MIRKO DEMIĆ: SLAĐENJE GORČINOM

gost 129003

Primećen član
Poruka
960
"Slađenje gorčinom" – naslađivanje nad nečijim (makar i svojim) jadom – sintagma je koja zvuči cinično. Ipak, cinizam u književnosti je mnogo složeniji od cinizma malog čoveka, otuda nimalo slučajno, Demić motiv cinizma provlači celom knjigom, tumačeći ga u svim vidovima balkanskog života koji odiše golom silom i prostotom.

"Slađenje gorčinom" je hronika svoga vremena i jednog bolnog, zakasnelog i neželjenog sazrevanja jednog (srpskog) naroda, nespremnog za vreme u kome živi.

U sred kolektivnog bunila, Demić, duboko proživljavajući sve faze propadanja svog naroda, pokušava da ponudi "pravi" odgovor, svoje "neslaganje" sa, ne samo aktuelnom politikom narodnih poglavica, već i kolektivnom svešću i zabludama pojedinaca. U vremenu kada se "groteskno" ušunjalo u svaku srpsku kuću i postalo deo opšte kulture, Demić svoje "neslaganje" izražava na piscu jedini mogući način.

... Demić je dobitnik "Andrićeve nagrade" za 2009. godinu za knjigu "Molski akordi" kojom je temi izbeglištva i stradanja dao jednu sasvim novu dimenziju u srpskoj knjiženosti, koja inače vrvi od režimskih, partijskih i programskih knjiga. U tom smislu, i "Slađenje gorčinom" izbeglištvo tumači na jedan nekonvencionalan način – u odnosu na stanje svesti, spoznaju saznanja do kojih dolaze iskušenici, suočavanje sa repovima prošlosti, suočavanje sa nečinjenjem. Da li knjiga predstavlja melem za ranu – ili je soljenje rane, to "eventualni čitalac" mora sam da uvidi....

Napomena: ceo tekst prikaza knjige "Slađenje gorčinom" možete pročitati na: http://www.mojakritika.com/articles/showblock/id/82
 

gost 129003

Primećen član
Poruka
960
169.jpeg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.