Mira, Aca, komšinica Maca i drugari :)

Tihi zveket dolazio je u pravilnim intervalima. Uz zujanje kulera to je bio jedini zvuk u ogromnoj, sada već skoro mračnoj prostoriji.

Badri je sa velikom pažnjom gledao nešto na monitoru. Levom rukom je mešao čaj koji je maločas skuvao. Popio je jedan gutljaj; bio je još uvek vruć, ali to mu ni najmanje nije odvratilo pažnju sa ogromnog monitora ispred njega.

Pritisnu dugme na interfonu.

- Izvolite, gospodine - začu se glas iz zvučnika.

- Ovaj vlada131 sa Krstarice počinje da mi ide na rac. Spremite dosije o njemu.

- Odmah, gospodine - odgovori glas sa druge strane.

Badri pusti dugme. Zavali se u fotelju i polako poče da uživa u sada već prijatno ohlađenom čaju. I dalje je gledao u monitor, ali su mu misli bile drugde. Na tren mu zlobni osmeh pređe preko usana, ali se brzo izgubi. Mahinalno pogleda na sat: već je bilo vreme da se sprema za let helikopterom na sastanak sa poslovnim partnerima. A posle...posle će da vidi šta i kako dalje sa ovim.

Sasvim nesvesno osmeh mu se još jednom pojavi na licu...

Link
 
Ексклузивно! Изгубљено поглавље Шлинкове Жене на степеницама сада опет са вама. Легенда каже да га је аутор уврстио у прво издање, а после из непознатих разлога тражио да буде избрисано. Али копија је остала и сада је по први пут објављујемо у целости.

Седео сам у канцеларији и размишљао о Ирени. Цели дан ми није излазила из главе. Управо сам завршавао кафу после ручка кад се зачу куцање на вратима: то је био шеф канцеларије, јављао ми је да је он најзад дошао. Рекао сам му да га уведе.

„Драго ми је да сте најзад стигли“, рекох када је ушао. Руковасмо се и показах му на столицу: „Изволите“.

Чињеница да је сада седео преко пута мене у истој соби испуни ме неком мешавином задовољства, страхопоштовања, али и нелагоде. Ко би рекао да ћу га упознати уживо, њега о коме све државне и обавештајне службе нерадо говоре. А када то и чине, увек саветују крајњи опрез. Морам признати да ме је неки непријатан осећај све више обузимао; био сам у неку руку срећан што је данас био сив и облачан дан, па је канцеларија била у полумраку. И нисам могао потпуно да запазим све детаље на моме госту јер је седео у сенци. Ко зна зашто је то добро.

„Господине Бадри, чиме вас могу послужити? Јесте ли за кафу, чај или можда чашицу вискија?“

„Увек сам за добар чај, господине“, одговори фигура из сенке. Морам признати да му је глас био нормалан, много мање застрашујући од онога што сам очекивао. Чак у неку руку и пријатан.

Насмеших се и преко интерфона јавих шефу канцеларије да нам неко скува два чаја.

„Како сте путовали, надам се да није било проблема?“ упитах. У том трену ми прође кроз главу да није паметно постављати питања господину Бадрију. Питања увек поставља он другима. Али ето, мало куртоазије ваљда није наодмет.

„Хвала на питању, пут је био одличан. Стандардан, морам признати. Дошао сам директно са Малдива где сам провео неко време након неких обавеза које сам имао у Пољској.“

Пољска. Краков. Ова помисао учини да се нагло тргнем и направим ко зна какав израз лица, ако макар и на трен. Било нас је можда неколицина на овој планети који смо знали о томе. Људи живе своје животе у блаженом незнању, тамо негде, радујући се базазленим и малим стварима, успонима и падовима, смењивању радости и туге. Ниједан медиј, штампани или електронски на кугли земаљској није пренео ниједну реч о томе шта се десило. А, искрено, ко би се и усудио да помути веру у баналност свакодневице са својим трачевима, кризама и аферама који већину воде и држе у животу. Ко би уопште желео да чује истину? Данас не би било ни мене, ни Ирене, ни моје деце, ни било кога од нас да господин Бадри није те судбоносне ноћи учинио то што је учинио на мокрим и мрачним крововима тог древног града.

Брзо се повратих из размишљања. „Надам се да сте упознати са свим детаљима случаја које сам проследио вашем канцу.“ Покушао сам да што нормалнијим тоном започнем са уводом у целу причу.

„Да, наравно. Ради се о слици и жени која је на њој. Ирена Гундлах, ако се не варам?“. Извадио је велики таблет који је носио са собом у ранцу. Претпоставио сам да су на њему били детаљи случаја.

„Јесте, госпођа Гундлах“, одговорих.

У том тренутку ушао је шеф канцеларије и донео нам два чаја. Чим је изашао, настависмо разговор.

„Дакле, Ирена Гундлах“, рече господин Бадри замишљеним гласом, нешто куцајући на таблету. „Ево, овако ћемо. Прво ми реците да ли она воли наполитанке?“

„Молим?“ рекох тотално збуњен. Нисам уопште схватао о чему прича.

Господин Бадри се насмеши. Посегао је у свој ранац и извадио нешто. Нагнуо се напред да ми га пружи. Била је то кутија нечега, бар ми се тако учинило. У једном тренутку био је потпуно изашао из сенке. Иако сам у себи очекивао да ћу се престрашити сада кад сам га јасно видео, то се није десило. Исто као и са гласом, изгледао је...па, рецимо нормално. Као потпуно обичан момак кога бисте срели на улици и вероватно вам у пролазу не би ни привукао пажњу.

Узео сам кутију. То је било паковање неке хране, личило је на колаче. Препознао сам одмах језик јер сам игром случаја више пута био у Србији.

„Дакле, ово су наполитанке?“ упитах.

„Да“, одговори господин Бадри. „То је један од најважнијих елемената у оперативним активностима које спроводим у мом канцу. Оне су увод у комплексну психолошку евалуацију субјекта која се завршава слушањем Ем Си Стојана.“

Мора да је по мом изразу лица закључио колико ми је све јасно па се опет насмешио.

„Ем Си Стојан је један од највећих музичара данашњице, а по мени и свих времена. Његова музика трансцендује време и простор. И помаже субјекту да каже истину, ма колико горка и тешка била.“

„Аха, у реду“. Покушавао сам колико сам могао да се правим да разумем све. Мислим да сам чак и климнуо главом. На крају крајева, ко сам уопште био ја према господину Бадрију? Он за један дан проживи, види и научи колико ја не бих ни за хиљаду живота.

„Добро, онда то је то. Не бих вас више задржавао“, рече мој гост.

Устадосмо обојица.

„Изузетно ми је драго на овом сусрету“, рекох пружајући му руку.

„Такође. Ако некада будете у пролазу, слободно свратите на партију шаха. Чуо сам да сте јако добри у тој игри“, одговори уз осмех господин Бадри.

