MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Skromni ljudi stidljivo plaču, znaju meru i u plakanju.
Mali ljudi ne plaču, već cmizdre, oni nemaju ni pravih muka, ni pravih suza.
Lako plaču samo zaboravni.
Ima onih koji nikada ne plaču, koji čuvaju suze za svaki slučaj.
Malo je života za mnogo plakanja,
mnogo je plakanja za malo života..
Duško Radović

„Trcati,

hodati,

ići.

Samo ne stajati.

Stajati, znaci videti se,

uci u sebe,

videti nemoc i

ništa.

Ko može da trci,

neka bezi od sebe.

Sa sobom je najteze,

Bića su vlasnici svojih dela, naslednici svojih dela; bića nastaju u
skladu sa svojim delima, ograničena su svojim delima, sopstvena dela
su im utočiste. Samo nas naša dela razdvajaju na niske i plemenite.

Buda
Ćulakammavibhanga sutta

:)

Zene mnogo puta...

Zene mnogo puta same sebe dovode u polozaj jos nizi od onoga u kojem se zene opste nalaze,a koji je,neka mi bude dopusteno da sudim nepristojno, i onako vec nizak, one se kazem,same dovode u polozaj nizi od opsteg polozaja zene i pripremaju svoje jos vece ponizenje dopustajuci unapred muskarcima da ih vredjaju, mada moram priznati, nikako ne vidim razloga da bi to zenama bilo potrebno.
Nema nikakve sumnje da zene ne mogu nicim toliko lako podici svoj ugled u ocima muskarca
koliko odlucnoscu da budu nepopustiljive i da svojim udvaracima daju na znanje kako ne dopustaju
da ih obesceljuju i kako se nimalo ne plase da kaze ne.
Ja sam medjutim, daleko od toga, da bih uzela kao dokazano da je broj zena tako velik,
a broj muskaraca tako malen. Ali,ako zele da kazem istinu,
reci cu im da je nepovoljan broj zena strahovito sramota za muskarce,
samo za njih i ni za koga drugog; naime pokvarenost naseg vremena
i razuzdanost ljudi takvi su da je jednom recju,
dosta malen broj muskaraca s kojim bi se cestita zena mogla upustiti.
Nijedan razborit covek nece manje ceniti neku zenu zato sto se predala pri prvom nasrtanju, naprotiv morao bi je smatrati za najtraljavije stvorenje kad bi dopustila drugacije, onako kao sto zene danas obicno postupaju.

„Moll Flanders“ ~ Daniel Defo

"U danasnje doba se
pet puta vise investira u medikamente za musku potenciju i silikone za zene nego za lecenje Alzhajmerove bolesti.
Tako cemo za par godina imati stare babe sa ogromnim sisama i stare dede s tvrdim penisom, ali se niti jedan od
njih nece setiti za sto je to dobro i cemu sluzi."

Citat godine-nosioca Nobelove nagrade za medicinu Drauzio Varella, brazilskog onkologa

Ne znam odakle je našla u meni sve te divne osobine o kojima nisam ni sanjao ,
niti sam želio da ih imam. Ali, zašto bih kvario njenu naivnu sliku? Zašto joj ne bih izgledao kako me ona vidi?
Biću njen ponos i zaštita , ovakav nikakav , podržaću njenu vjeru u mene , jer joj je potrebna. Izgleda da zaista
sanjamo život. Ali, gle čuda , i sam sam povjerovao u njene riječi.. Ne rekavši joj ništa , ni koliko su njene riječi
ljekovite , ni koliko me ohrabrila svojim povjerenjem bez razloga , zagrlio sam je nježno , kao nekad , bez strepnje
i ustručavanja , potpuno opran , oslobodjen , hrabro vedar.Znao sam ma koliko bio ljut, da mi nista ne može zmeniti
nju , ovakvu kakva je , uskogrudu u svojoj ljubavi netrpeljivu prema svemu sto bi joj moglo uzeti ma i delić mene , njene
svojine. I ubrzo sam se iz tobožnje želje za slobodom , vraćao u čvrstu tvrdjavu njene ljubavi , kao smireni bjegunac koji
nije ni odmicao dalje od njene kapije. Dobar je čovjek i lijepa žena , ali ono što je samo za mene to sam sam stvorio.
Čak i da je imala velikih mana, ja ih ne bih znao. Potrebna mi je savršena i ne mogu dopustiti da to ne bude.
U početku ljubav, u životu mržnja , na kraju sećanje....Ljubav je ipak jača od svega !...

Meša Selimović

Postoji samo jedna nesreća: izgubiti dobro mišljenje o samom sebi.
Ne dopadati se više samom sebi, to je prava nesreća.
Sve je ostalo tek igra i obogaćivanje života, u svakoj drugoj patnji
čovek može biti zadovoljan samim sobom, može se sam sebi i te kako sviđati.
Tek kada se raziđeš sa samim sobom, kada te u patnji peče savest,
tek kada se boriš sa svojom taštinom, postaješ jadna i žalosna figura...

Thomas Mann

Rabin Harold Kushner gledao je djecu, koja su na obali zidala kulu iz pijeska.
Kada su upravo završili zamišljenu kulu, za koju su potrošili puno vremena i strpljenja, došao je val i izravnao kulu sa zemljom. Rabin je očekivao suze i bijes.
Djeca su sjela, primila se za ruke i počela se smijati.
Malo zatim, započela su graditi novu kulu.
Rekao je: "Spoznao sam, da su me naučila veoma važnu lekciju.
Sve stvari u našem životu, koje stvaramo dugo vremena i s mnogo energije,
stvorene su u pijesku. Trajni su samo naši odnosi s ljudima.
Prije ili kasnije doći će val i odnijeti ono, što smo sagradili s tolikim trudom.
Kada se to dogodi moći će se smijati samo oni, koji će se imati s kime držati za ruke!!"

:klap:

Nešto nije u redu sa mnom i sa svijetom, ili je u redu sa mnom i sa svijetom, ali ne možemo vezu da uspostavimo nikakvu.
Da li je iko uspostavlja, ili ljudi lažu, pretvarajući se da nema raskida, ili im je svejedno, a održavaju samo privid.
Da li je moguća ikakva veza izmedju čovjeka i svijeta osim moranja? Ja ne biram ono što imam. Ne biram, ustvari,
ništa, ni rađanje, ni porodicu, ni ime, ni grad, ni kraj, ni narod, sve mi je nametnuto. Još je čudnije što moranje pretvaram u ljubav.
jer, nešto mora biti moje, zato što je sve tuđe, i prisvajam ulicu, grad, kraj, nebo koje gledam nad sobom od djetinjstva. Zbog straha
od praznine, od svijeta bez mene. Ja ga otimam, ja mu se namećem, a mojoj ulici je svejedno, i nebu nad mnom je svejedno, ali neću
da znam za to svejedno, dajem im svoje osećanje, udahnjujem im svoju ljubav, da mi je vrate. Ljudima ne mogu udahnuti svoju ljubav
i oni ne mogu da mi je vrate. Gledaju me hladno, sumnjičavo odmijeravaju opasnost koja im od mene prijeti, i zatvoreni svakako, zatvaraju
se još više, na prvu neočekivanu riječ, na prvi nenaviknuti pokret, ili odmah napadaju, braneći se, jer više vole da ubiju nego da strahuju.
Napad je odbrana koja naredjuje opreznost, i tako nema lijeka surovosti, jer nema lijeka ljudskoj nesigurnosti....

Meša Selimović

NEDIRAJRAKA-1.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back