Miroslav Ćosović, Teslino Crnogorstvo i „dukljanomontenegrinska” pseudoistoriografija

AJLlDp1svEl0r-BVV1voxLQxOFCs1X6w6-72XvUL-A=s900-mo-c-c0xffffffff-rj-k-no

Ljubi ga majka. Garantovano slikano idiotom.

- - - - - - - - - -

P. S. Predaje na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, posebnoj visoko-obrazovnoj instituticiji koja je izvan državnog Univerziteta Crne Gore, vladinom odlukom (pretpostavljam da je jedan od jedinstvenih takvih skučajeva na svetu).

Zato što još uvek na tom državnom Univerzitetu predaju učeni ljudi koji se bave srpskim jezikom i srpskom književnošću. Tamo - za sada - nema katedre za crnogorski jezik.

I pazi ti onda kakva je to teška intelektualna, društvena i moralna dekadencija kada jedan profesor na fakultetu kaže za televiziju ovo...

I to po crnogiorskim prilikama, istaknuti profesor društvenih nauka dr.Kilibarda.Kad bi neki njegov pandan u Srbiji ,pandan u smislu ugleda i profesorke titule ili zvanja,preporučio neku knjigu od Deretića ili Jarčevića,bio bi s razlogom ismejan ali u Crnoj Gori se to Kilibardi neće dogoditi.

- - - - - - - - - -

Не видим у чему је проблем - као Црногорац тј. Србин. Личанин тј. Србин.

Zato što ti inače slabije kapiraš:mrgreen:

Mislim da je Kuč.

Kuči se gotovo 99% smatraju za Srbe, mada sve je moguće. Dok Ozrinići za koje je faktički potvrdjeno i naučno da su Srbi, i imali su jaku ličnost sa srpskim karakterom u vidi serdar Janka,eto vise neće da budu Srbi.

Inače, ovo što je Ćosović izjavio je veća degradacija za same Crnogorce nego što bi im bilo ko sa strane uradio.

Дружили су се прије неки дан Ћосовић и Килибарда, пала је гарант још нека идеја за "књигу".

Ja tu vidim samo Kilibardu, iza onog raspopa?

P. S. Mislim da je ovo jedinstveni paradoks u svetu...nacionalistički poklič na stranom jeziku. :lol: Meni su crnogorski nacionalisti najsmešniji od svih sa područja eks Ju. Makedonski bi bili tu negde s njima zbog novoromantičarske epidemije, ali kako su ovi imali jednu predjugolsovensku državnost, tu se radi o jednom nacionalnom egoizmu vrlo retko viđene gordosti. :D

Poslednja izmena:
Ja tu vidim samo Kilibardu, iza onog raspopa?

P. S. Mislim da je ovo jedinstveni paradoks u svetu...nacionalistički poklič na stranom jeziku. :lol: Meni su crnogorski nacionalisti najsmešniji od svih sa područja eks Ju. Makedonski bi bili tu negde s njima zbog novoromantičarske epidemije, ali kako su ovi imali jednu predjugolsovensku državnost, tu se radi o jednom nacionalnom egoizmu vrlo retko viđene gordosti. :D

Rodjeni za komediju :lol:
Koliko me pamcenje sluzi Kilibarda je svojevremeno pravio Srpsku Republiku u Dubrovniku :lol:
Ja stvarno ne mogu da shvatim takve ljude.
Oni svi kolektivno izgledaju kao sitkom :lol:
Miras je tek u fokusu, izopstili ga iz srpske pravoslavne crkve pa se tek onda setio da je crnogorac :lol:

Kilibarda je do 1997 bio srpski nacionalista.
Čuveni su njegovi pljuvački tekstovi o Mirku Kovaču i Veljku Bulajiću koji su tada živeli u Hrvatskoj i davali podršku Tuđmanu.
Onda mu se nešto dogodilo i preko noći je postao srbofob.