Окренуо се и лаким корацима скоро нечујно изашао. Остао сам да стојим неко време, док сам покушавао да сложим у својој глави шта се све десило. Ко зна да ли бих уопште опет и сео да шеф канцеларије није у једном тренутку ушао и, видевши ме како напомично стојим сам у својој канцеларији, зачуђено ме упитао шта није у реду.

„Све је добро“, одговорих уз учтив осмех. Сео сам и уз дубок уздах отворио фасциклу са фајловима предмета које сам планирао за данас да прегледам. Био је још дуг дан преда мном.

Link
 
- Нећеш да верујеш шта сам сањала...

Мира је била код Маце на кафи. Било је то стандардно послеподне.

- Шта? - упита Маца

Мира се завали у столицу са рукама иза главе. Дубоко удахну и поче замишљеним гласом.

- Сањала сам да ти, ја и Аца у ствари не постојимо. Да су нас измислили на неком форуму, или тако нешто, и да неки лик са аватаром из цртаног филма стално нешто пише о нама.

Маца исколачи очи, чинило се да ће да јој испадну.

- Ју, жено, па и ја исто то сањам већ ко зна колико дуго! - рече запрепашћено Маца. Ставила је руку на груди као да је доживела мали шок и сада покушава да дође до даха.

- Знаш шта - настави Маца одважним гласом - мора да је то од оне раџе што донео твој Аца. Не смемо више да је пијемо пред спавање!

Link
 
- Kako ste, gospodine? - upita Badri.

Zadremao je čitajući Ženu na stepenicama i sanjao da sedi na kafi sa autorom knjige, Bernhardom Šlinkom. Bio je to tipičan pariski café na otvorenom. Dan je bio predivan i to se moglo osetiti po prolaznicima, kojih je bilo jako mnogo i koji su veselo čavrljali kako na francuskom tako i na mnogim drugim jezicima, više ili manje poznatim.

Pre nego što je Šlink stigao da odgovori, iza Badrija se začu ženski glas na srpskom:

- Badri, jesi video negde Macu? Izgubili smo je u gužvi.

Badri se okrenu. Iza njega je stajala visoka predivna crnka i gledala u njega sa pomalo umornim osmehom. Nije mu bila poznata, ali nekako je znao da to može biti samo Mira.

- Miro, mislim da je maločas pošla dole prema onoj ulici - odgovori Badri. Ustao je na tren da pokaže na koje mesto misli. Mira se okrenu i bez reči pođe u tom pravcu.

Badri sede nazad i okrenu se prema svom sagovorniku. Umalo ga ne strefi šlog. Jer za stolom više nije sedeo Šlink nego Milanče. Na licu mu je bio širok osmeh.

- Milanče!? - povika iznenađeno Badri. - Nisam znao da si ovde, što mi ne reče da dolaziš?

Milanče nije ništa odgovorio. Gledao je nepomično u Badrija sa istim osmehom preko celog lica.

- Drale, si dobro? - upita zbunjeno Badri.

Onda se desilo nešto što ga ispuni hladnim užasom. Pred njegovim očima, Milančetove crte lica su počele da se menjaju. Kao kada nezadovoljni slikar reši da prstom razmaže boje po platnu, Milančetovo lice i telo su gubili svoj oblik i postajali nešto drugo. U sledećem trenutku pred Badrijem je sedeo lično Emil Sioran.

- Gospodine...- promrmlja jedva Badri od zaprepašćenja i šoka.

- Šta smo ono rekli oko slanja mojih citata forumašicama? - upita Sioran.

Uz užasan krik, Badri se probudi. Bio je na bezbednom u svojoj sobi. Šlinkova knjiga je još uvek stajala otvorena na stolici pored kreveta.

- Opet taj prokleti san - reče jedva čujnim glasom. Polako je ustao i otišao do kujne. Sipao je ono malo čaja što je ostalo. Uz gutljaj je zatvorio oči i duboko udahnuo da se malo smiri.

- Biće sve u redu - reče sebi u sebi - Lep je dan, odoh malo na sunce.

Pošao je prema sobi i u tom trenutku oseti nečiju hladnu ruku na ramenu.

- Ovog puta se nećeš tako lako izvući - začu poznat glas iza sebe.

Link
 
Milanče je upravo završio burek i pošao kući, kad začu iza sebe poznati glas: „Če, pa gde si ti!?“

Okrenu se. To je bila Mira. Odavno je nije video i baš ga obradovalo da se ovako sretnu. Malo su se ispričali i na kraju Mira reče: „Slušaj, Aca je na službenom putu. Dosadno mi kući, ajde svrati na kafu?“

„Što da ne“, odgovori veselo Milanče

Posle kraće šetnje stigli su do Mirinog i Acinog stana. Mira je otišla da skuva kafu dok je Milanče gledao nešto na TV-u.

„Čujem da ideš sa Acom u teretanu“, reče Mira dok se vraćala sa dve šolje pune turske kafe. Sela je odmah pored Milančeta na sofi.

„E pa da, baš je super. Ono, znaš, prija mi i tako to...“

Nije skidala pogled sa njega dok je otpijala prve gutljaje kafe.

„Hm, sad ćemo da vidimo...“, reče Mira uz osmeh i pipnu Milančeta blago po ramenu. Brzo je povukla ruku nazad.

„Uf, zamalo da polomim prste, toliko je čvrsto“, zakikota se i zacrveni na kratko.

„Da, da“, reče tiho Milanče uz tajanstven osmeh.

„Nego, da te pitam nešto. Treba mi mala pomoć“, poče Mira, „malopre sam kupila novi bikini za plažu i treba mi neko da mi kaže kako mi stoji. Nadam se da ti nije problem? Pouzdam se u tvoj osećaj za modu“. Rukom se veselo igrala sa kosom dok joj se osmeh nije skidao sa lica. Polako je pila zadnje gutljaje kafe.

„Ma naravno, šta ti je. Samo napred“, odgovori veselo Milanče. Prijao mu je njen osmeh. A bogami i njen pogled...

„Super, brzo ću ja. Nemoj da mi pobegneš“, lukavo mu namignu Mira dok je ustajala.

Milančetu se učinilo da nije prošao ni minut od kada je otišla kad se odjednom začu ključ u ulaznim vratima: „Miro, Aco, stigla sam!“

To je bila komšinica Maca. Donela je tortu koju je pre neki dan obećala Miri da će napraviti. Imala je ključ od njihovog stana i često ga je koristila da ne bi morali da joj otvaraju kad zvoni.

„O, Milanče. Otkud ti?“ zbunjeno upita Maca dok je ulazila sa tortom u sobu.

„E, pa ja...“, poče MIlanče.

„I, Milanče, šta kažeš?“ upita Mira koja se upravo pojavila na vratima susedne sobe.

Link
 
„I tako...“, reče Mira spuštajući polako šoljicu sa kafom. Bila je kod Mace, nisu se videle par dana. Imala je opet svađu sa Acom i sada je došla kod svoje najbolje prijateljice da makar malo olakša dušu.

