Naša (crnogorska, srpska, bošnjačka, hrvatska…) etnička priča je jako složena i ima puno slojeva. Na ovim prostorima žive potomci 10-tak etnija – Ilira (Vlaha i Albanaca), Kelta, Slovena, Skandinavaca (Gota i Saksonaca), Grka, možda Feničana, Roma, ima i potomaka Avara, ljudi sa Kavkaza… U takvoj situaciji svi vole da love u mutnom i svi imaju da pokažu neki njihov citat i izvor koji dokazuje njihovu narodnost, a pri tom sakriju bezbrojne druge izvore koji govore suprotno.
Dakle, mi Crnogorci smo većinom (a to je uglavnom preslikano i na Srbiju!) mješavina dvije ilirske grupe, mješavina dinarskih Vlaha (Morlaka) i Albanaca.
Većinom, to znači preko 50%, vjerovatno i preko 60%. Ne znam možemo li i Kelte računati u Ilire (Ilire po rimskoj klasifikaciji), onda se taj procenat povećava. Ja sam ovo potpuno sagledao iz ugla, ne samo istorijske nauke, već i iz ugla nauka kao što su fizička antropologija, etnologija, genetika. Sve sam to sagledao i predstavio u dvije moje knjige, jedna iz 2013, a druga iz 2014.
Mogu da kažem ono sa čim ćemo se, vjerujem, svi složiti, jer je isuviše očigledno – naša kultura je ratničko-brđansko-stočarska. Sad neka čitaoci promisle da li takva kultura pripada Ilirima (Morlacima, Arbanasima, Keltima) ili pripada Slovenima (npr Slovacima, Rusinima, Česima, Poljacima…).
https://www.in4s.net/cosovic-crnogorci-su-mjesavina-vlaha-albanaca/?lang=lat