Nešto slično Čedomiru Jovanoviću, mada je Novakov slučaj mnogo ekstremniji.
On nije samo promenio mišljenje za 180 stepeni, nego i nacionalnost.

Poslednja izmena:
px3naRd.jpg

Naša (crnogorska, srpska, bošnjačka, hrvatska…) etnička priča je jako složena i ima puno slojeva. Na ovim prostorima žive potomci 10-tak etnija – Ilira (Vlaha i Albanaca), Kelta, Slovena, Skandinavaca (Gota i Saksonaca), Grka, možda Feničana, Roma, ima i potomaka Avara, ljudi sa Kavkaza… U takvoj situaciji svi vole da love u mutnom i svi imaju da pokažu neki njihov citat i izvor koji dokazuje njihovu narodnost, a pri tom sakriju bezbrojne druge izvore koji govore suprotno.

Dakle, mi Crnogorci smo većinom (a to je uglavnom preslikano i na Srbiju!) mješavina dvije ilirske grupe, mješavina dinarskih Vlaha (Morlaka) i Albanaca.

Većinom, to znači preko 50%, vjerovatno i preko 60%. Ne znam možemo li i Kelte računati u Ilire (Ilire po rimskoj klasifikaciji), onda se taj procenat povećava. Ja sam ovo potpuno sagledao iz ugla, ne samo istorijske nauke, već i iz ugla nauka kao što su fizička antropologija, etnologija, genetika. Sve sam to sagledao i predstavio u dvije moje knjige, jedna iz 2013, a druga iz 2014.

Mogu da kažem ono sa čim ćemo se, vjerujem, svi složiti, jer je isuviše očigledno – naša kultura je ratničko-brđansko-stočarska. Sad neka čitaoci promisle da li takva kultura pripada Ilirima (Morlacima, Arbanasima, Keltima) ili pripada Slovenima (npr Slovacima, Rusinima, Česima, Poljacima…).

https://www.in4s.net/cosovic-crnogorci-su-mjesavina-vlaha-albanaca/?lang=lat

Ma naravno...sve, samo Sloveni idu na kraj.

Bože, koja perverzna opsesija Ilirima vlada i danas na ovim područjima tj. autohtonističke epidemije...

Pretpostavljam da je sam Ćosović zaboravio na ovu mapu, istu kojom je Rotković dok je još bio živ mlatario u nekakvim namerama da dokaže nesrpsko poreklo Crnogoraca:

index.jpg

U zemljama severnih Slovena tu su Paštrovići, Moračani, Podgorica, Kuči, Cetinje, Crmnica, Žabljak, Cuce, Lješani, Plamenci, Ribnica,...

Toliko su značajni predrimski starosedeoci po poreklo Crnogoraca da jedva ikakve tragove ostaviše iza sebe...

Poslednja izmena:
Besmislice. Tesla je bio svjestan Srbin, što se može vidjeti iz njegova predgovora prijevodu poezije Z. J. Jovanovića, str. 41. i dalje...

https://archive.org/details/cu31924022013811 :kafa:

On se nesumnjivo jeste smatrao Srbinom, iako možda taj predgovor nije najidiličniji primer konkretno identitetske samoidentifikacije (više, određenih književnih svetonazora i naklonosti) ali Ćosović nigde ni ne spori da se Tesla osećao Srbinom (jer nije znao istinu, pa je bio obmanut od strane SPC, Matice srpske i SANU, od koje je i pare dobijao).

Ono što on tvrdi jeste da je postojao nacionalni dualizam; slično kao što postoji danas kod stotina hiljada ljudi u Crnoj Gori, još više u Srbiji i drugde u svetu (nezavisno da li se oni direktno izjašnjavaju, i to najčešće menjajući od slučaja do slučaja, kao Crnogorci, Srbi, Jugosloveni, Srbocrnogorci ili nekako drugačije).

Kao primer za poređenje u tom poglavlju navodi Ivu Andrića, pa kaže da kao što njega dele Srbi i Hrvati, i Teslu mogu Crnogorci i Srbi.

