Miroslava lajčaka nezavisne novine izabrale za ličnost 2007 godine!

[[Darko_91]] *

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.795
Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak izabran je za ličnost 2007. godine, prema izboru 'Nezavisnih novina'.

Lajčak je u Banjaluci, nakon svečane dodele nagrade u hotelu 'Palas', rekao novinarima da to priznanje ima posebno mesto u njegovom radu i predstavlja ohrabrenje za sve napore koje on čini u BiH.

On je rekao da je stvorena atmosfera u kojoj su političari u Bosni i Hercegovini shvatili da je mnogo bolje probleme rešavati dogovorom i izrazio nadu da će se nastaviti rad u pozitivnim okolnostima.

lajcak-miroslav31.jpg


Hvala vam nezavisne novine! baš ste zlatni!
 
sto je na kraju "ostalo" od Lajcakovih mjera? dali je revidirao svoje stavove ili pronasao kompromis sa Srbima? nisam pratila pa neznam...
Na kraju je ono svoje dodatno tumačenje Lajčak morao da unese kao sastavni dio zakona što je ustvari cijelo vtijeme i izbjegavao!!!

Kraj krize
Mirza Čubro
30.11.2007 20:30

SARAJEVO - Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH jučer su usvojili izmjene poslovnika o radu, nakon što su se o ovim poslovnicima usaglasili kolegiji oba parlamentarna doma.

Poslovnicima je precizirano da je za usvajanje zakona "potrebna većina prisutnih i koji glasaju". Kako je potvrdio Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, usaglašavanjem izmjena poslovnika otklonjena je i posljednja prepreka za parafiranje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa EU.

"Usaglasili smo izmjene poslovnika koje su u skladu s Ustavom i koje omogućavaju efikasniji rad parlamenta. Pokazali smo da su političari u BiH sposobni da se dogovore između sebe, ali i s međunarodnom zajednicom. Ovo ne znači samo dogovor o poslovnicima, nego i znači parafiranje sporazuma s EU", kazao je Živković.

Sulejman Tihić, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, smatra kako usaglašeni poslovnik u potpunosti odražava duh prijedloga visokog predstavnika koji omogućava efikasniji, funkcionalniji i brži rad parlamenta.

"Postigli smo kompromisno rješenje, koje će onemogućiti bilo kakav vid blokade. Mislim da će nam ovaj dogovor pomoći da riješimo i druga otvorena pitanja, poput Vijeća ministara BiH i parafiranja sporazuma s EU", rekao je Tihić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Mladen Ivanić kazao je da je najznačajnija odredba novog poslovnika činjenica da niti jedan zakon ne može biti usvojen bez predstavnika RS.

"Dobili smo poslovnik koji garantuje da se odluke ne mogu donositi bez volje predstavnika iz RS", istakao je Ivanić, dok je Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, istakao kako je usaglašenim poslovnikom ukinuta mogućnost blokade rada državnog parlamenta.

"Jako značajna promjena u odnosu na dosadašnju praksu jeste kvorum u Predstavničkom domu. Do sada je za kvorum trebala po jedna trećina iz svakog entiteta, ali od danas je dovoljna prosta većina, odnosno 22 poslanika", rekao je Belkić.

Martin Raguž, poslanik HDZ-a 1990, naglasio je da su vladajuće stranke pokazale odgovornost i želju da zemlju izvuku iz krize.

Opozicione stranke u Predstavničkom domu, predvođene SDP-om, čestitale su vladajućoj koaliciji na usaglašenom poslovniku, naglasivši da je RS za prihvatanje ovog poslovnika dobila policiju do usvajanja novog ustava.

"Ovo je velika pobjeda onih koji su zaustavli pokušaj od prije desetak dana da se dozvoli blokada državnih institucija. Čestitam strankama koje su razgovorima došle do mjera koje je želio nametnuti visoki predstavnik. Mislim da su predstavnici RS prihvatanjem ovog prijedloga dobili policiju RS do novog ustava", rekao je Zlatko Lagumdžija, poslanik SDP-a.

Protiv usvajanja izmjena i dopuna Poslovnika o radu Predstavničkog doma bili su poslanici iz Srpske demokratske stranke, koji iz principijelnih razloga ne glasaju za odluke koje se donose po hitnom postupku.

Poslanici SDS-a su naveli da se ovim izmjenama omogućava preglasavanje u Predstavničkom domu.