„Muškarci su stoka, draga moja. Nema tu pomoći“, odmahnu glavom Maca posle kraćeg razmišljanja. „Mada“, nastavi dok je prinosila šoljicu ustima, „Nisu baš svi. Nisu svi“. Glas joj je postao tih i zamišljen. Gledala je negde u daljinu dok je pila prve gutljaje kafe. Neki zadovoljan osmeh joj se pojavi nakratko na usnama.

„Na koga misliš?“, upita radoznalo Mira.

„Ma ništa, onako“, odgovori Maca i nastavi: „Nego, šta ovako drugo ima novo kod vas? Mora da se i nešto lepo dešava, ajde pričaj brzo!“. Pokušala je da unese malo vedrine u celu ovu priču i oraspoloži svoju prijateljicu.

„Uf, šta će da ima“, poče Mira zavalivši se umorno u stolicu. „Uvek sve isto. Pričao mi juče da je bio u teretani i video se sa onim njegovim prijateljem, Milančetom...“.

„Milanče!?“, prekinu je Maca skoro pa povišenim tonom koji je odavao blago iznenađenje.

„Da“, odgovori pomalo zbunjeno Mira. „Znaš ga?“

„Mhm, da. Čini mi se da je bio jednom kad sam svratila kod vas. Poznato mi ime...“, Maca nastavi sada već normalnim tonom, kao da se pomalo začudila sopstvenoj reakciji. „E, da“, dodala je, „nećeš da veruješ šta mi se juče desilo na poslu...“

Mira se nasmeši. Maca joj je uzbuđeno pričala svoje dogodovštine, Mira je polako pila kafu, slušala je i netremice posmatrala ispitujućim pogledom. Ona i Aca imaju puno prijatelja i Maca ih je skoro sve videla jer je uvek kod njih kad neko dođe. Kako to da se sad odjednom setila baš Milančeta? Hm.

Čim je Maca završila svoju priču, Mira polako ustade. „Izvini, moram da idem“, reče joj. „Ovaj moj samo što nije došao, neću da mi se*e nešto opet gde sam“. „Ma razumem te potpuno“, odgovori Maca i zagrli je.

„E, ako bude dolazio onaj...Milanče li beše...ajde pozovite i mene na kafu, ionako mi dosadno“, reče MIri.

Mira se nasmeši.

„Naravno da hoćemo“, odgovori dok su zajedno išle prema ulaznim vratima. Zagrlile su se i izljubile.

Pozvala je lift. „Naravno da hoćemo“, pomisli Mira u sebi uz osmeh. „Ali malo sutra“.

Link
 
„Kraljica na g8, šah...i uskoro mat“, reče u sebi Badri i zadovoljno se osmehnu. Bio je to još jedan dosadan dan u kancu i pokušavao je da ga malo prekrati uz svoju omiljenu igru. Sa slušalicama na ušima, uz svoju omiljenu muziku, analizirao je sada ovu partiju koju je odigrao protiv kompjutera. U hodniku je bila uobičajena buka, ljudi su išli levo-desno. U jednom trenutku neko pokuca i otvori vrata. Badri na trenutak podignu pogled i vide da je u pitanju ženska osoba.

„Zadnja kancelarija u dnu hodnika, tamo je direktor“, reče Badri monotonim glasom i opet se vrati svojoj partiji šaha. Stranke koje su išle kod direktora su stalno greškom ulazile kod njega. To ga je ranije žestoko nerviralo, sada je već oguglao i samo bi ih preusmerio.

„Ali nisam pošla kod direktora, nego kod vas“, odgovori ona.

„Zanimljivo“, pomisli u sebi Badri skidajući slušalice, „neko se u ovoj rupi ponekad seti i mene“.
„Molim vas, uđite“, reče i pokaza rukom na stolicu.

Ušla je i zatvorila vrata za sobom. Kanc kao i dobar deo firme su bili u mraku, razlog su bili radovi na instalacijama u celoj zgradi. Tako da nije mogao jasno da vidi stranku, koja je još uvek je stajala pored samih vrata.

„Vi ste gospodin Baudrillard ? Poznatiji među prijateljima kao Badri?“, upita ga ona.

Pomalo iznenađen ovim pitanjem, Badri se zavali u stolicu, netremice gledajući par trenutaka ovu tajanstvenu figuru.

„Pa...neki...me zovu tako...negde“, odgovori Badri. „Izvinite, da li se mi poznajemo?“, upita na kraju znatiželjnim glasom.

Zakoračila je par koraka prema njemu.

„Ne znam, gospodine. Vi meni to recite“, odgovori tajanstvena posetiteljka pomalo veselim tonom, “Toliko puta ste me zvali na napolitanke. Pa, eto, rekoh da navratim“.

Kao ošinut munjom, Badri skoči iz stolice razrogačenih očiju.

„Čekaj...ti si...vi ste...“, promrlja on potpuno pogubljen.

„Aha“, kratko odgovori ona.

Badri se zagleda u nju, svom snagom se trudeći da razazna bar neki detalj. Iako je prišla bliže prozoru gde je bilo malo svetlije, nije mogao da vidi ništa osim grubih obrisa. Bio je skoro siguran da je imala plavu kosu. U magnovenju mu se na trenutak učini da nešto nije u redu sa njenim nosom, ali to je pripisao svojoj mašti i senkama koje je varljiva sunčeva svetlost bacala po čitavoj prostoriji.

„Gospođice, molim vas, uđite. Osećajte se kao u svom kancu...ovaj, svojoj kući. Znate kako kažu, moj kanc je vaš kanc...“, uspeo je nekako da progovori Badri sklanjajući u žurbi razne predmete sa stolica.

„Hvala, hoću“, odgovori ona. Iako nije mogao da vidi, Badri se mogao zakleti da se nasmešila dok je to izgovarala.

I onda se to desilo. U sveopštem haosu dok je sklanjao stvari Badri slučajno pritisnu Enter dugme na svom kompu. Bio mu je uključen mp3 plejer na kome su bili najveći hitovi MC Stojana. Jačina je bila na maksimumu, prva pesma je počela da svira, bas je bio toliko jak da se tresao kanc. „NEEEEEEEEEEE“, povika Badri, očajnički pokušavajući da prekine muziku. Ali komp mu se ukopao. Na kraju je morao da ga izvuče iz struje.

„Molim vas, izvinite za ovo...ja...“, pokušao je da se opravda.

„Znači ni toliko nisi mogao da me ispoštuješ“, reče ona glasom punim tuge, gorčine i razočaranja.

„Gospođice, molim vas oprostite, stvarno...“

Polako je pošla prema vratima.

„Ne, ne više, molila sam te, a tebe nije briga. Zbogom, Badri“, reče glasom koji je jedva suzdržavao suze. Otvorila je vrata i nestala u tami hodnika.