А ко је она? Молим вас: Иво-Ива, Ива-Иву.

njega dele Srbi i Hrvati, i Teslu mogu Crnogorci i Srbi.
Братствојединствено југо-про(и пре-)серавање.

Zanimljivo da se Jovan Jovanović Zmaj ubraja među Vlasima, to jest Aromunima. Ne znam da li je to tačno.
Немамо тачне податке, али по неким тврдњама, један од његових прадеда је био Цинцарин, који се настанио у Новом Саду половином 18. века, скоро један век пре рођења Јована Јовановића Змаја. Ако је тако, он је по 'крви' једну осмину Цинцарин, што наравно нема никакве везе са његовим српством.

Poslednja izmena:
On se nesumnjivo jeste smatrao Srbinom, iako možda taj predgovor nije najidiličniji primer konkretno identitetske samoidentifikacije (više, određenih književnih svetonazora i naklonosti) ali Ćosović nigde ni ne spori da se Tesla osećao Srbinom (jer nije znao istinu, pa je bio obmanut od strane SPC, Matice srpske i SANU, od koje je i pare dobijao).

Ono što on tvrdi jeste da je postojao nacionalni dualizam; slično kao što postoji danas kod stotina hiljada ljudi u Crnoj Gori, još više u Srbiji i drugde u svetu (nezavisno da li se oni direktno izjašnjavaju, i to najčešće menjajući od slučaja do slučaja, kao Crnogorci, Srbi, Jugosloveni, Srbocrnogorci ili nekako drugačije).

Kao primer za poređenje u tom poglavlju navodi Ivu Andrića, pa kaže da kao što njega dele Srbi i Hrvati, i Teslu mogu Crnogorci i Srbi.

Slavene, nemoj ti da uopštavaš izvesnu socijalnu patologiju polazeći od svog slučaja proširujući je na čitavu populaciju.

Kao prvo i prvo, nije istina da veliki broj ljudi u Srbiji ima nekakav 'dvojni identitet' koji počiva na nacionalnom dualizmu.
Baš imam prilike kontaktirati mlađi svet i mogu ti reći da za razliku od tvoje generacije imaju prilično jasnu sliku o tome ko su i šta su, te ne dozvoljavaju da se njima šibicarski manipuliše kad je u pitanju identitet. Primera radi, za razliku od tebe imaju kristalno jasnu sliku o tome šta je srpsko, šta je od Srba oduzeto i ne dozvoljavaju nikakvu licitaciju po tom pitanju.
Recimo, kad bi se ti pojavio na bilo kojoj javnoj tribini u Srbiji, verujem da bi te mlađi svet tako sasekao i proveo bi se k'o bos po trnju zbog pokušaja nametanja retrogradnog jugoslovenskog okvira političke korektnosti.
Veruj mi, vrlo brzo bi ti izbili iz ruke sve argumente kojima je tebi dozvoljeno kao moderatoru foruma da slobodno operišeš i manipulišeš.

Ako govoriš o 'nacionalnom dualizmu' i 'trializmu', onda je važno naći njegov koren i podsetiti se da je on u osnovi hrvatske 'nacije' kao defektne i istorijski kljaste, a ne u osnovi nacionalne identifikacije Srbijanaca i Crnogoraca. Hrvate je do danas jedino ujedinila borba protiv Srba i opaka mržnja. Baš zato oni odaju utisak tobož "konsolidovanih" za razliku od savremenih Srba. Ustvari stvar je obrnuta i kad prestane geopolitička potreba za postojanjem 'nacije Hrvata' oni će se sami smežurati i nestati u bestraga.
Upravo zbog nedostatka kohezivnog tkiva katoličke propapske srpskojezične mase su uzimale razna regionalno-nacionalna imena što zbog mimikrije, što zbog plašljivog povijanja pred gospodarima. Svi mi postjugoslovenski Srbi smo takvi i delimo navedena uverenja.
Srbi u Krajini kao slobodnjaci tu vrstu problema nikad nisu imali ne bivajući preletači, samim tim ni Teslino etničko poreklo nije upitno kao ni njegova nacionalna opredeljenost. Neshvatljivo je da kao obrazovan čovek takve stvari problematizuješ i trivijalizuješ čineći ustupak nekom montenegro šašavcu koji je umislio da bi Crnogorci trebali prisvojiti Teslu, a pritom taj dobro poznato očigledno ni sam nije čist sa sobom šta je.
Što se tiče Crnogoraca, kod njih se radi o krizi identiteta koja je otpočela plimom jugoslovenstva. Trenutno je kod njih nastupila etapa oseke, međuprostora čekajući da bude popunjen i uveren sam da će s vremenskim protokom identitet Crnogoraca većinski biti vraćen na srpski baš kao što treba.