Prema nezvaničnim informacijama, evropski komesar za proširenje Oli Ren već narednog utorka će doputovati u Sarajevo gdje će s predstavnicima BiH parafirati Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

Odredbe poslovnika
Usvojenim izmjenama i dopunama sve odluke u Predstavničkom i Domu naroda biće donošene većinom glasova prisutnih poslanika ili delegata koji glasaju.

Pri usvajanju odluka u oba doma maksimalno će se nastojati da većina glasova prisutnih uključuje najmanje jednu trećinu glasova delegata poslanika sa teritorije svakog entiteta.

Ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili poslanika iz svakog entiteta, predsjedavajući doma i njegovi zamjenici sastaće se kao komisija i pokušati da obezbijede saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja.

U slučaju da predsjedavajući i njegovi zamjenici ne postignu saglasnost, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, pri čemu glasovi protiv ne smiju da sadrže dvije trećine ili više glasova delegata, odnosno poslanika iz svakog entiteta.

Kada Kolegijum Predstavničkog doma postigne saglasnost smatra se da je odluka u ovom domu usvojena, o čemu se obavještavaju poslanici.

Izmjenama i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma kvorum za sjednicu čini većina svih poslanika izabranih u ovom domu, odnosno kvorum čine 22 od ukupno 42 poslanika.

Kvorum Kolegijuma Predstavničkog doma od sada će činiti dva člana, a odluke će biti donošene konsenzusom prisutnih članova.

U slučaju spriječenosti predsjedavajućeg Predstavničkog doma i u slučaju da on odbije da sazove sjednicu Kolegijuma, jedan od članova Kolegijuma može sazvati sjednicu ovog tijela.

Lajčak: Danas dobar dan za BiH
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak nakon jučerašnje sjednice kolegija potvrdio je da je dogovor o poslovnicima usklađen s njegovim preporukama.

"Usaglašeno rješenje usklađeno je s mojim zahtjevima. Također, usaglašen je s Ustavom i predstavlja veoma dobar signal Evropi iz Sarajeva. Mislim da je danas dobar dan za BiH i da će EU veoma brzo nagraditi napore za postizanje dogovora", poručio je Lajčak.

Kod onoga "najmanje jedna trećina glasova predstavnika iz jednog entiteta" treba navesti da RS po Ustavu predstavlja 14 poslanika od kojih je prema zadnjim izborima izabrano 12 Srba i 2 Bošnjka!!! I ta dva mjesta Bošnjacima su pripala ne direktno već kompenzacijom glasova uglavnom srpskih stranaka koje su isto bile ispod izbornog prafa (3%)!!! Svih ostalih 12 poslanika srpske nacionalnosti prošli su direktnim izbornim rezultatima!!! Dakle sve je isto kao i prije Lajčakovih mjera samo je malo drugačije preformulisano!!! Promjene unesene u Lajčakovu odluku u potpunosti su odbranile ustavno pravo RS na entitetsko glasanje!!! Lajčak se kurvanjski izvukao iz g.vana u koja je sam uletio, a evropske barabe su ekspresno doletjele da već u samom Sarajevu, brže bolje parafiraju Sporazum o pridruživanju EU!!! Sve po medijima "SVANULO NAM BOLJE SUTRA", a mi svi po Bosni se samo gledali i slijegali ramenima u fazonu "ko koga ovdje zajebava ???" ili "u čemu je fora???" Ovo je bilo za veljaje od smijeha!!! Jedan dan ambasador SAD lupeta o nekakvoj intervenciji SAD (zalutao lik a ne zna kud), a sutradan "Bosna" fantastično napreduje ka NATO i EU integracijama"!!!
Po čemu se sad razlikujemo u odnosu na prije dva mjeseca, ni jedan stručnjak za ustavnu materiju nije u stanju da objasni!!! Sve ostalo isto, a ovi juče razočarani, preko noći se oduševili!!!

:confused::confused::confused::confused::confused::confused:
 
Ma grješiš!!! On ne čačka "opet"! On čačka stalno!!! Šupak od karaktera u kontinuitetu!!!

tačno, bivše komšije ga ne pozdravljaju, uzeo repu od Amerikanaca, napravio štampariju, ranije su Nezavisne bile krš i slabo su se prodavale, malo se popravio kvalitet (dodaci o tehnici, automobilizmu i sl.) i sad se dosta čitaju u BL
 

Back
Top