„NEEEEEEEEEEEEEEEE“, zaurla Badri iz sve snage...i probudi se.

Unezvereno je gledao oko sebe. Bio je još u kancu. Još malo pa je bio kraj radnog vremena. Mora da je opet zaspao. Prošao je prstima kroz kosu. „Ovo prokleto mesto će me na kraju uništiti“, reče u sebi.

U hodniku je bilo živo. Kolege su se polako spremale da idu kući, čuo se bat mnogih koraka. Jedan se odvojio i pošao prema njegovom kancu. Usledilo je kucanje na vratima. „Da?“, reče Badri iznemoglim glasom. Vrata se otvoriše...mogao je na tren da vidi obrise ženske figure.

„Vi ste gospodin Bodrijar? Poznatiji među prijateljima kao Badri?“, upita ga ona.

Link
 
- Milanče - reče Mira, vadeći kesu sa ledom iz frižidera - mogu da te pitam nešto?

- Naravno - odgovori Milanče. Stajao je u susednoj sobi, diveći se jednoj od slika na zidu.

U par poteza izvadila je nekoliko kockica leda. Skoro je na Krstarici pročitala da je celog života pogrešno otvarala kese za led, sada je najzad naučila da to radi kao profesionalac. Brzo ih je ubacila u dve čaše i sipala viski do vrha.

- Šta ti znači ono 19, znaš ono milance19 na Krstarici?

Vratila se nazad u sobu i pružila Milančetu njegov viski.

- A, to. Ne znam, valjda da ima još 18 milančeta tamo - odgovori kroz smeh Milanče.

- Vau! Jesu li svi kao ti? - upita ga Mira, zagonetno se osmehujući dok je prinosila čašu usnama. Pogled joj se nije odvajao od njegovog.

- Naravno da nisu. There can be only one - odgovori Milanče dubokim glasom, izraz lica mu je bio kao u nekoga ko je upravo odao strogo čuvanu tajnu.

Na tren je zabacila glavu i zatvorila oči, htela je da čitavim telom oseti taj gutljaj hladnog viskija koji joj je bar malo povratio snagu. Jer snaga joj je sada bila tako neophodna, osećala je leptiriće u stomaku kako joj ne daju mira. Onda mu polako priđe i pogledi im se opet ukrstiše.

- Znaš kako - reče Mira jedva čujnim šapatom - To je dobro. Jer meni je potreban samo taj jedan.

Link
 
U toplim letnjim noćima, posle dana provedenih u lovu, Sijuksi bi se okupili oko logorske vatre. Uživali bi u nebu ukrašenom zvezdama i pričali mnoge uzbudljive priče. Jedna od najstrašnijih bila je o fantomskom jahaču sa Llana Estacada. Kad god bi ga pomenuli, strah bi prekrio njihova lica, glasovi bi im se nehotice utišali do šapata, a nekakvo osećanje tihe jeze obuzelo bi sve iako je bilo leto i sedeli su se pored vatre.

Mnogi se nisu vratili posle susreta sa njim, ali oni koji jesu sa užasom bi prepričavali svoja iskustva, izazivajući nevericu i strah kod okupljenih. Pričali su o tamnoj figuri koja bi se odjednom pojavila iz noći, otela ih i brutalno mučila. Bili bi vezani za stub cele noći i ova utvara bi im čitala stihove nekog bledolikog pesnika Emila Siorana. Bez prestanka, cele noći. Dok na kraju ne bi briznuli u plač i izgubili razum ili, što bi bio blagoslov u takvim okolnostima, izgubili svest. Neki su pominjali još brutalnija mučenja: nudio bi im neku čudnu hranu koju jedu bledoliki koju je zvao napolitanke. Nisu smeli da odbiju, a stihovi koje im je čitao bi posle napolitanki zvučali još brutalnije; njihovi krici parali su vrele pustinjske noći ali nije bilo nikoga ko bi ih čuo.

Link
 
- Hej, mogu da letim! - povika Badri. A znao je i zašto. Opet je sanjao. Dan je bio izuzetno naporan i odmah posle dolaska kući umor ga je savladao. Nije stigao ni da legne, odmah čim je seo u fotelju oči su mu same počele da se zaklapaju.

I sada je leteo. Bolje reći skakutao ogromnim koracima kroz poznate, divne predele koje je već toliko puta posetio. Sunce je sijalo, bio je vedar letnji dan. Vazduh je bio čist i opojno mirisan, trava jarko zelena. Na bistrom plavom nebu nije se mogao videti ni oblačak. Bio je u parku punom veselih i opuštenih ljudi. Graja dece sa igrališta zvonko je odjekivala kroz ovaj predivni svet. A pred njim je, kao i uvek u zemlji snova, stajao - Emil Sioran.

„Poštovanje, gospodine!“, reče Badri uz duboki naklon.

„Slušaj ti“, odgovori mu Sioran, „koliko puta sam ti do sada rekao da prekineš da šalješ moje citate forumašicama na Krstarici?“

Zbunjen, Badri pokuša da se opravda: „Ali, gospodine, mora da sam Vas loše razumeo...“

„Ovo ti je poslednja opomena“, prekinu ga Emil. „Ako se još jednom ponovi...“

Sioran nije završio misao. Ali nije bilo ni potrebe, Badri je odmah osetio promenu oko sebe. Sunce je naprasno nestalo sa neba, opojne letnje mirise progutao je ledeni olujni vetar koji je odjednom počeo da duva. Grozni tamni oblaci su prekrili nebo, a vesela graja dece se pretvorila u urlike...nečega što definitivno nije hteo da susretne. Pogledao je u Siorana...njegov užasan izraz lica ga je ošinuo poput groma...

Badri se probudi uz vrisak. Bio je sav natopljen znojem i unezvereno je gledao oko sebe. Ali bar je bio bezbedan: kući i u svojoj fotelji.

„Samo još jedan ružan san“, reče simirujući sebe. Ustao je da skuva kafu, a onda...zadovoljno pogleda monitor na kome je bila lista citata i za svaki pp na koji će biti poslat...

Link
 
JEDAN POSEBAN DAN

Svetlost je polako nadirala, utirući sporo ali sigurno sebi put. Prvo jedna mala pukotina, pa druga, treća i tako redom. Tamo gde bi uspela da prodre zaplesala bi sa sitnom prašinom u vazduhu, praveći poneki mali kovitlac u inače potpuno mirnoj i mračnoj sobi. Ali tama više nije bila potpuna, u delu odmah pored prozora sa roletnama kroz koji je prodiralo jutarnje sunce nazirale su se konture nečega što je ličilo na sto sa stolicom. Unutrašnjost je i dalje bila u totalnom mraku.

I upravo iz tog mraka, negde iz daljine, začu se bat koraka koji se polako približavaju. Da bi ga zatim zamenio zvuk ključa u bravi. Vrata, skoro nevidljiva na krajnjem najmračnijem delu sobe, se polako otvoriše i obris nečije siluete zakorači unutra. Par trenutaka je nepoznati posetilac nečujno stajao u mraku da bi potom upalio svetlo i zatvorio vrata za sobom.