Poslednja izmena:
Slavene, nemoj ti da uopštavaš izvesnu socijalnu patologiju polazeći od svog slučaja proširujući je na čitavu populaciju.

Kao prvo i prvo, nije istina da veliki broj ljudi u Srbiji ima nekakav 'dvojni identitet' koji počiva na nacionalnom dualizmu.
Baš imam prilike kontaktirati mlađi svet i mogu ti reći da za razliku od tvoje generacije imaju prilično jasnu sliku o tome ko su i šta su, te ne dozvoljavaju da se njima šibicarski manipuliše kad je u pitanju identitet. Primera radi, za razliku od tebe imaju kristalno jasnu sliku o tome šta je srpsko, šta je Srbima oduzeto i ne dozvoljavaju nikakvu licitaciju po tom pitanju.
Recimo, kad bi se ti pojavio na bilo kojoj javnoj tribini u Srbiji, verujem da bi te mlađi svet tako sasekao i proveo bi se k'o bos po trnju zbog pokušaja nametanja retrogradnog jugoslovenskog okvira političke korektnosti.
Veruj mi, vrlo brzo bi ti izbili iz ruke sve argumente kojima je tebi dozvoljeno kao moderatoru foruma da slobodno operišeš i manipulišeš.

Ako govoriš o 'nacionalnom dualizmu' i 'trializmu', onda je važno naći njegov koren i podsetiti se da je on u osnovi hrvatske 'nacije' kao defektne i istorijski kljaste, a ne u osnovi nacionalne identifikacije Srbijanaca i Crnogoraca. Hrvate je do danas jedino ujedinila borba protiv Srba i opaka mržnja. Baš zato oni odaju utisak tobož "konsolidovanih" za razliku od savremenih Srba. Ustvari stvar je obrnuta i kad prestane geopolitička potreba za postojanjem 'nacije Hrvata' oni će se sami smežurati i nestati u bestraga.
Upravo zbog nedostatka kohezivnog tkiva katoličke propapske srpskojezične mase su uzimale razna regionalno-nacionalna imena što zbog mimikrije, što zbog plašljivog povijanja pred gospodarima. Svi mi postjugoslovenski Srbi smo takvi i delimo navedena uverenja.
Srbi u Krajini kao slobodnjaci tu vrstu problema nikad nisu imali ne bivajući preletači, samim tim ni Teslino etničko poreklo nije upitno kao ni njegova nacionalna opredeljenost. Neshvatljivo je da kao obrazovan čovek takve stvari problematizuješ i trivijalizuješ čineći ustupak nekom montenegro šašavcu koji je umislio da bi Crnogorci trebali prisvojiti Teslu, a pritom taj dobro poznato očigledno ni sam nije čist sa sobom šta je.
Što se tiče Crnogoraca, kod njih se radi o krizi identiteta koja je otpočela plimom jugoslovenstva. Trenutno je kod njih nastupila etapa oseke, međuprostora čekajući da bude popunjen i uveren sam da će s vremenskim protokom identitet Crnogoraca većinski biti vraćen na srpski baš kao što treba.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji ima više od 35.000 ljudi koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci, a da im je maternji jezik srpski. Tu treba dodati i 88.000 ljudi u Crnoj Gori koji su se tako izjasnili na popisu iz iste godine. Toj zajednici koja broji više od 120.000 ljudi u Srbiji i Crnoj Gori treba dodati i izvesni broj onih koji su se izjasnili kao Srbi, a radi se o osobama dvojnog identiteta. Da ih ima jasno je jerbo to jeste jedan od razloga zbog kojeg je broj Srba u Crnoj Gori spao da 198.000 na 178.000 između 2003. i 2011. godine, kao i da je broj Crnogoraca u Srbiji spao sa 70.000 u 2002. godini na 38.000.

