pronađeš neku moju manu i da me nagrdiš. Misleći, kada obezvrediš mene i staviš me na lomaču, da ćeš tako da obezvrediš i moju filozofiju, a istovremeno odbraniš svoju lažnu veru. Stare, ofucane, inkvizitorske metode.i da..nzm kako te ovo nije niko pito dosad,ako nije,šta se desilo sa ljubom1? jesi njega uklonio pa preuzeo njegovo mesto i postao ljubo2 ili o čemu se tu tačno radi ljubomire? nisi valjda klon ili robot
Мислио је на себе, ко и сваки егоцентрик кад просипа нејасну мудрост...Šta je Dekart mislio i na koga, kada je rekao "Mislim dakle postojim"
тако је брате србине!Мислио је на себе, ко и сваки егоцентрик кад просипа нејасну мудрост...
Шта је мислио под тим, до да његово квазинаучно слободоумље, па макар и идијотско, чини њега мислиоцем, што је наравно виц...