Badri je ušao u svoj kanc.

Sledeći svoju već ustaljenu jutarnju rutinu, prešao je polako pogledom preko cele prostorije. Kao da očekuje da nešto, ni sam nije znao tačno šta, bude drugačije nego juče. Ali sve je kao i uvek bilo uredno i na svom mestu. Radni sto pored prozora, sada već skoro potpuno išaran prugama jutarnjeg sunca, sa koga je dopiralo tiho zujanje, jedini zvuk koji je remetio ovo tiho i mirno jutro. Badrijev verni računar bio je uvek upaljen i prvi bi ga pozdravio svakog jutra. Mali rešo za kafu u uglu i odeljak sa arhivom u delu do ulaznih vrata.

Zadovoljno baci ključeve na sto, protegnu stare kosti, podiže roletne i reši da malo obiđe arhivu, smeštenu u dnu kanca gde sunce sa prozora nikada nije stizalo. Polako je prolazio pored ogromnih metalnih ormara koji su nosili živopisne nazive poput:

- Krstarica, 2004 - 2012 zanimljivosti

- Krstarica, 2012 - danas zanimljivosti

- Krstarica, trolovi, spameri i ini

- Krstarica, Moljci od početka do danas

- Poslat Sioran, čeka se odgovor

- Poslat Sioran, negativan odgovor

U fiokama ovih grdosija nalazile su se žute, sada već skoro izbledele fascikle koje bi on nasumično vadio i otvarao svakog dana. Zašto je to radio nije ni sam tačno znao, ali je to doživljavao kao neku vrstu izazova: očekivao bi da se u roku od par sekundi seti tog konkretnog slučaja, ma koliko vremena da je prošlo od tada. Tako je bilo i danas, odmah je prepoznao ljude i događaje od pre skoro jedne decenije. Ponosno se osmehnu, vrati dokument nazad u ormar i pođe da skuva kafu.

Dok je stavljao vodu, mahinalno baci pogled na svoj sto i nešto neobično mu privuče pažnju. Pored monitora presijavao se neki predmet okupan jarkom sunčevom svetlošću: toliko je blještao da ga na tren zaboleše oči. Isprva zbunjen, pokušao je da se seti šta bi to moglo biti; mora da je nešto što je on zaboravio dan ranije. Dok je polako prilazio stolu, na licu mu se sve jasnije ocrtavalo iznenađenje koje je polako prelazilo u zapanjenost. Udari se rukom po čelu, kao neko ko se upravo setio nečega što nikako nije smeo da zaboravi.

Malo ko bi pomislio da tako običan i neugledan predmet, pored koga bi većina prošla uopšte ga ni ne primetivši, može pobuditi takva osećanja u nekome. Jer radilo se o najobičnijem pakovanju napolitanki, još uvek neotvorenom, sa omotom od celofana čiji sjaj mu je privukao pogled. „Ali ja ne mogu da verujem...još juče...“, reče glasom koji je odavao mešavinu uzbuđenja i razočarenja. U tren oka sede za svoj sto i upali monitor.

Ekran ožive u trenu, gomila ikonica u različitim bojama poređanih na Sioranovoj slici kao pozadini su bile spremne za rad. Eksplorer je bio Emilu odmah ispod nosa, pretraživači su mu ukrašavali obraze, a prečica ka Krstarici posred čela. Iskustvo mu je govorilo da je ovakav raspored najlakši za pamćenje. Badri brzo kliknu na Sioranovo čelo i Krstarica poče da se otvara, trajalo je to sve možda par sekundi. U svom uzbuđenju zaboravio je čak i na uključeni rešo i lonče iz koga je odavno već isparila sva voda.

Narednih par minuta proveo je pažljivo čitajući nešto na monitoru. Jednolično zujanje kućišta narušavalo je samo njegovo ritmično i tiho, ali pomalo nervozno lupkanje prstima po stolu. Ugasio je monitor i zavalio se zamišljeno u stolicu, sa rukama na potiljku; kao neko koga je obuzeo umor iako je dan tek počinjao. Pomalo bezvoljnim pokretom otvori ladicu u stolu. Unutra je bila šahovska tabla i pored nje crveni flomaster. Uzeo je flomaster, ustao i pošao opet do arhive. Tamo u samom uglu, skoro potpuno sakriven od pogleda između dva ormara, visio je na zidu kalendar. Badri skinu poklopac sa flomastera, skoro već potpuno istrošenog, i precrta današnji dan. „Opet nije cheat day“, promrmlja jedva čujno sebi u bradu. „Ima na kraju sam da ih pojedem, ovo već nema smisla“.

Iznenadan oštar zvuk sa računara ga naglo trgnu iz razmišljanja. Ekran se upalio sam od sebe, pogled mu se susrete sa Emilovim, koji je gledao pravo u njega očima koje su sijale poput dva sunca. „Wtf!?“, unezvereno pomisli u sebi. A onda se setio - to je bilo obaveštenje koje je on tako podesio. Iz izdavačke kuće su mu upravo poslali mejl da je stigao novi deluks komplet sabranih dela njegovog omiljenog pisca. Široki osmeh mu ozari lice - ipak će ovo biti poseban dan!

Link
 
Tihi zveket dolazio je u pravilnim intervalima. Uz zujanje kulera to je bio jedini zvuk u ogromnoj, sada već skoro mračnoj prostoriji.

Badri je sa velikom pažnjom gledao nešto na monitoru. Levom rukom je mešao čaj koji je maločas skuvao. Popio je jedan gutljaj; bio je još uvek vruć, ali to mu ni najmanje nije odvratilo pažnju sa ogromnog monitora ispred njega.

Pritisnu dugme na interfonu.

- Izvolite, gospodine - začu se glas iz zvučnika.

- Ovaj vlada131 sa Krstarice počinje da mi ide na rac. Spremite dosije o njemu.

- Odmah, gospodine - odgovori glas sa druge strane.

Badri pusti dugme. Zavali se u fotelju i polako poče da uživa u sada već prijatno ohlađenom čaju. I dalje je gledao u monitor, ali su mu misli bile drugde. Na tren mu zlobni osmeh pređe preko usana, ali se brzo izgubi. Mahinalno pogleda na sat: već je bilo vreme da se sprema za let helikopterom na sastanak sa poslovnim partnerima. A posle...posle će da vidi šta i kako dalje sa ovim.

Sasvim nesvesno osmeh mu se još jednom pojavi na licu...

Link
roger rees time GIF
 
Na terasu izašla Mira,
čuo se zvuk letećeg tanjira,
dok je Aca dotrčao ona više tu nije bila.
Sad sa malim zelenima negde na Marsu kulira,
zvezde gleda i dobru mjuzu svira.