Da to nisu fantomske brojke, već uključuju i dosta pojedinaca, u to sam se uverio i lično razgovarajući sa mnogima. Ne samo uverio, već i fascinirao koliko je jedna te ista osoba sposobna da u relativno kratkom vremenskom periodu zaokrene ploču za 180 stepeni. Jedan primer bi bio lider bloka za opstanak zajedničke države, Predrag Bulatović, koji je sam objašnjavao zbog čega je odlučio da se počne izjašnjavati Srbinom, umesto Crnogorcem. A ljudi od imena sa takvim, dvojnim identitetom, i van politike, bilo je dosta i ima ih i danas. Jedan od njih je bio upravnik Zoološkog vrta u Beogradu, Vuk Bojović.

Ono sa čim bih se u izvesnoj meri mogao složiti sa tobom jeste da je to više fenomen nešto starijih ljudi i (dobrim delom) jugonostalgičara, te da su u izvesnoj meri izumiruća sorta (i statistika, a i ponašanje nekih pojedinaca, koji su postali zaista ili ovejane Srbi ili Crnogorci, to potvrđuje). Međutim, praviti se da oni ne postoje, pa to bi bilo doslovno laganje. Ne vidim gde sam pogrešio.
Osim toga, i među onima koji se (lažno ili ne, zato što takvih ima, nažalost, mnogo) predstavljaju kao Srbi ima dosta onih kojih vlada taj nekakav plemenski identitet. On se može videti na mnogo sfera; u kriminalnom podzemlju (mafiji), ili i kod mlađih naraštaja (u studentskim klubovima na Univerzitetu u Beogradu) i mnogim drugim sferama. Iako mnogi pojedinci ne libe da se busaju u Kosovo tu, a kada se vrate postaju i najveći dukljanomontenegrini, utisak koji se stiče je da se tu radi o nečem na daleko većem nivou od pukog lokal-patriotizma.

Gospodinu Ćosoviću, nikakav ustupak ne činim. Većina to vrlo dobro zna.

Poslednja izmena:
А ко је она? Молим вас: Иво-Ива, Ива-Иву.

Nemoj tako strogo. Na primer, ja sam protiv toga da se deklinacija razlikuje u odnosu na to da li se neko zove Jova ili Jovo. Inače sam protiv deklinacija i imenskih prideva koje izostavljaju završno -o, npr. kakaa umesto kakaoa, Avogadrova umesto Avogadroova. Na kraju krajeva Ivo Andrić je pisao tako, G. Ive Andrića a ne Iva... Montana. ;)

Mislim da to nema ni kod Vuka. Mislim da je Hercegovina Jovo-Jovin, a Crna gora Jovo-Jovov. A Crna Gora mu dođe dijalekatska periferija...

Baš bi mi bilo interesantno ispratiti istoriju te normativističke čestice.A i uopšte, ja naklapam odokativno. Trebalo bi videti prostiranje izoglosa.

U svakom slučaju postoji suštinska razlika između muških imena tipa Mihajlo, Danilo, Dragojlo, Ratko, Vasko s jedne i Ivo, Jovo, Milo, Čedo s druge strane i ne treba "silovati" deklinaciju po crnogorski. U drugom slučaju, u pitanju su skraćena imena, nadimci tj. odmilice.

Back