Link


No ubrzo Mira počne da krizira!
Zafalio Aca, ebeš pustih Marsovaca!
Čeka ona kometu
da se u brišućem letu
hitno vrati na planetu!

Link


kune Aco na kolenima zelenog Marsovca
kune Aco i psuje mu tvorca
i još viče, što se nisi opirala Miro
ne bi tebe tad Marsovac diro

Link


Jao Aco moj dilberu
ima Marso raznijeh pipaka
dok mu spremam zelenu večeru
on me strasno svuda dirka

Link


ti Miro meni priča da ti "pipak" bitan nije
nego ono što u grudima bije

Link


Ima Marso 17 srdaca
I veliku ljubav u grudima krije

Link


Uželela se Mira Zemlje i Ace,
pa kad Marso ode da spije,
uze mu ključeve od letećeg tanjira ispred face,
uzlete na nebo dok je niko ni videti stigao nije.

Link


Plače Marso iz sva četri oka,
u grudima zjapi praznina duboka
fali Mira za guz da je dira

Link


No se Marso tako lako ne predade,
u poteru se za njom drugim brodom dade.
Taman se Zemlja ukaza na monitoru Miri,
eno ga Marso, u retrovizoru joj viri.

Link
 
Ko to jaše dockan kroz tminu i vetra huk,

Mira je to a sa njom i Aca, pojem ih pozdravlja pokoji usamljeni ćuk.


- Miro, zašto kriješ ti sada svoje lice u strahu? -

- Aco, zar ne vidiš ko je sa nama u mraku? Čea, Milančeta sa krunom i plaštom? -

- Miro, pramenovi se to magle igraju tvojom maštom. -„Draga Miro, hodi k meni sada ti,

Predivnih igara naigraćemo se mi.

Mnogi krasan cvet buja na mojoj plaži,

Da se malo igramo doktora, samo to ja od tebe tražim.“- Aco, o Aco, zar ne čuješ ti, o čemu Milanče sada sa mnom sni? -

- Miro, moja Miro, ti sada spokojna budi,

Kroz drevne krošnje to samo studen vetar gudi. -„Hoćeš li, Miro, ti sada sa mnom poć',

Provešćemo ja i ti mnogu besanu noć.

Aca i komšinica biće isto tu,

Pevaćemo, igrati i opirati se snu.“- Aco, moj Aco, gle, povrh onog brežuljka,

Komšinica naša na vetru se ljuljka! -

- Miro, moja Miro, da, vidim baš nju;

Hladan se to mesec igra senkama po tlu! -„Volim te, predivna Miro,

tvoje lice mi čini radost i odgoni jad.

No ne želiš li sa mnom poći,

Moraću tebe ja uzeti sad.“- Aco, o moj Aco, nećemo nikada doma doć'! Milanče je tu, moram ja sada sa njim poć'! -Aca užasnut konja svog u kas potera,

Jezom mu drhti svaki deo tela.

Kada s mukom svojoj kući stiže u zoru zlu,

Okrenu se, ali Mire više ne bi tu.


Link
 
Milanče je upravo završio burek i pošao kući, kad začu iza sebe poznati glas: „Če, pa gde si ti!?“

Okrenu se. To je bila Mira. Odavno je nije video i baš ga obradovalo da se ovako sretnu. Malo su se ispričali i na kraju Mira reče: „Slušaj, Aca je na službenom putu. Dosadno mi kući, ajde svrati na kafu?“

„Što da ne“, odgovori veselo Milanče

Posle kraće šetnje stigli su do Mirinog i Acinog stana. Mira je otišla da skuva kafu dok je Milanče gledao nešto na TV-u.

„Čujem da ideš sa Acom u teretanu“, reče Mira dok se vraćala sa dve šolje pune turske kafe. Sela je odmah pored Milančeta na sofi.

„E pa da, baš je super. Ono, znaš, prija mi i tako to...“

Nije skidala pogled sa njega dok je otpijala prve gutljaje kafe.

„Hm, sad ćemo da vidimo...“, reče Mira uz osmeh i pipnu Milančeta blago po ramenu. Brzo je povukla ruku nazad.

„Uf, zamalo da polomim prste, toliko je čvrsto“, zakikota se i zacrveni na kratko.

Da, da*“, reče tiho Milanče uz tajanstven osmeh.

„Nego, da te pitam nešto. Treba mi mala pomoć“, poče Mira, „malopre sam kupila novi bikini za plažu i treba mi neko da mi kaže kako mi stoji. Nadam se da ti nije problem? Pouzdam se u tvoj osećaj za modu“. Rukom se veselo igrala sa kosom dok joj se osmeh nije skidao sa lica. Polako je pila zadnje gutljaje kafe.

„Ma naravno, šta ti je. Samo napred“, odgovori veselo Milanče. Prijao mu je njen osmeh. A bogami i njen pogled...

„Super, brzo ću ja. Nemoj da mi pobegneš“, lukavo mu namignu Mira dok je ustajala.

Milančetu se učinilo da nije prošao ni minut od kada je otišla kad se odjednom začu ključ u ulaznim vratima: „Miro, Aco, stigla sam!“

To je bila komšinica Maca. Donela je tortu koju je pre neki dan obećala Miri da će napraviti. Imala je ključ od njihovog stana i često ga je koristila da ne bi morali da joj otvaraju kad zvoni.

„O, Milanče. Otkud ti?“ zbunjeno upita Maca dok je ulazila sa tortom u sobu.

„E, pa ja...“, poče MIlanče.

„I, Milanče, šta kažeš?“ upita Mira koja se upravo pojavila na vratima susedne sobe.

Link
:super::zcepanje:

* Je,je...
 
Posle nekoliko neuspešnih pokušaja ključ je najzad odradio posao i ulazna vrata se otvoriše.

„Stigao sam!“

„Mhm“, promrlja jedva čujno Mira. Sedela je u dnevnoj sobi i čitala neku knjigu koju je pozajmila od komšinice Mace. Delovala joj je interesantno, iako je pročitala samo prvo poglavlje. Dobra knjiga je bilo baš ono što joj je trebalo da malo razbije učmalost koja ju je zahvatila zadnjih dana.

Aca je skinuo kaput, ostavio ranac, svratio do kuhinje da sipa sok i ušao u sobu.

„Nećeš da veruješ koga sam sreo.“

„Koga?“ upita Mira istim monotonim, totalno nezainteresovanim glasom. Upravo je prelazila na drugo poglavlje u knjizi. Aca je uvek voleo da je smara nebitnim pričicama kad god bi se vratio sa posla, ali vremenom se i na to navikla.

„Sećaš se Milančeta? Danas izlazim sa posla kad on prolazi ulicom“.

Mira naglo podiže pogled. „Sreo si Milančeta?!“ skoro pa povika iznenađenim glasom.

„Da“, odgovori Aca pomalo zbunjen ovakvom reakcijom. „Sećaš ga se znači?“

„Hmm, da, da, MIlanče..mislim da se sećam...valjda“, odgovori ona. Glas joj je opet bio normalan, kao da se i sama začudila svom iznenađenju. Opet obori pogled. Ali više nije čitala knjigu.

„I šta ste pričali?“ upita ga.

„Ma sve i svašta. Otišli smo na burek, pa posle do teretane da se malo ispraznimo.“

„Stvarno?“ Mira opet podiže pogled. „I šta je Mil...mislim, šta ste vas dvojica vežbali tamo?“

„Ja standardno, a Milanče dizao 200 kg iz benča. To je sad za njega zezanje, da znaš samo kako se nabildovao...ja nisam mogao da verujem!“

„Kako?“

Aci se učini da su oči njegove žene zasijale nekim čudnim sjajem, ali to je već u sledećem trenutku pripisao svojoj mašti.

„Mislim, kako ste vežbali to dizanje...ili šta je već...“, ispravi se pomalo nervozno Mira i opet obori pogled prema knjizi koja je sada stajala zatvorena na krevetu pored nje.

„Pa on je radio sa tegovima, ja sam malo vežbao trbušnjake pa posle malo išao na traku za trčanje. E, ali posle bilo baš kul jer kad smo sve to završili prešli smo na...slušaš li me ti uopšte?“

Aca zbunjeno zaćuta jer je uhvatio pogled svoje žene koja je odsutno gledala negde u daljinu pored njega. Jednom rukom je polako vrtela pramenove kose koji su joj padali preko ramena, a drugom mali medaljon koji je stalno nosila oko vrata. Učinilo mu se da joj je neki čudan osmeh prešao preko usana.

Mira se trgnu.

„E, da...slušam te, izvini. Nastavi, šta je dalje bilo?“

„Miro, jesi li dobro? Sva si crvena u licu“, zabrinuto upita Aca.

„Ma zagušljivo je ovde. Moram da malo otvorim da se provetri“, odgovori Mira naglo ustavši sa sofe. Otvorila je širom prozor. Noć je bila tiha, topla i prijatna.

Aca je prišao prozoru. Mira je stajala naslonjena na zid, još uvek pomalo zamišljena. Rukom je masirala vrat. Primetila je da ga gleda i osmehnu se. Aca uzvrati osmeh. Prijalo mu je da je za promenu vidi malo vedru i punu života. Naslonio se rukom na zid odmah pored. „OK, crvenilo je prošlo. Sad da se pobrinemo da se ne vrati“, tiho prošaputa. Namignuo joj je, uzvratila je širokim osmehom. Polako se sagnuo da je poljubi. Mira se naglo izmaknu: „Izvini, boli me glava nešto. Odoh da legnem malo ranije“. Ubrzanim koracima je izašla iz sobe.

„Žene“, promrlja kratko u sebi Aca gledajući u pravcu gde je otišla. Primetio je čašu sa sokom. Bila je prazna, sad bi mu jedno hladno pivo ispred TV baš leglo, pomisli u sebi.

Link
 
U kancelariju direktora Lagune uletela je sekretarica, sva izbezumljena.

- Gospodine...- pokušala je da dođe do reči. Na licu joj se ocrtavao najgori užas.

- Šta je bilo!? - direktor je ustao sa stolice, zbunjeno je gledajući.

- Imate poziv iz Kanca - jedva je prošaptala.

Direktorovo lice je naglo prebledelo.

- P...p...p..prosledite ovde - tiho je prošaputao, saplićući se o svaku reč.

Interfon se uključio.

- Gospodine - čuo se glas sa druge strane, hladniji od polarne oluje i mračniji od najdubljih pećina.

-...zovem vas u vezi rukopisa Velikog Gecbija. Znate šta vam je raditi

Link
 
Zvuk vrata lifta koja se otvaraju preneo ga je iz polusna. Ko bi to mogao biti u ovo doba, pomisli Gecbi u sebi. Opet komšije prave terevenku usred noći. Ova pomisao mu pomaže da se okrene na drugu stranu i pokuša da ponovo zaspi. Ali zvuci koraka se zaustaviše tačno pred njegovim ulaznim vratima. Posle par trenutaka tišine, vrata počeše da se tresu od gromoglasne lupnjave.

„Evo, idem, šta hoćete više od mene...“, promrmlja Gecbi. Taman mu je uspelo da malo odmori kad evo opet ga smaraju. „Čovek ne može ni da odspava više u ovoj prokletoj zgradi“, gunđao je dok je nespretnim pokretima pokušavao da ugura ključ u bravu.

Otvorio je vrata. Par trenutaka oči su pokušavale da mu se naviknu na totalan mrak koji je vladao u hodniku. Pomislio je da ga opet neko zeza, kad odjednom posta svestan dve figure koje su stajale odmah ispred njega. BIle su deo tame koja je vladala svuda okolo, ni sam nije razumeo kako je uspeo da ih primeti. Na tren pomisli da upali svetlo u hodniku, ali nešto mu je govorilo da to ne bi bila dobra ideja.

„Gospodine“, reče jedan od njih.

Zvuk ovog glasa izbrisao je sve tragove sna i obamrlosti iz Gecbijevog uma. Kao poliven ledenom vodom stajao je potpuno budan i svestan užasa koji ga je obuzimao, prožimajući mu je celo telo. Pokušao je nešto da kaže, ali glas ga je izdao.

„Obucite se. Morate odmah poći sa nama u kanc.“

Link

Dve mračne figure u kožnim mantilima su vukle otromboljeno telo ( opirao se hapšenju), kroz dugački polumračni hodnik, činilo se beskrajnim jednolično odzvanjanje kožnih čizama, dok napokon ne stigoše do blindiranih vrata na kojima je pisalo Office 666.
Badri dodirnu svojim pendrekom tajne Rune na ulazu i dveri se uz škripu otvoriše, kao ulaz u rudnike Morije.
Tamo ih je čekao ludi naučnik , doktor Maksa.
- Doktore, prozbori Milanče ledenim glasom, ovaj subjekat ruši disiciplinu ove renomirane institucije i mora da prođe tretman preobražaja! Bau je smatrao da treba da ga bacimo Aždahi u jamu, ali smo ipak odlučili da ga predamo vama za eksperimente.
Pošto je moja omiljena knjiga Ostrvo doktora Moroa, lepo bi bilo da na subjektovo telo transplantirate glavu mečke Božane.
Tako će se em iskupiti, em dati doprinos nauci!
A i biće omaž njegovim fantazijama iz Tadž Mahala, i Milanče ima dušu!

Link
 
Zvuk vrata lifta koja se otvaraju preneo ga je iz polusna. Ko bi to mogao biti u ovo doba, pomisli Gecbi u sebi. Opet komšije prave terevenku usred noći. Ova pomisao mu pomaže da se okrene na drugu stranu i pokuša da ponovo zaspi. Ali zvuci koraka se zaustaviše tačno pred njegovim ulaznim vratima. Posle par trenutaka tišine, vrata počeše da se tresu od gromoglasne lupnjave.

„Evo, idem, šta hoćete više od mene...“, promrmlja Gecbi. Taman mu je uspelo da malo odmori kad evo opet ga smaraju. „Čovek ne može ni da odspava više u ovoj prokletoj zgradi“, gunđao je dok je nespretnim pokretima pokušavao da ugura ključ u bravu.

Otvorio je vrata. Par trenutaka oči su pokušavale da mu se naviknu na totalan mrak koji je vladao u hodniku. Pomislio je da ga opet neko zeza, kad odjednom posta svestan dve figure koje su stajale odmah ispred njega. BIle su deo tame koja je vladala svuda okolo, ni sam nije razumeo kako je uspeo da ih primeti. Na tren pomisli da upali svetlo u hodniku, ali nešto mu je govorilo da to ne bi bila dobra ideja.

„Gospodine“, reče jedan od njih.

Zvuk ovog glasa izbrisao je sve tragove sna i obamrlosti iz Gecbijevog uma. Kao poliven ledenom vodom stajao je potpuno budan i svestan užasa koji ga je obuzimao, prožimajući mu je celo telo. Pokušao je nešto da kaže, ali glas ga je izdao.

„Obucite se. Morate odmah poći sa nama u kanc.“

Link

Dve mračne figure u kožnim mantilima su vukle otromboljeno telo ( opirao se hapšenju), kroz dugački polumračni hodnik, činilo se beskrajnim jednolično odzvanjanje kožnih čizama, dok napokon ne stigoše do blindiranih vrata na kojima je pisalo Office 666.
Badri dodirnu svojim pendrekom tajne Rune na ulazu i dveri se uz škripu otvoriše, kao ulaz u rudnike Morije.
Tamo ih je čekao ludi naučnik , doktor Maksa.
- Doktore, prozbori Milanče ledenim glasom, ovaj subjekat ruši disiciplinu ove renomirane institucije i mora da prođe tretman preobražaja! Bau je smatrao da treba da ga bacimo Aždahi u jamu, ali smo ipak odlučili da ga predamo vama za eksperimente.
Pošto je moja omiljena knjiga Ostrvo doktora Moroa, lepo bi bilo da na subjektovo telo transplantirate glavu mečke Božane.
Tako će se em iskupiti, em dati doprinos nauci!
A i biće omaž njegovim fantazijama iz Tadž Mahala, i Milanče ima dušu!

Link
Pa ti si srce moje, uvrstio i onu moju zajbanciju u svoju sagu
Hvala :heart:
 
Posle nekoliko neuspešnih pokušaja ključ je najzad odradio posao i ulazna vrata se otvoriše.

„Stigao sam!“

„Mhm“, promrlja jedva čujno Mira. Sedela je u dnevnoj sobi i čitala neku knjigu koju je pozajmila od komšinice Mace. Delovala joj je interesantno, iako je pročitala samo prvo poglavlje. Dobra knjiga je bilo baš ono što joj je trebalo da malo razbije učmalost koja ju je zahvatila zadnjih dana.

Aca je skinuo kaput, ostavio ranac, svratio do kuhinje da sipa sok i ušao u sobu.

„Nećeš da veruješ koga sam sreo.“

„Koga?“ upita Mira istim monotonim, totalno nezainteresovanim glasom. Upravo je prelazila na drugo poglavlje u knjizi. Aca je uvek voleo da je smara nebitnim pričicama kad god bi se vratio sa posla, ali vremenom se i na to navikla.

„Sećaš se Milančeta? Danas izlazim sa posla kad on prolazi ulicom“.

Mira naglo podiže pogled. „Sreo si Milančeta?!“ skoro pa povika iznenađenim glasom.

„Da“, odgovori Aca pomalo zbunjen ovakvom reakcijom. „Sećaš ga se znači?“

„Hmm, da, da, MIlanče..mislim da se sećam...valjda“, odgovori ona. Glas joj je opet bio normalan, kao da se i sama začudila svom iznenađenju. Opet obori pogled. Ali više nije čitala knjigu.

„I šta ste pričali?“ upita ga.

„Ma sve i svašta. Otišli smo na burek, pa posle do teretane da se malo ispraznimo.“

„Stvarno?“ Mira opet podiže pogled. „I šta je Mil...mislim, šta ste vas dvojica vežbali tamo?“

„Ja standardno, a Milanče dizao 200 kg iz benča. To je sad za njega zezanje, da znaš samo kako se nabildovao...ja nisam mogao da verujem!“

„Kako?“

Aci se učini da su oči njegove žene zasijale nekim čudnim sjajem, ali to je već u sledećem trenutku pripisao svojoj mašti.

„Mislim, kako ste vežbali to dizanje...ili šta je već...“, ispravi se pomalo nervozno Mira i opet obori pogled prema knjizi koja je sada stajala zatvorena na krevetu pored nje.

„Pa on je radio sa tegovima, ja sam malo vežbao trbušnjake pa posle malo išao na traku za trčanje. E, ali posle bilo baš kul jer kad smo sve to završili prešli smo na...slušaš li me ti uopšte?“

Aca zbunjeno zaćuta jer je uhvatio pogled svoje žene koja je odsutno gledala negde u daljinu pored njega. Jednom rukom je polako vrtela pramenove kose koji su joj padali preko ramena, a drugom mali medaljon koji je stalno nosila oko vrata. Učinilo mu se da joj je neki čudan osmeh prešao preko usana.

Mira se trgnu.

„E, da...slušam te, izvini. Nastavi, šta je dalje bilo?“

„Miro, jesi li dobro? Sva si crvena u licu“, zabrinuto upita Aca.

„Ma zagušljivo je ovde. Moram da malo otvorim da se provetri“, odgovori Mira naglo ustavši sa sofe. Otvorila je širom prozor. Noć je bila tiha, topla i prijatna.

Aca je prišao prozoru. Mira je stajala naslonjena na zid, još uvek pomalo zamišljena. Rukom je masirala vrat. Primetila je da ga gleda i osmehnu se. Aca uzvrati osmeh. Prijalo mu je da je za promenu vidi malo vedru i punu života. Naslonio se rukom na zid odmah pored. „OK, crvenilo je prošlo. Sad da se pobrinemo da se ne vrati“, tiho prošaputa. Namignuo joj je, uzvratila je širokim osmehom. Polako se sagnuo da je poljubi. Mira se naglo izmaknu: „Izvini, boli me glava nešto. Odoh da legnem malo ranije“. Ubrzanim koracima je izašla iz sobe.

„Žene“, promrlja kratko u sebi Aca gledajući u pravcu gde je otišla. Primetio je čašu sa sokom. Bila je prazna, sad bi mu jedno hladno pivo ispred TV baš leglo, pomisli u sebi.

Link
:hahaha: :super:
 

Back
Top